un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Feem este un program gratuit foarte bun pentru a transfera rapid fișiere prin wifi local între PC-uri și telefoane

12 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Să transferi fișiere (să zicem sute de fotografii sau clipuri filmate) între telefoanele mobile a devenit banal de simplu. Pe Android ai Nearby Share sau Quick Share, care stabilesc o legătură wifi direct între cele două telefoane și apoi transferul se face cu viteză foarte mare, sute de MB per secundă. Pe iPhone/iPad există AirDrop.

Uneori vrei însă să transferi fișiere foarte mari între telefon și un PC și vrei să faci asta foarte rapid. De exemplu, poate ai filmat 16 GB cu telefonul mobil și vrei să treci rapid clipurile în PC, pentru editare. Sau muți acolo 140 de fotografii de astăzi. Sau pur și simplu vrei să muți din PC în telefon 23 de GB de fișiere de muncă, pentru că nu ai un stick USB la îndemână, ci doar telefonul.

Un cablu USB (sau Lightning, care-i USB 2.0 ca viteze) este de fapt lent și sistemul de conectare a telefonului la Windows este uneori dificil. Mai poți face asta prin intermediul cloud-ului, dar și asta poate fi lent. Poate ești la o pensiune cu net de melc, cât să se cheme că există.

Nu mai zic de “banale” transferuri între două PC-uri cu Windows. Pentru mine interfața de sharing de foldere și workgroups și astea este un mister, nu mi-a plăcut niciodată și mereu am senzația că am avut noroc că-mi merge. De multe ori prefer să transfer fișierele dintr-un laptop testat folosind un stick USB, e mai simplu.

Pentru astfel de situații am ajuns la aplicația Feem. Este gratuită, deși poți cumpăra o versiune Pro cu mai multe funcții. Culmea este că site-ul oficial nu zice prea multe de versiunea gratuită, dar la bază așa este, trebuie doar descărcată și instalată.

Instalezi Feem pe toate dispozitivele tale (Android, iOS, Windows, Linux, MacOS) și poți trimite fișiere între dispozitive prin LAN, prin rețeaua locală la care sunt conectate toate. Practic Feem-ul din dispozitivul expeditor devine pe moment un server HTTPS, iar Feem-ul din dispozitivul primitor se conectează la acesta și descarcă fișierele prin transfer direct, fără a mai depinde de viteza conexiunii la Internet și de servere externe.

It gets better. Dacă nu ai deloc wifi în zonă, poți face hotspot cu telefonul și este suficient. Se conectează computerul la acel hotspot. Merge pe un soi de Wi-Fi Direct, care e suportat și de Windows 10, deși n-am testat asta. Adică îl poți folosi și în mașină, tren, deșert, whatever, unde nu ai deloc conectivitate externă.

Scriu asta pentru că mi-am instalat Feem pe toate dispozitivele pentru astfel de situații. Este suficient o dată să te lupți cu un cablu care transferă lent (unele telefoane încă au USB 2.0, apropo, chiar dacă pe conector USB-C) și îți spui că niiiiiciodată nu mai faci asta. Been there, done that, murit de nervi și plictiseală, mai ales că era deja toiul nopții și trebuia apoi să editez acel video.

Anyway, Feem. Am făcut de test niște transferuri între telefon și PC, prin rețeaua locală. PC-ul meu este conectat prin cablu la router, dar n-a contat asta, trebuie să fie LAN, nu musai de tip wireless. Am trimis un fișier video de 350 MB din telefon în PC cu 62 MB/s. Am trimis apoi și 150 de fotografii cam tot cu aceiași viteză. Mă declar mulțumit.

Interfața este cam ciudățică. Fiecare dispozitiv primește un nume aleator și cam “funny” (la un moment dat telefonul era Hairy Dog). Într-un dispozitiv alegi cui să trimiți, apoi fișierele necesare, apoi dai Send și asta e tot.

Iată cum arată ea în același timp pe PC, iPad și S22 Ultra:

Varianta gratuită îți afișează uneori reclame în timpul transferului, dar măcar pe fundal curge acel transfer, deci nu m-a deranjat. Varianta gratuită salvează unde vrea ea fișierele trimise, adică fotografiile în Pictures, clipurile video în Videos și documentele în Documents din folderele Windows. Dacă vei cumpăra versiunea Pro, poți schimba numele dispozitivului și poți alege folderul de download, plus că elimină reclamele, desigur.

Nu știu dacă mai există alte limitări. Poate sunt vreunele de viteză sau dimensiune totală trimisă. Încă nu m-am lovit de ele.

Partea ciudată este că, dacă vrei să îi susții cu bani sau ai nevoie de funcțiile variantei Pro, costă 5 dolari pe an licența pentru 4 dispozitive. Dar, dacă unul dintre ele este iPhone/iPad, ai nevoie de o altă licență cumpărată separat prin AppStore, ca să-și ia Apple comisionul lor. C’est la vie. Ca să fie clar, varianta free îți permite transferuri între iOS și Android/Windows fără probleme.

Anyway, înclin să cred că principalul avantaj va fi pentru transferuri mari între telefon și PC, de exemplu prin concedii fără mare conectivitate la Internet, și apoi între laptopuri. Trei oameni care stau la o masă, fiecare cu laptopul său în brațe, își pot trimite mult mai rapid fișiere cu o astfel de aplicație. Pun pariu că marea majoritate folosesc chiar și acum emailul sau vreun Google Drive ca intermediar, deși ar avea astfel de alternative.

sursa: Android Authority, unde mai sunt și alte sugestii de aplicații similare, dacă asta nu vă convine.

    17 comentarii

  1. Pai salveaza fisierele unde vrea, aloca denumiri ciudate dispozitivelor, baga reclame… eu nu as instala-o. Trebuie sa existe ceva mai “curat” si complet gratuit.

      (Citează)

    • Complet gratuit, e dreptul tau sa ai asa un tool complet gratuit.

        (Citează)

    • Un programator trebuie sa monetizeze efortul depus…ai 3 variante:
      1. suporti reclame
      2. plătești si scapi de reclame
      3. Instalezi alta aplicație care corespunde cerințelor tale dar care este instabila

        (Citează)

  2. Cătălin Tănase

    12/10/2022 la 8:39 AM

    Eu folosesc o aplicație de ftp server la care mă conectez de pe PC direct din file explorer

      (Citează)

  3. Prefer să nu instalez aplicațiile dacă nu le folosesc extrem de des. Ocazional, când trebuie să transfer ceva între dispozitive diferite (Între iOS/iPad și PC), folosesc SnapDrop direct din browser. Îmi e mai comod. De regula fac asta rar. Și SnapDrop e o alternativă destul de decentă. Fără AD-uri, fără licențe, fără alte giumbușlucuri.

      (Citează)

  4. snapdrop.net, nu costă nimic, nu-ți mai trebuie nicio aplicație și merge pe orice platformă are un browser web modern.

      (Citează)

    • problema cu snap este ca atunci cand trimit poze raw (dng) mi le converteste automat in jpeg-uri. sau imi scapa ceva?
      eu folosesc dropbox pt transfer intr ios si pc

        (Citează)

  5. Parca eram adeptii cloud-ului. Acum ajungem la concluzia ca este util sa ai si spatiu de stocare pe telefon/laptop fiindca nu intotdeauna ai internet de mare viteza ca sa folosesti cloudul?

      (Citează)

    • Nu cred. Cazul din postare e unul particular, ca în poveștile românești – nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum. Mi-e greu să cred că cine are multe dispozitive și lucrează cu multe date nu are nevoie de cloud în general, iar pentru restul, Apple s-a gândit la asta și a implementat AirDrop și Photos/Documents prin iCloud.

      Pentru stocare on the go se poate folosi un simplu stick sau un SSD extern pentru cine nu vrea cloud, e mult mai fiabil și mai practic decât să pui pe telefon toate prostiile doar pentru că poți.

        (Citează)

    • Deci parerea ta este ca aplicatia asta nu este utila decat in cazuri extrem de rare, adica nici nu ar merita un articol. Corect?

        (Citează)

    • E utilă pentru cine nu vrea să folosească nici una dintre variantele enumerate de mine. Mai puțin în cazul de față, când persoana care transferă media nu e într-un tren în Mongolia. Viteza de transfer a fost aprox. dublu față de usb2, nici măcar nu mi se pare revoluționar. Trebuie să faci toată ziua astfel de transferuri ca să zici că ai câștigat ceva la modul practic.

        (Citează)

  6. In Telegram imi trimit un mesaj in “Saved Messages” cu un fisier pana la 2 GB, il descarc de acolo pe desktop. Sau invers. Pentru abonatii Telegram premium, limita e 4 GB pe fisier. Numarul de fisiere nu e limitat, practic ai stocare gratis.

      (Citează)

  7. Eu folosesc ‘WiFi FTP Server’ de ani buni, instalat pe telefon, pornesc serverul FTP pe telefon si de pe laptop ma conectez la FTP, copiez la viteze bune

      (Citează)

  8. Prefer snapdrop.net

      (Citează)

  9. Folosesc Resilio Sync, pe baza tehnologiei p2p/torrent si merge excelent intre doua dispozitive active (la mine: telefon, laptop), ce este gratuit.
    Configurarea initiala necesita putin timp si ceva creier, apoi totul merge ireprosabil.

    Acum vad ca au alte planuri de pret, dar la mine, cu update la zi, functioneaza gratuit, intre doua dispozitive.

      (Citează)

  10. Folosesc Onedrive / GDrive pentru transferat poze si video din telefon in calculatoare. Sincronizare wifi only, nu am urgente, nu am blog pe care sa postez azi sau filmulete cu pisici de editat urgent pentru youtube.
    Daca sunt pe wifi de acasa uploadul merge decent si downloadul merge aproape de limita de viteza a wifi (cel putin Onedrive).
    Daca nu sunt acasa nu e graba, ca laptopul personal a ramas cel mai probabil acasa deci nu conteaza cand ajung pozele. Pot sa fac upload linistit peste noapte la hotel, ca sa am backup in caz ca scap telefonul in mare a doua zi.

    Am evitat multa vreme serviciile cloud pentru ca ma obseda lipsa de privacy, am incercat tot soiul de alternative, dar in cele din urma am cedat comoditatii

      (Citează)

  11. Spun doar atat Syncthing.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus