un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Super-laptopurile de gaming Asus Strix Scar au fost lansate și în România

23 Feb 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Asus a adus în România noile laptopuri de gaming Strix Scar de 16 și 18 inci în diagonală. Au configurații de top, dar și prețuri de top: încep de la 16.499 lei la eMAG și cel mai scump model, cel #cudetoate, ajunge la 24.999 lei!

Ce obții pentru acești bani? Un Asus Strix Scar de 16 inci cu:

  • procesor Core i9-13980HX la maxim 5,6 GHz cu 24 de nuclee
  • 32 GB RAM tip DDR5 la 4.800 MHz
  • stocare 2 x 1 TB pe PCI-Express
  • ecran 2.560 x 1.600 pixeli la 240 Hz și 1.200 nits, pe tehnologie Mini LED
  • placă video NVIDIA RTX 4090 cu 16 GB GDDR6

Are chiar și port Ethernet de 2.500 Mbps, difuzoare certificate Dolby Atmos și Hi-Res Audio cu anulare activă de zgomot și desigur lumini RGB cât o discotecă din Mamaia.

În principiu, însă, hardware de top au toți producătorii, că vin Intel și NVIDIA și te învață să faci laptopuri chiar dacă nu știi. Cum le diferențiezi între producători?

Nu știu ce are special fiecare, dar știu ce are Asus. Două lucruri mi-au atras atenție la lansare. Primul ar fi ecranul, căruia ei îi spun ROG Nebula ca tehnologie și este unul HDR cu certificare VESA DisplayHDR 1000 și urcă la 1.200 nits. L-am văzut în funcțiune și este foarte luminos (foarte!) și plăcut ochiului. Tehnologia Mini LED merge bine pe laptopuri de gaming pentru că permite luminozitate mare și refresh mare, iar în particular acest model avea 1024 de zone de local dimming, ceea ce pe o diagonală de 16 inci este un număr imens. Sunt televizoare de 5 ori mai mari cu 500 de zone, de exemplu.

(Ecranul acesta HDR este doar pe modelul de 16 inci, din acest motiv fiind la configurația maxima mai scump decât unul de 18 inci. Cele de 18 inci au ROG Nebula fără HDR)

Al doilea lucru remarcabil ține de ingineria sistemului de răcire, care devine tot mai important în condițiile în care procesoarele Intel sunt mici aragazuri. Degeaba ai configurație de top dacă nu ai și o răcire performantă și deci intră rapid în throttling termic. Pe aceste laptopuri noi, Asus a introdus un sistem de răcire cu trei ventilatoare, dintre care unul introduce aer în laptop și alte două îl scot, iar remarcabilă mi s-a părut creșterea cu 92% (practic, o dublare) a suprafeței de disipare a căldurii față de modelele din 2022.

Au continuat colaborarea lor cu ThermalGrizzly pentru utilizarea de metal lichid ca suprafață de contact cu radiatorul, o soluție mai performantă decât clasica pastă termoconductoare. Disiparea pasivă a căldurii este suficient de bună încât laptopul nu pornește ventilatoarele când temperatura pe CPU și GPU este sub 50 grade Celsius, ceea ce înseamnă un laptop silențios până la acea temperatură.

Și cam asta a prezentat Asus la lansare. Poate testez și eu un model, că sunt curios dacă toate cele de mai sus se verifică și în practică.

    8 comentarii

  1. Numai mie mi se pare mică memoria? 32GB RAM pe un laptop de peste 5000 euro în 2023 este rușinos. La fel și SSD-urile, doar 2x1TB? Păi un M.2 de 1TB costă 50 euro.

    Cine își cumpăra așa ceva, poate îl folosește și la altceva, nu doar la jocuri, că acolo oricum va fi depășit în 2 ani de laptopurile de 4 ori mai ieftine.

      (Citează)

    • corectie : o chiftea de ssd M2 de 1TB dongfang xia-cu-puk costa cat zici tu

        (Citează)

    • 2TB mi se par suficienti, atata am si eu si nu vad cum o sa ii umplu. 32GB RAM e suficient pentru un laptop de gaming, nu cred ca va folosi mai mult vreodata.

      Bine, datele se schimba cand vine vorba de laptop-ul de munca. 2TB sunt aproape plini si 32GB RAM ar fi fost la limita.

      @urweiss: WD Blue SN570 1TB – 60eur

        (Citează)

  2. ASU(ck)S loveste din nou, mintile slabe cumpara in continuare.

      (Citează)

  3. Bine ca le-au pus luminite din alea RGB, ca sa justifice pretul.

      (Citează)

    • Prețul nu e mare dacă ai nevoie de așa hardware pe un laptop – presupunând că merge și e cât de cât fiabil. Luminițele sunt doar kitch.

        (Citează)

    • Si mie mi se par kitsch, dar vestea buna e ca luminitele pot fi stinse automat imediat ce se incarca windows-ul daca ai instalat Asus Armoury Crate. Aplicatia permite si overclock sau under-clock la procesor si placa grafica.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus