un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O idee interesantă de bar: prețul băuturilor crește sau scade în funcție de cât de mult sunt comandate

24 Aug 2023  ·

TURISM  ·

26 comentarii

Barul Dow Jones din Barcelona are o idee inedită de a seta prețul băuturilor și parcă mi-ar plăcea să trec cândva pe acolo ca să o văd în practică.

Prețul băuturilor fluctuează după un sistem similar cu cel al acțiunilor pe bursă. Cu cât se comandă mai mult o băutură (să zicem Aperol Spritz sau o anumită bere din cele de la tap), prețul ei crește. Prețul celor care nu sunt comandate scade în timp pentru a impulsiona achiziția lor.

Mi se pare un sistem foarte ingenios pentru a consuma din toate. Stocul nefolosit este dușmanul localurilor. La fel și la bere, unde să zicem că ai vreo două populare, dar altele care se vând mai greu și un butoi deschis stă mai multă vreme la tap. Dacă-i crește prețul uneia și scade prețul alteia, este mai probabil ca oamenii să comande și altceva.

Din ce văd pe site-ul oficial, au două baruri în Barcelona, ambele în centru. Unul pe lângă Casa Mila, altul pe lângă Piața Catalonia. Dacă mai ajung prin Barcelona, aș trece pe acolo să văd ce și cum se întâmplă.

@inkytoks went here when i studied abroad and came back on this trip! Its cool! #dowjonesbar ♬ original sound – The Wolf of Wall Street

Dacă toți ați ajuns până aici, eu am scris mult despre ce să faceți prin Barcelona. Mergeți la Bacoa, unde am mâncat unul dintre cei mai buni burgeri din lume:

La Bacoa din Barcelona, unde am mâncat cel mai bun burger de până acum

și iată și alte 8 localuri bune din Barcelona:

8 localuri bune din Barcelona (din care două cofetării)

    26 comentarii

  1. Mi se pare o tampenie, care nu reflecta pretul de productie al unei bauturi, care mie poate sa imi placa, dar nu o voi bea pt ca e prea scumpa, pt ca place multora. Practic specula. Nu as frecventa asemenea locatie.

      (Citează)

  2. Cum naiba fiscalizeaza tampenia asta?? Ca orice comanda trece prin casa de marcat

      (Citează)

  3. super haios sistemul, mi-ar placea sa vad si pe la noi asa ceva

      (Citează)

  4. O idee buna de reclama.
    Bursa baturilor din bar.

      (Citează)

  5. Am 5 lei sa iau o bere dar nasol, berea e deja 9 lei, caldura, cereremare! Aia e, bag o cola.. Rr e deja 7 lei. Hai o apa, e 8 lei!
    Hmm, dar uite rachiu ieftin, 1 leu/suta, am bani de 5
    Hahaa

      (Citează)

  6. poti sa faci short tho’?

      (Citează)

  7. Vreau o bere! 20 de lei! Pai in meniu e 12 lei…S-a scumpit acum! Hai ca nu mai vreau.

      (Citează)

    • De fapt sunt TV-uri în bar cu prețurile băuturilor. Vrei o bere (din alea 10 feluri pe care le au), te uiți la ecran și alegi una.

        (Citează)

    • Mai e doar un pas pana la a licita pentru ultima bere ramasa. Amuzant ca spectator, neamuzant daca iti e sete :))

        (Citează)

  8. Surge la bere, ce idee zgubilitica

      (Citează)

  9. Avand in vedere ca ideea vine din partea barului iar implementarea costa, imi imaginez ca variatia pretului va fi +100% si -10%

      (Citează)

  10. Acum 10 ani cand eram student prin Toulouse mergeam la un bar asemanator.

    Mi s-a parut si atunci foarte interesanta ideea. Preturile nu variau asa de mult cum v-ati imagina. O bere de 5 euro nu se vindea cu 3 sau cu 10. Era ba 4.7 ba 5.3 ori pe acolo.
    Si mai aveau si perioade de crah bursier. Cand suna un clopotel insemna ca era crah si scadeau preturile la orice din bar. Sa vezi atunci cum dadeau toti navala la bar la shoturi.

      (Citează)

  11. Un alt mod de a prosti clienții.

      (Citează)

  12. O tampenie. In loc sa tii cat mai mult pretul redus pentru beneficiul clientului, deoarece se vor comanda. Limiteaza portofoliul daca anumite sortimente nu se comanda.

    Imi aduce aminte de acest clip. https://www.youtube.com/watch?v=XtxdJemeULw

      (Citează)

  13. Mi se pare o idee foarte amuzanta. M-as duce la un astfel de bar doar ca sa pot sa ma laud ca “am prins” sortimentul X de bere la pret scazut.

      (Citează)

  14. E o idee interesantă, dar mulți o luați prea în serios. Ăla e un bar în care se bea, nu unde te duci montat să bei trei San Miguel și te enervezi „că e prea scumpă față de prețul de producție”. Și unde se bea mult se amestecă băuturile, așa că după 5 beri treci la shoturi că na, e o scuză că a scăzut prețul. Ca atunci când ai cere shoturi dar nu știi de care, o întrebi pe chelnerița de care îți place care e preferatul ei și zici să-ți aducă – probabil că ce-i place ei era cel mai scump din meniu.

      (Citează)

  15. Am fost într-unul din barurile respective sa vad un meci.
    Sistemul e interesant și pt ce am comandat eu diferența văzută pe ecran a fost de la 6.2 euro la 7 euro.
    Bănuiesc că sistemul e controlat de la bar și legat de programul meciurilor, că atunci când s-a terminat prima repriză au băgat surcharge și când s-a terminat meciul au ieftinit.

    Fun Fact, a picat semnalul la un moment dat și au pus meciul pe DigiSport.

      (Citează)

  16. Yep, Barcelona are o groaza de mancaruri deosebite (fructe de mare proaspete, paella, etc), si tu ne sfatuiesti sa mergem sa mancam…burgeri.

      (Citează)

  17. PartidulSpecialiiRomânia

    27/08/2023 la 2:44 PM

    Ofer 201 lei pe un burger! Aș vrea și o apă la 175ml!

      (Citează)

  18. mai degraba as ieftini daca se consuma mult la o masa, ca la angro gen.
    Cu cat beau mai multa bere cu atat pretul ei la final de nota sa fie mai mic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus