un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am analizat rezultatele licitației 5G și cum se prezintă Orange, Vodafone și Digi pentru viitor

18 Nov 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Un titlu în Mobile World spune Romania 5G auction falls short of expectations. Asta pentru că statul român a obținut 433 de milioane de euro în urma licitației, deși spera să obțină 700 de milioane de euro.

Am mai scris despre asta. Statul român voia o sumă exorbitantă de bani pe spectrul vândut, deși aceasta nu era justificată. Statul urma să profite oricum ulterior, de-a lungul anilor, din implementarea 5G de către operatorii telecom, ceea ce ar fi adus mulți bani direct și indirect în economie. Statul român, însă, nu știe să facă planuri pe termen lung și nici să obțină banii datorați de tot felul de evazioniști, așa că alege calea ușoară: taxează acolo pe cei care sigur plătesc taxele.

Îmi place să văd că operatorii n-au mușcat momeala. Au venit cu oferte mari, statul a încasat 433 de milioane de euro până la urmă, dar nu exagerate.

Lăsând asta la o parte, iată ce s-a cumpărat de black friday la spectrul 5G:

În urma licitaţiei, ORANGE ROMÂNIA S.A. şi-a adjudecat 2 blocuri de câte 2×5 MHz în banda de 700 MHz FDD, toate cele 8 blocuri de câte 5 MHz disponibile în banda de 1500 MHz şi 16 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz, contra sumei de 264.607.669 euro reprezentând taxă de licenţă.

VODAFONE ROMANIA S.A. a câştigat 1 bloc de 2×5 MHz în banda de 700 MHz FDD şi 10 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz, urmând a achita suma de 122.503.374 euro cu titlu de taxă de licenţă.

RCS & RDS S.A. şi-a adjudecat cele 4 blocuri de câte 2×5 MHz disponibile în banda de 2600 MHz FDD și 5 blocuri de câte 10 MHz în banda 3400-3800 MHz, pentru care va achita suma de 45.500.000 euro reprezentând taxă de licenţă.

Telekom nu a participat.

Orange a cumpărat deci mult spectru și a plătit pentru acesta 61% din suma totală obținută prin licitație de către ANCOM. Ca bani, raportul Orange:Vodafone:Digi este unul de forma 6:3:1, de fapt.

Într-un fel asta arată și planurile de viitor ale companiilor. Telekom nu a participat la licitația 5G și deține puțin spectru. Este tot mai clar că vor să vândă partea de mobil din România către o altă companie, românească sau nu. Nu știu cum se vor descurca după aceea fără spectru, dar blocuri vor mai fi scoase la licitație și la nevoie poți “închiria” spectrul altui operator, cum s-a mai întâmplat la noi. Practic, Telekom a preferat să aibă registrele contabile atrăgătoare pentru un cumpărător, nu cu o investiție de zeci sau sute de milioane de euro agățată acolo.

Orange și Vodafone sunt all-in pe 5G. Au cumpărat spectru mult, Orange în particular a luat și de pus în debara pentru utilizarea cândva în viitor, este clar că ambele companii au planuri mari în domeniu. Digi lasă impresia că a cumpărat puțin spectru, dar în practică se potrivește cu strategia lor generală. Vor îmbunătăți rețeaua proprie de 5G, va face un pas în sus ca performanță, dar o scalează pe măsura numărului lor de clienți de mobil și adaptat la strategia Digi de a fi un operator mobil low-cost.

Mai important însă decât ce spectru a cumpărat fiecare acum este rezultatul final. Operatorii aveau și înainte diverse blocuri de frecvențe, deci acum au achiziționat în funcție și de ce le lipsea. Tabelul de mai jos de pe site-ul ANCOM este de fapt foarte util pentru situația de ansamblu post-licitație:

Aici se vede de fapt cât de mult spectru a luat Orange, crescând cu vreo 33% cantitatea deținută în fiecare domeniu de frecvențe. Asta le va permite o dezvoltare unitară a rețelei, probabil cu cel mai bun raport de acoperire vs performanță.

Ca să explic pe scurt din nou, 5G este un tip de comunicație, o metodă diferită de a împacheta datele față de 4G sau 3G. Poți comunica prin “metoda 5G” în orice frecvență, nu doar în cele înalte. Este ca o mașină mai rapidă decât altele, dar poate circula pe orice drum, de la străduțe la drumuri județene și autostrăzi. Și sigur că standardele 5G recomandă niște frecvențe înalte, pe principiul “avem o mașină atât de rapidă încât ar fi utilă o autostradă fără limită de viteză pentru ea”, dar poți avea rețea 5G la fel de bine pe 700 MHz ca și pe 3400 MHz și inclusiv mult mai sus, pe frecvențe ce vor fi probabil vândute în România peste câțiva ani.

Între timp, însă, ca în alte tipuri de comunicații, rămâne valabil următorul principiu: frecvențele joase oferă acoperire mare, dar viteză mai mică; frecvențele înalte au acoperire mică, inclusiv cu probleme de indoor coverage, dar oferă rată de transfer mult mai mare.

Așa că, din ce se vede în tabelul de mai sus legat de cantitățile totale de spectrul de după licitație, putem spune la modul foarte general că:

  • Orange se dezvoltă pe toate planurile, are frecvențe pentru 5G cu acoperire mare pentru zone în afara orașelor, dar și frecvențe pentru viteză mare, utile în densitatea mare de clienți a unui oraș.
  • Vodafone are tot o dezvoltare pe toate planurile, se vede că a cucerit mai multe frecvențe înalte decât medii. Dacă ar fi un equalizer cu trei benzi, zona lor de treble ar fi tare. Asta nu înseamnă că nu vor avea acoperire generală bună, ci doar că va fi ușor inferioară celei Orange sau poate că vor trebui să instaleze mai multe turnuri telecom în teritoriu pentru a oferi semnal de aceeași putere.
  • Digi a cumpărat spectru în frecvențele medii din tabel, ceea ce se cam potrivește cu strategia lor de a oferi servicii cu un raport bun performanță-acoperire în zone urbane și rurale dense, dar cu servicii la turație mică în alte părți ale țării.

Este de asemenea foarte posibil ca acestea să nu fie o strategie gândită a priori de operatori. Poate că și Vodafone a dorit să cumpere blocuri în zona 1-3 GHz, dar nu a putut. A fost o licitație, Orange și Digi poate că au oferit bani mai mulți pentru blocuri, Vodafone nu a putut cumpăra nimic. În practică, însă, și asta sună a strategie, de fapt. Undeva s-a luat decizia de a oferi maxim X milioane euro pe un bloc de 1-3 GHz, dar de a oferi maxim Y milioane euro în zona > 3 GHz. Este clar că undeva s-au gândit niște priorități, s-a mers cu ofertă mare pe blocurile care trebuiau câștigate și oferte la noroc pe restul.

Mai puțin Orange, desigur. Când plătești jumătate din totalul licitației, asta cam spune că de fapt s-au dus cu oferte bune pe toate cele trei planuri.

Mai este o șmecherie importantă la mijloc. Blocurile din banda 3400 MHz vor fi date operatorilor în folosință abia la 1 ianuarie 2026. Altfel spus, tot ce-au cumpărat operatorii în >3 GHz va fi utilizabil după 2026. Asta face ca Orange să fie oricum marele câștigător al licitației 5G, luând multe blocuri în domeniul 1-3 GHz, care vor fi activate din ianuarie 2023. Vodafone are un dezavantaj, întrucât au cumpărat doar spectru ce le va fi util după 2026, iar până atunci se vor descurca cu ce aveau deja achiziționat în 3400 MHz, nu și ce au mai adăugat acum.

 

Acum să vedem cum se vor schimba rețelele telecom în România. Sunt sigur că planurile erau făcute dinainte la nivel hiperlocal, cu planuri pentru unde va fi montat fiecare catarg de antene prin țară. Odată spectrul cumpărat și oficial activat de ANCOM pentru operator, va începe și activarea echipamentelor 5G. Rămân câteva semne de întrebare privind ce furnizori pot fi utilizați în rețelele telecom, Nokia recâștigând abia recent acest drept, dar nu m-ar mira ca o parte din viitoare rețea 5G să fie deja instalată și să aștepte doar apăsarea pe butonul de on/off pentru a fi activată. Altfel spus, începe o perioadă în care vom vedea îmbunătățiri periodice ale serviciilor 5G în România.

    11 comentarii

  1. Am inceput articolul cu eye rolling cand am citit:
    “Statul român voia o sumă exorbitantă de bani pe spectrul vândut, deși aceasta nu era justificată.”
    Pretul este dat de cerere, nimeni nu decide daca este scump sau ieftin. In nici un caz unii ca noi care avem o perspectifa f îngustă asupra domeniului. Dovada ca mai jos ai scris:
    “Îmi place să văd că operatorii n-au mușcat momeala”

      (Citează)

    • In plus, peste tot guvernele au vrut sa ia bani substantiali din spectrul pentru 5G, nu doar al nostru. Si, aceasta dorinta a fost contrabalansata de operatori si vendori care au impins ideea ca spectrul ar trebui vandut ieftin iar statul sa castige de pe urma dezvoltarii economice aduse de tehnologia 5G. Fiecare isi apara interesul.

        (Citează)

  2. Din seria “mai putini bani pentru stat, mai multi bani pentru campaniile de publicitate”.

      (Citează)

  3. Care este ideea din spatele deciziei de a le da acces peste 3 – 4 ani la ceva ce-au cumparat acum?

      (Citează)

  4. Cătălin Tănase

    18/11/2022 la 10:09 AM

    Ceva asemănator s-a întâmplat și pe vremea când s-a făcut licitația pentru 4G. Pare că Orange o să rămână operatorul cu cea mai bună rețea și în viitor

      (Citează)

  5. Eu nu inteleg nicicum decizia Telekom sa nu participe la licitatie. Mi-e greu sa cred ca, daca ar fi fost pe cale un deal de cumparare cu un operator local, existent, nu s-ar fi putut ajunge la o “intelegere” intre cei doi, astfel incat Telekom sa liciteze o parte din spectru, intr-un mod avantajos pentru celalalt. Chiar daca nu ar fi fost o intelegere prealabila, doar prin prizma strategiei de vanzare si Telekom poate ca ar fi trebuit sa ravneasca la o bucata de spectru valoroasa pentru un potential cumparator intern.
    Daca potentialul cumprator ar veni de afara, cum au mai fost zvonuri, cu atat mai mult Telekom ar fi trebuit sa-si creasca valoarea de vanzare. Cine naiba cumpara un operator mobil, cu ARPU mic si majoritatea aboantilor pre-paid, pe o piata in care ceilalti operatori s-au ales cu spectru 5G iar operatorul tau nu. Ce sa cumpere de la Telekom, in afara abonatilor ieftin, prepaid, care la mobil sunt foarte volatili si nu valoreaza ca unii de fix, a echipamentelor de 2G, 3G (care va disparea. oricum) si 4G si a cladirilor (din care oricum, Telekom, a mai vandut destul de multe intre timp)?

    Referitor la 5G si viitorul ei, deocamdata business case-ul nu prea e pozitiv. Parerea mea, ca pana nu vine un use-case killer (poate masinile autonome), 5G nu va avea o rampa abrupta de lansare. Va penetra incet, pe masura ce operatorii se obisnuiesc cu core-urile cloud-native, prin prisma eficientei mai mari a spectrului etc. Mi-aduc aminte cat de mult se batea apa in piua cu 3G si 4G pe vremea cand existau terminalele “smart” cu pencil, singurul use-case impins de operatori fiind apelul video, pe care nu-l facea nici dracu’. Iar industria a fost salvata de unul, Steve Jobs, care a anticipat ca smartphone-ul trebuie sa fie cu ecran tactil, multe aplicatii si camera foto performanta, urmarea fiind ca traficul video (si nu ala din apeluri video) si continutul au bubuit.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      19/11/2022 la 9:54 AM

      Pai e foarte simplu: traficul de date creste de la an la an. Actualele rețele vor începe să își arate limitările. Combină asta și cu viitoarele decomisionari de spectre și o să vezi de ce e nevoie de 5G. Mă mir că nu ți-ai dat seama, că pare că te pricepi

        (Citează)

  6. Octav:
    Eu nu inteleg nicicum decizia Telekom sa nu participe la licitatie.

    Telekom Mobile nu valoreaza ea toata cat ar da pe niste benzi de 5G :)
    Plus ca nu cred ca are bani de investitii acum, cand se dorește a fi vanduta
    Noul cumparator poate fi unul din cei 3 din Ro, sau daca e cineva extern s-ar putea sa iasa mai ieftin închiriind de la unul din cei de mai sus…

      (Citează)

    • La un ARPU de 6.5 eur pe luna si la un numar de clienti (nu abonati) de 4M, Telekom ar trebui sa valoreze in jur de 310M EUR. Plus, minus, pe acolo. Nu prea mai au imobiliare, nu prea au retea de transport fixa (fibra era a Telekom fix), n-au nici spectru pt 5G, deci mai mult minus.
      Acum, cred ca macar cat Digi puteau si ei sa liciteze, asa, pana in 50M.

        (Citează)

  7. Orange a dat drumu la 5G pe abonamentele YOXO. E clar ca Orange are planuri serioase pe termen lung.

      (Citează)

  8. “Practic, Telekom a preferat să aibă registrele contabile atrăgătoare pentru un cumpărător, nu cu o investiție de zeci sau sute de milioane de euro agățată acolo.”

    Investitiile se calculeaza la plus nu la minus vand vine vorba de valuation.
    Spectrul radio este un asset esential pentru companiile telecom, de aceea si costa asa mult.
    Este similar cu imobiliarele, un bun unic care poate ocupa un singur spatiu.

    Parerea mea este ca Telekom pur si simplu nu au avut suficienti bani sa se bata la aceasta liga.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus