un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Review aspirator-robot iRobot Roomba i7+cu golire automată a prafului aspirat

17 May 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Am testat vreo trei săptămâni aspiratorul-robot Roomba i7+, cel mai nou model al companiei iRobot, și concluzia este simplă: dacă vreți cel mai performant model de pe piață, fără să conteze prețul său, în acest moment i7+ este acesta.

Zic asta din două motive:

  1. curăță foarte bine casa și are toate funcțiile smart la bord;
  2. include un sistem prin care recipientul de praf se golește automat în baza de încărcare la finalul aspirării, așa că nu trebuie să o faci tu.

Acest sistem de auto-golire, introdus prima oară pe acest model i7+, funcționează foarte bine și complementează restul construcției robotului, care nu trebuie curățat de praf sau scape pe la roți și perie după fiecare utilizare. Eu l-am folosit de 8 ori înainte de a-l întoarce cu burta în sus pentru a-l curăța, dar n-am avut prea mult de curățat la el și ar mai fi aspirat de multe ori înainte de a avea nevoie de mine.

Specificații iRobot Roomba i7+:

  • baterie de 1.800 mAh, încărcare în 1,5 ore
  • senzori pentru maparea casei, reține până la 10 case/etaje, senzori pentru detecția treptelor și obstacolelor, poate fi comandat să curețe o anumită cameră
  • conectivitate wifi, control din aplicație de telefon și integrare cu Google Assistant / Alexa
  • detecție optică și acustică a murdăriei, curăță și covoare, urcă pragurile uzuale de prin casă, filtru HEPA
  • dimensiuni 339 mm diametru, 92 mm înălțime, greutate 3,4 kg
  • bază de încărcare cu golire automată a robotului în sac de praf

Prețul pe site-ul oficial iRobot.ro este de 5.899 lei. Se adresează unei nișe de cumpărători cărora nu le pasă de acest aspect, ci doar vor curățenie zilnică în toată casa.

CE INCLUDE PACHETUL

Oficial, robotul se numește iRobot Roomba i7. Pachetul ce include și baza cu golire automată se numește i7+ și în acest caz primiți un robot un pic modificat, recipientul de praf având o trapă pentru golirea sa automată.

Pachetul include:

  • robotul aspirator
  • baza de încărcare cu sac de praf
  • un sac de praf de rezervă
  • un filtru HEPA de rezervă
  • o perie rotativă de rezervă
  • o barieră virtuală și două baterii pentru ea

CUM ARATĂ ROOMBA i7+

Robotul arată cam ca orice robot de acest tip și foarte asemănător cu propriul meu Xiaomi Roborock S5. Este rotund, înalt de aproape 10 cm, cu senzori pentru obstacole în partea din față.

Pe partea superioară are 3 butoane capacitive (un lucru bun, că nu poate intra praf pe acolo) și inclusiv un mic mâner retractabil pentru a-l putea transporta ușor în altă parte. Butonul mare, Clean, are un LED multicolor în jur pentru a semnaliza diverse mesaje, deși robotul are și un difuzor și vorbește dacă are diverse probleme. Celelalte sunt Spot (curățare punctuală) și Home (pentru întoarcere la bază).

Tot pe această parte se află și un modul video cu care robotul mapează casa; face asta prin învățarea și recunoașterea formei tavanului (sau mai degrabă a îmbinărilor tavan-perete), cu care învață apoi să se orienteze.

Partea inferioară este mai interesantă pentru că are două perii contra-rotative (cele verzi), nu doar una precum alte aspiratoare. Mai are aici două roți mai mari, cu “crampoane” pentru aderență, plus una mică de ghidaj, și o perie rotativă albă cu care împinge praful spre zona de aspirare. Mai are contacte pentru încărcare și senzori cu ultrasunete pentru a detecta trepte sau vreun alt risc de a cădea de undeva.

Am sesizat niște avantaje față de Roborock-ul meu și probabil față de alte aspiratoare, după cum ziceam mai sus. Fanta de aspirare folosește două perii contra-rotative, nu una, pentru a ghida praful în interior, iar acestea sunt cauciucate, dar fără peri. Sistemul cu două perii ajută suplimentar la ridicarea murdăriei de pe podea, iar striațiile acestora direcționează aerul spre interior. Mai mult, faptul că nu au peri mi s-a părut un avantaj; la aspiratorul meu, acei peri sunt primii care se blochează cu fire de praf sau păr.

Recipientul de praf este detașabil și poate fi golit manual. Filtrul HEPA se poate detașa pentru fi scuturat sau chiar spălat din când în când. Acest robot, însă, se golește singur de praf atunci când ajunge înapoi la bază. Ușița aceea verde și cauciucată este zona prin care baza extrage praful din interior.

Docking station-ul este mult mai mare ca la alte aspiratoare tocmai pentru că include și acest sistem de curățare automată a robotului. Are 50 cm înălțime și este deci mai greu de disimulat prin casă, mai ales că trebuie montată într-un loc accesibil.

Funcționează ca în imaginea de mai jos:

Adică are în interior o pompă cu care trage praful din aspirator și îl bagă într-un sac textil de praf din interior. Sacul poate aduna până la de 30 de ori conținutul recipientului aspiratorului, iar când se umple trebuie schimbat. Ajungeți ușor la el deschizând capacul bazei și scoțându-l de acolo, se sigilează singur în acel moment.

 

Un alt sac este inclus în pachet, apoi trebuie să cumpărați unii din magazine. Totuși, dacă aspirați la 2 zile prin casă, un sac vă ține două luni, poate chiar dublu sau triplu dacă nu aveți mult praf/păr pe jos.

N-am găsit nimic de reproșat până acum la acest aspect, Roomba i7+ este cel mai bun aspirator-robot pe care-l văd și-mi place inclusiv cum a fost gândit pentru cât mai puțină mentenanță.

CUM FUNCȚIONEAZĂ ROOMBA i7+

Foarte bine. Ca aspirare, n-am ce să-i reproșez, face curat peste tot pe unde poate intra, iar puterea de aspirare este suficient de mare încât să ia tot praful, scapele, particulele de nisip și altele de pe jos. Cât de mare este mai exact puterea de aspirare? Nu știu, n-am găsit cifra exactă, dar oricum nu se poate compara cu a unui aspirator normal pentru că Roomba (și altele robotizate) folosesc acel sistem de perii pentru a ridica și ghida praful în aspirator și nu se bazează doar pe puterea de aspirare.

Roomba i7+ o ia metodic prin casă și aspiră un spațiu larg în linii paralele. Dacă întâlnește un obstacol, îl ocolește treptat, pe contur, aspirând totul în cale. Dacă are loc pe sub mobilă, intră și pe acolo, iar pragul de la baia mea (cam 2 cm înălțime) l-a urcat fără probleme. S-a cățărat și peste niște cabluri de curent, a împins pantofi și câte o jucărie de pe jos din calea lui, iar în cele din urmă a intrat peste tot unde avea loc să intre și a ieșit cu succes de acolo.

Iată-l în acțiune curățând o cameră. Observați cum intră pe sub fotoliu și cum aspiră pe lângă fiecare picior:

Peria albă rotativă antrenează praful de la colțuri, de pe lângă perete sau pe sub mobilier și îl duce sub aspirator, unde este aspirat în interior. Există și un sistem de detecție a murdăriei, când robotul insistă automat pe o anumită zonă (și LED-ul alb devine albastru pentru a-ți spune asta), dar nu l-am văzut de multe ori în funcțiune. Setarea default în aplicație este să aspire de două ori prin orice cameră, așa că de obicei oricum lasă curat în urma sa.

Aspiratul acesta în două etape face ca durata aspirării să crească, desigur, dar n-am regretat asta. La mine durează cam o oră pentru 3 camere și consumă cam 70% din baterie. Dacă rămâne fără baterie, se duce la încărcat și continuă apoi curățenia.

Când termină de aspirat, se golește singur în bază. Momentul acela este mai zgomotos, aproape ca un aspirator normal cu cablu, dar durează vreo 5-10 secunde cu totul. În rest, Roomba i7+ face zgomot, dar nu foarte deranjant, nu cât să nu poți vorbi peste el atunci când intră în cameră. Spre deosebire de Roborock, nu are setări pentru nivelul sonor/putere de aspirare.

Stația de bază își face bine treaba de aspirare. Iată un before și after cu un recipient plin de praf, la final rămânând doar mici firicele ce probabil dispar la următoarea aspirare:

Controlul este simplu, apeși butonul Clean și începe să aspire. Poți comanda același lucru din aplicația oficială iRobot sau poți conecta robotul la Google Assistant pentru a da comenzi vocale de genul “ok google, start the vacuum cleaner”. Poți alege dacă să curețe toată casa sau doar o anumită cameră.

Maparea casei (numită iAdapt 3.0 cu cartografiere inteligentă Imprint) se face treptat odată ce activați funcția Smart Maps din aplicația oficială. La mine a fost nevoie de trei aspirări prin toată casa înainte ca robotul să spună “gata, am terminat harta casei tale”, dar există și un Training Mode pe care-l puteți activa pentru a comanda această mapare.

Odată casa mapată, o puteți împărți în camere și comanda aspirarea într-o singură cameră (inclusiv vocal, de exemplu “ok google, clean the living room”). Asta este o funcție mișto pentru că funcționează foarte bine și este mai precisă decât “trage un dreptunghi pe planul casei” de la alte modele. Există și mod Spot (robotul curăță cam un metru pătrat în jurul poziției, funcție utilă atunci când scapi făina pe jos) și Schedule pe ore și zile pentru a programa aspirarea.

Poate reține până la zece planuri sau niveluri. Asta înseamnă că îl puteți duce și la altcineva acasă (sau la casa de vacanță) și o va avea în memorie după mapare.

Faptul că nu trebuie curățat des este un mare bonus. Recipientul de praf se golește singur în bază, iar după vreo 30 de goliri trebuie schimbat acel sac din interior, dar este o operațiune foarte simplă și de la care nu te murdărești. Știu că sunt fani ai aspiratoarelor cu sac out there, așa că aceștia se vor bucura de această funcție. Apoi, mai intră praf și scame sau fire de păr pe la roți, dar nu foarte mult; eu l-am curățat foarte rar pe acolo (smulg scamele și le las lângă aspirator, să le aspire singur după ce pornește) deși am două pisici în casă, plus soție cu păr lung.

Dacă vrei ca aspiratorul să nu intre în anumite zone, poți folosi bariera virtuală din pachet (și se pot achiziționa altele). Aceasta poate semnala robotului să nu se apropie de bradul de Crăciun, de bolul cu mâncare al animalelor sau altă zonă unde nu vreți să intre.

Ce-i rău la acest capitol? Faptul că nu poți trimite robotul înapoi la încărcare fără să se descarce și de praf în mod automat; poate nu vrei acel zgomot în acel moment. Maparea nu-i la fel de precisă precum cea cu laser de pe Roborock, care face imediat și precis harta fiecărei încăperi, dar per total se descurcă bine.

APLICAȚIA DE MOBIL

Aveți nevoie de ea pentru a inițializa robotul. Instalarea acestuia este foarte simplă, trebuie doar sa conectați baza la priză și să puneți robotul peste ea, la încărcare. Apoi, deschideți aplicația și urmați pașii de acolo, care sunt puțini la număr.

Aplicația are setările uzuale de inițializare a aspirării și de programare la anumite zile și ore. Există și opțiunea de a curăța în una sau două treceri sau de a lăsa robotul să aleagă ce face:

Smart Maps arată ca mai jos. După câteva utilizări, Roomba i7+ învață forma generală a camerelor și îți permite să dai un nume hărții și să reconfigurezi camerele. În cazul meu, nu ghicise bine unde sunt ușile, așa că am modificat eu harta foarte rapid și am dat nume camerelor. Acum pot comanda aspirarea doar într-o anumită cameră și există inclusiv scheduling doar pentru o anumită cameră.

Un meniu îți arată cam cât de uzate sunt anumite componente, iar în Settings nu sunt așa multe de butonat.

Dacă ar fi să reproșez ceva, este că nu-mi arată, în timpul aspirării, unde este robotul în casă și ce-a aspirat până acum. La Xiaomi îmi place că face asta, uneori vrei să știi că a terminat cu o cameră ca să poți da cu mopul pe acolo sau să știi că poți închide ușa, de exemplu. Mi-ar fi plăcut și să-i pot spune robotului să meargă într-un anumit loc pe hartă; nu am găsit un mod de a porni curățare Spot din aplicație, ci robotul trebuie dus acolo și apăsat butonul fizic de pe capac pentru a porni modul Spot.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Se golește singur de praf, necesită puțină mentenanță.
  • Nu-ți spune în aplicație pe unde a aspirat deja.

CONCLUZIE

iRobot Roomba i7+ aspiră foarte bine prin casă și vine cu marele avantaj că se golește singur de praf. Practic, îl poți folosi de multe ori la rând fără să pui mâna pe el pentru a-l curăța în vreun fel, ceea ce este întotdeauna de dorit. Este ușor de utilizat, se descurcă bine prin orice tip de casă și permite inclusiv comenzi vocale de genul “clean the kitchen” (prin Google Assistant), așa că nu știu ce mi-aș putea dori mai mult de la un aspirator-robot.

OK, mi-aș fi dorit ca Roomba i7+ să coste mai puțin. Pentru cei care-și permit însă prețul său mare și vor să aspire zilnic prin casă cu cel mai mic efort posibil pentru ei, Roomba i7+ este soluția perfectă în special datorită golirii automate de praf

Prețul pe site-ul oficial iRobot.ro este de 5.899 lei.

asus s5507

    37 comentarii

  1. This is next level. La vechiul meu Roomba 651 trebuie să-i fac mentenanță după fiecare utilizare și asta mă face să-l folosesc mai rar. La acest model nu rămâne păr agățat pe acea perie rotativă? Se pot crea rutine prin Google Assistant sau are integrare cu IFTTT? De exemplu să pornească automat după ce am plecat de acasă. Nu găsesc cât costă un sac de schimb.

      (Citează)

    • La 5900 de lei iți dai seama usor cam cat costa un sac. O ,,nimica toata,, Mai pui 500 și iti iei o mașină.

        (Citează)

    • Are integrare cu Google Assistant, Alexa și IFTTT.

      La noi încă nu au afișat sacii. Cred că eu am testat chiar primul aspirator adus în România.

      Pe Amazon SUA sunt diverse prețuri, depinde cine face sacul. Sunt unii originali, sunt unii third-party, am văzut și la 5 dolari/bucata, dar și la 2 dolari/3 bucăți.

        (Citează)

  2. Dupa ce am citit review-ul tau cu Roborock l-am achizitionat si eu. Eu vad mai multe puncte forte la Xiaomi decat la Romba si anume: Maparea casei cu modulul laser, faptul ca da si cu mopul, are bateria tripla ca si capacitate (la casele mari face fata cu brio la o singura incarcare) si un alt mare plus este pretul. Marele dezavantaj este ca nu poate retine mai multe etaje sau harti. Din pacate faptul ca e o chinezarie pentru mase la xiaomi pot aparea mici probleme, la mine de exemplu este in service acum pentru ca a inceput sa ii scartaie rau o roata si asta dupa doar 10-15 sedinte de curatenie. Eu la-m achizitionat de la PcGarage si banuiesc ca nu voi avea probleme cu garantia, service sau un eventual retur.

      (Citează)

  3. Pentru 5900 lei, in Romania, pentru un apartament de 2-4 camere, platesti servicii de curatenie complete 1 data/saptamana timp de 3.5 ani :)
    Nu stiu ce sa zic de oamenii care isi permit acest robot… cam la ce clasa sociala se incadreaza ei si cum vad ei curatenia casei :)

      (Citează)

    • Este pentru cei care vor curățenie zilnică, nu la săptămână. Au animale, au copii mici, au o manie cu praful etc.

        (Citează)

    • E aproape cât un iPhone (cred că telefonul e cu vreo 500 de lei mai ieftin), iar pe ăsta (aifonul) îl vezi la multă lume – deci ce clasă socială? ține mai mult de priorități, poate unii aleg rumba ăsta în locul aifonului.

        (Citează)

    • @vladut – Daca folosesti un astfel de serviciu si esti multumit, lasa si tu un link. Mersi

        (Citează)

    • N-as vrea sa fiu carcotas, dar 3,5 ani inseamna (aproximativ) 182 saptamani, asta inseamna ca 5900 lei / 182 sapt. = 32,4 lei. Daca tie iti vine cineva la apartament sa iti aspire 2-4 camere cu 32 lei atunci ai dat lovitura. Ai mai zis si servicii de curatenie complete, adica sters praful si ce o mai insemna servicii complete, dar nu cred.

      Una peste alta, da, aspiratorul e scump pentru ceea ce ofera. O baterie jalnica care din cauza capacitatii va face figuri dupa cel putin 1 an. Avem telefoane cu baterii de 4-5000mAh si asta abia are 1800.

        (Citează)

    • Nu cred ca gasesti pe nimeni sa iti faca curatenie pentru 33 de lei pe saptamana.

        (Citează)

    • Cristian, 1800mAh nu zice nimic despre capacitatea bateriei daca nu stim si voltajul.
      Daca vrei o singura unitate care sa iti spuna cata energie poate stoca o baterie, asta e Wh

        (Citează)

  4. Foarte tare aspiratorul. Multumesc mult pentru review.

      (Citează)

  5. Aproape 6000 de lei un aspirator! De banii astia iti matur eu apartamentul 1 an!
    Pe bune, pentru 500 de lei / lunar gasesti persoana care sa vina si sa faca putina curatenie pe acolo. Si face mai bine decat jucarica asta…

      (Citează)

  6. Din ce vad pe harta, cand iti face curat in birou, iese sa faca curat si in fata blocului.

      (Citează)

  7. off topic
    Hai cu stirile, Radu! De la 9 fac F5 fara oprire. :)

      (Citează)

  8. Pretul e ridicol chiar si daca ar fi cel mai grozav aspirator din univers, darmite in conditiile in care ca functionalitate este comparabil swu chiar mai slab decat roborock, care e de 3 ori mai ieftin.

    Adica pe bune, la pretul asta nu ai bariere virtuale, serios? Si daca sunt draperiile trase s-ar putea nu mai stie robotul pe unde sa o ia, ca are nevoie de lumina, serios?

    Pe astea nu te-ai gandit sa le treci la puncta slabe, Radu?

    Singura chestie la el e solutia de golire, dar ghici ce: eu cutia de la Roborock o golesc tot cu aspiratorul ala vechi. :-))

      (Citează)

    • Edit: prin “nu are bariere virtuale” am vrtut sa spun ca nu le poti face in aplicatie, ca la Xiaomi

      Solutia cu device-urile alea pe care tb sa le pui prin casa e ridicola.

        (Citează)

    • Poți să pui dividere suplimentare în aplicație și să separi astfel niște zone.

      N-are nici o problemă cu draperiile trase sau lumina stinsă. E gândit să fie utilizat în toate condițiile.

        (Citează)

  9. 6000 lei = 1500 dolari nu e un preț atît de uriaș, mai ales că probabil în SUA se vinde mai ieftin, că ei nu au TVA și taxa de import. Este totuși un electrocasnic foarte performant și din clasa mai “de lux”, nu un no-name. Cine poate da atîția bani pe un telefon sau un laptop poate da și pe un aspirator care îi simplifică mult munca de zi cu zi (și nu, nu toți americanii își angajează menajeră).

      (Citează)

    • Lumea face rate pentru iphone sau laptop, ca pe alea le mai arata in public. Dar cu aspiratorul asta ce faci> il iei sub brat cand iesi la terasa cu amicii?

        (Citează)

    • Kopa_Kopan:
      Lumea face rate pentru iphone sau laptop, ca pe alea le mai arata in public. Dar cu aspiratorul asta ce faci> il iei sub brat cand iesi la terasa cu amicii?

      Apropo de bani (care nu mi se par un subiect așa interesant, că nu te forțează nimeni să iei un aspirator scump), crezi că în România sunt mai mulți oameni care fac rate pentru iphone și laptop decât cei care și-l permit direct?

      Că dacă mă uit pe stradă, e plin de mașini de 50k și mai mult. Dacă ies din oraș (dar și înăuntru) văd sute sau mii de vile. Sunt destui oameni cu bani, cred eu, ca să fie loc pe piață și pentru câteva aspiratoare din acestea pe an.

        (Citează)

  10. Apropo, pentru mine si cred ca si pentru alti cititori ar fi important de aflat daca ai primit sau nu bani sau orice fel de alte avantaje materiale pentru a scrie acest review.

      (Citează)

    • M-am intors pe pagina sa vad daca a raspuns. E urat sa te faci ca ploua. E sau nu sposorizat, asta ne intereseaza, ca tot la Roborock raman.

        (Citează)

    • Cum spuneam chiar zilele trecute, mi se pare chiar fascinant cum lumea s-a obișnuit că pe net găsește doar negativitate și nasoleli, iar dacă ceva este “bun” (surprinzătorul, produsul vedetă al unei companii nu este prost!), atunci sigur cineva a fost plătit ca să scrie că-i bun!

        (Citează)

    • Mai bine raspundeai la intrebare in loc sa o dai cotita, nu are nici o legaturq situatia descrisa de tine, fie si pentru simplul motiv ca tu nu ai spus ca i7+ este un robot “bun”/ performant, ai spus ca este CEL MAI bun/ performant, e o diferenta importanta aici.

      I7+ nu este cel mai performant aspirator al momentului, Roborock este.
      E mai bun aproape la orice capitol, incepand de la baterie si terminand cu aplicatia.

      Uite o comparatie head to head
      https://youtu.be/Jde-79953hI

      Acum, tu desigur poti sa ai o alta parere, sa consideri ca I7+ e cel mai bun, nici o problema pana aici. Dar cand ai o asemenea parere, devine relevant daca ai fost sau nu platit pentru review-ul tau.

        (Citează)

  11. off topic: Ai incercat sa pui si un covor in living? Din imaginile de pe camera pare nefinisat living-ul, inca in renovare. Un covor va schimba cu totul fata camerei, te asigur.

    Si ar fi fost si un test util pt aspirator, sa-l vedem cum urca, daca intampina dificultati.

      (Citează)

  12. Dacă ar face și cartofi prăjiți și ar avea și o pereche de țâțe… :)

      (Citează)

  13. Si e vreun aspirator automat care face si saptamanal ? Ce praguri poate trece? in cm ca inaltime

      (Citează)

    • Cel mai mare prag al meu are cam 2 cm și l-a trecut fără probleme.

      Dacă vrei săptămânal o aspirare, mai bine găsești pe cineva care să facă asta, considerând că nu vrei să o faci tu. Nu cred că Roomba i7+ este gândit pentru asta.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus