un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A început oficial licitația 5G, iar statul vrea peste 700 de milioane de euro pe frecvențele scoase la vânzare

20 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Statul român a lansat în cele din urmă licitația 5G, cum i se zice neoficial. Operatorii pot depune oferte pentru diverse blocuri de frecvență scoase la licitație.

Nu-i tot 5G-ul în licitație, ca să vorbesc tot ca din popor. Se vând acum blocuri în frecvențele 700, 1500, 2600 și 3400-3800 MHz, adică frecvențe din zona Sub6, sub 6 GHz. O partea din comunicațiile 5G, în special cele foarte rapide, vor fi pe frecvențe mult mai mari de tip unde milimetrice, mmwave, undeva pe la 26 GHz conform standardelor actuale.

Am explicat despre 5G, frecvențe, slicing, ce este nou în generație și alte elemente, dacă vreți să vă mai reamintiți una-alta.

Mă uimește însă prețul exorbitant pe care statul român vrea să-l obțină pe frecvențele scoase acum la vânzare: peste 700 de milioane de euro vor trebui să plătească operatorii care le achiziționează. Un bloc de 2 x 5 MHz în banda de 700 MHz începe de la 55 milioane de euro!

Iar asta este doar taxa de alocare, de achiziție a spectrului. Mai există în plus și un tarif anual de utilizare a frecvențelor astfel achiziționate. Și acela este de ordinul sutelor de mii sau a milioanelor de euro, iar în 20-25 de ani se adună probabil sume mai mari decât cele plătite acum la licitație.

În practică, statul român vinde aer. Dă dreptul de emisie în niște frecvențe neutilizate. Cineva în alta parte a lumii a inventat o tehnologie de comunicație wireless, iar statul român, ca și alte țări ce organizează astfel de licitații, spune “really, o tehnologie nouă? Ce mișto, ia dați-ne bani ca să o utilizați în aerul de deasupra pământului țării noastre!”

Treaba asta nu-i musai o idee rea, dar vorbim totuși de 5G. România nu-i vreo Germania sau SUA, nu duduie aici de mii de fabrici, parcuri logistice, depozite, șantiere, porturi și alte locuri unde o astfel de tehnologie să fie rapid dorită pentru eficientizarea activității. Țară diferită, probleme diferite.

(Pe segmentul consumer este greu de zis ce se va întâmpla. Nevoia de bandă mai mare este reală, că a crescut consumul de video. Eu, însă, mi-am activat 5G pe abonamentul actual fără a-i crește și prețul.)

Statul român cere de fapt o mulțime de bani pe ceva ce va fi adoptat mai lent în România decât în alte țări dinspre vest. Operatorii vor plăti 700 de milioane de euro, apoi taxe anuale de utilizare, apoi trebuie să investească sute de milioane de euro pentru realizarea efectivă a rețelelor 5G. Sună a miliarde de euro investiții totale.

În locul statului român, eu aș fi dat gratuit spectrul de frecvențe. Sau măcar pe bani puțini, ca să nu se cheme că faci cadouri. Asta pentru că:

  • banii investiți de operatori oricum înseamnă încasări mai mari pentru statul român prin TVA, salarii și multe alte mecanisme.
  • companiile care vor profita apoi de rețelele 5G pentru a se dezvolta vor plăti și ele mai mult spre bugetul de stat, în diverse forme.

Practic, trăim vremurile în care un stat care dezvoltă comunicații de mare viteză este echivalentul de altădată al unui stat care construiește drumuri, poduri, căi ferate, poștă sau porturi. Mărfurile, banii în sine, se învârt acum și ca biți în rețele digitale, nu doar ca saci de produse în TIR-uri.

Și același lucru poate fi spus și despre un stat care încurajează pe cât posibil dezvoltarea de alte tehnologii moderne ce vor schimba lumea, precum AI, fintech, agritech, medtech șamd. Toate duc la dezvoltarea companiilor private, la crearea de noi joburi, la plata mai multor taxe la buget șamd, acea “creștere economică” despre care se tot vorbește.

Așa că eu aș fi dat gratis frecvențele, iar în schimb aș fi cerut mai mulți bani pe taxa anuală de utilizare. Un fel de pay as you go, leasing operațional dacă vreți, plătești pe măsură ce faci bani din acele frecvențe. Iar dacă taxa anuală ar fi fost mare, să vedeți cu ce viteză ar fi dezvoltat atunci operatorii noile rețele 5G tocmai pentru a ajunge mai rapid în punctul în care acestea le generează profit.

Statul, în schimb, s-a înțeles cu operatorii pentru o reducere cu 30% a taxei anuale planificate inițial.

Dar na, aceasta este strategia ANCOM. De fapt, cam aceasta este strategia statului român de mulți ani, mulge tot ce se poate mulge, ia bani de la cei care n-au de ales decât să-i plătească (gen accize în benzină sau creșterea taxelor celor care le plătesc), în loc să lupte cu evazioniștii.

Acum rămâne de văzut ce oferte va depune fiecare operator și ce va câștiga. După ce se depun ofertele, se deschid și se analizează, vom vedea ce spectru va avea fiecare operatori pentru a oferi un mix de servicii 5G.

    17 comentarii

  1. Bani mai multi ceruti operatorilor se va traduce intr-un mesaj, intr-o viitoare factura :”va anuntam ca incepand cu 1 ale lunii abonamentul se va scumpi cu 1 euro, ptr ca compania noastra a facut investitii in folosul dvs. Aveti 30 zile ptr a renunta”.

      (Citează)

  2. Pentru completare articol:

    https://etno.eu//downloads/reports/state_of_digi_2022.pdf
    Paginile 78-81

      (Citează)

  3. Sper sa fie suficienti bani ca sa plateasca spitalele in care ne baga dupa ce ne radiaza pe toti, ca asta vinde statul, dreptul unora de a ne praji la microunde.

      (Citează)

    • N-o sa faca nici un spital, stai calm. Nici n-o sa te iradieze 5G-ul insa, mai ales daca n-ai cip de la vaccin.

        (Citează)

    • @Boris, nu vreau sa par reticent la avertismentul tau, dar chiar sunt curios cu ce difera radiatia 5G fata de radiatiile de la 2G, 3G, 4G sau fata de radiatiile de la frecventa de 5GHz pe care functioneaza routerele actuale?

      Am o banuiala ca acest comentariu l-ai scris de pe telefon sau de pe un calculator / laptop conectat la un router wireless.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      20/09/2022 la 12:39 PM

      Eu zic să stingi toate luminile din jurul tău, că iradiază fotoni. La fel și cu toate sursele de căldură, că aia e radiație infraroșie! Ce contează că lumina, căldura și undele radio sunt radiații neionizante, mai taie din ele, dă-le dreaqu! :))

        (Citează)

  4. Boris:
    Sper sa fie suficienti bani ca sa plateasca spitalele in care ne baga dupa ce ne radiazape toti, ca asta vinde statul, dreptul unora de a ne praji la microunde.

    You made me laugh 🤣😅😅.
    Întâi afla pe ce frecvență și cum funcționează un cuptor cu microunde și compară cu antenele 5G.

      (Citează)

    • Oamenii-s momentan OK, dar sunt lucruri de spus cu privire la animale mai sensibile la radiatii e-m neionizate, cum ar fi albine si alte specii polenizatoare. Momentan sunt studii si pro si contra, insa sunt indicii ca nu toate animalele se comporta ca omul si pe masura ce creste densitatea de energie radiata pe unitatea de suprafata apar probleme.

        (Citează)

  5. Daca operatorii telecom vor sa recupereze investitia sa faca un value proposition corect si diferentiat pe tehnologie. Dar nu vor face asta ca ei vor sa sa laude cu clientii 5G, chiar daca e inutila viteza asta pe un telefon.

      (Citează)

    • Este posibil ca atunci cand se face un value proposition bazat pe tehnologie, daca vrei viteza de 20 mbps de exemplu sa platesti mai mult pentru 4G decat pentru 5G. Fiindca da, 5G este mai scump momentan, dar si ofera posibilitatea de a avea o densitate mai mare de clienti folosind aceeasi cantitate de spectru.

        (Citează)

  6. De la 3.45GHz la 3.5GHz emiteau si receptioneau radioamatorii. Nu e chiar aer, cauta TNABF pe site-ul ANCOM si vezi in fiecare banda de frecventa ce tipuri de comunicatii se pot face acum.
    Dar au fost “fugariti”, iar banda confiscata si scoata la licitatie. Bineinteles nu doar aici in Romania.

      (Citează)

  7. Dacă operatorii ăștia ar fi niște ONG-uri interesate de binele omenirii, aș zice că e ok să nu fie atât de scumpe, dar așa este o chestie pur economică. Taxele alea o să le plătească oricum, plus încă 700 milioane.

    Apoi, dacă dai gratis pe ce criteriu mai diferențiezi? Nu poți spune că dai doar la ăia ce au deja infrastructură că e discriminatoriu, nici nu poți spune că îi crezi pe unii pe cuvânt că își fac infrastructura (a se vedea cazul 2K telecom ce avea spectru cumpărat de 4 G)

    Spectrul ăsta de 5G este ca resursele naturale. Nu se dă gratis. Iar la un lifecycle de 10 ani e tehnologie. E vreo 70 milioane/euro pe an pentru toți participanții. Deci vreo 30 de milioane/an pentru ăștia care iau mai mult. Adică peanuts.

      (Citează)

  8. Ma flu deja la al treilea telefon cu capabilitate 5G care nu o sa vada semnal 5G pana la revanzare…. Sunt cel putin patru ani de cand trebui sa aiba loc licitatia; 2017-2018…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus