un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Au început să apară roboți prin restaurante, înlocuind personalul la transportat vesela

21 Jul 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE, TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Am văzut în ultima vreme mai mulți astfel de roboți care ajutau personalul uman prin restaurante.

Un astfel de robot este la Vivo Burger, cel de lângă AFI. Este folosit pentru a duce la bucătărie pentru spălare tăvile cu farfurii pe care personalul le ia de pe mesele localului.

Acolo nu i-am înțeles rostul. Distanța din local până la bucătărie este de vreo 20 de metri, iar localul nu este atât de aglomerat. Dar na, poate că testau robotul atunci când am mers eu acolo sau poate că angajații au o sarcină în minus și un spate mai bun pentru că nu mai cară farfurii murdare spre bucătărie.

Am văzut apoi un astfel de robot pus pe bune la treabă în Praga. Hotelul în care am stat acolo avea un restaurant de mari dimensiuni. Un astfel de robot era folosit pentru a trimite farfuriile murdare din zona cea mai îndepărtată a restaurantului spre bucătărie, la spălat.

Într-un astfel de scenariu se potrivea de minune. Poate ați văzut prin hotelurile aglomerate că personalul abia apucă să debaraseze o masă și deja vin noi clienți pentru a lua micul dejun. Este mult mai simplu să iei farfuriile murdare și cănile folosite și să le duci câțiva metri mai departe, încărcându-le într-un astfel de robot, decât să tot faci peste 80 de metri cu ele până la o bucătărie.

Aici personalul încărca robotul, iar apoi acesta era trimis în lumea largă. Avea un traseu al său, făcea un sunet plăcut ca să fie observat de oameni, se și oprea singur dacă cineva îi tăia calea. Dura vreo 3 minute sa ajungă la bucătărie, iar uneori se întorcea de acolo cu provizii precum farfurii curate sau șervețele.

Imaginați-vă alte scenarii unde va fi util. Restaurante imense precum IKEA, unde în prezent personalul ia câte un roll-container din acela cu tăvi și îl duce pas cu pas spre bucătărie. Hoteluri mari, unde de la barul din hol trebuie să trimiți veselă spre bucătăria din partea cealaltă a clădirii. Mall-uri precum Băneasa, de exemplu, unde sunt localuri într-un capăt ce au un mic punct de vânzare în capătul celălalt al mallului și periodic cară provizii de colo-colo.

Este amuzant așa robotul, dar realitatea este că va înlocui niște joburi. Sau nu musai că le va înlocui, că poate acei oameni vor face altceva în hotel sau mall. Cu siguranță, însă, micșorează numărul de angajați necesari pentru astfel de task-uri.

Alice se distra bine de tot văzându-l pe cel din Praga și ni-l tot arăta cu degetul de câte ori venea și pleca, noi luând micul dejun aproape de “baza” sa de operătiuni. Vrea și ea unul, probabil. Acum mă gândesc că este foarte posibil ca peste câțiva ani astfel de roboți să mișune în unele zone precum cei din filmele Star Wars. făcând diverse activități.

I mean, acum câteva luni vă arătam aici un robot care spăla pe jos la IKEA. Mai adăugați și unul care poate cară materiale dintr-o parte în alta. Încep să fie tot mai mulți!

Stați așa, articolul nu s-a terminat. Robotul de la IKEA era unul Lionsbot Leomop probabil al firmei de mentenanță BSS. Robotul în sine dă cu mopul, are 10 ore de autonomieși o față foarte îngrijorată că nu va apuca să-și facă treaba în timp util.

Ceilalți roboți din articol sunt de la alte firme. Cel văzut la Vivo este un BellaBot de la Pudu. Pudu este un producător chinezesc de roboți, activ din 2016. Au în portofoliu vreo 10 tipuri de roboți. Mai multe modele sunt roboți de livrare, inclusiv unul care poate lua liftul pentru a livra room service în hoteluri (iată o experiență premium demnă de prețurile de room service!), altul este un robot aspirator pentru spații comerciale care arată fix ca în Star Wars.

BellaBot cică te poate conduce și la masa ta, la o adică. Dacă îi mai pun în spate și un meniu pe care să-l iei tu de acolo când te așezi, e treaba rezolvată.

Cel văzut de mine în Praga se numește LuckiBot și probabil după nume deja ați ghicit că vine tot din China. Este al unei companii numită OrionStar. Au doar trei roboți în portofoliu, LuckiBot și LuckiBot Pro, probabil cu capacități diferite de a transporta tăvi și de a se ghida, plus un GreetingBot Mini, care este un robo-recepționist.

    18 comentarii

  1. Dacă viitorul va arăta că în Star Wars nu e o problemă, va fi însă dacă omenirea va ajunge ca în Wall-E.

      (Citează)

  2. rostul e sa le mai invarta un cutit in rana celor ca nu au luat bacul nici anul asta….

      (Citează)

    • Corect, asezi farfuriile pe tava mult mai bine cu bacul luat.

        (Citează)

    • – Sorin, nu ne-am mai vazut demult, care mai e viata ta?
      – e ok, am facut un master la litere, l-am luat cu nota mare
      – ma bucur, un meniu big mec mare la pachet, te rog.

        (Citează)

    • @Boris, la McDonald’s deja au fost inlocuiti casierii cu panouri electronice unde iti plasezi comanda singur. Asa ca slabe sanse sa mai poti sa ii ceri lui Sorin un meniu la pachet.

        (Citează)

  3. Blogul îți doresc să meargă brici și să ne revedem peste niște ani. Când o să întâlnim mulți ingineri reprofilați in ospătari, bucătari etc.
    În acest domeniu roboții nu o să înlocuiască nimic.
    Mentalitatea est europeană de băgat la maț în liniște și solmemintate, tip pomană/parastas o să se schimbe cu timpul. E foarte frumos la o tavernă, bodegă, bistrou prin străinătate, așa-i ?
    Cu forfota, agitația și toată mișcarea de acolo. Un mic exercițiu de imaginație, cum o să fie înconjurați de roboți ?
    Dacă la pitica ta îi cade furculița pe jos, vecinul de la masă din stânga mai vrea o bere, ăla din dreapta pâine și ăla din spate mai prăjit snițelul, cine le face pe toate mai rapid ?
    Mă îndoiesc că un robot care duce fardurile din A în B.
    Eu pot să duc farfuriile murdare și să rezolv ce am menționat mai sus, cât ai spune I ROBOT.
    Asta a fost așa, de amuzament .Că tare mă distrează utopia asta cu roboții ne lasă fără muncă.

      (Citează)

    • Momentan nu o sa faca toate actiunile. Doar o parte din ele.

        (Citează)

    • De acord cu Paco, numa’ in partea asta de lume e sistemul “dai comanda, si mai vezi ospatarul la nota”

        (Citează)

    • Robotii nu o sa inlocuiasca prea curand ospatarii. Dar cu siguranta vor inlocui o parte dintre acestia. Sau ii vor inlocui pe picoli.
      In loc sa ai 5 ospatari care sa ia comanda, sa iti adica tacamuri, sa iti aduca mancarea si apoi sa debaraseze masa si sa vina sa iti aduca nota de plata, vei avea:
      – un display pe fiecare masa unde vei da comanda de mancare;
      – acelasi display pe care vei plati la final factura;
      – probabil 2 ospatari care vor aduce mancarea in tot restaurantul si vor debarasa mesele ajutati de “roboti” care vor cara farfuriile cu mancare si farfuriile murdare dinspre/catre bucatarie.

        (Citează)

  4. Paco: Mentalitatea est europeană de băgat la maț în liniște și solmemintate, tip pomană/parastas o să se schimbe cu timpul.

    Imaginează-ți tupeul celor ce se duc să mănânce, nu să flecărească și să frece menta jumătate de zi… Nu vorbim și de mai mult alcool pe lângă, că atunci „mentalitatea est europeană” e puțin altfel.

      (Citează)

    • Imaginează-ți nota de plată la patru morți de foame care trag solemn de o sticlă de vin, și la patru care flecăresc jumătate de zi cu șase sticle și 20 de beri.
      La sfârșitul zilei eu număr banii din încasări, nu minutele petrecute solemn.
      Hai totuși să rămânem fiecare pe felia noastră, că de specialiști geme mapamondul.

        (Citează)

  5. Este foarte usor sa faci cativa pasi si sa lasi farfuriile la robot. La fel de usor este si la restaturantele din malluri, dar Giani este suveran si el lasa tava doar pe masa si, eventual, mai arunca niste hartii si pe jos. Iar daca odrasla lui Giani se va lua de robot si il va dobora sau ceva similar, Giani va fi foarte mandru, ca odrasla “se pricepe”

      (Citează)

    • La fel de usor este si sa mananci acasa… nu stiu ce sens are sa te duci pana la fast-food-ul din Mall sa faci asta.

      PS: unele mall-uri nici nu au spatii dedicate unde sa duci tu tava, au oameni care se ocupa cu ridicarea tavilor si curatenia meselor.

        (Citează)

  6. In aeroportul din Bangkok, acum 5 zile, am vazut la fiecare 100-150 de metri cate un robot care curata podeaua (o si spala).

      (Citează)

  7. Acu vreo 2 saptamani, in auchan, era un robot d-asta la raionu cu bere si facea reclama. La modu ca avea pe o tava niste cutii cu bere si se invartea pe acolo spunand ceva. Dar era haotic tare. Trebuia sa te feresti tu de el, ca el de tine nici gand.
    Chiar m-am uitat lung dupa el, asteptand sa darame ceva p-acolo.

      (Citează)

  8. Boris:
    rostul e sa le mai invarta un cutit in rana celor ca nu au luat bacul nici anul asta….

    😂

      (Citează)

  9. Paco: Mă îndoiesc că un robot care duce fardurile din A în

    Eram curios si priveam cu ingrijorare cate glume sexiste se vor face, dupa atatia roboti cu autonomie de 10 ore de spalat podele. Sunt f bucuros ca am gasit doar una singura :)

    Am ras la Boris 👍

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus