un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bucureștiul nu are destul loc pentru câți oameni vor să iasă la o simplă plimbare

6 Jan 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE, GÂNDURI  ·

35 comentarii

Căldura asta mă debusolează. În București au fost 16 și respectiv 17 grade Celsius în zilele de 1 și 2 ianuarie. De atunci o ținem cu 9-10 grade Celsius. Este atât de cald încât de pe 2 ianuarie am închis caloriferele în două camere (erau 25 de grade la Alice în cameră), iar noaptea trecută am dormit cu fereastra parțial deschisă.

Și mi s-a confirmat din nou în acele zile că bucureștenii au chef de plimbat prin oraș, dar nu prea au pe unde. Era o înghesuială mare pe Calea Victoriei și în parcuri. Am dat și noi o tură cu Alice și era om lângă om, ca în zilele de vară.

Câteva localuri erau deschise, în special cafenele. Erau cozi până afară din local, ceea ce la o cafenea de specialitate care face de fiecare dată râșnire, tamping, extracție de 30 de secunde și preparare de lapte înseamnă mult timp de așteptare. Chiar m-am uitat la vreo 2 astfel de cozi și am estimat că ultimii de la coadă vor avea de așteptat cam 30 de minute—pentru o cafea!

A fost probabil deja cea mai bună zi din an pentru unele cafenele și pizzerii, că n-am văzut astfel de cozi lungi nici în zilele de vară. A fost și foarte multă muncă încă din prima zi a anului.

Și culmea este că probabil au fost de 10 ori mai mulți oameni care, la fel ca noi, nici n-au încercat să cumpere ceva din cauza cozilor. Am văzut și mulți turiști în plimbare. Păreau genul care au făcut Revelionul în București și apoi erau la plimbarea de a doua zi, fotografiind statui și Ateneul.

Acum câțiva ani avea Bucureștiul niște planuri mărețe. Zona fântânilor trebuia reabilitată, transformată într-una cu localuri pe acele trotuare ample, în paralel cu restrângerea traficului pe acolo. Un fel de zonă de distracții backup pentru Centrul Vechi, care la un cutremur mai mare probabil va dispărea cu totul. Nu s-a făcut nimic.

Am fost prin Cișmigiu. Arată infect parcul și-mi pare rău să îl văd așa pentru că am făcut liceul Lazăr și parcul Cișmigiu era un element zilnic în viața mea. Acum sunt alei întregi acoperite cu găinaț. Este un covor de găinaț, mulțumim șobolanilor zburători.

Calea Victoriei și-a cam atins limitele. Nu mai încap și mai mulți oameni pe trotuarele de acolo la orele de vârf, trotuare care sunt și destul de înguste în multe zone. Traficul ar fi trebuit închis pe 1-2 ianuarie prin acea zonă, că nu erau oricum multe mașini, iar cele puține doar făceau curse.

Noi ne mai plimbăm prin multe alte zone, de exemplu prin zonele de case vechi cu arhitectură frumoasă de prin Floreasca sau Kiseleff. Este doar de mers pe acolo. Uneori mai ai nevoie și de o bancă, un local, o țintă dincolo de “ne învârtim în cerc prin cartierul acesta”.

Orașul are nevoie de noi zone prin care oamenii să se plimbe alături de prieteni sau copii, eventual să poată cumpăra și o cafea sau un covrig. S-a văzut asta și în faptul că, la casa Mița Biciclista sau cum se numește, se stă la coadă ca să-ți faci selfie cu clădirea în fundal.

Și totuși, nu pare a fi un plan de dezvoltare, de deschidere a unor noi zone care să atragă localnici și turiști. În lipsa lor, bucureștenii se înghesuie în principal în mall-uri, blocând traficul în acele direcții și frustrându-se căutând parcare sau o masă la food court. Autoritățile par a fi fericite cu situația aceasta, deși o deschidere mai mare a unor astfel de zone pietonale sau măcar comerciale ar face minuni pentru mici business-uri și pentru turism.

    35 comentarii

  1. pare ca sunt necesare mai multe locuri de parcare :-)

      (Citează)

    • Exact, oamenii ăia care așteptau câteva minute pentru o cafea ar fi putut să aștepte în mașină. Mai asculți un radio, mai fumezi o țigară, ai aer condiționat, chestii. Și nu e cine știe ce tehnologie, americanii au inventat-o acum zeci de ani, se numește drive-through.

      D-aia e România înapoiată, că unii uită de scopul real (locuri de parcare, multe benzi, 2 mașini pe cap de vită furajată) și uneori vor chestii d-astea din evul mediu: iarbă, mers pe jos, plm.

        (Citează)

  2. Complicat la cismigiu sa scoti porumbeii de acolo. Probabil primul lucruu ar trebuii sa faca hranitul lor interzis iar dupa adusi ceva pradatori naturali (ulii sau ceva similar) care sa patruleze zona iar in timp vor disparea. Sunt sigur ca sunt solutii .

    Bucurestiul e sufocat de betoane iar parcuri sunt prea putine pentru cati oameni sunt.

    Mereu am considerat ca zona de la Antipa pana la Arcul de Triumf este foarte verde buna de plimbat si nimeni pe acolo.

      (Citează)

  3. In Kiseleff recomand cafeneau Garage Coffee chiar langa parc. Chiar langa ei esto o mica cofetarie cu chestii de la Sweetology si la cativa metri ai Pain Plaisir Kiseleff un gasesti o gramada de chestii.

    Cafeau de acolo mi se pare excelenta!

      (Citează)

    • N-am mai fost demult pe acolo sa ma plimb asa mai mult. Într-o perioada eram toată ziua în zonă, când ma învață Radu sa merg pe bicicletă. 😁 Suna bine ce zici.

        (Citează)

  4. E aglomerat ptr ca toti se duc in aceleasi locuri: centru vechi, calea victoriei, parcu x sau y, therme si malluri. Plm asta inseamna bucuresti ptr multi.
    Io m-am dus pa stradutele din armenesc din evreiesc, din dorobanti, din cotroceni, din primaverii. Zonele cu case din cartierele astea sint faine. E liniste si dai de niste cladiri super misto.
    M-a omorat si pa mine nevasta sa mergem la casa mita biciclista, fix pe 2 ianuarie. Jale ce era p-acolo. La cozile alea de pe victoriei, am crezut initial ca se da ceva moca si deja se activase romanu din mine,dar nu, stateau oamenii la coada ca sa ia o cafea, o placinta, o clatita. Bezna mintii.

      (Citează)

  5. Faptul ca 80% din carciumi au fost inchise 2 zile si s-a format coada la altele nu inseamna ca Bucurestiul are nevoie de mai multe.
    Inseamna ca au fost cativa patroni care nici macar o data intr un an nu au dat si ei 2 zile liber angajatilor.

    Cam ca la A2. Daca se merge bara la bara 7 week end uri pe an vara si in rest e goala nu inseamna ca mai avem nevoie de inca 2 benzi pe fiecare sens.

      (Citează)

  6. Nu exista gainat in Cismigiu ca nu sunt gaini acolo.
    Poate e doar porumbat.
    Sau elevat materii fecale produse de pasari.

      (Citează)

    • Deci rahatul e făcut doar de Rahan, in rest avem câinaț, ursaț, pisicaț, omaț etc, fiecare specie cu produsul ei propriu?

        (Citează)

  7. cafeaua de acolo e ff buna intr-adevar dar de fiecare data cand am fost acolo am stat 20 minute cu maxim 2 oameni inaintea mea :( noroc ca s-a mai deschis o cafenea chiar langa sweetology cu cafea decenta

    andreiexe:
    In Kiseleff recomand cafeneau Garage Coffee chiar langa parc. Chiar langa ei esto o mica cofetarie cu chestii de la Sweetology si la cativa metri ai Pain Plaisir Kiseleff un gasesti o gramada de chestii.

    Cafeau de acolo mi se pare excelenta!

      (Citează)

  8. Prea putina pandemie, nu? Si prea multa incalzire globala, prea multa lume care iese din case.

      (Citează)

  9. Sa se mai dacă dom’le încă un București, doar cu cafenele și restaurante, să ieșim de 5 ori pe an cu toții. In restul anului vedem ce se întâmplă.

      (Citează)

  10. 25 gr iarna in casa. Ce vecin bun ai fi! N-as mai porni caloriferele niciodata.
    Metehne din Vest, la externarea din maternitate scria clar 18 grade noaptea, 20-21 ziua. Dupa cativa ani devine normal, e doar o problema de acomodare. In prezent (Ro) nu mai este nevoie sa pornesc caldura, vine de la vecini.

      (Citează)

    • In fisa noastră de recomandări din maternitate scria sa ținem copilul la 20 – 23 grade. Într-adevăr am auzit ca în UK se mai scad 2 grade la recomandarea asta, ies copiii mai căliți acolo. Îți imaginezi cum ar fi sa faci vara 18 grade în casă în București? Nici nu știu dacă ar reuși vreodată ACul asa ceva.

        (Citează)

    • Daikin-urile mele ar reuși fiecare 16 grade

        (Citează)

  11. Au fost cateva zile insorite si oamenii au iesit din case mai mult decat de obicei ca sa profite de soare. Dar nu s-ar justifica mai multe restaurante/cafenele, fiindca nu ai acelasi flux de oameni in fiecare zi. Si asa, in zilele normale, vezi o multime de cafenele goale, fara niciun client.

      (Citează)

  12. Daca vrei doar sa te plimbi, padurea baneasa e un loc liber(dupa ce iesi de pe drumul principal).

      (Citează)

    • Pai nu vrei doar sa te plimbi – vrei sa ai și o cafenea și ceva de mâncat, sa fie cu de toate 😁

        (Citează)

    • @Matilda: poti sa chemi un glovo sa iti aduca ce ai nevoie de la mall Baneasa, daca o taie pe camp pe la ambasada US ajunge imediat :)

        (Citează)

  13. S-au deschis destule chestii și în zona Kiseleff și în zona Floreasca. Zicea cineva. Mai sus de Garage Cafe, mai e su Adesso pe Delavrancea, Atelierul de Tarte, Constance pe Mihalache, pe lângă parc. Plus tot ce e pe zona America House – Titulescu, și Calea Victoriei intre Sevastopol și Piața Victoriei.

    Iar piața Floareasca și străduțele din jur sunt pline de mici localuri.

    Dar da, sunt toate destul de pline în zilele in care iese toată lumea.

      (Citează)

    • Îmi vin niște prieteni din Franța și încerc sa fac un plan pt câteva zile.
      Ce sa le arat în București?
      Muzeul satului. Altceva? Care sa nu fie murdar și în paragina?

        (Citează)

  14. Costel:
    25 gr iarna in casa. Ce vecin bun ai fi! N-as mai porni caloriferele niciodata.
    Metehne din Vest, la externarea din maternitate scria clar 18 grade noaptea, 20-21 ziua. Dupa cativa ani devine normal, e doar o problema de acomodare. In prezent (Ro) nu mai este nevoie sa pornesc caldura, vine de la vecini.

    Discutiile astea despre temperaturi sunt aproape inutile deoarece sunt mari diferente de temperaturi intr-o camera de sus pana jos.

    Asta inseamna ca, intr-o camera, poti sa ai 15 grade jos, 22 la nivelul termostatului si 27 sus de tot. Compara asta cu alta camera unde ai 19 -22 – 27. Senzatia va fi total diferita deoarece te ia cu frig de la picioare.

    Daca mai pui la socoteala ca nu toata lumea masoara temperatura la aceeasi inaltime, ai inca o variabila.

    Exemplu: la parintii mei , daca las termostatul la 20 de grade mor de cald, la mine mi-e frig cu el la 22.

    Ia incercati sa mutati termostatul cu 30 cm mai sus si 30 cm mai jos cate o zi, sa vedeti diferente atunci.

      (Citează)

  15. Matilda:
    N-am mai fost demult pe acolo sa ma plimb asa mai mult. Într-o perioada eram toată ziua în zonă, când ma învață Radu sa merg pe bicicletă. 😁 Suna bine ce zici.

    Sa si cumparati boabe, au, pe langa Sloane, probabil cele mai bune cafele luate de mine pentru espreso.

      (Citează)

  16. Pe 2 m-a pus si pe mine dracu, pardon, nevasta, sa merg in Amzei. Cred ca am calcat 2-3 instagramerite in fata la Mita biciclista, cautand parcare. Parcare am gasit pana la urma, dar loc unde sa intri sa mananci ceva, ioc. Am esuat tot in centrul vechi, mi-am promis solemn ca e ultima data pe anul asta.
    Problema a fost, cum zic multi mai sus, ca mai mult de jumatate din localuri erau inchise. Ceea ce pe un 2 ianuarie normal cu vreme urata si 0 grade nu ar trebui sa fie o problema, ar sta toti in case si si-ar termina salata biof.

      (Citează)

    • @Sorin, poti sa renunti in plm la masina si sa nu te mai plangi pe net.

        (Citează)

    • Mi se pare incredibil ca te-ai dus intr-un loc unde toata lumea face poze si problema ta este ca erau prea multi oameni care te impiedicau sa dai ture cu masina. WTF?
      Asa cum spune si @venom, cand iesi la plimbare lasa masina acasa. Sau macar parcheaza undeva unde este mai liber si mergi 10-15 minute pe jos pana la obiectivul “turistic”.

        (Citează)

    • Ahaha, s-au activat pietonii de tastatura
      Zona aia nu e pietonala, ba chiar e una din zonele cu cea mai mare densitate de locuri de parcare din centru. Ca dovada, si intr-o zi foarte aglomerata am gasit un loc.
      Prin urmare, nefiind pietonala, e usor ilegal sa stai pe mijlocul strazii sa-ti faci poze, blocand accesul auto.

      In loc sa va luati de oameni pe internet si de alegerile lor de “mobilitate urbana”, puneti mana si faceti petitie la primarie sa extinda programul ala cu Calea Victoriei pietonala in toate weekendurile din an.

        (Citează)

  17. Bucureștiul este o cauză pierdută, mai miră pe cineva… Tot ce este rău în țărișoara asta, acolo s-a adunat și s-a dezvoltat. Nici Primăria Capitalei nu face mare lucru, dar nici locuitorii nu știu să păstreze, să mențină ceea ce au.

      (Citează)

  18. L!nuX:
    Complicat la cismigiu sa scoti porumbeii de acolo. Probabil primul lucruu ar trebuii sa faca hranitul lor interzis iar dupa adusi ceva pradatori naturali (ulii sau ceva similar) care sa patruleze zona iar in timp vor disparea.Sunt sigur ca sunt solutii .

    Bucurestiul e sufocat de betoane iar parcuri sunt prea putine pentru cati oameni sunt.

    Mereu am considerat ca zona de la Antipa pana la Arcul de Triumf este foarte verdebuna de plimbat si nimeni pe acolo.

    Care porumbei ca e plin de ciori.

      (Citează)

  19. Catalin: Care porumbei ca e plin de ciori.

    asa e sunt ciori

    si culmea cica e specia protejata, care o fi logica, ma depaseste

      (Citează)

  20. Aura:
    Îmi vin niște prieteni din Franța și încerc sa fac un plan pt câteva zile.
    Ce sa le arat în București?
    Muzeul satului. Altceva? Care sa nu fie murdar și în paragina?

      (Citează)

  21. Aura:
    Îmi vin niște prieteni din Franța și încerc sa fac un plan pt câteva zile.
    Ce sa le arat în București?
    Muzeul satului. Altceva? Care sa nu fie murdar și în paragina?

    1. Am vazut ca prietenii mei straini au apreciat fix haosul asta de comunism, cu cladiri de la 1900 si cladiri moderne.
    2. Ca si muzee recomand Antipa, Muzeul National de Arta, Muzeul de Arta contemporana (de la Casa Poporului), Muzeul de Arta Recenta si Muzeul Bucurestiului si Palatul Primaverii.
    3. De plimbat recomand Cotroceni, zona de Nord: Kiseleff, Dorobanti, Floreasca.
    4. Parcuri: Bordei, IOR, Tineretului
    5. Chestii mai speciale: Delta Vacaresti, Cimitirul Bellu

      (Citează)

    • Razvan: 1. Am vazut ca prietenii mei straini au apreciat fix haosul asta de comunism, cu cladiri de la 1900 si cladiri moderne.
      2. Ca si muzee recomand Antipa, Muzeul National de Arta, Muzeul de Arta contemporana (de la Casa Poporului), Muzeul de Arta Recenta si Muzeul Bucurestiului si Palatul Primaverii.
      3. De plimbat recomand Cotroceni, zona de Nord: Kiseleff,Dorobanti, Floreasca.
      4. Parcuri: Bordei, IOR, Tineretului
      5. Chestii mai speciale: Delta Vacaresti, Cimitirul Bellu

      Si casa Ceasescu din Primaverii cred ca e o optiune misto pentru turisti.

        (Citează)

  22. Mai sunt si oameni care VOR sa munceasca le 2 ianuarie. Nu generaliza
    dny:
    Faptul ca 80% din carciumi au fost inchise 2 zile si s-a format coada la altele nu inseamna ca Bucurestiul are nevoie de mai multe.
    Inseamna ca au fost cativa patroni care nici macar o data intr un an nu au dat si ei 2 zile liber angajatilor.

    Cam ca la A2. Daca se merge bara la bara 7 week end uri pe an vara si in rest e goala nu inseamna ca mai avem nevoie de inca 2 benzi pe fiecare sens.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus