un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Scandalul tech neașteptat al săptămânii: EVGA se ceartă cu NVIDIA și nu mai produce plăci video

19 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Printre cele mai bizare știri tech din ultima vreme este cea despre cum EVGA renunță la a mai produce plăci video NVIDIA, ba chiar compania s-a certat rău cu NVIDIA pe tema aceasta.

De fapt, EVGA a anunțat că nu va mai produce deloc plăci video, ceea ce le va tăia cam 80% din business. Vor rămâne cu producția de surse de PC, care s-ar putea să nu meargă foarte bine în viitor. Cred că o parte din vânzări se făceau pe baza renumelui plăcilor video sau a unor bundle-uri.

Puteți citi mai multe pe Engadget, Extreme Tech, The Verge.

EVGA se retrage din acest business pentru că pierdea bani. Profitul pe plăci video era minim, în timp ce sursele de alimentare le aduc de trei ori mai mult profit. Reprezentanții companiei au fost însă foarte duri cu NVIDIA în declarații, practic acuzându-i că le impun prea multe limitări.

De exemplu, EVGA a spus că NVIDIA nu-i informa din timp despre noi produse și prețurile recomandate de vânzare, EVGA aflând asta odată cu toată lumea, din prezentările oficiale pentru public. Practic, ei cumpărau componente de la NVIDIA și abia în momentul lansării aflau cu cât trebuie să le vândă.

Mai mult, EVGA s-au declarat supărați că NVIDIA vindea plăcile Founder’s Edition la preț mai mic decât al partenerilor, ceea ce îi forța și pe ei la discount-uri suplimentare.

Au mai fost și alte probleme de-a lungul timpului, precum faptul că NVIDIA trimitea noile drivere unor jurnaliști înainte de a le trimite și producătorilor de plăci video, punându-i pe aceștia în ofsaid.

Ce pare aiurea din toată treaba asta este că NVIDIA pierde un partener american de business. EVGA este o companie americană, fondată în 1999. NVIDIA sunt tot americani. Principalii lor parteneri de vânzare rămân acum taiwanezii de la Asus, Gigabyte, MSI șamd.

Cei de la EVGA s-au plâns și că NVIDIA face profit foarte mare, în timp ce producătorii de plăci au unul simbolic. Cu treaba asta nu știu dacă pot fi de acord. În fond, NVIDIA face munca grea în ecuația aceasta, ei dezvoltă plăcile, tehnologia și software-ul.

Producătorii de plăci (EVGA, Asus, Gigabyte etc) mi se par ca niște distribuitori în această ecuație. Sigur că nu sunt fix distribuitori, că ei cumpără nuclee NVIDIA și fac ceva muncă de integrare în plăci proprii, cu tot cu overclocking, alimentare potrivită, răcire, LED-uri șamd, dar o mare parte din design este de fapt dat tot de NVIDIA.

Așa că nu mă mir că profitul mare este la creatorul de tehnologie. Integratorii ar trebui să câștige din volum. Cred că o parte din supărarea EVGA vine din faptul că nucleele RTX 3000 au fost dificil de produs și în ultimii doi ani a fost practic mereu o cerere prea mare de astfel de componente, pe care producătorii nu au putut să o onoreze. S-au pierdut astfel mulți bani.

Ar mai fi de remarcat și că Asus, Gigabyte, MSI au business-uri mult mai complexe, produc o mulțime de componente și poate că profitul mic de pe plăci video este echilibrat de profitul mult mai mare din plăci de bază. EVGA producea 78% plăci video, 20% surse alimentare. It’s a cutthroat world.

“Scandalul” în sine este deja încheiat. EVGA a declarat cu năduf că se retrage din business-ul cu plăci video, NVIDIA le-a urat drum bun și mult succes. Culmea este însă că totul vine cu câteva zile înainte de posibila lansare a unei noi generații. NVIDIA are programat un eveniment de lansare pe 20 septembrie, mâine, la ora 18. Toată lumea se așteptă să anunțe seria RTX 4000.

    14 comentarii

  1. PartidulSpecialiiRomânia

    19/09/2022 la 12:01 PM

    Poate or vrea să treacă în barca AMD. I dunno…

      (Citează)

  2. Sa se dea cate o placa, sa ajunga la toata lumea!

      (Citează)

  3. Info video direct de la surse care au participat la conferinta privata/secreta:

    1. https://www.youtube.com/watch?v=cV9QES-FUAM – Steve de la GamerNexus

    2. https://www.youtube.com/watch?v=12Hcbx33Rb4 – Jay de la JayzTwoCents

    Nu stiu daca-mi permite Radu sa dau link-urile video, dar am zis sa ajut un pic articolul cu sursele 100% valide.

    ——————-

    “Cei de la EVGA s-au plâns și că NVIDIA face profit foarte mare, în timp ce producătorii de plăci au unul simbolic. Cu treaba asta nu știu dacă pot fi de acord. În fond, NVIDIA face munca grea în ecuația aceasta, ei dezvoltă plăcile, tehnologia și software-ul.”

    Aici nu sunt de acord in totalitate pentru ca, cum spun Jay si Steve AIB-urile/partenerii Nvidia au solutii costum si sunt limitati de nvidia in productia unui GPU. EVGA era un AIB (Add In Board) cu Nvidia din ’99 si era cel mai mare din America iar de la seria RTX 2000 mergeau pe minus.

    Sa mentionam si faptul ca EVGA detinea 40% din vanzari in America de Nord.

      (Citează)

    • cum adică „sunt limitati de nvidia in productia unui GPU”? Nu cumva GPU-ul e produs de nVidia și ei doar îl montau pe board-ul propriu?

        (Citează)

  4. dumy:
    cum adică „sunt limitati de nvidia in productia unui GPU”? Nu cumva GPU-ul e produs de nVidia și ei doar îl montau pe board-ul propriu?

    Cel mai bun răspuns îl ai în linkurile de mai sus pe care le am pus.

      (Citează)

  5. ….sau acum că crypto e pe ducă se duc și profiturile și probabil au crescut prea mult și nu se pot adapta la profiturile viitoare mult mai mici. Altfel s-ar fi plâns si alți producători de bau bau NVIDIA.

    Apropo de faptul că NVIDIA limitează producătorii să nu mai inventeze optimizări obscure… poate e mai bine. Sunt destul de bătrân să-mi aduc aminte de trecut când fiecare își adapta propriul driver și nu-i mai interesa să actualizeze driverele de produse vechi la noile sisteme de operare sau să adauge funcții noi pentru produse mai vechi cum face NVIDIA acum.

      (Citează)

    • Eu imi aduc aminte “reversul medaliei” cand placile video de la Leadtek erau cu 10% mai bune decat ale concurentei si totul era datorat optimizarilor si driverelor de la producator, care erau mult mai stabile decat cele generice ale Nvidia.

        (Citează)

    • Da. Dar erau multe alte mărci muci și le făceau o imagine proastă celor del NVIDIA. Așa toți producătorii raportează înapoi la NVIDIA orice hibă/optimizare și NVIDIA corectează în masă. Asta nu înseamnă că ar fi potențial de optimizare 10% ignorat de NVIDIA ci că toate merg la maxim. Dacă ar exista acum potențial de 10% în plus în vreo placă video ignorat de NVIDIA și care s-ar realiza doar din drivere și/sau BIOS, o făcea cineva până acum pe barba lor cumva indiferent de ce zice NVIDIA pentru că ar fi o piață enormă.

        (Citează)

    • @nea_caisă, poate ca este cum spui tu si intre timp driverele generice de la Nvidia au devenit cele mai bune. Eu doar spun situatia concreta de acum 10 ani cand cu aceeasi placa video obtineai rezultate sesizabil mai bune folosind driverele integratorului fata de cele ale Nvidia.

        (Citează)

    • Iti garantez ca Leadtek abera cat putea cu driverii si mai ales cu PCB-ul. Doar primele cateva loturi erau facute in specificatiile nVidia, dupa care Leadtek facea de capul lui racirea cica optimizata, revolutiona design-ul PCB-ului si il facea de exemplu cu 6 straturi in loc de 8 cum era la nVidia, gaseau ei o solutie mai buna decat ce putuse nVdia cu legiunile de ingineri.

      Cum crezi ca apareau 6600GT-urile si 960-urile cu racire single slot si preturi atat de mici? A, ca nVidia ii tinea in brate pe cei de la Leadtek si le ofereau GPU-uri atent selectionate care erau livrate pe placi video cu overclocking direct din fabrica e altceva.

      Stai sa te sochez si mai mult, acum 10~15 ani primul lot era aproape invariabil facut de nVidia sub supravegherea nVidia, iar alde Leadtek, MSI, Asus, Gigabyte samd puneau doar sticker-ul si cutia cu accesorii pe langa ce le livra nVidia.

      Driverii nu aveau mare merit, Leadtek aveau performante mai bune pentru ca erau marite frecventele din fabrica. In momentul in care nVidia nu i-a mai tinut in brate si nu i-a mai favorizat cu GPU-uri overclockabile, s-au dus imediat in cap vanzarile Leadtek.

      Asta si faptul ca idiotii nu au fost in stare sa faca un TV-tuner DVB-C, cand incepea era digitala prin cablu , TV-urile LCD se ieftineau grav, cand un monitor cu tuner costa doar 100 de lei mai mult decat varianta simpla. Leadtek s-au ingropat singuri facand si promovand produse imbecile.

        (Citează)

    • @Gaelex, nu inteleg cum poti sa te contrazici asa aiurea cand eu iti spun clar ca folosind aceeasi placa video, aveam performante diferite in functie de driverul instalat. Toti producatorii importanti aveau drivere mai bune decat cele generice de la Nvidia.

        (Citează)

    • Erau overclockate din fabrică plăcile, driverii nvidia le puneau la frecvențele stick / default, driverii leadtek le duceau la frecvențele overclockate. Rezultatul era ca păreau mai buni driverii.

      Erau vremurile rivatuner, a driverilor omega pentru nvidia și mai ales radeon, a inf-urilor modificate… Nu aveau treaba cu dll-urile și bibliotecile, modificau în registry, nu știau sa recompileze cod sursa pe atunci.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus