un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-e milă de blocurile din Piața Națiunile Unite, poate cele mai frumoase din București

17 Mar 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

8 comentarii

Cele două blocuri de mai jos, din Piața Națiunile Unite, mi se par printre cele mai frumoase din București. Poate chiar cele mai frumoase. Este greu de comparat. Mie mi se pare de același rang ca și Palatul Cantacuzino (Muzeul Enescu) de pe Calea Victoriei.

Nu știu dacă în planuri o fi fost cândva și un al treilea bloc acolo pentru a face piața simetrică. O fi fost. Oricum, uitați-vă la design-ul lor general, cu toate acele arcade și coloane, cu balcoane franțuzești și terase mari la unele etaje, ferestre înalte și poziția excelentă în oraș.

Uitați-vă și la detaliile arhitectonice fine. Sunt pe ele o mulțime de înflorituri, iar unele etaje au medalioane cu sculpturi decorative. Un bloc pare a avea o coroană, altul o zonă de coloane acoperite de parcă te plimbi pe un bulevard, nu pe acoperișul unei clădiri. Acelea se numesc gloriete, apropo, gloriete cu coloane.

Mi se pare că ar putea concura oricând cu cele mai frumoase clădiri vechi din Paris sau Viena sau alte orașe mari.

Și totuși, ale noastre sunt deosebit de murdare. Se văd poluarea și praful din oraș în negrul de pe fațada lor. Au tencuială spartă. Unele decorațiuni lipsesc sau sunt și ele sparte. Pereții au fost găuriți pe oriunde s-a dorit pentru aer condiționat, iar în plus bănuiesc că nu au avut multă vreme sau poate nu au nici acum cablu TV, că sunt prea multe antene satelit pe acolo.

Pe o clădire a rămas prinsă structura pe care s-au agățat în anii anteriori bannere de mari dimensiuni, că Bucureștiul are o pasiune în a-și acoperi clădirile din centru cu reclame la diverse firme. Cândva un primar a decis că da, este o idee bună ca o firmă să-și pună numele sus pe clădire. De ce nu?

Negreala aia, însă…

Blocul din stânga se numește Clădirea Românească, după numele societății care a construit-o. “Clădirea” nu în sensul de bloc, aici, ci de “clădim neamul românesc”. Cel din dreapta se numește Palatul Agricola-Fonciera. Ambele poartă numele unor societăți de asigurare din perioada interbelică, cele două fiind construite prin 1930 după planurile arhitecţilor Paul Smărăndescu şi Petre Antonescu. Găsiți aici mai multe informații și mai ales fotografii din interiorul și de pe terasele lor.

    8 comentarii

  1. Pacat…mare pacat.
    Superbe, mai ales daca ar fi restaurate.
    Macar cazinoul din Constanta il restaureaza.

      (Citează)

  2. Robert:
    Pacat…mare pacat.
    Superbe, mai ales daca ar fi restaurate.
    Macar cazinoul din Constanta il restaureaza.

    Vine acusi o zgaltiala mai mare si nu o sa mai fie nevoie de restaurare.

      (Citează)

  3. Daca bucurestenii s-ar teleporta dintr-un oras civilizat direct in centrul Bucurestiului, ar suferi un soc psihic.

    Altfel, s-au obisnuit cu jegul.

      (Citează)

    • Ceva de genul am pățit la prima mea ieșire din țară, în 98. Am stat o lună în Grecia. La întoarcere, cu autocarul, am prins Bulgaria pe noapte deci primele imagini clare ai fost dintr-un București extrem de gri în comparație cu Atena unde toate clădirile sunt albe. Am fost cu moralul jos vreo 2 săptămâni.

        (Citează)

  4. Jegul din jur e un fel de “cost of doing business”, trebuie suportat fiindcă ne scoatem prin alte părți.
    Azi am făcut 80 minute de la Piața Victoriei până la Păcii, spre A1.
    75% din mașini erau fie colantate de firmă, fie instituții.
    Vinerea, la ora 15, când toți cică muncesc de rup cu gândul la vacanța aia în nu știu ce orașe străine curate.

      (Citează)

  5. Nu se baga nimeni pe ele pt ca sunt cu bulina. Sau au fost, apoi printr-o romaneasca au devenit din nou sigure. Poate la un moment dat vor intra in refacerea celor cu fonduri obtinute prin primarie ( a fost publicat recent o lista, dar nu stiu daca sunt acolo)

      (Citează)

  6. Mie mi se par urate, eu unul le-as demola.

      (Citează)

  7. Pentru ca in Romania esti proprietar doar pe interiorul apartamentului nu si pe exterior (terasa, subsol sau doamne fereste, exteriorul cladirii!!)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus