un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Guvernul propune interzicerea închirierii locuințelor din clădirile cu risc seismic grad 1

23 Feb 2023  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Guvernul abia propune asta printr-un proiect de lege, “interzice închirierea”, cum scrie pe Profit.ro, dar hei, un titlu clickbait dă mai bine, nu?

Dacă proiectul de lege va fi însă aprobat de Parlament, atunci da, se va interzice închirierea locuințelor aflate în clădirile cu risc seismic grad 1. Nu pot spune “cu bulină roșie” pentru că am impresia că bulină au și clădirile cu risc seismic grad 2, iar oricum majoritatea clădirilor au eliminat bulina roșie de pe fațadă, ca le amintea multora de propria mortalitate.

Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente

Contractele de închiriere a locuințelor rămân însă valabile până la expirarea termenelor contractuale. Legea va prevede practic că acestea nu vor putea fi prelungite sau refăcute.

O altă prevedere din propunerea Guvernului este despre interzicerea organizării și desfășurării activităților permanente sau temporare în clădiri cu risc seismic 1, dacă acestea implică aglomerări de persoane. Aglomerările de persoane sunt definite ca mai mult de 50 de persoane într-o cameră, fiecare având la dispoziție mai puțin de 4 mp de pardoseală.

Poate că o astfel de lege va forța mai mulți proprietari să reconsolideze clădirile. Parcă am mai povestit aici pe blog aventura noastră cu un apartament foarte frumos într-o clădire din centru (100 mp, camere mari, tavan înalt, marmură la intrare etc), dar cu bulina roșie pe fațadă.

Pe scurt, clădirea nu putea fi reconsolidată pentru că o parte dintre locatari nu erau de acord și nu se putea face nimic fără acordul tuturor. Am fost la o ședință de bloc pe această temă unde diverși locatari au înaintat motive pentru refuz precum:

“-Eh asta este, o să mor la cutremur, oricum am trăit destul!” (zis de o femeie foarte în vârstă).

“-Nu este nici o bulină, a fost manevră, știu eu pentru că eram aici în 1992, am insistat noi la expertul primăriei să încadrați astfel că poate ne bagă pe reconsolidare gratuită” (asta în condițiile în care era foarte vizibil cum tavanul făcea burtă, iar pereții se sfărmau de parcă ar fi fost făcuți din biscuite dacă îi loveai mai serios.)

“-Proprietarul apartamentului 3 este mutat în SUA, vine aici doar două săptămâni pe an, nu-i pasă, nu putem da de el!”

“-Noi suntem chiriași, nu putem lua vreo decizie” (zis de vreo 5 din cei prezenți)

Și înțeleg că reconsolidarea este o operațiune foarte deranjantă care presupune că trebuie să te muți din casă vreo 2 ani, cu tot ce ai, și să locuiești în altă parte. Uneori te ajută Primăria. Oricum reconsolidarea costă, chiar dacă o parte din cost este suportat de Primărie.

Majoritatea celor de acolo, din comoditate, preferau să nu facă nimic și să spere că un cutremur nu-i prinde acasă sau poate că s-au resemnat că asta este viața.

Omul care insista că de fapt blocul nu are nimic, iar bulina a fost pusă la manevră, avea la parter anunț mare cu “vând apartament”.

 

Revenind la propunerea Guvernului, întrebarea mea ar fi “și ce măsuri se iau pentru reconsolidarea clădirilor cu rism seismic?”. Că este ușor să interzici întâi prezență business-urilor în ele, iar acum închirierea locuințelor, dar pe termen lung ce faci cu blocurile-fantomă din oraș?

    13 comentarii

  1. .. si acum o sa vedem cati proprietari au inchiriat legal locuintele (adica cu contract, inregistrat, taxe platite etc). Si asa le-au marit impozitele pe chirii de anul asta, ca sa impulsioneze iesirea din zona gri

      (Citează)

    • E legal si daca nu-l inregistrezi la finante. Doar ca faci evaziune nu inseamna ca nu-l inchiriezi legal. A nu inchiria legal inseamna , de exemplu, a inchiria ceva ce nu e al tau, fara acordul proprietarului.

        (Citează)

  2. Eu zic ca prima intrebare ar trebui sa fie “cum interzice guvernul inchirierea in imobile cu risc seismic 1?”

    Ca daca raspunsul e la fel cum se ocupa in momentul de fata de piata chiriilor atunci e clar, alta masura facuta pe hartie, “totul e bine aici, noi am interzis, circulati.”

      (Citează)

    • Ei doar se sterg pe maini de responsabilitati:
      Report: de ce au fost prinse atat de multe persoane sub daramaturi in cladirile cu risc seismic 1 in conditiile in care legea spune ca nu trebuie inchiriate?
      Autoritati: noi am incercat sa minimizam impactul, sa nu avem multe victime. Nu putem sa controlam acum fiecare apartament si fiecare locatie in parte. Cei prinsi sub daramaturi erau acolo pe propria raspundere.

        (Citează)

  3. Stirea corecta era: guvernu face un kkt. Cam cum face in 99.99999% din cazuri.

      (Citează)

  4. Părerea mea e că un prim pas ar fi să-i oblige pe toți să aibă cartea construcției. Asta înseamnă un program prin care să ajute proprietarii prin a le explica ce înseamnă asta și ce trebuie să facă – prin Timiș a fost ceva similar și s-a ocupat ISC. Bine ar fi să se aloce și bani, pentru că un astfel de proiect nu e ieftin. După ce are fiecare cartea construcției (după ce a înțeles fiecare ce are de făcut se dă un termen apoi sunt amendați dacă nu o au) se fac rapoarte de expertiză unde se văd toate problemele și se stabilesc soluțiile de consolidare. Ceva similar programelor de anvelopare, dar care să funcționeze.

    Fără bani și îndrumare n-ai cum să obligi asociațiile de proprietari să facă lucrurile astea.

    Parcă la un moment dat era o variantă prin care să fie confiscate imobilele lăsate într-un anumit stadiu de degradare – nu știu ce presupune legal asta – dar asta înseamnă că vor trebui să facă primăriile toată treaba.

      (Citează)

  5. aia cu bulina e urata de tot.Eu daca trec pe acolo si vad bulina , o sa incerc sa evit, pt ca nu doar mortalitata celor din bloc e in joc.
    LA fel ca si aia cu tencuiala si balconul de iti cade in cap, o foaie i-a absolvit de orice responsabilitate.

    Problema deocratiei este ca daca majoritatii nu ii place ceva, sau unui segment de populatiei, nu va iesi niciun politician cu co aie sa faca ceva in folosul tuturor/ZACA,amenzi parcat trotuar, gunoaie din masini, semnalizare, viteza etc
    Chiar si cu legi, nu le vor aplica ca nu da bine sau e lene.

      (Citează)

  6. PR stunt din nefericire.

      (Citează)

  7. pot sa interzica pana la adanci batranaeti

    daca nu se vor impune niste sanctiuni drastice, romanul va face tot ce-l taie capul ca si pana acum

      (Citează)

  8. Stai asa ca eu nu inteleg altceva. casa inchiriata sa o am consolidata dar gradinita copilului poate sta bine merci in paragina ca nu sunt bani de consolidare? Ceva da cu virgula aici. Sunt zeci de spitale, policlinici, gradinite, institutii de stat unele chiar expertizate cu risc seismic, dar la ei nu se aplica legea?

      (Citează)

    • Statul e deasupra legii

        (Citează)

    • Ieri ne-au anunțat de la școală că au primit informare de la inspectorat – trebuie să se mute în altă clădire,pt că cea actuală e prea veche. Copiii din 3 școli din zonă (pe lângă București -Adunații Copaceni) se mută într-una singura (alta decât cele 3). Clădirile existente vor fi demolate.

        (Citează)

  9. Ciprian:
    Ei doar se sterg pe maini de responsabilitati:
    Report: de ce au fost prinse atat de multe persoane sub daramaturi in cladirile cu risc seismic 1 in conditiile in care legea spune ca nu trebuie inchiriate?
    Autoritati: noi am incercat sa minimizam impactul, sa nu avem multe victime. Nu putem sa controlam acum fiecare apartament si fiecare locatie in parte. Cei prinsi sub daramaturi erau acolo pe propria raspundere.

    Si chiar asa si e

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus