un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ne plac multe lucruri, dar care este pasiunea pe care o duceți la extrem?

13 Oct 2022  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Un om poate avea multe pasiuni. Poate le numim hobby-uri. Uneori, însă, există una sau mai multe pasiuni pe care le duce la extrem.

Dusul la extrem al unei pasiuni este mai greu de definit. Să zicem că ar fi cea în care ai băgat foarte mulți bani, dar pentru că-ți place, nu pentru că obții în vreun fel bani înapoi. Sau poate fi cea pe care ai aprofundat-o sute sau mii de ore și care îți mănâncă mult timp. Na, prima pe care ați trece-o într-o listă în oracolul unei fete sau al unui băiat, la această întrebare.

De exemplu, poate fi alergatul pe la maraton. Cere sute de ore de antrenament, pantofi speciali, poate călătorii pentru a participa la evenimentele din alte țări. Poate fi origami și împăturiți hârtie acasă, în liniște, dar faceți asta de mulți ani și mai aveți un pic și terminați diorama cu lupta mare din Lord of the Rings făcută din origami, nu știu.

M-am gândit la această problemă într-un moment de-al meu de introspecție și de realizare că unele hobby-uri sunt mai hobby-uri decât altele.

Primele două care mi-au venit mie în minte sunt mai degrabă culinare. Aș vrea să zic că este vreun sport extrem sau ceva îndrăzneț, dar nu este cazul.

Primul ar fi prepararea cafelei. Am citit o mulțime de materiale și am urmărit sute de ore de clipuri video pe subiect. Știu cum se cultivă cafeaua, cum se recoltează și tratează boabele, ce procese chimice au loc în interiorul cafelei când trece apa fierbinte prin ea la preparare șamd.

Am investit mult în aparatură, că espressorul n-a fost deloc ieftin (Lelit PL62S), nici râșniță, nici alte accesorii necesare, dar de-a lungul timpului cafeaua în sine a costat cel mai mult. Și laptele, al naibii, e tot mai scump, și cred că tocăm un litru la fiecare două zile.

Cred că numai pentru a face o floare sau altceva din latte art am urmărit peste o sută de ore de clipuri video în ultimii ani. Nimic nu poate bătea experiența, însă, așa că atunci când faci 2-3 cafele pe zi, ca mine, progresezi lent în domeniu. Momentan sunt la nivelul dintre “nu mai seamănă a penis” și “parcă arată a lalea, da. Sau a iepure strâmb.”

Anyway, cafea!

Al doilea ar fi prepararea unei fripturi de vită. Când m-am gândit la asta, mi-am dat seama că am petrecut mult prea multe ore (tot sute) citind și urmărind clipuri video despre cum să faci o friptură bună.

Cut-uri. Reacție Maillard. Cum faci mai bună friptură, în unt, în maioneză, în ulei? De care ulei? Ce punct de ardere au? Searing, reverse searing, sous vide, fontă și atât etc. Cum să îți dai seama doar din pipăite dacă o friptură este făcută rare sau mediu, dar în funcție și de ce bucată este, ca un rib-eye se apasă altfel decât un mușchiuleț.

Sau folosești termometru de carne, desigur. Eu am două. Și am și seringă de injectare a cărnii, de altfel.

Am aparat de sous vide, am fontă, uneori îmi fac și un sos chimichuri bun pentru pus pe friptură sau măcar un unt cu ierburi. Noroc că-i scumpă carnea și nu mai cumpăr atât de des, deși de când cu Save Me de la Freshful uneori zici că-i Black Friday la vită. Mai trebuie să ajung și la Metro Băneasa, am înțeles că și-au luat dreptul de feliere și acum vând cut-uri bune porționate la 300 de grame.

Ar fi și o a treia chestie, cea cu avioanele. Am citit o grămadă ca să învăț să le recunosc. Am abonament la Flightradar24. Mă uit ce mai zboară pe deasupra României și de ce. M-am jucat sute de ore de Flight Simulator. M-am prins că poate duc asta la extrem în momentul când am fost foarte încântat să descarc manualul de pilot automat de pe Airbus A320, când îl citeam și luam notițe. Măcar treaba asta nu mă costă mult.

 

Într-un fel îi invidiez însă pe oamenii are ar spune “eu fac ski extrem, mă arunc din elicopter pe versantul unui munte și cobor printre brazi până jos” sau “eu fac scuba-diving”. Mi se pare important însă să ai măcar o astfel de pasiune dusă la extrem. Parcă este mai frumoasă viața când simți că aprofundezi ceva.

    27 comentarii

  1. Cea mai buna cafea este Costa Ricana de la Whittard, din pacate nu mai exista de cativa ani. Cat a existat ajunsesem sa cumpar punga de boabe nemacinate, 2 sau 3kg era parca si sa o transfer in cutia de metal ce se inchidea ermetic. O cutie rosie, speciala de vanzare cu amanuntul, cred ca si acum sta goala prin camara pe undeva prin camara. Acum imi inec amarul trecand prin variile modele de espressor cu capsule de la Tchibo.

    Cateva jocuri de PC le-am jucat sute si mii de ore, si nu pot sa zic ca imi pare rau desi as fi putut poate face si altele cu timpul meu in liceu si facultate.
    Pe un joc am cheltuit mii de euro pentru cumparat pixeli ca sa pot acum sa ma declar specialist in NFT si sa zic despre cei care cumpara asa ceva ca sunt idioti patentati.

    Imi plac calculatoarele si tehnologia, m-am umplut de desktop-uri, laptop-uri, tablete, telefoane din diferite generatii. De curand am trecut la TV-uri, dar cum un OLED este mare, nu sunt decat 2 din cele 3 televizoare din casa

      (Citează)

  2. Masini, barci, fotografie, calatorii, scuba divinig, nu stiu daca e ordinea corecta dar pe aici e. La fotografie am vandut DSLR-ul si accesoriile, ma descurc cu s21 ultra. In masina in schimba am bagat mai multi bani, dar ma bucur de ea in fiecare zi.

      (Citează)

  3. Georgiu Darius

    13/10/2022 la 7:52 AM

    Eu practic MTB-ul, cum imi place sa-i zic: o durere care trebuie sa-ti placa. Nu se compara cu nimic adrenalina si fericirea care o simt in momentul cand cobor un trail cu bike-ul.

      (Citează)

  4. Cred ca “prea mult” este considerat cand hobby ul devine deja comportament adictiv.
    Daca nu incepi sa te agiti ca un titirez prin casa “bai, azi n-am facut flori de latte” esti OK.
    Daca nu ai dat banii de termopane (de exemplu) inainte sa se nasca Alice pe “cel mai aparat de facut friptura” in conditiille in care ai inca 7 aparate iar esti OK.

    Fun fact-multi dintre cei care alearga la maraton sau practica sporturi extreme sunt un pic dependenti -de adrenalina sau de substantele care se secreta in creier in timpul activitatii. Sau au inlocuit o dependenta (fumat, alcool) cu alta (de adrenalina etc).

      (Citează)

  5. Daca tot iti plac avioanele, ai incercat zborurile cu avioanele de mici dimensiuni?

      (Citează)

  6. Salut, sunt add si n-am nici un hobby.

      (Citează)

  7. Board games. Am peste 100 in colectie cu mecanici, tematici si grade de dificultate diferite. Urmaresc noutatile, review-uri, chiar clipuri de 2 ore+ cu sesiuni intregi. De jucat… mai putin decat as vrea. Noroc ca multe din jocuile mai recente au si solo mode.

      (Citează)

    • Era sa zic ca “ia uite, si unul cu prieteni” :)) Pana sa avem copii ne apuca ora 8 dimineata la Carcassonne.

        (Citează)

  8. Imi place sa frec menta. Pasiunea mea e sa stau degeaba. Am dus-o la rang de arta.

      (Citează)

  9. Desi tine si de gust, de unde va luati cafeaua boabe? (banuiesc ca alegeti proaspat prajita)
    Multumesc.

      (Citează)

  10. Nici unul din hobby-urile mele nu sunt duse la extrem, in sensul ca nu am ajuns sa dau pe hobby bani care sunt pentru necesitati si nici nu lipsesc de acasa cu zilele pentru hobby (am un cunoscut care e pasionat de munte si asta face, lipseste mult de acasa).

    In ultimii ani 5, am investit o cantitate semnificativa de timp si bani in acvaristica marina (sute de ore de vizionat si citit materiale, peste 15K euro investiti in animale si echipamente).

    In rest: alerg, bat la tobe si mesteresc la smartthome. Mai fac si tamplarie simpla din cand in cand.

    A, si am inceput sa ma antrenez si pt un maraton la anul, dar nu e nimic extrem in asta: 5 ore de alergat pe saptamana sunt suficiente iar pantofii de alergare sunt 100-150 euro. Nu im propun sa termin maratonul pe locul 1, ci doar sa il termin.

      (Citează)

  11. Eu n-as putea spune ca mai am in prezent vreun hobby. Am avut in copilarie diverse hobbyuri, de la colectionat de timbre pana la rebus (compunere). Insa toate s-au dus in timp, n-as putea spune de ce…

    A mai fost o perioada pescuitul, m-am lasat si de asta.

      (Citează)

  12. Eu judec puțin altfel – pun în balanță timpul și banii alocați activității cu importanța ei pentru viața de zi cu zi. Analizând așa, pot să zic că smarthome nu e un hobby extrem deși am cheltuit mulți bani și timp, pentru că are un beneficiu destul de mare și destul de clar. Pe de altă parte, am cheltuit relativ puțini bani și prea mult timp să ascut cuțite foarte bine. Gen, hair-whittling sharp. Să mă uit cu microscopul x120 la lamă și să nu văd nici măcar un punct de lumină pe toată lungimea ei. De ce? Fuck if I know. Nu are vreun beneficiu, că punctul ăla de lumină nu mă împiedică să tai roșii, dar o să o iau de la început cu ascuțitul dacă e acolo. Asta e obsesie din punctul meu de vedere.

      (Citează)

  13. Fotografia, muzica, calculatoarele și bicicletele. Până acum le-am prioritizat cumva pe ani, de exemplu vreo 5-6 am aprofundat una, apoi alta și tot așa, în funcție de ce mi-am permis. Nu enumăr alte preocupări, că sunt multe, pentru că acolo investesc timp și bani sporadic.

    După părerea mea e o problemă atunci când nu mai ai satisfacție în ceea ce faci, ci doar obsesia de a schimba sau de a avea ceva mai bun. Adică dacă dai bani pe un obiect sau serviciu să te bucuri de el, nu să cauți imediat ceva mai bun.

      (Citează)

  14. Alergarea. Din a termina un concurs de 10km, am ajuns la a face un semimaraton intr o ora si 30min. In a merge la concursuri in afara Romaniei, in a avea antrenor( teamrun), a merge la recuperare, a manca sanatos etc.. p.s. echipamentul de alergare pe.munte a costat cam 5000lei(fara ceas si centura).

      (Citează)

  15. Sala și mai nou MTB

      (Citează)

  16. Offroad Racing. 5-7000 de euro in masina, apoi cam 4000 eur / sezon competitional.
    In 3 ani am adunat vreo 8 cupe la diverse clase.

      (Citează)

  17. eu alaltaieri am calculat ca m-am apucat de mtb de 13 ani si inca imi place la nebunie si cursiera are 14 ani , as putea sa ii fac buletin :)

      (Citează)

  18. Pokemon go. Nu investesc foarte multi bani in joc, dar merg la evenimente in afara țării, îmi organizez timpul în funcție de ce se întâmplă în joc, de cel puțin 3 ori pe săptămână ies sa fac trade de Pokémons

      (Citează)

  19. Eu joc Ingress de vreo 7 ani si jumatate, deplasari speciale pt. joc am facut numai in tara. Am mii de km mersi pe jos pentru joc (ieri am facut vreo 10 km NUMAI pentru joc), am ajuns lvl 16 (maxim) si in aceeasi zi m-am resetat la 1 ca sa fie provocator din nou. Anul asta ajung la 16 din nou (evident ca nu ma compar cu altii care au peste 10 restarturi si au vazut toata lumea pt. joc).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus