un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am găsit o carne de vită moale, gustoasă și ieftină (Black Angus maturat, chiar)

4 Aug 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

24 comentarii

Ascultați-mă, iubitori ai fripturii de vită, pentru că am găsit Black Angus maturat, foarte moale și gustos, la preț foarte bun.

Cel mai bun lucru pe care l-a făcut Freshful de la lansarea sa încoace a fost lansarea secțiunii Save Me în site. Acolo vând cu 30%-50% discount produse care se apropie de data de expirare, un fel de vânzare accelerată. Este prima secțiune pe care o verificăm înainte să dăm o comandă și luăm de acolo cu preț redus ceea ce altfel am lua cu preț întreg. La ultima comandă, Matilda a pus în coș 8 produse din Save Me din cele vreo 20 comandate în total.

Anyway, în secțiunea Save Me au dus carne de vită Black Angus maturată, origine SUA, ambalată de Meat Revolution. Am luat de-a lungul timpului din toate tipurile de cut-uri disponibile acolo (rib-eye, denver, flank, vrăbioară etc) și una dintre ele este mult mai bună decât celelalte: mă refer la Flank Steak, care este moale și gustoasă.

O porție uzuală de Flank steak costă vreo 90 de lei în mod normal. Eu am luat-o mereu din Save Me cu 45 de lei, reducere 50%, și încă 3 zile perioadă de valabilitate. Perioada aceasta mă lasă de fapt rece, friptura este ambalată vidat în pachetul ei și ține chiar și mai multe zile. Am cumpărat de 3 ori până acum și a fost mereu gustoasă și moale. Cu 45 de lei mâncăm două persoane și mi se pare cea mai bună combinație ca preț vs calitate din piață.

Cam așa arată un pachet și carnea din el. Este groasă cam de 1,5 cm, uneori chiar mai mult.

Am făcut-o în mai multe moduri. O dată am făcut-o la sous vide și apoi crustă rapid în tigaie. Altădată am făcut-o lent în tigaie, că în perioada în care a prins o crustă gustoasă s-a și pătruns. I-am supravegheat temperatura internă cu un termometru de carne până ce a ajuns pe la 53 de grade Celsius pentru mediu, cum ne place nouă.

Într-o zi am mâncat-o alături de un piure și salată de varză albă. În altă zi am folosit o rețetă văzută acum mulți ani în Azore. Luasem tot din Freshful un ananas întreg. Am tăiat câte 2 rondele de persoană, l-am pus câteva minute tot într-o tigaie ca să prindă o ușoară urmă de arsură/caramelizare pe ambele fețe. Este foarte gustos așa, în special dacă-i un ananas moale și zemos. Niște sare Maldon și sos picant au făcut totul complet.

Matildei nu-i place, dar eu uneori prefer să fac și un ou ochi moale și să-l pun peste friptura de vită. Cea flank steak se pretează bine la asta, că este foarte plată, iar un gălbenuș moale scurs printre bucățile de vită pe măsură ce tai din ea în farfurie este excelent.

Flank steak la reducere. Încercați-o, va fi bună.

 

În rest, tot ce-am luat din secțiunea Save Me a fost foarte bun, după cum vă spuneam, inclusiv legume și fructe. Ultima oară am luat mure bio pentru Alice, de exemplu, plus mozzarella, niște legume, unt, chiar și o ciocolată Heidi amăruie cu cireșe și bucăți de migdale. Habar n-am ce putea expira la ea, mi s-a părut proaspătă ca în prima zi atunci când am mâncat-o. Simt mereu că iau produse la fel de bune precum cele standard, dar la jumătate de preț.

În caz că nu-i clar, acolo apar produse care se apropie de termenul de expirare. Probabil este automatizat procesul, sunt mereu altele, uneori găsești chiar ce-ți trebuie ție, alteori nu.

    24 comentarii

  1. Păcat că ambalajul este:
    – plin de minciuni, de exemplu carnea nu este din SUA, e din Bulgaria
    – plin de greșeli de ortografie

    Altfel, a fost bună friptura de vițel și ce am mai luat de la Meat Revolution.

      (Citează)

    • Firma Meat Revolution e bulgareasca. Carnea e din Nebraska.

        (Citează)

    • Lol, ai găsit conspiratia vitei. Firma este bulgărească, într-adevăr, că românii nu s-au mișcat așa bine ca să acapareze piața asta și au început bulgarii să exporte și în România.

      Carnea, însă, este certificată din SUA, știu persoane care lucrează în domeniu. Meat Revolution vinde și carne din alte țări, dar scrie pe copertă de unde este în fiecare caz.

        (Citează)

  2. Cum poți manca carnea aia cruda in mijloc?😃

      (Citează)

    • Salut, și mie mi-a fost greu, dar chiar dacă este roșie, carnea este gătită; dacă o gătești mai mult nu se mai topește in gura ci mesteci la ea ca la guma de mestecat . Fiecare tip de carne are diferite temperaturi de a fii gata, vita pe la 55C, porcul și pestele pe la 64-65 de grade samd.

        (Citează)

    • Trichineloza, botulism samd exista din cauza unor astfel de prostii.

        (Citează)

    • @gaelex larvele de trichineloza mor pana gătești tu carnea, reritor la toxina botulimica ar presupune la fel, sa mănânci carne cruda netratata termic. Poate ai riscuri mai mari sa iei trichineloza sau toxina botulimica dacă mănânci carne cruda, beef tartat și altele. Dacă stai sa o iei asa, hai sa nu mâncăm nici miere ca și mierea poate transmite toxina botulimica.

        (Citează)

    • Gaelax, uneori vorbesti ca un analfabet. Carnea de vita prezinta o siguranta alimentara intrinseca mai mare decat carnea de pui/porc.

      Daca cineva ar gati carnea de pui la fel de raw, ar merita dat afara, fiindca cu vita iti permiti chestii pe care nu ti le permiti cu porcul.

        (Citează)

    • @Filip: cu mare plăcere! Este mai moale și mai gustoasă decât una well done, trebuie să încerci cândva una făcută mediu.

      @Gaelex: chiar că-ți dai cu părerea despre orice. Unele cărnuri pot fi mâncate crude în interior pentru că diverse bacterii stau doar la suprafața ei, care este tratată termic. Tigaia de fontă urcă peste 300 de grade.

      Puiul, în schimb, trebuie făcut well done până în centru. Puiul poate fi contaminat cu niște bacterii care intră până în interiorul cărnii, din acest motiv întotdeauna trebuie gătit bine. Porcul avea de obicei un tratament similar, recent studiile au arătat că era exagerat și îl poți lăsa un pic de pink and juicy în interior, un soi de medium spre well done. Asta dacă iei dintr-o sursă verificată, nu porcul tăiat de tine la țară.

      Să mănânci însă o vită bună făcuta well done înseamnă să-i irosești jumătate din ceea ce o face bună.

      Am încetat să mai mănânc vită făcută rare, cu excepția mușchiuletului. Asta deoarece majoritatea cut-urilor (rib-eye, vrăbioară etc) au niște tendoane sau zone cu grăsime care încep să se topească pe la 52 de grade C și deci carnea devine mai moale după topirea lor, dacă o gătești spre 55 de grade. Dacă o mănânci rare, făcută la sub 52 grade de exemplu, mesteci mai tare la ea decât dacă ai găti-o medium. Excepție fac mușchiulețul și alte bucăți foarte curate.

        (Citează)

    • sa înțeleg ca ție-ti place sa mananci talpici de pantofi?

        (Citează)

  3. 112 lei/kg flank steak la lichidare. La Dristor tineretului ai T-bone maturat Argentina la 120 lei și românesc la 80 parca. Știu ca eram vecini. Altfel poți sa încerci și Cuțitul de aur.

      (Citează)

    • La Dristor singura carne bună este mușchiulețul de vită. Am mâncat de toate în rest și sunt tari și gumoase, bani irosiți de fiecare dată. Aia nu-i vită bună de friptură, ce vând ei acolo. Într-o zi era chiar scandal în măcelărie, venise unul înapoi cu ditamai halca de carne ca să le arate că nu este ce trebuie si nu poate servi așa ceva în restaurant.

      Pastrama de miel mai este foarte bună la Dristor, dar atât recomand de acolo. Mușchiulețul de vită (uneori au feliat) și pastrama de miel.

      Măcelăriile turcești le-aș recomanda mai degrabă pentru pastramă. Dacă vrei vită bună pentru fripturi în stil american, găsești în puține locuri de fapt. Vaca Muuu în Floreasca la galantar (https://www.nwradu.ro/2022/02/friptura-vita-vrabioara-angus-groasa/), Metro Băneasa acum că are și drept de feliere, uneori și la Băcănia Fermierului. Carnea de la Meat Revolution este superioară celei de la Gurmand Apetit din comerț.

        (Citează)

    • Muschiulet de vita fain si ieftin este si la macelaria La Mircea Macelaru’. era 90 de lei acum e putin peste 110, dar il pregatesc ei (au un instrument de fragezire, il dau cu sos worchesteshaire, sare, piper etc.) si ce iese pe gratar e un steak excelent la pretul ala.
      Mai bun ca asta e muschiuletul de vita argentiniana de la Metro si mai bun decat acesta a rib eye-ul de la Vaca Muu.

        (Citează)

    • @Octav: nu prea mai iau mușchiuleț. Este moale, dar parcă nu are aromă. Îl știu pe cel din Metro, am luat cândva o bucată și am făcut o mare cină in familie, a fost foarte bun, dar prefer un rib-eye sau o vrăbioară.

      Rib-eye-ul de la Vaca Muuu este foarte bun, da. Am mâncat recent și vrăbioară, a fost foarte gustoasă și ea https://www.nwradu.ro/2022/02/friptura-vita-vrabioara-angus-groasa/

        (Citează)

  4. Bine ca dai secretele din casa, acum au ramas numai carnati vegetali in sectiunea aia :)

      (Citează)

    • Am comandat ieri de la Freshful și am luat mortadela vegetală și mi s-a părut identică la gust cu cea reală :))

      Am luat si eu niște cârnați vegetali Beyond Meat, sunt curios cum ies.

        (Citează)

  5. Pe romferm (https://romferm.ro/) ii urmaresc de ceva timp, insa n-am avut ocazia sa comand pana acum. Livreaza si prin comanda pe site.
    A incercat cineva?

      (Citează)

  6. Filip:
    Cum poți manca carnea aia cruda in mijloc?😃

    Cu multă poftă!

      (Citează)

  7. mac gregor:
    Gaelax, uneori vorbesti ca un analfabet. Carnea de vita prezinta o siguranta alimentara intrinseca mai mare decat carnea de pui/porc.

    Daca cineva ar gati carnea de pui la fel de raw, ar merita dat afara, fiindca cu vita iti permiti chestii pe care nu ti le permiti cu porcul.

    Uneori? Eu intru pe comentarii doar ca să văd ce mai aberează băiatu’ ăsta, păcat ca nu-și face blog ceva. Șoșoacă e doctor pe lângă el.

      (Citează)

  8. Temperatura afara 40 grade, am o idee geniala, hai sa iau carne aproape expirata!

    E ca jocul cu focul, nu te arzi de fiecare data, dar și când o musti sa nu zici…

    PS: și eu iau stricăciuni, prețul ala cu minus 30% mi se pare prețul normal care ar trebui sa fie la raft.

      (Citează)

    • Freshful are propriile mini-frigidere in furgonete. Carnea e mereu congelata la destinatie.

        (Citează)

    • Lol, Mihnea, tu crezi că livrarea o face un băiat pe bicicletă cu carnea adusă în vârf de băț?

      Eu iau de la Freshful înghețată, vine mereu bocnă. Au mașini frigorifice, iar in depozit au frigidere și congelatoare și tot ce-i nevoie, că nu e un nene cu aprozar, este ditamai serviciul.

        (Citează)

  9. N ai priceput nimic.
    Vezi ca pe unele ambalaje la carne scrie ca dacă ai întrerupt circuit frigorific al cărnii, trebuie sa ii dai gaz.
    Și din nou, 40 grade.

    Deea:
    Freshful are propriile mini-frigidere in furgonete. Carnea e mereu congelata la destinatie.

      (Citează)

  10. Au și la Lidl una nemțească sau austriacă, nu-mi mai amintesc acum exact țara de proveniență a cărnii, dar e foarte bună și se gătește ușor:
    https://www.lidl.ro/p/carne-porc-vita/vrabioara-de-manzat-sirloin-steak/p4013

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus