un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Parcul Ateneului ar putea fi un colțișor frumos de București, dar este neîngrijit și în paragină

8 May 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE, TURISM  ·

16 comentarii

Parcul acela micuț din fața Ateneului Român era foarte popular într-un weekend trecut. Erau câteva flori plantate la intrare și cred că în cele 30 de minute cât am stat noi pe acolo, vreo 200 de persoane și-au făcut poze. Mulți erau turiști străini.

Chiar la coloanele Ateneului era din nou forfotă de bucureșteni și turiști. Turiștii sunt ușor de recunoscut, se uită mai cu atenție la clădire, fac multe fotografii. Bucureștenii doar se bucurau de soare. O influenceriță cred că și-a făcut 480 de fotografii singură, cu un trepied. Printre coloane, un cuplu făcea poze de nuntă. Prin iarbă și pe trepte, Alice alerga alți copii. Un bătrân stătea pe o bancă și salută pe unii oameni care-i treceau prin față, probabil cei care i se păreau ne-dubioși.

Vreau să zic că este un loc frumos datorită clădirii Ateneului, populară pentru localnici și pentru turiști.

Și totuși, este atâta potențial irosit în parcul acela din fața Ateneului. Google Maps zice că are aproximativ 60 x 60 de metri. 3.600 de metri pătrați ar trebui îngrijiți bine, dar nimeni nu face asta.

Pe aleile laterale sunt buruieni înalte de 30 de centimetri.

Pe una dintre alei, în mijloc, sunt tomberoane de gunoi. Nu coșuri de gunoi stradale, ci tomberoane mari și urâte de plastic. Știu de ce le-au pus acolo: pentru că în zilele când Calea Victoriei devine pietonală, coșurile mici de gunoi stradal din zonă sunt neîncăpătoare. Soluția, însă, ar fi amplasarea a mai multe coșuri de gunoi în zonă, poate câte unul pe lângă fiecare bancă, așa cum sunt în alte parcuri, nu cu tomberoane verzi, albastre și galbene aruncate în centru de parcă am fi într-un gang.

Asfaltul este rupt, piatra cubică este smulsă.

Chiar pe colțul ateneului, unde încep treptele, era parcată o dubă. După culoare și tip, părea o mașină oficială. De ce ai parca-o acolo? De ce ai strica singur aspectul unuia dintre puținele atracții turistice care arată bine din oraș?

Tot acolo era plin de mucuri de țigară pe jos. Zeci de bucăți. Acestea nu se pot mătura dintre pietre, ci mai degrabă trebuie aspirate. Am fost recent în Praga, care are piatră cubică pe străzi și pe trotuare în centru, și dimineața se plimbau oameni cu aspiratoare stradale tocmai pentru a face curat printre pietre.

Băncile sunt scorojite, n-au văzut un strat nou de lac sau de vopsea de când au fost puse acolo.

Pajiștea centrală devine pământ sterp. Se vede pe ea și pe buruienile din lateral că n-a mai plantat nimeni gazon sau iarbă, nu a udat-o nimeni. Dacă o crește ceva, bine. Dacă nu, nu.

Așa arată nepăsarea. Nimeni din Primărie sau Ateneu nu este evaluat profesional dacă a făcut locul mai frumos, dacă i-a fost lăudat de străini, dacă a crescut numărul vizitatorilor sau al pozelor pe Instagram de acolo. Sunt numiți în funcții pe alte criterii, așa că îi doare undeva.

Știți cum ar trebui să fie acest parc de foarte mici dimensiuni și aflat în centrul orașului? Tiplă! Ar trebui să aibă gazon perfect, bănci perfecte, flori plantate artistic, arbuști din aceia tăiați în spirală, copaci tăiați pe pătrat, gardul perfect. Să fie locul de unde trimiți vederi și fotografii cu Bucureștiul și ce frumos este să-l vizitezi. Are doar 3.600 de metri pătrați.

 

Parcul mai are, de asemenea, statuia lui Eminescu amplasată în fața Ateneului. Eminescu, se pare, avea niște sfârcuri foarte viguroase!

    16 comentarii

  1. deschide un caz la primarie. surprinzator chiar se rezolva multe reclamatii

      (Citează)

  2. Parcul Ateneu, ca și Herăstrău, intră la monumente culturale. Orice fir de iarbă mutat de Primărie trebuie aprobat de Ministerul Culturii. Lucru care durează dacă nu faci parte din gașca care trebuie și vin alegerile.

      (Citează)

  3. Radu s-a inscris pe o traiectorie care duce spre emigrare :-)

    In vreo 5 ani asa, cand Alice va trebui sa mearga la scoala, va incepe sa observe si alte lucruri, nu doar parcuri paraginite si treceri de pietoni facute aiurea.

    Si cum cel mai bine e sa emigrezi cat copilul e inca mic, va avea de luat o decizie grea.

    Multora dintre noi li s-a intamplat acelasi lucru, asa ca nu e nimic special, doar un pic amuzant sa asist live la chestia asta.

      (Citează)

    • Am avut oportunitatea de a ne muta din țară în super condiții, dar am ales sa rămânem. Vrem sa fim aproape de familie, suntem privilegiați sa câștigăm bine oricum și eu vad totuși progres și la noi în țară.

      Sigur e păcat că nu se fac mult mai multe mult mai repede mult mai bine. Dar încetul cu încetul eu sunt optimista ca ne mișcăm în direcția bună.

        (Citează)

    • Da Matilda, si eu si sotia castigam bine in Romania. De fapt, in termeni relativi, in Olanda ne raman mai putini bani decat in Romania. Suficienti, dar mai putini (ca procent din venituri). A fost desigur o chestie prevazuta si asumata cand am decis sa plecam.

      Ce vreau sa spun este ca nu toata lumea care emigreaza o face pentru bani.
      Unii emigreaza fix pentru lucrurile care nu se pot cumpara cu bani.

      Din cate vad, asta pare a fi cel mai nou val de emigare din RO.

        (Citează)

    • Stai sa ajunga Alice in sistemul educational de stat, acolo e jale. Matilda, eu pot sa pun pariu ca in 3-4 ani o sa plecati, pacat de anii astia pierduti.

        (Citează)

    • Deea:
      Stai sa ajunga Alice in sistemul educational de stat, acolo e jale. Matilda, eu pot sa pun pariu ca in 3-4 ani o sa plecati, pacat de anii astia pierduti.

      Daca esti dispus sa platesti, exista scoli private decente. Problema e ca acolo te lovesti de beizadelele alora din cauza carora nu ai scoli de stat.
      Si chiar daca n-ai probleme de-astea morale, te duci sa iei copilul de acolo si te lovesti de aceleasi trotuare jegoase si pline de masini, de aceiasi melteni in trafic (pe care acum ca bonus nici nu poti sa ii injuri, ca e posibil sa fie parintii colegilor), de aceeasi lipsa a pistelor de biciclete, de aceleasi autobuze mizerabile si care nu respecta niciun orar.
      Pentru cei cu spirit de observatie ascutit, am enumerat toate variantele de a ajunge la scoala, inca mai caut una decenta pentru un drum de 2 km si un pic.

        (Citează)

    • @Sorin “aceleasi autobuze mizerabile si care nu respecta niciun orar.” Nu stiu in ce zona stai sau depinde ce pretentii ai de la curatenia in STB. Am totusi impresia ca nu ai mai folosit STB de ceva vreme, s-au mai schimbat lucrurile. Valabil si pt orarul STB. Ei sunt destul de punctuali doar ca ii incurca meltenii din trafic de care aminteai si am observat asta pentru ca atunci cand nu e ora de varf, au intarzieri de 3 maxim 5 minute fata de orarul afisat pe site. Si oricum pe aplicatia InfoSTB chiar daca e dezvoltata pe vremea lui Firea, vezi in timp real autobuzele pe unde se afla.

        (Citează)

  4. Iarba din parcul ala e partial distrusa de la Spotlight, niste genii au avut ideea de a face proiectii pe statuia aia cu sfarcuri, fara sa protejeze in vreun fel spatiul verde din jurul ei. 100 de metri patrati de gazon au fost calcati de zeci de mii de oameni in cateva seri. Ma mir ca au supravietuit florile.
    Restul de detalii sunt ceva normal pentru Bucuresti, o combinatie intre nesimtirrea locuitorilor si nepasarea primariilor.

      (Citează)

  5. Probabil este in situatia de a nu fi nimeni responsabil de ingrijirea acelui spatiu si nimeni nu se baga sa isi asume responsabilitatea.

      (Citează)

  6. Sorin: Daca esti dispus sa platesti, exista scoli private decente. Problema e ca acolo te lovesti de beizadelele alora din cauza carora nu ai scoli de stat.
    Si chiar daca n-ai probleme de-astea morale, te duci sa iei copilul de acolo si te lovesti de aceleasi trotuare jegoase si pline de masini, de aceiasi melteni in trafic (pe care acum ca bonus nici nu poti sa ii injuri, ca e posibil sa fie parintii colegilor), de aceeasi lipsa a pistelor de biciclete, de aceleasi autobuze mizerabile si care nu respecta niciun orar.
    Pentru cei cu spirit de observatie ascutit, am enumerat toate variantele de a ajunge la scoala, inca mai caut una decenta pentru un drum de 2 km si un pic.

    Pe scurt, calitatea vietii nu se cumpara cu bani in Romania. Indiferent de suma.

    Pentru copii, Romania, Bucuresti in special, nu e un mediu sanatos de dezvoltare si educare.

    La noi aspectul financiar nu a fost o problema in RO si cu atat mai putin aici (costul unei vieti de calitate pentru o familie cu doi copii este ceva mai mic decat la Bucuresti).
    Avem mai mult timp sa savuram viata, natura sanatoasa si orasele ingrijite, relatiile cu oamenii sunt joviale si respectuoase iar scoala privata a copiilor este incomparabil mai buna decat la Bucuresti (si mai ieftina).
    Ce avem aici, nu se poate cumpara in Romania cu nicio suma de bani. Indiscutabil.

    Nu abandonati ideea de a va muta si evitati sa procrastinati pe subiect. Cu cat copilul e mai mic si intra in scoala de afara la o varsta mai mica, cu atat mai bine si mai usor ii va fi sa se adapteze.

      (Citează)

    • Tom, in ce tara esti si cati ani avea copilul cand ai plecat? Ar fi interesant ca Radu sa faca o rubrica pe tema asta, fiecare sa-si ofere feedback-ul. O sa ii fie util putin mai incolo :)

        (Citează)

  7. Asa e toata tara, nu doar parcul ala.

      (Citează)

  8. Deea:
    Tom, in ce tara esti si cati ani avea copilul cand ai plecat? Ar fi interesant ca Radu sa faca o rubrica pe tema asta, fiecare sa-si ofere feedback-ul. O sa ii fie util putin mai incolo :)

    Spania insulara.
    De aprox 2 ani.
    10 si 6 ani. Plecat din sistem scolar britanic, inceput aici la fel, doar ca scoala nu sufera comparatie (calitate si rigoare incomparabile cu Ro, pret aproape jumatate).
    Calitatea hranei este din nou mult peste RO, fructe, legume, oua, branzeturi, etc se gasesc la aprozar si piata de la producatori locali la preturi comparabile se pare cu cele din supermarketurile romanesti. Supermarketurile spaniole sunt mai ieftine sau egale la pret cu Bucuresti dar calitatea este net superioara. Benzina, motorina s-au facut acum dupa ridicarea subvemtiei guvernamentale de 0.2€/L cca 1.22€/L benzina, 1.35€/L motorina, majoritatea covarsitoare a masinilor sunt pe benzina. Asigurari anuale masina mult mai ieftine ca RO (335€ RCA&Casco complet masina vs 2400€ la Bucuresti inainte de scumpiri), ceva mai scumpa la moto 615€ vs 475€ la Bucuresti.
    Curentul, apa, cca 110€//luna vs 160€/luna la Bucuresti inainte de scumpiri. Cablu, internet, GSM de la Digi, ceva mai ieftin ca UPC/Vodafone la Bucuresti.
    Carpele sunt mai ieftine ca in tara zice doamna mea.
    Electronicele si diverse accesorii auto/moto o idee mai scumpe, zic eu.
    Bankingul mobile mult peste ce ofera romania si o idee mai ieftin (dar asta e valabil cam peste tot bankingul romanesc fiind printre cele mai scumpe din Europa).
    Serviciile sunt in general mai bune dar mult mai lente si in general mai scumpe (cel putin fata de acum 2 ani).. Aici nu exista prioritati de job care sa intre macar in competitie cu viata personala care primeaza oriunde, oricand si in orice context .
    Serviciul medical de urgenta este printre cele mai bune din Europa if not the best.
    Nimeni nu se grabeste niciunde, niciodata. Toata lumea asteapta dupa cei mai lenti, ofers si primeste prioritate natural. Nimeni nu crede ca stie mai bine decat ala pus si platit sa faca un job. Nimeni nu se simte si actioneaza ca si cand ar fi ‘entitled’ sa orice.
    Aerul foarte curat, natura luxurianta, soare peste 300 zile/an, maxima zilei nu scade sub 19/20⁰C in nicio luna a anului dar unele pot fi mai vantoase sau o idee mai umede.
    Raiul ciclistilor si sportivilor in natura.
    Casele si chiriile s-au scumpit abrupt in ultimii 1.5 ani (azi pe la cca 3000-5000€/mp cumparare respectiv 1100-1800€/luna chirie 2bdrms in zona buna).

      (Citează)

  9. Pyro:
    Tenerife?

    Da.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus