un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum arată parcul Cișmigiu astăzi: un mix de nou și vechi, de paragină și… mai puțină paragină

21 Apr 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

Am dat o tură prin parcul Tineretului și am promis că merg și prin Cișmigiu. Cișmigiu, parcul de lângă liceul meu, de unde uneori chiuleam doar pentru a merge prin parc, pentru a sta pe o bancă la aer sau pentru a ne plimba cu barca.

Îmi place acest parc, îi știu fiecare alee și fiecare intrare. M-am băgat cândva pe sub Monte Carlo. Am jucat cândva șah la zona de șahiști (s-a terminat rapid jocul). Ne-am făcut poze de nuntă pe acolo.

Pe scurt, îmi place Cișmigiul precum i-a plăcut cândva și lui Grigore Băjenaru.

Cu atât mai nasol a fost să-l văd plin de găinaț și în paragină în ultimii ani. Ffs, este un parc în centrul orașului, vizavi de Primăria Generală și la doi pași de toate zonele turistice, cât de greu o fi să-l menții în stare bună? Apoi am văzut că sunt diverse certuri pe buget între PMB și PS1 și toți ocolesc parcul, iar pentru porumbei încă nu există o soluție. Măcar Cișmigiul a scăpat de Firea, care voia să taie o mulțime de copaci și să planteze chioșcuri în locul lor.

Am fost însă recent prin parc, înainte de Paști, și l-am găsit schimbat. Nu știu dacă de la ploile de dinainte, dar era curat. Nu cred că de la ploi. Covorul acela de găinaț nu s-ar fi luat așa ușor.

Mi s-a părut, însă, că parcul arată mai bine. Era curat. Chiar n-am mai avut ce să-i reproșez la acest capitol.

Zona de copii unde am dus-o pe Alice era ok. Curată, funcțională, pavaj moale pe jos, mulți alți copii la joacă. Erau foarte mulți oameni în capătul dinspre ruine, La Cetate, unde este o mică terasă. Terasa La Bibliotecă, cea cu un copac crescut prin acoperișul ei, era tot acolo, dar o instalație de aer condiționat sau o hotă făcea foarte mult zgomot și poate de asta o ocoleau clienții.

Diferența însă față de experiențele anterioare a fost doar la curățenie. Lacul era în continuare gol. Podul mare este închis pentru reparații, dar nu pare să muncească nimeni la el. În zona aceea ornamentală unde de obicei erau lebede, spre nordul parcului, părea tot paragină, dar curgea apă prin ea și probabil între timp s-a umplut.

Într-un loc este un vechi cântar din acela public. Sunt sigur că nu mai este funcțional. Am zis mereu că un astfel de cântar ar trebui dus la un muzeu, ca să rămână pentru posteritate, iar restul luate de prin oraș pentru că sunt inutile.

Multe alei arată în continuare rău. Borduri rupte, asfalt rupt, bănci vechi rupte. Nu înțeleg de ce s-au montat acum mulți ani acei mici stâlpișori metalici care delimitează spațiul verde și apoi s-au și legat între ei cu un lanț. Pe cine împiedică acel lanț? Chiar și o pisică trece peste el fără probleme.

Parcul pare a fi în două lumi. Câteva alei au băncile acelea montate acum vreo 10 ani, mai moderne. Altele au bănci montate… nu știu, în război.

Chiar și așa, însă, este o îmbunătățire. Uitați-vă la fotografiile de mai jos (octombrie 2022) ca să vedeți de ce. Sunt momente când parcul capătă un covor de găinaț care acoperă orice. Porumbeii și restul păsărilor sunt un fenomen scăpat de sub control în București.

Și bună dimineața la cafeluță (știu că nu este dimineață) pentru cititorii care nu pot privi fără o astfel de urare poze cu parcuri! De asemenea, dacă vreți să vedeți Cișmigiul în alți ani, uitați-l în 2012, 2011, și un album din 2009-2010.

asus s5507

    11 comentarii

  1. La terasa dinspre ruine e mereu multă lume, e foarte populară, au bere craft, romuri, coniace, cocktailuri, ceva de-ale gurii, se stă la terasă, pe bănci, pe iarbă, copiii mișună peste tot, se mănîncă de acolo sau de la trattoria de peste drum (pe Schitu Măgureanu). E atmosferă!
    https://www.facebook.com/zonaliberabutic

      (Citează)

  2. As vrea doar sa observ ca gaina face gainat. Porumbelul nu stiu ce face, probabil porumbat.

      (Citează)

  3. „Pe scurt, îmi place Cișmigiul precum i-a plăcut cândva și lui Grigore Băjenaru”

    Mi-a plăcut cartea respectivă în adolescență.

      (Citează)

  4. Un moment foarte bun sa intreb si eu:
    Atunci cand Nicusor Dan face ceva bun, e meritul lui si numai al lui. Cand nu face, e legat de maini si de picioare de nenorocitii aia de la PSD si PNL din consiliu. Nu imi e clar ce se intampla. Cum e in realitate ?

      (Citează)

    • Exact așa cum ai spus tu e și în realitate. O să presupun că ai întrebat sincer și nu tendențios.

      Primarul și aparatul lui sunt executivul, cei care execută, deci cei care fac. Dacă o să te uiți în codul administrativ la atribuțiile consiliului local o să vezi cuvinte cheie ca avizează, aprobă sau hotărăște. Deci nu execută, nu “face” ceva. Evident că are și el rolul lui, nu încerc să minimizez asta.

      În plus față de asta, ca principiu general, un om sau un grup mic de oameni au inițiativa să se facă ceva. E mult mai rar ca un grup de 28 de oameni să decidă într-un gând că vor să facă un lucru concret, și chiar dacă fac asta de obicei desemnează pe cineva “să se ocupe”. Așa funcționează inițiativa în orice colectiv uman. Nu am ales întâmplător 28. Acesta este numărul necesar pentru majoritatea simplă în CGMB.

      Dacă am înțelege mai bine cum funcționează administrația publică… voiam să zic că poate lucrurile ar merge mai bine. Dar probabil doar ne-am frustra și mai tare, așa cum fac eu de multe ori.

        (Citează)

    • „Exact așa cum ai spus tu e și în realitate. O să presupun că ai întrebat sincer și nu tendențios.”

      Vezi să nu… Firea unora e evidentă.

        (Citează)

  5. arata deplorabil, eu nu mai merg in cismigiu de ani buni

      (Citează)

    • Ai fost acum niste ani, nu ti-a placut si de atunci nu te mai duci ca arata deplorabil. Cand vei hotara ca merita un nou drum, cand va aparea un articol pe un site? Omul tocmai a pus niste zeci de poze din care, in general, parcul pare cel putin frecventabil. La ce nivel ai vrea sa se ridice ca sa te mai duci acolo? Sau ca sa intreb altfel, care este parcul din Bucuresti in care te duci pentru ca este asa cum trebuie/vrei tu? Sa ne dam seama unde trebuie sa ajunga Cismigiul.

        (Citează)

    • Un raspuns de marlan, aflat la prima generatie de incaltati, plin de tupeu si ura.

      De unde atata inversunare? ti se pare ca l-am atacat pe Radu? ar fi si logic, nu? doar el a fost primar de 20 de ani incoace si este numai vina lui!

      Uite, vasilica, asa ca pentru tine: parcul Tineretului arata ok, la fel si Kiseleff.

      Am fost in Cismigiu de foarte multe ori, mai ales cand eram copil, matusa mea avand un apartament pe strada Victor Eftimiu (nu, nu a fost fotbalist la Steaua).

      Insa de ani buni, cismigiu arata absolut ingrozitor, daca tie ti se pare misto, atunci du-te tare, mai ales seara cand apar ciorile, poate te alegi cu un bonus pe haine.

        (Citează)

  6. Am trecut prin cismigiu fix saptamana trecuta. Se auzea in jurul meu…plici plici. Se cacau ciorile si porumbei din pomi. Asa ca….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus