un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ați observat cât de repede avansează tehnologia pe aspiratoare-robot?

27 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Ați observat cât de mult s-au dezvoltat aspiratoarele-robot în ultimii ani? Mi se par un exemplu bun de boom tehnologic și sunt printre puținele electronice și electrocasnice care chiar devin, cu totul, robotizate.

Eu am un Roborock S5 cumpărat la final de 2018 cu 2.100 de lei. A funcționat bine până acum, dar își arată vârsta, face mai mult zgomot, nu mai trage la fel de bine. Mă uitam pe categoria de aspiratoare-robot de la eMAG, că mă bate un gând pentru Black Friday-ul viitor, și pare o lume total diferită acum. Este chiar remarcabil cât de mult s-au putut automatiza lucrurile într-un dispozitiv destul de mic ca dimensiuni, până la urmă.

Istoric vorbind, aspiratoarele robot au funcționat multă vreme în mod brownian, cum îmi place mie să zic. Mergeau la întâmplare prin casă și, după ce se loveau suficient de mult de toți pereții și toate obiectele, considerau că probabil au aspirat totul.

Cel cumpărat de mine în 2018 are senzor LIDAR cu care face o hartă a casei, una foarte precisă, È™i deci aspiră mult mai eficient È™i în timp mult mai scurt. Dacă mă uit pe traficul review-ului È™i discuÈ›iile din jurul meu, mi s-a părut că 2019 a fost anul în care toată lumea descoperea aspiratoarele-robot È™i faptul că pur È™i simplu pot funcÈ›iona bine. Un robot care chiar își face treaba, aÈ™ putea rezuma. A fost ca un punct critic în care mulÈ›i oameni au spus “chiar dacă este scump, acum merită investiÈ›ia”.

 

Și culmea este că în doar trei ani au fost multe alte salturi. Mie mi se par mai multe decât în alte domenii ale electronicelor și electrocasnicelor.

Roborock-ul meu a ajuns în prezent un model entry-level în rândul roboÈ›ilor cu senzor LIDAR de mapare. De exemplu, are posibilitatea de a da cu mopul, dar trebuie să-i ataÈ™ezi tu manual accesoriul respectiv, să-l umpli cu apă, să-i zici din setări “vezi că acum ai mop ataÈ™at la spate” È™i la final să speli cârpa cu care a È™ters praful È™i să usuci totul bine. Recipientul de praf trebuie de asemenea golit manual după fiecare aspirare, ceea ce este cam greÈ›os.

În 2019 am testat un Roomba care își golea singur recipientul de praf într-un sac din interiorul bazei. Tu aruncai sacul respectiv după câteva săptămâni. O operațiune destul de murdară, golirea recipientului de praf, devenea astfel robotizată.

Am testat apoi un aspirator-robot Rowenta care dădea mult mai bine cu mopul. Avea un sistem prin care freca mai bine podeaua, iar debitul de apă era controlat electronic. Nu pare mare scofală, dar controlul acela înseamnă niște valve și comutatoare în plus într-un dispozitiv compact.

Prin 2020 am auzit de aspiratoare cu cameră video în bot pentru a recunoaște și ocoli mai bine obiecte mici prin casă. Treaba asta rezolvă o altă mare problemă pe care o am cu aspiratorul meu: întotdeauna este pe jos un obiect neașteptat care-i dă probleme, îi blochează peria și trebuie să mă duc eu să-l scot din belea. O șosetă. Un cablu întins aiurea. O jucărie de pisici.

Asta aș fi zis înainte să o avem pe Alice. Acum, avem pe jos un magazin întreg de jucării și tot felul de obiecte neașteptate pe care ea le scoate singură din dulap și le ascunde pe unde vrea. Punem totul la loc o dată sau de două ori pe zi, dar a doua zi este din nou haos!

AÈ™a că un aspirator robot care să recunoască o È™osetă È™i să o ocolească pentru că altfel i-ar bloca peria este un model bun. Nu-i nimic mai enervant decât să porneÈ™ti aspirarea când pleci de acasă, cu gândul că te întorci la o casă lună, È™i 3 minute mai târziu să primeÈ™ti notificare că robotul s-a blocat în dormitor. “Iar s-a blocat în cablul tău de încărcare, È›i-am zis să nu-l mai laÈ™i să atârne pe jos!”

Această tehnologie s-a dovedit cu două tăișuri. Pe de o parte producătorii o vând și ca o posibilitate de securizare a casei. Poți folosi robotul și camera sa video pentru a vedea de la distanță dacă este totul în regulă prin casă. Pe de altă parte, iRobot (companie care între timp a fost achiziționată de Amazon) și-a luat-o în decembrie 2022 pentru că imagini surprinse de robot cu o femeie pe WC au ajuns pe Internet. Compania a declarat că imaginile au fost făcute de un robot de test, nu unul cumpărat de cineva dintr-un magazin, și deci îmi închipui că unitățile de test trimit înapoi niște imagini către firma-mamă pentru a dezvolta sistemul de recunoaștere de obiecte. It was still shitty.

Un pic mai încolo au apărut roboții care aveau permanent atașat mopul cu apă, dar îl ridicau atunci când intrau pe un covor. Altfel spus, puteai să aspiri si să dai cu mopul dintr-o singură trecere prin casă pentru că robotul dezactivează singur mopul și picurătorul de apă atunci când intra pe un covor (îl detecta cu senzori de ultrasunete). Pe modelul meu nu doar că îi atașez separat mopul, dar trebuie să am grijă ca din software să-i spun să nu dea cu mopul în cele două camere în care aveam niște mici covoare. Este unul dintre motivele pentru care de fapt nu prea i-am folosit mopul. Matilda și-a luat un băț Swiffer cu cârpe detașabile și acela este mopul nostru.

La un moment dat am văzut un model care avea rezervor de apă în baza robotului. Adică robotul dădea cu mopul È™i, când se întorcea la bază, primea È™i apă curată cu care să-È™i reumple rezervorul personal pentru o “mopare” viitoare. Și am impresia că inclusiv cârpa de la mop stătea într-un fel de… baltă care o igieniza. Nu mai È›in minte ce model era.

 

M-am uitat însă acum pe modelul de top de la Roborock (nu-i publicitate, dar avansează cel mai repede, așa că îi dau exemplu). Modelul se numește S8 Pro Ultra. Aspiratorul ca aspiratorul, merge prin casă, trage praful, ridică mopul pe covoare șamd.

Baza lui, însă, are dedesubt un soi de perie cu care curăță mopul aspiratorului atunci când acesta se odihnește. Și întrucât nu vrei o cârpă udă, chiar dacă acum curată, sub aspirator, pentru că mucegăiește sau miroase a găină udă acolo, baza o si usucă folosind aer cald.

Baza trage apoi praful din aspirator într-un sac din interiorul ei. Un rezervor de apă din bază reumple apa din robot pentru ca acesta să fie gata de dat cu mopul data viitoare, acum că are și cârpă curată și uscată.

Aspiratorul acesta este pe coming soon pe site-ul oficial. Un S7 Pro Ultra costă acum 4.500 lei. S8 Pro Ultra usucă și mopul și mai are câteva funcții în plus, mă aștept să coste vreo 5.500-6.000 de lei la lansare. Dacă scade la 2.000 lei de Black Friday, îl cumpăr!

 

Mă aștept ca în viitor vreun model S10 Pro Ultimate Plus sau ceva așa să includă și un al doilea robot care duce singur la gunoi sacul din primul robot, iar apoi se duce la chiuvetă, ia o cană de apă și o toarnă în rezervorul mare din baza robotului de aspirare, iar tu nu mai atingi niciodată nimic.

Oricum, au fost pași mari în doar 4-5 ani de zile. Nici un alt domeniu al electronicelor nu pare să se fi mișcat la fel de rapid înainte.

    13 comentarii

  1. Eu am s5e, și l-am cumpărat după ce am citit review-ul tău de 3 ori. Și la mine a început recent sa facă zgomot mai mare cand aspira, i-am schimbat peria principală și nu mai face urât. Pentru problema cu cabluri/șosete, eliberam toată podeaua înainte sa ii dam drumul (de doua ori)

      (Citează)

  2. Aspiratoarele s-au imbunatatit intr-adevar de acum 4-5 ani, dar mie nu mi se pare ca e vreun salt tehnologic, pentru ca toate caracteristicile astea noi existau si acum 5 ani. Nu s-a inventat ceva nou, cum a fostcu telefoanele.

    Ce s-a intamplat mai degraba e ca producatorii au tot adaugat de la an la an cate o caracteristica noua ca sa poata spune ca noul model e mai bun decat cel vechi. Adica o chestie care tine de strategia de marketing si de costuri: nu arunci in piata de la inceput cel mai bun produs, ca poate nu se vinde, poate e prea scump etc etc. Scoti un produs mai simplu, testezi piata etc

    Imi vine greu sa cred ca acum 5 ani nu i- a trecut nimanui prin cap sa puna un motoras care sa vibreze mopul si unul sa il ridice cand trece pe covoare. Si image recognition era disponibila.

      (Citează)

  3. Au avansat dar nu e niciun “salt tehnologic”. Eu am tot S5, si nu vad vreun motiv sa il schimb, poaaaaate pentru mop cand va fi ceva mai mult decat mangaiat cu carpa uda parchetul ca asa nu merita diferenta de pret.

    Chiar a cedat recent “motoru” aspiratorului si am comandat de la chinezi un motor “refurbished”. 200 de lei si 2 saptamani mai tarziu, e mai silentios si trage mai bine ca inainte.

      (Citează)

  4. speedy.gonzales

    27/03/2023 la 11:07 AM

    sa vezi ce interesant o sa fie cand ChatGPT o sa inceapa sa scrie articole bune si o sa scrie el articolele pe blog-uri

      (Citează)

    • Aspiratoarele astea sunt utile sa le pui zilnic sa faca o curatenie superficiala. Dar tot este nevoie sa folosesti un aspirator clasic + mop cel putin o data pe saptamana.

        (Citează)

  5. Singurul salt major este ca acum costa mai mult de dublu. pentru un foehn si un recipient de apa. Sigur ca ar putea chiar sa aiba un salt tehnologic, daca nu ar avea cate un bug de software pe luna de exemplu, dar aia e greu de fixat, mai bine ii mai punem un led.

      (Citează)

  6. Sa nu plecam dupa fenta. Concret, in ceea ce priveste curatenia, ce face in plus asta nou care costa dublu? Pentru mine ca da cu apa (al meu are deja mop pe care nu l-am folosit niciodata ca am zone mixte si ori imi uda covorul, ori nu da cu mopul pe parchet), sau ca isi descarca recipientul de praf singur (fac asta in cateva minute odata cu curatarea periilor si a filtrului – deci cred ca trebuie facut manual), nu aduce valoare.
    Pentru mine de impact ar fi poate sa nu se mai dea cu capul de toate picioarele scaunelor, poate sa reduca durata de aspirare cu 20%, poate sa nu mai ramana blocat in locuri stupide, de unde ar putea iei usor, sa-si retina hartile (mai mult de una).
    Acum am roborock s5 (cred), ala cu mop.

      (Citează)

  7. Și eu am s5plus sau ceva de genul, era cel mai top model când l-am luat, tot în urma review-ului tau. Găsești piese căcălău pe AliExpress și el este conceput foarte ingenios, pe module, astfel că poți să schimbi orice ai nevoie la el, în funcție de ce se strica. Păcat că nu e service in tara, când am avut de schimbat eu motorasul la el că prinsese o piatra și zici că vroia să decoleze, nu aducea nimeni piese, nici măcar pe OLX. AliExpress, 70ron cu totul sa zic ca a costat, acu 2-3 ani.

      (Citează)

  8. Degeaba daca preturile sunt mari, trebuie sa dai minim 1000 si nu stii cat te tine.

      (Citează)

  9. Și eu am un S5 cam din aceeași epocă.
    Însă nu-l mai folosesc de prin 2021, de când cel mic a început să umble și să descopere jucăriile.
    Pentru un robot, oricând de destept ar fi el, ai nevoie de o casă ordonată. Nu curată, pentru că asta e treaba robotului, dar ordonată. Adică să nu ai la fiecare pas câte o jucărie, câte un obstacol, câte un scaunel de copil.
    Și cine are copil de 2-4 ani știe că e muncă în zadar să așezi lucrurile la locul lor, pentru că în secunda doi s-au întors pe podea.
    Am înlocuit robotul cu un aspirator vertical cu acumulator. Un apartament de 80 mp l-ai dat gata în 15 minute.

      (Citează)

  10. Nu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus