un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iată de ce am precomandat un Samsung S23 Ultra

2 Feb 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Am precomandat un Samsung S23 Ultra.

eMAG a trișat un pic, a activat pagina de precomenzi cu vreo 3 minute înainte de ora începerii prezentării oficiale (adică ora 20). Telefoanele apăreau în search chiar cu alte minute înainte. Cu tot cu verificat prețuri și culori, am lansat comanda la ora 20:00. Posibil să fi fost primul din România care a făcut asta.

Anyway, am comandat un S23 Ultra de culoare verde. Oferta de precomandă a fost adevărată, modelul de 512 GB s-a vândut la prețul celui de 256 GB și nu vine doar cu stocare dublă, ci și cu 12 GB RAM în loc de 8 GB RAM la Ultra. Prețul a fost și cu 500 de lei mai mic decât cel anunțat pentru lansare, adică prețul la care se va găsi după 17 februarie (pentru câteva zile 😆) când se termină perioada de precomandă.

Pe scurt, am plătit 6.449 lei pe un telefon care are preț de listă de 7.799 lei, cât costă oficial varianta 12 GB + 512 GB.

A fost un pic confuză treaba cu oferirea gratuită a stocării duble. Cumva la prezentarea produselor am înțeles cu toții că vei comanda modelul de 128 GB și-l vei primi pe cel de 256 GB, că vei comanda de 256 GB și vei primi 512 GB șamd. În practică, trebuia să mă gândesc că să primești un alt produs decât exact ce-ai comandat este problematic pentru vânzări și gestiune. În cele din urmă, Samsung.ro, eMAG și restul magazinelor din primul val pur și simplu au dat produsul superior la același preț precum cel de bază.

S23 Ultra oricum nu are variantă de 128 GB. Cele de 512 și de 256 GB aveau același preț în magazin. Sper că diverși doritori de telefon au observat asta sau au citit pe net despre ofertele de precomandă și n-au cumpărat direct o variantă inferioară fără să observe că cea superioară costă la fel.


Susține-mă cu un Subscribe:

De ce am cumpărat un S23 Ultra dacă am deja un S22 Ultra?

Bună întrebare, Matilda! Well, când am luat anul trecut acel S22 Ultra eram convins că îl voi păstra doi ani. I-am făcut chiar și asigurare pe doi ani (pentru că Alice este dușmanul telefoanelor).

S-a dovedit însă că una dintre plăcerile mele vinovate este să am cel mai nou și performant telefon. Îmi place tehnologia și din acest motiv este un subiect predilect pe blog. Pur și simplu îmi place să am cel mai nou și mai puternic telefon în buzunar, chit că nu mă laud cuiva cu asta. Același lucru este de fapt adevărat despre orice tip de tehnologie, dar telefonul îl folosesc zilnic și în multe situații și atunci este mai mare atracția acestui segment pentru mine.

Așa că acum câteva săptămâni, pe măsură ce tot apăreau zvonuri despre noile telefoane, m-am cam decis că “yeah, I’m buying this”. De fapt, cu excepția unui singur an, întotdeauna mi-am schimbat anual telefonul în ultimul deceniu.

Sunt diverse aspecte care mă atrag la noul S23 Ultra. Unele sunt micuțe, nu le-am spus nici măcar în clipul de mai sus, dar le știam dinainte de lansare:

Sunt curios cât de performantă este procesarea de imagine din Snapdragon. Majoritatea oamenilor cred că este mai performant sau mai eficient energetic decât Exynos. It’s not, dar o diferență apare totuși în procesarea de imagini, în felul în care aplică sharpening sau scoate în evidență detalii în noapte. Are și răcire cu cameră de vapori, deci poate nu se va încălzi precum o doradă pe grătar.

Stabilizare mai bună pe video. În general zona stabilizată este în mijlocul imaginii, dar acum procesarea se face pe o zonă mai extinsă. În plus, Super Steady funcționează acum la rezoluție mai mare, iar aceea este o stabilizare de nivel GoPro care anterior era practic inutilă pentru că era limitată la 1080p și, dincolo de rezoluție, bitrate mic.

Filmarea 8K la 30 fps pare interesantă în special pentru posibilitățile ei de crop ulterior. Ce mă atrage de fapt este creșterea unghiului de cuprindere de la 57 grade la 80 grade, aproape cât maximul camerei principale (care are 85 grade).

Focalizează mai rapid. Mereu un avantaj când ai copil mic și pisici.

Astrofotografie! Nu, glumesc. Deși poate vă arăt cândva ce fotografii mișto am făcut constelației Orion cu S22 Ultra. Astrofotografia, cu expuneri lungi, mi se pare posibilă doar în beznă totală, că altfel orice sursă de lumină adiacentă îți va arde imaginea.

Detecție și extracție de obiecte. Apeși pe el în fotografie și îl separă de acolo. Samsung făcea asta și anterior, dar opțiunea era foarte bine ascunsă în editorul foto la secțiunea Stickers. Acum funcția este mai simplă de utilizat și mai utilă.

 

De ce m-am grăbit cu precomanda încă din primul moment?

Pentru că anul trecut am aflat că există stocuri în România (limitate) încă de la lansare, nu abia după două săptămâni, și vor livra rapid acele stocuri limitate. Anul trecut așa s-a întâmplat, am comandat S22 Ultra tot în seara prezentării și l-am primit după vreo 2 zile prin curier. Sper să se întâmple la fel și anul acesta.

Dacă tot cumpăr telefonul, atunci să beneficiez și de oferta de lansare și să fiu și printre primii care-l primește, ca să fac mai repede și un review.

Este primul meu telefon cu 512 GB stocare internă. Anul trecut, S22 Ultra a fost primul meu telefon cu 256 GB stocare internă, de altfel. L-am umplut rapid. Când ai copil+pisici, filmezi și fotografiezi mai mult. În plus, S23 Ultra are super-stabilizare pe rezoluție 1440p, nu 1080p ca la generațiile anterioare, ceea ce înseamnă că voi filma mai mult cu el. Stabilizarea aceea Super Steady este de nivel GoPro.

Acum să vedem când îmi sosește. Nu m-am decis dacă voi cumpăra o husă oficială (a pus Samsung unele pe site-ul oficial, iar din experiența mea se găsesc deja în magazinele Samsung din mall), că mă atrage cea de piele verde sau “Camel” 🐪, sau una UAG mega-rezistentă la șocuri pentru momentele când Alice pune până pe telefonul meu și îl folosește pe post de proiectil.

Probabil va trebui să-i pun și folie pe ecran. S22 Ultra n-a venit cu folie aplicată din fabrică și am reușit să-l zgârii în a doua săptămână. Never again.

Ce fac cu S22 Ultra?

Păi mă gândesc să-l folosesc întâi pentru comparații foto și video cu noua generație, apoi să-l vând. Probabil va ajunge pe Flip.ro.

Matilda nu-l vrea, spune că este prea mare pentru ea. Ea vrea un S22 normal, că-i plac lucrurile mici (ce bine!). Nu S23, zice că-i prea riscant să ia un telefon scump pentru cât de mult i-l aruncă Alice pe jos, pe după canapea, de pe masă șamd. Mai așteptăm să se ieftinească deci un S22, care momentan este pe la 2.800 de lei.

    22 comentarii

  1. Ce tot zici de 128Gb in sus si in jos, la S23 Ultra nu exista aceasta varianta.

      (Citează)

  2. Ce bine ca l-ai prins la 6500. Un chilipir.

      (Citează)

  3. Ti-am mai zis-o si in trecut, ti-o repet si acum.

    Exynos sunt mai slabe, mai ales dpdv energetic. Dar si din alte motive. Nu doar din experienta personala, dar toate reviewerile observa lucrul asta, doar tu o tii una si buna ca nu.

    Care e logica Samsung, dupa tine, de a renunta la un procesor facut in gradina proprie, cu costuri mai reduse asadar? Doar asa de gura lumii care nu stie ce spune?

    Subliniezi aceeasi aberatie de fiecare data, fara sa te documentezi. Daca 99% din internet spune ca sunt slabe, nu sunt toti nebuni.

    Acum cativa ani si Samsung a recunoscut intr-un clip ca au probleme cu ele. Poate informatia asta nu a ajuns la Samsung Romania si tii sa le gadili orgoliul.

    Da, sunt utilizator si chiar fan Samsung, dar sa recunoastem cand avem probleme.

      (Citează)

    • Ce nu spune internetul e ca pentru 90% dintre utilizatori nu e nici o diferenta ca au exynos sau snapdragon, in sensul ca nu observa diferentele.

        (Citează)

    • hai nu fi asa dramatic, diferentele acelea mega mari sunt poate un 10% in plus la procesare single core, parca la multi core era exyonos-ul mai bun. La baterie castigi maxim 30 min in plus de screen time cu Snapdragon. La camere cele pe Snapdragon sunt mai sharp, cele pe exyonos sunt mai luminoase noaptea.

      Singura magarie e ca il vindeau la pret de snapdragon in Europa, desi era sa zicem cu un 5-10% mai inferior.

        (Citează)

    • Who cares? Dupa o vârstă începi să îți bați capul cu probleme reale, nu cu diferențele între procesoarele de pe telefonul tău.

        (Citează)

  4. Matildei recomanda-i iphone 13 mini! Cel mai mic flagship in prezent

    Folie pe ecran? In 2023?
    Samsung pune o sticla mega rezistenta la zgarieturi si crapaturi, iar tu o acoperi cu un strat fie de silicon fie de sticla mai simpla. Rezultatul: In 4-5 luni vei avea un telefon cu un ecran plin de micro-zgarieturi. Sunt pe folie, nu pe ecranul propriu-zis dar tu vei vedea imaginea de pe ecran printr-un “filtru” matuit

      (Citează)

    • Deci omul scrie in articol ca i s-a zgariat fostul telefon in prima saptamana de utilizare si tu tot spui ca asa ceva nu exista?

      Eu am S21 ultra, are mai putin de 2 ani si are in continuare folia originala. Poate as schimba-o dar mi-e lene sa merg in mall, sa mi-o monteze careva care face asta zilnic. Sa o comand online si sa o montez eu probabil ar avea un rezultat mai prost decat am in prezent.

        (Citează)

  5. Cred ca era mai simplu sa ii iei un buchet de flori, o bijuterie, ceva, decat sa scrii ditamai articolul :))
    Prevad cateva zile cu o usoara tensiune in casa…
    P.S. Fraza asta “Focalizează mai rapid. Mereu un avantaj când ai copil mic și pisici.” aproape ca ar putea sa o convinga :))

      (Citează)

  6. De curiozitate, ce înseamnă financiar că schimbi telefonul? Cat a fost s22, cat te aștepți să iei pe el? Cat îl ții?(înțeleg că un an și câteva luni)

      (Citează)

  7. Pe flip.ro cred ca o sa primeste cat sa-ti iei o husa pentru noul telefon.
    Cel putin din ce simulari am facut eu pe acolo ofereau cam putin pe telefoane.

      (Citează)

    • In noiembrie 2022 pe flip.ro am primit pe un Huawei P30 pro 1100 lei, fara accesorii, in timp ce la amanet imi ofereau 600 lei, inclusiv cutia si accesorii impecabile. OLX? Cat puteam cere in plus? 100-200? Nu, merci, timpul meu si nervii mei costa mai mult.
      Si apropo, acum pe flip un telefon ca al lui Radu e peste 3000. Adica vreo 20-30 de huse.

        (Citează)

  8. Cand o sa vezi cat ofera flip.ro o sa il treci pe olx sau il pastrezi pentru Alice si poate mai tai din reclame pentru ei.
    De cand i-au preluat emag au niste preturi de neinteles. Era super la inceput, preturi mai mari ca pe olx dar cu garantie. Plateau ok pentru telefoane.
    Acum ai preturi aproape ca de noi. Iti dau 2000 lei pe un high end de 1-2 ani si ei il vand cu 3500. Mersi.

      (Citează)

  9. Off-topic: Ba… ce sa zic, iti merge binisor cu blogul, la ce ne zici ca ti-ai tot cumparat in ultima perioada.
    Nu tu invatat si dezvoltat in permanenta, nu tu stress, nu to brain fuck. Nice!

    On-topic: Ca tot ti-ai luat Macbook, zic sa incerci imperecherea cu iPhone, sa vezi acolo sinergie intre dispozitive in ecosistem, apoi toate prostioarele astea cu camere de jdemii de MP si procesoare de nu stiu cati GHz o sa ti se para praf in ochi.

      (Citează)

    • Nu ti se pare putin deplasat comentariul acesta? Daca este atat de usor sa ai peste 6 milioane de afisari anuale, cum are Radu, de ce nu ne dai si noua link-ul blogului tau?
      De ce alegi sa stai stresat si sa inveti in permanenta pe o fractie din banii pe care i-ai putea castiga din blog?

        (Citează)

    • Bai tu mi-ai deschis mintea. Ma apuc si eu de blog ca peste 15 ani sa imi iau ultimul flagship. Brb, ma apuc de articole.

        (Citează)

    • Chiar asa saraci sunt cititorii pe aici? Sau doar cocosati de cheltuieli ? Adica as putea sa iau un tel din asta cu banii din noptiera. Nu ca ma laud, nici macar nu castig asa de bine. Sau poate nu sunt eu asa cheltuitor…

        (Citează)

  10. Hmmm, deci este o sansa sa ajunga inainte de 17 februarie daca faci precomanda? Credeam ca din 17 incep sa faca livrarile.

      (Citează)

  11. C:
    Matildei recomanda-i iphone 13 mini! Cel mai mic flagship in prezent

    Folie pe ecran? In 2023?
    Samsung pune o sticla mega rezistenta la zgarieturi si crapaturi, iar tu o acoperi cu un strat fie de silicon fie de sticla mai simpla. Rezultatul: In 4-5 luni vei avea un telefon cu un ecran plin de micro-zgarieturi. Sunt pe folie, nu pe ecranul propriu-zis dar tu vei vedea imaginea de pe ecran printr-un “filtru” matuit

    Paradoxal ecranele de la telefoanele de acum 15 ani nu se zgâriau așa de tare, mi-a confirmat cineva care a avut Galaxy S1 pentru mult timp. Nu știu ce fac cei care creează sticla de pe toate telefoanele, dar acele micro-zgârieturi nu au cum să apară pe ecran sub folie. Am folosit la un moment dat o tabletă cu husa oficială fără protecție și chiar dacă am avut grijă de ea, după vreo 2 ani avea exact acele micro-zgârieturi de la contactul cu capacul husei (care era făcut special dintr-un material moale ca să nu zgârie ecranul). De atunci am avut mereu folie pe toate dispozitivele mele și la toate ecranul a arătat impecabil. Să nu mai ai încredere oarbă în ce spune marketingul. Experiența spune altceva.

    Am dat toate telefoanele pe OLX fără probleme, deși au existat mereu isteți care nu știau să scrie sau să vorbească. Cred că ești conștient că pe Flip obții mult mai puțin decât pe un site ca OLX pentru că se aseamănă cu un buy back și Flip trebuie să facă profit, cam ca Pawn Stars.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus