un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus a lansat laptopuri de gaming Strix Scar și TUF upgradate și au configurații de top cu Intel gen 13 și RTX 4090

10 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Asus a actualizat laptopurile lor de gaming din diverse serii, acum având procesoare Intel generația a 13-a sau AMD Zen 4, plus plăci video din seria RTX 40.

Cele mai vândute laptopuri de gaming în România (și în lume, cred) sunt cele Asus. După cum arată noile specificații, cred că vor continua seria aceasta bună. Suntem într-un moment bun pentru laptopuri de gaming, noile procesoare Intel având acea configurație hibridă de nuclee, iar despre plăci NVIDIA spune ca sunt mult mai performante.

Sunt patru serii Asus:

Strix SCAR 16 și Strix SCAR 18

Au procesoare pqnă la Core i9-13980HX și plăci video până la RTX 4090 cu 16 GB memorie video. RAM-ul este de tip DDR5, până la 64 GB, stocarea se face pe PCI-Express 4.0 și au ieșiri HDMI 2.1 și DP 1.4.

Ecranele sunt de 16 inci, rezoluție 2.560 x 1.600 px cu 240 Hz refresh maxim. Poți alege dintre două paneluri, unul IPS, altul Mini LED. SCAR 18 are ecran de 18 inci, Full HD la 165 Hz sau tot QHD la 240 Hz. Toate variantele sunt compatibile G-Sync și Dolby Vision.

Bineînțeles că au și Wi-Fi 6, tastatură iluminată, conectică diversă. Răcirea folosește o soluție numită Tri-Fan cu un radiator întins pe toată lățimea laptopului pentru transfer termic mai bun. Ecranele se numesc Nebula HDR.

Strix G16 și Strix G18

Configurațiile sunt asemănătoare. Și acestea urcă în procesor până la Core i9-13980HX, dar placa video poate fi maxim RTX 4080 cu 16 GB memorie.

Memoria RAM maximă este de 32 GB, au 2 difuzoare în loc de 4 ca pe seria SCAR de mai sus. Indiferent de varianta de 16 sau 18 inci, poți alege ecran Full HD de 165 Hz sau QHD la 240 Hz.

Strix SCAR 17 și Strix G17

Acestea sunt variantele cu procesor AMD generația Zen 4, până la Ryzen 9.

SCAR 17 are placă video maxim RTX 4090, G17 are placă video maxim RTX 4070 cu 8 GB memorie. Primul are doar ecran QHD în opțiuni cu refresh la 240 Hz, al doilea are și o variantă FHD de 144 Hz. Pe ambele poți pune mult RAM, stocare PCI-Express 4.0.

Acum sunt curios cât va costa un Strix SCAR 18 cu procesor Core i9-13900HX, placă video RTX 4090, 64 GB memorie DDR5, stocare 2 x 2 TB și ecran de 18 inci 1600p la 240 Hz.

TUF GAMING

Aici sunt mai multe modele. Unul este numit TUF Gaming A16 Advantage Edition și este bazat pe AMD, are procesor Ryzen 9 și placă video Radeon RDNA3, noi lansate pe latopuri. Ecranul duce 240 Hz în rezoluție QHD pe un panel de 16 inci.

Există apoi TUF A15 și A17, cu procesoare AMD și diagonala de 15 și respectiv 17 inci, și F15 și F17, cu procesoare Intel (nu știu de ce au primit litera F) pe aceleași diagonale.

Acestea au însă plăci NVIDIA RTX 40 la bord, plus un sistem de multiplexare MUX cu Advanced Optimus, o tehnologie prin care placa video integrată este practic dezactivată atunci când este utilizată cea dedicată NVIDIA, ceea ce crește un pic eficiența sistemului.

Care este deci diferența între atâtea game? Cred că în timp s-a pierdut un pic. Pornise cu laptopuri gândite mai degrabă pentru jocuri first-person și altele gândite pentru MOBA. Acum, aș zice ca mai degrabă diferența este la ecrane. Seria Strix s-a dus în ecrane de 16 și 18 inci, care sunt și compatibile Dolby Vision, pe când TUF Gaming are ecrane de 15 și 17 inci. În plus, seria Strix este mai flashy, are RGB inclusiv ca o bandă luminoasă în jurul carcasei, s-a dus mai spre fanii discotecilor.

Prețul va fi și un mare alt element diferențiator, dar asta rămâne de văzut când vor fi în magazinele românești.

    2 comentarii

  1. Ziua 6 de nerespectare a contractului Genius:

    Fashiondays.ro și eMag.ro permit aplicarea discounturilor Genius doar clienților Genius, în sfârșit s-au întors IT-iștii din concediu.
    Pentru Genius Family încă nu, probabil trebuie o altă reclamație la ANPC.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus