un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

AI Tech: Cele mai importante noutăți despre inteligență artificială din ultima lună (22 aprilie 2023)

22 Apr 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

O lună mi se pare o perioadă mai potrivită pentru o retrospectivă privind știrile despre AI-uri. Și așa mi se pare că scriu prea multe articole despre tehnologie în ultima perioadă. O fi inteligența artificială ultima fiță (și tehnologia care ne va schimba viața și joburile semnificativ în următorii 10 ani), dar ne va asalta ea destul în curând, nu trebuie să vă agasez și eu cu asta.

Cel puțin așa am zis eu. A trecut o lună de la ultimul articol de acest gen. Iată ce s-a mai întâmplat în domeniu.

THE BIG THREE

Auto-GPT este o unealtă pentru rezolvarea completă a unor task-uri în ChatGPT. Treaba asta are nevoie de niște explicații. ChatGPT este, în esență, un chat bot care a indexat și multe informații de pe Internet, așa ca poți avea o conversație cu el. Conversațiile sunt însă punctuale. Tu întrebi ceva, ChatGPT răspunde (bine sau rău) și cam asta este totul. Poți face mici follow-ups, dar în esența conversația are un singur subiect.

Cineva a creat Auto-GPT, care este o unealtă ce folosește ChatGPT pentru a împărți un task dat în multe subtask-uri mici, pe care le abordează separat în ChatGPT. Le ține evidența, înțelege care sunt pașii necesari și îi prezintă API-ului ChatGPT pe rând, aflând de acolo ce trebuie făcut în continuare pentru a progresa la următorul pas. Treaba asta a deschis multe noi oportunități de utilizare.

Principiul se numește self-prompting, adică de fapt o instanță de ChatGPT pune întrebări și dă task-uri unei alte instanțe de ChatGPT, de unde și numele Auto-GPT.

Articolul sursă arată câteva cazuri reale de utilizare. Cineva a întrebat “What is life?”. În loc de un răspuns simplu, Auto-GPT a interogat pe rând ChatGPT pentru răspunsuri din fiecare curent filosofic, din diverse culturi și tipuri de surse. A făcut asta timp de o oră și a parsat peste 660.000 de caractere din diverse articole de pe net pentru un răspuns amplu.

Altcineva i-a cerut să scrie o aplicație. Trecând pe rând prin pașii de debugging, Auto-GPT și-a dat seama că este nevoie de node.js în computer, așa că a întrebat pe rând pe ChatGPT de unde se poate lua biblioteca respectivă, cum se instalează, a făcut și download și a instalat-o. Din nou, face asta căutând pe rând pe net, prin ChatGPT, exact ca un copil: “de unde descarc?” “care sunt pașii de instalare?”

Diverse personalități au cerut o pauză de la cercetarea AI-ului. Asta a fost hilar și ridicol. Cum a zis cineva cu alta ocazie, sunt dinozaurii cerând să se pună pauză la era glaciară.

Este ridicol din mai multe motive. Este un domeniu concurențial. Poate că forțezi pe OpenAI să “pună pauză”, dar vor opri și chinezii cercetarea lor? Dar alte țări? Dar alte companii? Ce înseamnă pauză, nu mai introduci noi funcții sau oprești antrenarea pe seturi de date diverse?

Conceptul de pauză este ridicol pentru că potențialul AI-urilor a fost intuit de toată lumea și nu mai poți opri asta. Toți vor să fie primii, să se impună pe piață, să se remarce prin ceva.

Și de ce ar trebui pauză? Ca politicienii să pregătească niște legi, niște limite de cercetare? Care politicieni, aceiași din audierile Facebook sau TikTok, care habar n-aveau pe ce lume erau? Vor asculta și alte țări de acele limite? Cine să le impună deci, consiliul de securitate al ONU?

Toată treaba a devenit și mai hilară când, două săptămâni mai târziu, Musk a anunțat că înființează propria companie de AI și cumpără zeci de mii de plăci video pentru procesare. Musk, care a semnat scrisoare de mai sus privind necesitatea unei pauze și care este și investitor la OpenAI.

Nu mă înțelegeți greșit. Cred că este nevoie de legi, de reglementări privind ce pot face AI-urile, pe ce seturi de date sunt antrenate și cum poți proteja creatorii originali de conținut pentru ca AI-ul să nu profite de munca lor. Aceste reglementări trebuie însă introduse din mers, de către specialiști. Nu există unii? Ghinionul nostru.

Adobe introduce funcții AI în Premiere Pro, Photoshop, Lightroom. Eu mă pricep doar la Premiere Pro din această listă, iar ceea ce introduce Adobe este mișto.

Pe scurt, îi vei spune programului în limbaj natural ce ai vrea să facă. “Colorează scena în culori de apus”. “Aplică un efect de text care se topește”.

Mai interesantă este o funcție pe care Premiere Pro o va copia direct de la Descript. Face întâi o transcriere a ce se vorbește în video. Apoi tu selectezi porțiuni de text și programul ia secvențele video în care se rostesc acele cuvinte și le pune în timeline. Treaba asta va micșora de 2-3 ori pe puțin timpul necesar pentru editarea unor materiale precum interviuri, știri, podcast-uri și altele unde trebuie să asculți de câteva ori clipul sursă înainte să decizi ce segmente din el vei folosi în materialul final.

 ALTE ȘTIRI DESPRE AI

Glarity mi s-a părut suficient de interesantă încât i-am dedicat un articol întreg. Este o extensie de browser care face rezumatul (alegi tu cât de detaliat) al clipurilor video.

Google lucrează la un motor de căutare nou ce folosește AI. Accent pe “nou”. Va fi oare un alt algoritm de căutare, ceva total diferit de clasicul Google Search din prezent? Rămâne de văzut.

Mi se pare și că Google ar spune cam orice acum legat de AI pentru ca lumea să nu uite de ei. Microsoft le-a luat fața cu Bing cu AI.

Clipul acesta de mai jos testează comparativ Bing cu AI și Bard de la Google:

Angajați ai Samsung au introdus date confidențiale în ChatGPT. Mi se pare că un angajat care nu reușea să facă un program să meargă i-a introdus codul sursă în ChatGPT. Problema este că pe acel site scrie mare că toate datele introduse pot fi analizate de OpenAI pentru îmbunătățirea AI-ului.

Mai durează un pic pentru ca oamenii să-și dea seama că programul respectiv încă nu oferă privacy. Asta ridică alte probleme pentru că unele companii vor dori să ruleze ChatGPT la nivel local, doar pentru ele, atunci când construiesc noi pluginuri sau extensii.

Amazon lansează un accelerator pentru start-ups care dezvoltă AI-uri. Adică le dă bani și mentori celor care activează în domeniu. Mișcarea este foarte bună pentru Amazon deoarece astfel descoperă de la început start-up-uri de viitor, pe care le poate cumpăra.

Midjourney a închis un free trial de AI generator de imagini după prea multe deep fakes făcute de utilizatori. Era de așteptat să se întâmple asta.

Zoom adaugă funcții AI. Face automat minuta ședințelor, generează whiteboards pe baza inputului șamd. Așa vor fi și Teams și altele în viitor, este un domeniu în care AI-ul intră din plin.

Au mai fost și alte știri, dar acestea de mai sus mi s-au părut cele mai interesante. Happy roboting!

    6 comentarii

  1. Python 3.8 pentru Auto-GPT

      (Citează)

  2. Treaba asta va micșora de 2-3 ori pe puțin timpul necesar pentru editarea unor materiale precum interviuri, știri, podcast-uri și altele

    Asa, si unde mai e placerea editarii manuale? A muncii facute de la un cap la altul de tine?
    Automatizarile astea sunt bune doar pentru televiziuni.

      (Citează)

  3. Am citit recent ca a aparut un nou job: prompt engineering, adica un om care stie cum sa formuleze promptul si sa antreneze AI-ul ca sa obtina cele mai bune rezultate intr-un domeniu oarecare.
    Evident ca nu mai dureaza mult pana si acest job va fi preluat de un AI – vom avea AI specializate sa formuleze prompts pt alte AI, cam cum inteleg ca e acest auto-gpt.
    Funny.

      (Citează)

  4. M-am uitat la videoclipul ala care face comparatie intre Bing-AI si Bard, Bard a progresat bine de tot in cazul raspunsurilor punctuale, dar e inca departe. Baiatul ala face eforturi mari sa ajunga la concluzia “sunt cam la fel”, probabil dat fiind ca isi castiga painea pe youtube.

    Cere niste informatii. Bard da un text lung pe subiect. Nu poti verifica totusi nimic privind acuratetea. Bing da referinte clare spre surse. Poti verifica daca nu cumva primesti informatii aberante, poti verifica sursa informatiilor.

    Intreaba ala chestii despre el insusi. Ambele se descurca bine. Doar ca mai pune o intrebare simpla “Si cat e de inalt”. Bard nu intelege nimic, Bing intelege imediat contextul, ca tot despre youtuberul de mai sus discutam.

    Cere ala asistentilor sa ii faca repede ceva foarte simplu, o pagina web cu un buton, pe care, daca il apesi, sa iti afiseze o poza cu o pisica. Bard – nimic. Nu poate face asa ceva. Bing genereaza pagina cu catvea randuri de javascript. Asta e nemultumit, ca la fiecare apasare ii aduce aceiasi poza si ii spune ca vrea la fiecare apasare sa aduca o alta poza. Bing intelege corect problema si modifica dupa cum a cerut baiatul, sa aduca poze random de pisici la fiecare apasare. Destul de scary pentru o tehnologie aflata practic la inceput de drum.

    Inca o chestie de remarcat: Bing AI incepe sa scrie o scrisoare cam deocheata de la un baiat catre o posibila prietena, cum i s-a cerut. Dupa ce scrie cateva randuri, are o revelatie ca a mers prea departe si sterge absolut tot textul si isi cere scuze ca nu poate da raspunsul ala. I-au implementat aia si simtul ridicolului?

      (Citează)

    • Mi se pare impresionat ca ChatGPT (si Bing AI) stiu sa ina foarte bine cont de context. Adica leaga raspunsurile si de intrebarile si discutia anterioara, nu raspund simplu doar la ce ai intrebat in ultima fraza.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus