un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Parcul Kiseleff este, de fapt, doar pământ gol

12 Sep 2023  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Bună dimineața la cafeluță pentru încă un episod din Parcuri și Recreație. De data asta vorbim despre parcul Kiseleff.

Parcul Kiseleff arată deplorabil. Am fost chiar zilele trecute pe acolo și nu mai era iarbă nicăieri. Întreg parcul este pământ gol, sterp, uscat, aproape și bătătorit de… soartă, I guess.

Mi-a părut rău să-l văd așa. N-am mai fost de ceva vreme pe acolo, dar într-o perioadă mergeam chiar des prin Kiseleff și îmi plăcea mult parcul, o oară de liniște și umbră între două bulevarde foarte aglomerate ale orașului.

Nu știu cum a ajuns așa, dar arată rău. Este spațiu verde doar pe hartă. Copacii sunt acolo în continuare, deși după numărul mare de frunze căzute pe jos și uscate poate că nu le merge așa bine.

Și știți care-i culmea? Că pe jos există și sunt foarte vizibile furtunurile de la sisteme de irigație. Țin minte, de fapt, că prin acest parc trebuia să te ferești mereu de aspersoare care stropeau cu apă pe alei atunci când udau gazonul.

Partea cea mai nasoală, de fapt, este că țin minte acest parc pe vremea când era verde și viu, cu iarbă frumoasă, gazon, tufișuri, plante. Era plăcut și frumos. Nu știu ce s-a întâmplat, dar este dezolant.

Citiți și despre Parcul Ateneului și despre Cișmigiu.

Parcul Ateneului ar putea fi un colțișor frumos de București, dar este neîngrijit și în paragină

    17 comentarii

  1. parcul ala e o mini padure, nu ai foarte multa iarba pe jos in padure. Iar frunzele pe jos poate au legatura cu faptul ca a venit toamna. La fel si faptul ca nu sunt ff multe flori. In primavara era mult mai verde si am fost chiar impresionat ca erau narcise puse din loc in loc. narcise care sunt mai autentice intr-o padure decat panselutele

      (Citează)

  2. Asa apar vorbele înțelepte: vara nu-i ca iarna, sau variațiile primavara nu-i ca toamna.

      (Citează)

  3. în pădure nu-i gazon!

      (Citează)

  4. Vezi daca nu prea ai imaginatie? Eu, daca ma duc pe acolo sa ma plimb, ma gandesc ca m-am mutat in California.

      (Citează)

  5. Buna dimineata Radu, totul bine? Voi bine? ….noi NU!

    Iesi din bula in care traiesti!

      (Citează)

  6. Au furat pana si apa smecherii de pe partea cealalta a bulevardului. Sambata era si o rata moarta in balta aceea din mijoc, nu numai frunze.

      (Citează)

  7. Acu’ na, ce voiai sa gasesti pe jos, clatite? E asa mai pe nespalate, ca la paris.

      (Citează)

  8. Am mers de multe ori in Kisellef, ca locuiam in apropiere. Intre timp am plecat din tara, dar tot ma enervez cand vad cum arata.

    Si Herastraul la fel, am citit un articol recent despre halul de degradare in care a ajuns.

    Cauza dezastrului sunt companiile municipale ale lui Firea, dar nici cu Nicusor nu mi-e rusine – sunt totusi 3 ani de mandat.

      (Citează)

    • Degradarea este mai mare doar pentru ca a trecut mai mult timp.
      Panta degradarii este la fel de la halaicu incoace (cu nicusor included), dovada ca nici nu conteaza cine este la primarie, praful se allege oricum.

        (Citează)

  9. Gânduri… poate, câteodată, ar fi mai bine ca gândurile sa stea mai bine acolo unde sunt clocite.

      (Citează)

  10. Pot sa spun despre jumatatea dinspre Ion Mihalache ca este mult peste ce era acum 20 de ani (am fost la Vianu). Pe vremea aceea erau 2 alei de pietris, maxim 5 banci si restul balarii.
    Intre timp copacii s-au inmultit si au crescut, s-au facut alei multe, banci fara numar, locuri de joaca pentru copii peste medie, amenajari peisagistice ok pe partea din sud. Exista si o peluza cu gazon in dreptul rondului.
    Nu stiu ce primar a facut asta, nici nu ma intereseaza, de fapt tot din banii mei fac.
    Saptamana trecuta am putut vedea insa si niste instalatii de irigare scoase de pe pozitie (precum in poza) si dale lipsa pe alei. Asta mai tine si de fauna. Irigarea este pentru arbusti, nu pentru gazon.

    Gazonul are nevoie de soare. Nu cred ca vrei sa stai mult pe o banca inconjurata de un hectar de gazon perfect, dar in soare vara.

    In S4 s-au spart bani pe stricat gradini din imprejurul blocurilor, pus irigatie, pamant vegetativ si gazon nou. Erau armate de lucratori. 90% fail, de plantat e usor, mai greu cu intretinutul …
    Nu inteleg obsesia cu gazonul perfect. Nu inteleg nici obsesia de a vrea amenajari la dunga, de parca vine Ceausescu in vizita. Ne putem bucura de natura si asa cum se desfasoara ea de capul ei. Curatenie si interventii minime, suficient.

      (Citează)

    • Prefer copacii față de gazon intins. Sunt si zone cu gazon, dar sunt cele unde nu sunt copaci. In cealaltă jumătate, unde nu ai ajuns au plantat iederă și niște plante mai tolerante la umbră.

      Într-adevăr trebuie ceva mai bine îngrijit, dar nu e chiar atât de rău.

        (Citează)

    • Nu cred ca vrea nimeni de gazon perfect in locul copacilor sau intre copaci.

      Este vorba despre vegetatia normala care creste pe portiunile cu copaci si despre care pot sa confirm ca exista in Kisellef pana acum 2-3 ani: iarba amestecata cu ferigi, buruieni, muschi samd

      In mod normal nu trebuie sa faci nimic special ca sa existe aceasta vegetatie, dar probabil temperaturile prea mari au distrus-o, asa ca se pare ca e nevoie de irigatie minima, ca e un parc in mijlocul orasului.

        (Citează)

  11. Sistemele de irigatii au fost pentru flori, nu pentru gazon. Cum nu mai sunt flori, nu mai sunt nici irigatii.
    E si stupid sa incerci sa irigi gazonul vara, la 40 de grade, pe sute de hectare de parcuri. Consumi apa si curent aiurea
    Daca mergi vara in parcuri din, sa zicem, Madrid sau Paris, o sa gasesti aceeasi iarba uscata. Pur si simplu atat permite clima. Ar trebui sa ne concentram mai degraba pe introdus plante rezistente la seceta, si pe intretinut arborii existenti.

      (Citează)

  12. Iarba soare fotosinteza. Simplu. Umbra, copaci, padure….ciuciu iarba. Poate niste ferigi.

      (Citează)

  13. fata de herastrau, kiseleff arata chiar bine :))

      (Citează)

  14. Eu stau in sect 1 unde ne a pus primarul anterior irigatie la gradina blocului.

    Nu avem tarana prafoasa ca in kiseleff/herastrau, dar NU creste nimic. Nici balarii. E doar pamant ud noaptea/semi uscat si tare ziua.

    E umbra mereu, cateva fire de iarba sau balarii au fost doar cat a fost primavara, odata cu caldurile extreme a murit absolut tot, chiar daca s-a irigat in fiecare seara cate jumatate de ora – o ora.

    Au mai pus vecinii cate o floare cumparata din piata (dar nu fac flori ca torul este la umbra si se usuca la un moment).

    Pamantul este de foarte proasta calitate, e un fel de lut tare cat e ud. Cand nu e ud arata exact ca in kiseleff.

    O sa investighez pentru la anu sa vad daca exista ceva care supravietuieste decent si la umbra si la caldura extrema si sa nu favorizam tantarii, dar nu cred ca exista. Si daca exista problema este ca trebuie sapat pamantul ala cumva, este tare ca piatra.

    Deci la finalul verii nu prea ai ce asteptari sa ai de la parcuri, irigate sau nu, ar arata absolut la fel din cauza climei/solului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus