un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Creepy robot alert la IKEA!

15 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Am fost la IKEA Băneasa pentru că era prea cald să o plimbăm pe Alice prin parc. Și, cum mergeam noi așa în pasul ștrengarilor pe culoare, la un moment dat cotim și dăm nas în nas cu un robot înalt de vreun metru și ceva care patrula pe acolo.

A trebuit să ne dăm noi la o parte din calea lui, că era mare și cu privirea rece și n-am vrut să testăm dacă se dă el la o parte din calea noastră.

Am studiat un pic pe Google robotul. Este făcut de o companie numită Dalek. Robotul din imagine este modelul Lionsbot LeoMop și treaba lui este să dea cu mopul. Are vreo 10 ore autonomie și face și economie la apă.

Compania mai face și alți roboți asemănători: LeoVac dă cu aspiratorul, LeoScrub bănuiesc că periază mult mai puternic podelele. Mai există unul numit LeoPull care poate trage după el containere mari, scopul său fiind la propriu să ducă gunoiul. Toți pot să și interacționeze cu oamenii, dar nu e clar în ce mod. Probabil pot saluta, poate și să ofere scurte instrucțiuni sau să zică “la o parte domnu’, să dau cu mopul pe aici”. Personal aștept robotul care să împingă un cărucior de copil.

Acesta din IKEA era pus acolo de compania BSS, care-i una de facility management. Probabil aceeași companie a pus pe el abțibilde mari cu “Nu-l atingeți”, așa că nu știu dacă se putea și interacționa cu acest robot, probabil că nu.

Eu unul nu-i înțeleg rostul într-un magazin precum IKEA. Adică sigur că are de dat cu mopul pe traseul uzual de prin magazin, dar IKEA este genul de loc unde trebuie să dai cu mopul sau aspiratorul și pe sub mese, scaune, canapele, birouri, comode, poang-uri, hemnes-uri și alte piese de mobilier. Roboți de genul acesta mi se par mult mai utili în spații foarte mari și deschise precum hale, aeroporturi, culoare de mall șamd.

Dar na, nu-i treaba mea asta, eu doar m-am dat la o parte din calea viitorilor overlorzi și m-am dus spre hotdogi.

    15 comentarii

  1. In România softul va avea si “alooo, unde mergeți, nu vedeți ca e proaspăt spalat? Pai?” sau “ba da’ tu nu te uiți pe unde mergi?”. 😁

      (Citează)

  2. Ma intreb ce parere are BBC despre incalcarea drepturilor de autor, serialul Dr. Who nu a iesit cred in domeniul public.

    Daleks reign supreme!

      (Citează)

    • BBC nici măcar nu are copyright-ul pe Daleks, acesta e deținut de creatorul personajului. Care din când în când se supără si nu îi mai lasă să îi folosească în serial.

        (Citează)

  3. Probabil in Belgia vor introduce taxa pe acest robot … ca nu mai are de lucru personalul de la curatenie …

      (Citează)

    • Nu stiu exact ce motiveaza o persoana cu venituri mici sau medii sa critice o masura implementata tocmai pentru a proteja categoria sociala din care face parte. Adica da, daca detii un lant de magazine inteleg de ce ai milita impotriva acestor taxe. Dar daca tu esti ala in pozitia de a-ti pierde locul de munca…

      Uite si niste declaratii pe tema asta:
      https://www.cnbc.com/2017/06/02/bill-gates-robot-tax-eu.html

        (Citează)

  4. Vad că este inscripționat BSS, adică cei care fac întreținerea și mentenanță clădirilor(de la instalații la te miri ce). Au multe clădiri în administrare, fie ele de birouri sau spatii comerciale de tot felul. Mai degrabă l-aș fi văzut în cele de birouri

      (Citează)

  5. Seamana cu robotelul ăla din WALL-E de pe nava, disperat să curețe orice urma de murdărie.

      (Citează)

  6. Se uita urat cand calci pe unde a sters el? zice “mergeti mai pe margine domnu’ “? “aveti un pic rabdare sa se usuce”?

      (Citează)

  7. Dacă nu zice și un EXTERMINATE!!! din când în când tot degeaba.

    Plm puteau să îl facă să arate ca un Dalek.

      (Citează)

  8. leoscrub cred ca face ceva masaj facial

      (Citează)

  9. Daca in magazinul Ikea mi se pare ca intalnesc cam cea mai spalata lume din cea cu care ma intalnesc in locurile aglomerate (supermarket, bricolaje, mall etc.), ei bine, la hotdogi zici ca am ajuns din Primaverii in Ferentari/Rahova. Tigani, burtosi murdari in slapi, muncitori, jeg peste tot, dispozitivele de sosuri nefunctionale etc. Daca nu erau hotdogii promisi copiilor, treceam pe langa ca in celelalte 99% din cazuri. Nu mai zic ca eu stiam de proverbialul hot dog (care e, btw, o mizierie) ca e 1 leu. Dar nu, s-a facut intre timp 2.5 lei.

      (Citează)

  10. Andrei G:
    Nu stiu exact ce motiveaza o persoana cu venituri mici sau medii sa critice o masura implementata tocmai pentru a proteja categoria sociala din care face parte. Adica da, daca detii un lant de magazine inteleg de ce ai milita impotriva acestor taxe. Dar daca tu esti ala in pozitia de a-ti pierde locul de munca…

    dacă persoanele alea si-ar face treaba cum trebuie ar avea dreptul sa critice. In fiecare an sunt nevoit sa schimb societatea care asigura curatenia cabinetului datorita faptului ca nu se respecta caietul de sarcini. Abia aștept sa lucrez cu roboti.

      (Citează)

    • @Kllaus, tu esti nemultumit ca firma cu care ai contract pentru curatenie iti trimite oameni neseriosi, care nu isi fac treaba. Asta probabil pentru ca ofera salarii destul de mici, care nu sunt atragatoare pentru oamenii muncitori.

      Dar esti convins ca aceeasi firma va cumpara cei mai performanti roboti pentru a face aceeasi activitate. Nu crezi ca exista sansa sa cumpere tot roboti ieftini, care se defecteaza, care se lovesc de obiectele de mobilier si iti deterioreaza echipamentele din cabinet?

      PS: discutia nu era daca trebuie interzisi robotii, ci daca trebuie platite anumite taxe pentru folosirea acestora (echivalente cu taxele platite pentru un angajat uman).

        (Citează)

  11. Nu mai bine se ofera cursuri gratuite pentru reconversie profesionala si lasa munca “de jos” robotilor?
    Zic sa mai evoluam si noi … Nu cred ca plange nimeni dupa liftieri, dactilografe, birjari etc.

    Andrei G:
    Nu stiu exact ce motiveaza o persoana cu venituri mici sau medii sa critice o masura implementata tocmai pentru a proteja categoria sociala din care face parte. Adica da, daca detii un lant de magazine inteleg de ce ai milita impotriva acestor taxe. Dar daca tu esti ala in pozitia de a-ti pierde locul de munca…

      (Citează)

    • @Bogdan, problema este ca guvernele din tarile dezvoltate vad cum usor, usor dispar tot mai multe locuri de munca. Si in acelasi timp dispar si banii care ajungeau la buget din impozitele pe salarii. Iar impozitele pe profit ale companiilor sunt irelevante pentru ca majoritatea isi muta profitul catre filiale din tari unde impozitul este infim.
      Si atunci trebuie luate anumite masuri. Chiar daca vrei sa ii reconvertesti pe angajatii aia (desi nu toti sunt capabili de meserii complexe), tot ai nevoie de bani pentru a face asta.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus