un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Se pare că o unitate multimedia de Jeep Compass este scumpuță

17 Nov 2022  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Am dus mașina la revizia de 5 ani. A fost cu bune și rele.

Partea bună a fost că mi-au și spălat-o interior-exterior la final, ceea ce mi s-a părut frumos. DAB Auto Serv de pe Splai, unde o duc eu la Jeep, și-a construit o spălătorie și ziceau că, dacă este disponibilă, spală și mașinile clienților de service, nu doar flota lor de stoc.

Mi s-a făcut un pic jenă pentru că am dus mașina super-murdară la revizie, tocmai venind cu ea de la munte. Chiar intenționam să o ridic eu de la service și să merg direct la spălătorie, dar n-a mai fost cazul.

Partea rea este că am întrebat dacă au mai auzit de unități multimedia la care ecranul tactil începe să se apese singur. Cică da, la Jeep Grand Cherokee au fost câteva. Trebuie înlocuită unitatea cu totul, ceea ce costă în jur de 8.000 de lei acum! Zic acum pentru că anul trecut se pare că prețul era de 25.000 de lei pentru o unitate multimedia completă.

That’s a bummer. V-am mai spus că a mea a început să vadă singură apăsări pe ecran, ghost touches cum zic străinii. Ce-i drept, n-a mai făcut așa de când am revenit din Bulgaria. O fi fost de la căldură plus multe ore de condus, dar nici acum pe la munte nu a mai făcut urât. I-am pus eu un soi de workaround, o mică pană de hârtie în partea de sus a ecranului, care ține folia rezistivă un pic apăsată și poate rezolvă contactul imperfect de acolo.

Dacă devine însă o problemă ce apare mereu, va trebui să dau 8.000 de lei pe ea sau să văd dacă nu există vreo metodă de a o repara ce nu necesită schimbarea întregii unități. Pe un forum străin ziceau unii de posibilitatea de a înlocui doar ecranul, o să mă interesez.

Erau iarăși niște Tesla pe acolo, gata de livrare noilor posesori. Nici un Model Y, însă, deși au apărut prin București câteva.

    18 comentarii

  1. Viciu ascuns, ANPC, inlocuit gratis.

      (Citează)

  2. Daca va place masinile scumpe… Daca iei una fara ecran, n-ai cum sa ai problema asta :D. A ta mai e si exotica, nici n-ai cum sa gasesti la dezmembrari ceva.

      (Citează)

  3. Verifica sa nu fie recall. Eu as pune o navigatie android, vad ca pentru modelul tau…ceva de 12″ “tesla style” este 650$ pe amazon… sunt unele care se integreaza la comp masinii si pot controla diverse…sau pot raspunde la comenzi de pe volan
    Anyway…wow au trecut 5 ani…

      (Citează)

  4. Gaelex:
    Viciu ascuns, ANPC, inlocuit gratis.

    După 5 ani viciu ascuns?! N-a apărut în perioada de garanție, aia e, se numește defecțiune în timpul utilizării. Și o plătești pe banii tăi. Știu, e aiurea, doare la buzunar, dar câtă vreme poți invoca viciu ascuns?! Înseamnă că în felul sugerat de tine poți repara orice, chiar ieșit din garanție toată viața. Că e viciu de fabricație. Că s-au mai stricat câteva…

      (Citează)

    • Nu tin minte sa fie o limita de timp precizata in legislatie privind viciul ascuns. Problema e ca nu stiu nici daca nu a disparut chestia asta o data cu introducerea garantiei de conformitate.

        (Citează)

  5. Cătălin Tănase

    17/11/2022 la 5:29 PM

    Touchscreenul este rezistiv?

      (Citează)

    • Ecranul rezistiv merge si iarna la -20 grade cand ai manusi groase.

        (Citează)

    • In 2012, grupul vw a trecut de la ecran rezistiv la capacitiv, inclusiv pe gamele low cost skoda si seat. La inceput, parca pana prin 2013-2014, au existat probleme cu ecranele capacitive – deveneau unresponsive iarna, cel putin pana cand se incalzea in masina. Practiv problema era inversa fata de ce e descrisa aici.
      Doua lucruri ce vreau sa subliniez:
      1- trecerea la o noua tehnologie nu vine fara probleme
      2- ecran rezistiv la o masina manufacture year 2017-18??

        (Citează)

    • Andrei:
      In 2012, grupul vw a trecut de la ecran rezistiv la capacitiv, inclusiv pe gamele low cost skoda si seat. La inceput, parca pana prin 2013-2014, au existat probleme cu ecranele capacitive – deveneau unresponsive iarna, cel putin pana cand se incalzea in masina. Practiv problema era inversa fata de ce e descrisa aici.
      Doua lucruri ce vreau sa subliniez:
      1- trecerea la o noua tehnologie nu vine fara probleme
      2- ecran rezistiv la o masina manufacture year 2017-18??

      Confirm. Insa se intampla si pe unitate montata pe masina din 2017. Iarna, doar dimineata, dupa ce a stat masina mult oprita, in primele 5 minute am parte de ghost touches random pe ecran.

      Dupa ce se incalzeste nitel masina nu mai am problema asta. Eu suspectez ca ar fi vapori de apa ce au intrat, dar inca nu am investigat problema in detaliu.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      19/11/2022 la 9:57 AM

      Eu întrebăm dacă Jeepul lui Radu are ecran rezistiv, nu la ce temperaturi merge iarna🙂

        (Citează)

  6. E plin pe ebay Italia de componente diversee originale de Renegade (doar se fabrica la ei). Gasesti unitate multimedia, jante originale pe 16 etc.
    Doar accesează domeniul cu .it si o sa te uimesti.

      (Citează)

    • Picatura si un telefon de 200 eur cu abonament nelimitat = gata unitate mai potenta de 15 ori decat balaria din masina 😁

        (Citează)

  7. Cauta dupa LA084X01

      (Citează)

  8. Mereu m-am intrebat apropo de moda asta de a umple masina cu ecrane…..oare le-o face bine cand in masina stata in soare sint 60 de grade? Poate si mai mult in zona bordului care in principal este din plastic negru. Ce-or zice toate componentele alea ale “tabletei”?

      (Citează)

    • In automotive calculam componentele pentru -40…85 grade temperatura ambientala. Mai adaugam si ”self heating 30 grade”, ca sa fim siguri.
      Deci nu patesc nimic.

        (Citează)

  9. Poate e momentul să treci la o navigație cu Android. Știu că nu e probabil ceea ce vrei să auzi, dar cu siguranță e mai ieftină decât repararea celei existente. Nu am idee cât ar costa pentru a ta, dar mai mult de 400 de euro n-ar trebui să coste și ar trebui să se potrivească atât cu locul din mașină, dar și cu funcțiile. Un prieten cu BMW X1 a luat una care i-a permis să folosească ceea ce mașina are deja în continuare (are un stick cu care vede diferite informații utile despre mașină). Eu am una de vreo 2 ani, a trecut prin frig și căldurile excesive și încă funcționează. Dacă vrei ajutor, scrie-mi. Nu toate navigațiile sunt făcute la fel de bune și softul le diferențiază.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus