blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul de YouTube.

Review: aspirator robot Xiaomi Roborock 2 (genial!)

7 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

128 comentarii

Cel mai util gadget descoperit în ultima vreme este robotul aspirator Xiaomi Roborock 2 (numit și S5 sau S50 uneori). Nu credeam în astfel de dispozitive pentru că eram convins că nu aspiră la fel de bine ca un aspirator clasic — dar o fac sau cel puțin acest Roborock o face.

Apoi, știam că nu poate intra chiar peste tot prin casă (pe după uși sau printre picioarele unor scaune), dar m-am prins abia acum că nu are rost să-mi doresc un dispozitiv care să curețe 100% din suprafață. Mă mulțumesc și cu 98% din suprafață și din când în când intervin eu manual acolo unde nu intră robotul, dar asta tot înseamnă o economie masivă de timp și efort.

Este scump, dar merită banii. Îl pornim la 2-3 zile (l-am integrat cu Google Assistant și-i zic doar “start the vacuum cleaner”) și, de când îl avem, casa este mereu curată fără ca eu să fac alt efort decât golirea recipientului de praf după fiecare aspirare. Roborock 2 în particular vine și cu un LIDAR cu care detectează rapid contururile casei, urcă praguri de până la 2 cm și aspiră și covoarele, are chiar și un soi de mop cu apă ce se poate atașa pentru a curăța și mai bine podeaua, este ușor de curățat și se poate controla rapid din aplicația de telefon.

Dacă s-ar inventa acum și un robot care să curețe robotul aspirator, aș fi cel mai fericit.

Specificații Xiaomi Roborock 2:

 • baterie de 5.200 mAh Li-Ion, autonomie de aprox 150 de minute și 250 metri pătrați de aspirare, încărcare în 4 ore.
 • senzor laser pentru maparea casei, senzori cu ultrasunete pentru a detecta praguri sau trepte, senzori de lovire a mobilei, detectează automat când intră pe un covor și crește puterea de aspirare.
 • wifi integrat, control din aplicație de telefon, integrate cu Google Assistant și Alexa, se duce singur la încărcare, mesaje vocale de stare.
 • poate fi programat să aspire periodic.
 • trage maxim 2000 Pa, mai multe puteri de aspirare, mop ud atașabil.
 • recipient de praf de 500 ml, filtru HEPA.
 • 3,5 kg greutate, 35 cm diametru, 9,6 cm înălțime.

Preț: între 1.950 lei și 2.200 lei la eMAG și PC Garage și evoMAG. Eu am dat 2.100 lei la final de noiembrie 2018. Alternativă mai ieftină: Xiaomi Mi Robot, fără accesoriu mop și cu putere mai mică, dar 80% identic cu acesta: eMAG, PC Garage, evoMAG.

Are cam aceleași specificații cu un iRobot Roomba 980, care costă dublu, ba chiar Xiaomi are puterea de aspirare ceva mai mare, 2000 Pa față de 1700 Pa (pascali, adică, o unitate de măsură pentru presiune). Mie mi-a fost util acest site de review-uri de roboți în luarea deciziei.

CE INCLUDE CUTIA

Roborock vine cu multe accesorii, am fost plăcut impresionat la acest aspect. Dincolo de robot în sine și de stația de încărcare, primești și un rezervor de apă ce trebuia atașat când vrei să dea cu mopul, plus o cârpă de mop de rezervă, plus un filtru HEPA de rezervă, plus filtre de apă de rezervă. Mi s-a părut un pachet bun.

CUM ARATĂ ROBOTUL

Este rotund, alb și cu acel “turnuleț” mic, în care se vede senzorul portocaliu al lidar-ului, un laser cu care mapează casa, un avantaj mare pe care-l discut în detaliu mai jos. Pe partea superioară are și trei butoane din care-l poți comanda atunci când nu vrei să faci asta din aplicația de mobil.

În partea opusă butoanelor este un soi de capac care, odată dat la o parte, permite accesul la recipientul de praf. O mică perie este de asemenea acolo, dacă ai nevoie de ea pentru curățare. Clemele de prindere a recipientului par destul de solide. Filtrul HEPA este atașat acestui recipient.

Partea frontală are un perete dublu, cel exterior culisând vreo câțiva milimetri. Atunci când lovește ceva, peretele culisează spre interior, se declanșează un senzor, robotul știe că are un obstacol în cale.

Dacă întoarceți robotul pe spate, puteți observa două roți mărișoare, cu aderență bună și un pic de “crampoane” pentru a se descurca pe covoare, plus o rotiță rotativă din cauciuc. Pe lateral are o perie albă care, prin rotație, duce praful spre peria principală, cea portocalie, care-l ghidează spre recipientul de praf.

Puteți vedea pe burtă și cei doi pini pentru încărcare și cei patru senzori cu ultrasunete, aflați pe contur în partea din față.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

via Gfycat

Primul lucru care m-a uimit este cât de încăpățânat este robotul. Dacă încape pe undeva, atunci va intra pe acolo, nu cere spațiul mult mai mare decât diametrul său. Software-ul ce-l controlează este destul de priceput pentru a varia câte puțin poziția robotului astfel încât până la urmă încape printre tot felul de picioare de mobilier și printre scaune, iar dacă încape pe undeva, de obicei poate și să iasă de acolo.

Specificațiile spun că urcă praguri de până la 2 cm și nu mint. Noi avem un astfel de prag la intrarea în baie, 2 cm de pe gresie pe altă gresie, și robotul îl urcă. Uneori se chinuie, prinde doar cu o roată, dă înapoi, atacă altfel pragul și până la urmă îl urcă. L-am văzut trecând și peste cabluri groase, urcând peste un soi de jucărie de-a pisicilor șamd.

În același timp, nu strică mobilierul. Dacă lovește ceva, nu lasă urme, nu zgârie, nu rupe nimic.

Ca mod general de lucru, robotul folosește senzorul laser (aceeași tehnologie ca la mașinile autonome) pentru a face o hartă grosieră a casei, își dă seama pe unde sunt camerele și obstacolele principale. Se mișcă întâi rapid printr-o cameră pentru a-i detecta conturul, apoi începe și o curăță temeinic, parcurgând-o pe linii de la stânga la dreapta și avansând câte un pic după fiecare linie. Asta diferă de majoritatea roboților fără senzor laser din piață, care au un soi de mișcare browniană prin care se dau cu capul de toți pereții pentru a determina forma camerei, ba chiar cred că aspiră prin astfel de mișcări aleatoare.

Dacă încape sub un mobilier, se va băga și acolo (uneori doar parțial, că poate încape cu corpul, dar nu poate trece cu turnulețul), așa că aspiră bine și pe sub pat, pe sub măsuțe de cafea șamd.

Cum spuneam, intră oriunde poate intra și software-ul îl controlează bine ca să și iasă de acolo. De exemplu, la baie îi deschid ușa pe jumătate, ca să-i rămână loc să intre, dar odată intrat să aibă loc și după ușă, ca să aspire și acolo.

Peria mică, albă și rotativă de pe lateral îl ajută să ia praful de pe lângă perete și de la colțuri, adică din zonele peste care robotul nu poate trece cu peria principală, cea portocalie.

Mopul trebuie atașat. Asta înseamnă că se pune apă în acel rezervor plat și apoi se atașează o cârpă udă de acesta (are o șină în care se prinde aceasta), iar ansamblul se culisează sub robot și se prinde automat în cleme. Se selectează în aplicație funcția mop și aspiratorul își va reduce automat puterea de aspirare, mai degrabă plimbând cârpa udă prin casă.

Mopul nu face minuni. Nu scoate pete de cafea sau alte lichide, așa cum ar face un mop manual, ci mai degrabă trebuie privit ca o cârpă udă ce reține praf suplimentar de prin casă. Rezervorul de apă ține acea cârpă udă pe toată durata “plimbării” și există și niște filtre de apă între rezervor și cârpă al căror rol nu-l înțeleg foarte bine, dar după cum spuneam, în pachet sunt incluse și câteva rezerve.

Noi folosim mopul mult mai rar, poate o dată la două săptămâni și de obicei după o aspirare normală a casei, astfel încât cârpa să ia praful invizibil ratat de prima mână de aspirare.

Odată pornit, nu prea-ți pasă ce face robotul, deși poți vedea în aplicația de mobil unde se află și oricum țipă el după ajutor dacă dă de o problemă. La noi, o aspirare durează cam 50 de minute pentru vreo 50 de metri pătrați, iar la final robotul se duce singur la dock-ul de încărcare, intră pe el și se încarcă. O aspirare consumă cam 30% din baterie, de fapt, pentru acea suprafață.

Nu știu cât de bine aspiră covoarele. Noi avem unul singur, în baie, care este pufos și înalt, iar robotul intră pe el și îl aspiră bine, dar nu știu cum s-ar descurca la o casă cu multe covoare, mai ales că, în funcție de tipul acestora, ar putea patina sau funcționa mai încet. Este gândit și pentru covoare, desigur, doar că nu vă pot da eu mai multe detalii despre acesta aspect.

APLICAȚIA DE MOBIL

Este vorba de Mi Home, care-i făcută să integreze o mulțime de dispozitive smart home Xiaomi, nu doar robotul. Instalarea robotului este simplă, durează 1-2 minute până ce acesta este detectat și integrat în aplicație.

Odată trecut peste instalare, îl poți comanda să curețe, moment când începe să facă harta casei și să-și dacă de treabă. Din aplicație îi poți cere și Zone Clean și alegi o zonă pe hartă, de exemplu o anumită cameră; am făcut de câteva ori și asta, funcționează foarte bine. Se pot seta și pereți virtuali sau no-go zones. Există și funcția Spot Cleanup, când face curat pe vreo 2 metri în jurul acelui punct.

În timpul curățării, îi poți vedea poziția pe hartă și traseul parcurs până atunci, nivelul bateriei. În zona de Settings poți alege puterea de aspirare sau preciza că i-ai montat mopul, ca să se adapteze la asta.

Eu l-am integrat și cu Google Assistant, așa că pot începe curățarea și printr-o comandă vocală. Robotul este controlat prin cloud, așa că poți comanda aspirarea și când nu ești acasă. Noi i-am dat să curețe cu vreo oră înainte să ne întoarcem acasă de Crăciun, ca să găsim totul curat.

MENTENANȚĂ

Nu mai pierd timp să aspir eu prin casă, ci acum doar curăț Roborock-ul. După ce termină de aspirat și se întoarce singur la dock-ul de încărcare, îi scot recipientul de praf și arunc ce-i în el la gunoi. Filtrul HEPA îl scot din când în când de pe recipient și-l scutur bine de tot, iar din când în când ar trebui spălat și uscat bine înainte de reinstalare.

Mai scot peria portocalie din locașul ei și o curăț de praf și mai ales de diverse fire de păr sau sârme ce se prind în ea, în special la capete. Le tai cu foarfeca și apoi le smulg din perie, ca la orice aspirator cu astfel de perie. Cu o cârpă, dacă e cazul, șterg întreg robotul, să nu fie prăfuit.

Mai dau atenție la roți, să nu se încolăcească fire de păr pe axul lor, că în timp le-ar putea bloca. Dacă am dat cu mopul, arunc apa rămasă în recipient și îl spăl bine și îl pun la uscat, iar cârpa umedă o bag la mașina de spălat.

Cu totul durează cam 5 minute și asta e tot timpul consumat acum cu aspirarea casei. Xiaomi are niște recomandări oficiale de mentenanță:

PROBLEME

Nu sunt unele semnificative. O problemă ar fi că peria principală poate prinde în ea cablurile mici, de exemplu cele cu care se încarcă telefoanele, sau diverse sfori sau sârme găsite pe jos. Ne-am obișnuit ca, înainte să pornim robotul, să luăm de pe jos (sau măcar să împingem la colț) jucăriile pisicilor, că unele au sfori, și încărcătorul de telefon (doar unul atârnă pe jos în casa noastră).

Uneori robotul prinde cumva un covoraș subțire pe care punem ghetele în acest sezon ud, când venim de afară, și-l trage după el prin casă. De obicei îi dă drumul singur după vreun metru.

Uneori împinge obiectele mici și ușoare pe care senzorul de impact nu le detectează. Mai găsești câte un pantof deplasat de la locul lui.

Cu perdelele n-a avut probleme, dar ale noastre cad maxim 1 cm pe sol, așa că nu ar avea cum să le prindă. Dacă aveți perdele/draperii care atârnă mai mult pe podea și ar putea intra în perie, poate că acestea ar trebui întâi legate la un colț sau luate de pe podea sau setat robotul să nu intre prin acea zonă. Dacă se blochează în ceva sau i se blochează peria din cauza vreunui obiect străin, oricum dă el alarma, dar să nu strice ceva până se prinde de asta.

O problemă neașteptată a fost că nu-l putem controla de la distanță dacă îi scot docking-ul din priză, chiar dacă robotul este încărcat. Conexiunea wireless este în robot, dar nu-l poți controla fără ca dock-ul să fie alimentat, probabil pentru că-l folosește ca reper pentru orientarea generală.

Dock-ul, apropo, trebuie pus într-un loc ușor accesibil, adică nu merge ascuns în debara. La o adică ar merge și ascuns, dar trebuie să-i deschizi ușa robotului la intrarea și la ieșirea de acolo. Singura problemă reală a lui Roborock este că acel dock vine cu un cablu de alimentare de 1 metru, care mi s-a părut foarte mic.

Pe lângă asta, robotul nu intră după uși sau pe unde nu are loc, așa că din când în când este nevoie să dați și cu un alt aspirator sau cu o mătură pe acolo. Treaba asta nu m-a deranjat, că practic 98% din muncă este acum automatizată.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Aspiră foarte bine, face temeinic treaba.
 • Funcții bune în aplicația de mobil.
 • Autonomie mare, la mine o încărcare = 3 aspirări (dar oricum se încarcă singur între ele).
 • Are și mop.
 • Cârpe și filtru HEPA de rezervă în cutie.
 • Cablu scurt la docking.

CONCLUZIE

Amândoi sunt foarte încântați de Xiaomi Roborock 2 și singurul meu regret este că nu l-am luat mai devreme. Îl avem de o lună și jumătate și casa arată mereu curată de atunci, că-l folosim la 2-3 zile, dar n-am mai muncit deloc pentru a o curăța. Este scump, dar veți fi mulțumiți de investiția făcută.

Preț: între 1.950 lei și 2.200 lei la eMAG și PC Garage și evoMAG. Eu am dat 2.100 lei la final de noiembrie 2018. Alternativă mai ieftină: Xiaomi Mi Robot, fără accesoriu mop și cu putere mai mică, dar 80% identic cu acesta: eMAG, PC Garage, evoMAG.

  128 comentarii

 1. sa vezi cand iti face pisica o diaree din greseala in living, cum ti-o duce robotul peste tot

    (Citează)

 2. Cum au mai zis multi singurul regret a fost ca nu l-am cumparat mai devreme. Robotul aspira (doar) unele chestii mai bine decat cu aspiratorul normal restul cam 85-90%. Sa va explic de ce consider acest lucru. E migalos trece de mai multe ori prin anumite zone, poti chiar sa ii dai din aplicatie sa treaca de mai multe ori prin acelasi loc. Fiind foarte jos si “scarmanand” bine covorul cu peria lui ridica particule fire par minuscule etc care nici nu le vezi cu ochiul liber. Covorul e impecabil, cel putin asa pare cu ochiul liber, curat zi de zi si de fiecare data cand termina curatenia si merge la casuta cutia e plina si trebuie golita (aproximativ 30 mp pe unde poate intra, nu puneti toata suprafata casei). E drept cutia e putin micuta dar asta nu ma deranjeaza, daca ar fi fost cu 50% mai mare care era diferenta? Tot trebuia golita dupa fiecare aspirare. Asa a incaput bateria aia inepuizabila. Cu mopul l-am folosit doar pe gresie pana acum, contrar recomandarii producatorilor am pus cativa picuri de solutie de gresie in recipient si pot sa zic ca face o treaba decenta. Aici intr-adevar nu se compara cu mopul normal, e o laveta care sterge putin umed. Dar e decent, pentru a curata pete usoare sau a mentine mai mult timp curatenia in casa. Aplicatia e destul de ok. Momentan harta casei e doar in versiune beta, o mai pierde din cand in cand dar aia nu e problema mare. Nu poate salva momentan doar un nivel de casa probabil in viitor vor putea sa fie salvate mai multe. De praguri trece foarte usor, fara prag metalic pana la 2cm cu prag metalic (ca un fel de rampa) trece usor si 2.8-3 cm. ATENTIE robotul nu aspira covoare negre sau cu zone negre. Aveam intr-o camera un covor care avea pete negre si un contur mai gros negru. Nu voia sa intre in acea camera zicandu-mi dupa cateva incercari cum ca a terminat curatenia si pleaca la casuta. Am schimbat covorul. Nu stiu pe parchet negru sau gresie neagra ce face nu am. Eu am parchet maro inchis (nevasta ii zice venghe eu nu stiu ce-i aia) merge fara probleme pe el. In camera in care am schimbat covorul am luat semi fluffy, merge perfect pe el. Sa nu va asteptati ca sa traga usi sa va stearga praful pe mobila sa faca cartofi prajiti sau sa omoare amantul nevestei :P , e un aspirator nu terminator.Pt mai multe detalii gasiti zeci de filmulete pe youtube facute de clienti, revieweri si producator. E mai bun ca in filmulete. Merita toti banii, daca maine s-ar strica si nu ar avea garantie as lua altul.

    (Citează)

 3. Știu, articol vechi, dar am câteva completări.
  1. Prețul a scăzut binișor! L-am găsit cu 350€.
  2. S50 și Dyson (modelul vechi, că ăsta nou nu e in Europa) aveau ambiții masive să curețe bolurile de măncare ale pisicilor! Și când reușeau, apă plus boabe=love! Le-am returnat pe ambele repede! Nu, benzile alea magnetice nu pot fi “vândute” doamnei!
  3. Au scos un S60 căruia, in sfârșit, poți să-i spui să stea departe de o zonă. O desenezi pe hartă și gata!

  Da, e 500€. Juma’ din Dyson!
  Sunt circumspect că va ține cât un Dyson. Aspiratorul mare are 8 ani curând și…nu l-am pornit de când am luat Roborock S60.
  Un aspirator mic cu baterie e necesar pentru completarea locurilor unde nu ajunge Roborock.
  Altfel? Păcat că nu sunt mai multe modele pe piață!
  Va fi și mai mișto când vor integra numele camerei cu Google Assistant!

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus