un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am gătit o vrăbioară de vită Black Angus groasă de 6 cm

8 Feb 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

15 comentarii

Asta-i cea mai groasă carne pe care am pus mână. That’s what she said.

Serios vorbind, este o vrăbioară (sau New York Strip, cum i-ar spune yankeii) de Black Angus, cumpărată de mine de la galantarul restaurantului Vaca Muuu (uuuu…) în noiembrie și mâncată tot atunci și postată abia acum pe blog. A costat mult, mai bine nu zic cât. Am sărbătorit 2 luni de Alice și încheierea Black Friday cu ea, așa cum fac de obicei.

Bucata a avut cam 6 cm grosime. Așa am vrut eu să o taie. Am dat-o cu sare grunjoasă și piper, am pus-o cu grăsimea inutilă în jos pe o farfurie și am introdus-o așa peste noapte în frigider. Aerul din frigider mai usucă suplimentar carnea.

A doua zi am pus-o la sous vide pentru 90 de minute, apoi crustă în fontă încinsă. Ca să-l supăr pe Paco, i-am dat crusta în ulei de măsline, odată ce-am aflat că-i bun pentru asta, și a ieșit extraordinar. Cele pe care le găteam în floarea soarelui parcă rețineau un pic de aromă neplăcută de acolo. Culoare plăcută pe exterior, un pic de crocănțeală, iar per total cea mai bună friptură mâncată până acum acasă, moale de se topea în gură și foarte gustoasă. Angus-ul ăla american este bun de tot.

Mi-a schimbat și părerea despre vrăbioară, credeam că-i mult inferioară unui rib-eye pentru că lipsa de marmorare înseamnă lipsă de arome suplimentare. Uite că nu-i chiar așa, câtă vreme pornești cu o carne bună.

Am mâncat-o alături de un vin FN14. L-a primit Matilda la începutul anului trecut, dar nu l-am desfăcut când era gravidă. Acum, însă, i s-a dat gaură. A fost la fel de bun precum i se dusese vestea. Aftertaste lung de nu se mai termina, foarte echilibrat, taninos exact cât să simți că bei vin roșu, dar nu să te deranjeze.

A fost o seară bună.

    15 comentarii

  1. Deja imi este foame….:(

      (Citează)

  2. Uite, de-aia nu-mi place să o “închid” în tigaie, că oricât ai încinge-o înainte, tot apucă să se pătrundă mult până se face crusta. Problema e că în afară de torță cu propan nu prea e altă variantă.

    Also, m-am uitat și eu la vaca muu pe site. Băbăiatule, ce prețuri au ăia la carne, nu mă așteptam să fie mai scumpă în România decât aici.

      (Citează)

    • Daca esti pasionat de friptura si vrei sa o faci la nivel de restaurnat atunci ai nevoie un mic cuptor pentru searing (nu stiu cum s-ar traduce in ro )de un https://us.beefer.com/shop/the-beefer/ . Cauta pe youtube “searing steak”. Orice steak house decent o sa iti finalizeze friptura intr-un astfel de cuptor.

      Ca idee nu grosimea conteaza la firptura,lol, ci vechimea, adica o vrei cel putin 21 zile dry age, ideal +35 . Poate sa aibe si 3 cm friptura, daca e dry age corect si bine facut nu ai nevoie de altceva, poate doar de o tigaie cu fundul gros care sa nu se incinga prea repede.

        (Citează)

    • Păi decât să dau 700eur pe încă un device care ocupă spațiu, mai bine iau torța aia. Oricum, cred că și cuptorul meu poate să facă cam același lucru, că are funcție de searing. Poate temperatura să fie mai joasă.

      Până când mă decid să mai dau bani pe încă o jucărie, cred că o saă fac searing-ul pe grătar, că tot vine primăvara.

        (Citează)

    • De acord, e o investitie, dar e gold standard la friptura sa o termini cu searing, ma indoinesc ca vei ajunge la 1000 de grade la cuptorul tau . Evident daca ai o firptura de calitate cum am zis mai sus te lipsesti de searing.

      Friptura lui Radu nu pare dry age sau doar cateva zile oricum, nimic spectaculos

        (Citează)

    • Cuptorul duce până la 300 de grade, deci dacă apropii de grătar probabil că trece de 500. Și e suficient pentru searing, că poți să faci asta și într-o tigaie normală, problema e că se pătrunde și carnea.

      Fără searing nu am încercat, arată dubios rău carnea când o scoți de la sous-vide.

        (Citează)

    • @L!nuX e “dry aged”

        (Citează)

    • Giani Mucea pe navă de croazieră la stakehouse au preturi similare sau mai mici… deci dacă vreți e posibil să ieșiți mai ieftin ca la aia cu muuu …

        (Citează)

  3. Eu am ramas mut cand am vazut cat este vinul…. Mi-a trecut pofta de vita :)

      (Citează)

  4. Iti recomand sa folosesti o “Folie de protectie aragaz 60 x 60 cm” pentru a proteja aragazul si blatul de picaturile de grasime. Grasimea ramane pe grilaj, se carbonizeaza si arata foarte urat in poze. Nici tigaia aia nu da prea bine. Altfel friptura arata f bine.

      (Citează)

  5. Uite că poți să dai 500 de lei și pe o masă acasă! :P

      (Citează)

  6. Imi ploua-n gura

      (Citează)

  7. Da – carnea de la Vaca muu ( sau altii – ca mai sunt) e scumpa spre foarte scumpa. Dar mergi la sigur de fiecare data. Orice am luat de acolo a iesit extraordinar ( in tigaie – sau pe carbuni ). Conteaza desigur modalitatea in care o gatesti – dar inainte de toate conteaza cu ce carne pornesti…

      (Citează)

  8. La ce temperatura ai setat aparatul de sous vide?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus