un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ford va elimina și modelul Fiesta din gamă, nu doar Focus

27 Oct 2022  ·

AUTO  ·

10 comentarii

Ford a anunțat că în 2023 va opri producția modelului Fiesta. Definitiv. Tot în acest an cei de la Ford au anunțat și că vor opri producția modelului Focus în 2025.

Mi se pare că sunt foarte îndrăzneți în strategia lor de trecere spre electrice. Au fost ani în care Ford Focus a fost cea mai bine vândută compactă la nivel mondial și ani în care Fiesta a fost cea mai bine vândută sub-compactă la nivel mondial. Poate că în prezent nu mai sunt pe primul loc, dar vorbim oricum de modele bine vândute în piață și cu nume cunoscut.

Și atunci de ce vor fi scoase din producție? Pe scurt, cumpărătorii preferă SUV-uri de dimensiuni similare și/sau electrice. Fiesta probabil a fost înlocuit în piață de Puma, cel produs la Craiova. Focus posibil să fi pierdut teren în fața modelului Kuga. Ford a anunțat recent că modelul Kuga Plug-in Hybrid este cel mai bine vândut PHEV în Europa, cu 28% avantaj față de modelul următor.

Ford spune că Focus va dispărea din ofertă și nu va fi înlocuit direct cu alt model, nici nu va deveni pur electric. Ford caută să vândă fabrica din Saarlouis unde se fabrică, altfel o va închide. Nu sunt vești bune pentru cei de acolo, o fabrică auto generează zeci de mii de joburi în zonă.

Fiesta, însă, a venit cu un clip de la revedere din care este clar că va fi înlocuită cu un model electric. Clipul este mai jos, a fost tradus și în română:

La final este un cadru rapid cu o mașină electrică ce iese din garaj ca să înlocuiască vechiul Fiesta. Iată screenshoturi:

Mie mi se pare că de acolo iese un Puma electric. Știm că-i electric pentru că imaginea focalizează apoi pe încărcătorul de pe peretele garajului. Farurile sunt la fel ca pe Puma, forma pare asemănătoare, vom vedea ce ne rezervă viitorul.

Îndrăzneață decizia Ford, oricum. În ultimii ani au eliminat Mondeo și au anunțat sfârșitul pentru Focus, Fiesta, S-Max și Galaxy. În SUA au tot felul de mașini foarte dorite precum F-150, F-150 Lightning cel electric, noul Bronco. În Europa gama devine mai subțire și vine momentul să anunțe revigorarea brandului cu noi modele.

    10 comentarii

  1. Probabil vor sa uneasca un pic platforma de productie, modelele erau prea diverse ca sa profite de economiile de scala. Mai putine modele, dar facute pe aceeasi platforma de baza, rezulta mai mult profit.

    Si sa nu uitam inceputurile Ford, clientii puteau avea masina in orice culoare o vor atata timp cat o doresc neagra.

      (Citează)

  2. Toti producatorii trag tare pe electrice. Au investit mult in ele asa ca acum trebuie sa le vanda rapid pana nu se pune la punct mai bine masina pe hidrogen. D-aia e asa agresiva toata treaba cu electricele. Viitorul e altul si nu e deloc electric.

      (Citează)

    • esti foarte logic, acum investesc in productia de electrice inca de zeci de ori cat au investit deja pentru ca au aflat ca electricele nu au viitor!

        (Citează)

    • E vorba ca nu ai atat litiu cat sa faci baterii pentru toata lumea, plus apoi sa si reciclezi acele baterii uzate. Hidrogenul are deocamdata avantajul unei incarcari mai rapide vs. electricele , dar da, cam are dreptate , viitorul e al hidrogenului , si acum depinde de care varianta combustie interna pe hidrogen sau pila electrica / baterii

        (Citează)

  3. Blackskull:
    Toti producatorii trag tare pe electrice. Au investit mult in ele asa ca acum trebuie sa le vanda rapid pana nu se pune la punct mai bine masina pe hidrogen. D-aia e asa agresiva toata treaba cu electricele. Viitorul e altul si nu e deloc electric.

    Păi şi maşinile pe hidrogen sunt, practic, tot electrice. Viitorul nu are cum să fie decât electric. Momentan hidrogenul nu e o soluție, dar mai vedem peste 5-10 ani.

      (Citează)

  4. Nu-i nimic, un motiv in plus sa nu-mi cumpar niciodata Ford. Clientii isi doresc “SUV-uri” (aceeasi masina inaltata si cu mai multa tabla pe ea, dar cu portbagaj mai mic si cu acelasi spatiu pentru pasageri), right… nu le-au inventat ei ca sa le scoala clientilor mai multi bani din buzunare, nu, in niciun caz.

      (Citează)

  5. radeam de americani ca au numa suv-uri automate. iata…

      (Citează)

  6. Pe de o parte producatorii anunta viitorul electric, pe de alta parte se spune in diverse stiri ca nu exista cobalt si litiu suficient pe planeta pentru baterii electrice pentru toti. Plus ca am inteles ca reciclarea bateriilor electrice e foarte scumpa ca sa nu zic foarte putin profitabila. Oare cum vor supravetui service-urile de masini peste 10 ani sa zicem? Nu ma refer la Romania neaparat.

      (Citează)

  7. Vrem consum mai mic cu masini tot mai mari.

      (Citează)

  8. Chiar sunt curios ce se va intampla. Dupa eliminarile astea in oferta raman Puma si Kuga pentru civili. Si momentan nu s-au anuntat alte modele. Mustang, F150 si bronco sunt niste masini cumva nisate si foarte scumpe. Ori au o strategie extrem de bine gandita, ori poate asistam la caderea unui gigant. Mna, fericirea japonezelor. Are balta peste :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus