un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce poți prăji orice în ulei de măsline la temperaturi înalte și ce canale YouTube de gătit urmăresc

13 Nov 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

25 comentarii

Adam Ragusea a publicat un clip video foarte educativ despre uleiuri. Practic distruge mitul potrivit căruia uleiul de măsline n-ar mai fi bun dacă atinge temperaturi mari, mit pe care îl credeam și eu. Pentru prăjit la temperaturi mari (de exemplu o lingură de ulei în fontă, care ajunge la peste 300 de grade, ca să asigure contact bun cu o friptură), foloseam ulei de floarea soarelui, că n-am bani de ulei de avocado sau altele și mai eficiente.

Clipul de mai jos însă arată că păstram degeaba uleiul de măsline doar pentru temperaturi joase sau salate. Uleiul de măsline este chiar stabil la temperaturi mari și este printre cele mai sănătoase la aceleași temperaturi înalte. I se schimbă gustul? Da, dar din cauza antioxidanților din el, care-l pot face mai amar, în același sens în care și ciocolata este amară din cauza acestor substanțe.

Mulțumesc, Adam Ragusea!

Apropo, iată canalele de mâncare și gătit pe care le urmăresc eu:

Adam Ragusea – omul nu doar că face rețete interesante, dar din când în când explică foarte documentat aspecte precum acest cu uleiul, ce-i cu “sângele” din friptura de vită șamd.

Babish – gătește bine, experimentează mult, iar uneori face rețete din filme.

Almazan Kitchen – mi se pare fascinant cum omul gătește în pădure, uneori doar cu cuțitul său și o tigaie, totul filmat extraordinar de bine și cu color grading făcut ca la carte. Mi se pare că sunt doi sârbi în spatele canalului, dacă mai țin minte de acum vreo 2 ani când am cercetat asta.

Brian Lagerstrom – face rețete pe gustul meu, experimentează diverse metode de gătit.

J. Kenji Lopez-Alt – tatăl lor, omul care mereu mă uimește prin cunoștințele sale despre chimie și procesele moleculare din spatele gătitului, explicând astfel de ce diverse mici trucuri îmbunătățesc mult mâncarea. Pe canalul său nu prea explică astfel de lucruri, trebuie să-i urmăriți articolele din Serious Eats și NY Times pentru asta.

Pro Home Cooks

Sam the Cooking Guy – stil american, mult ulei, totul deepfried, sos și maioneză și brânză cu tona. Am cam renunțat la canal, iar de gătit n-am reușit să gătesc nimic din ce prezintă, dar preparatele sunt în categoria food porn.

Sous Vide Everything – omul acesta mă enervează pentru cât de mult acces are la carne de vită foarte bună.

Gordon Ramsey – când vreau să văd cum face cineva cu experiență o rețetă clasică.

Joshua Weissman – cam enervant omul, dar îi merg mâinile și se vede că se pricepe.

Bon Apetit – bun canalul, înveți multe, fac și showuri, chiar dacă a mai scăzut conținutul după scandalul de anul trecut și plecarea unor bucătari.

Români: Jamila’s Cuisine și chef Florin Arvunescu.

Pentru cafea: James Hoffmann și Lance Hendrick, care m-a învățat să spumez corect laptele.

    25 comentarii

  1. Cel mai important youtuber pe cooking lipseste! E vorba de Uncle Roger, bineinteles :-))

    Dar ok, presupun ca e un hobby ca oricare altul, si eu urmaresc youtube pt hobby-urile mele, e foarte bun.

    Mi-ar placea si mie sa ma apuc de gatit dar am deja destule hobby-uri si mai am si tendita de ingrasare, deci nu.

    Am invatat in schimb sa fac sarmale si salata boeuf de vreo 5 ani, ca in familia mea sunt de top, si imi ies si mie binisor, sa duc traditia de sarbatori mai departe. Imi pare rau ca nu am apucat sa invat sa fac piftie (racitura ii zice la noi), era buna tare si aia.

      (Citează)

    • Preferabil sa iti gatesti tu daca ai tendinte de ingrasare, decat sa iei semipreparate din comert.

        (Citează)

    • Alerg, sunt ok cu greutatea, multumesc de grija :-))
      In plus, are sefa familiei grija sa ne hraneasca pe toti 4 cum trebuie – exista si avantaje sa fii casatorit :-)

        (Citează)

  2. Un canal de gătit vegetarian ai? Pentru mine gătitul pentru parteneră mâncarea. Ideal vegetarian nu vegan. Mulțumesc!

      (Citează)

  3. Merita sa-l pui pe lista si pe My Name Is Andong. Face niste experimente foarte interesante iar clipurile despre istoria unei retete sunt foarte bine documentate.

    Si nu ii e frica de ingrediente cu reputatie proasta pentru ca oamenii cred in mituri, gen MSG.

      (Citează)

  4. Un loc cu carne buna si la noi – https://premiumangus.ro/en/product/yourpack/

      (Citează)

  5. Eu saliver mereu la Eater
    https://youtube.com/c/eater și mă bucur că am avut ocazia să mănânc la Jean-Georges https://youtu.be/X2jakwIVLbY

      (Citează)

  6. Problema e ca uleiul de masline e cam scump ca sa fie folosit la prajit. Nu-i vorba, ca si cel de floarea soarelui trage sa-l ajunga din urma… cel mai ieftin e 6,5 lei/l, e bataie pe el in supermarketuri.

      (Citează)

  7. Ca sa fim mai exacți,nu e vorba de uleiul extravilan, ci de cel normal, de turta cum se zice.

    Și eu ca bucatar învăț mult de pe YouTube, internetul e o sursa de educare excelenta în domeniul asta

      (Citează)

  8. Încearcă şi BBQ Pit Boys. Tot americani, tot food porn. Iar dacă vrei sa vezi rețete clasice de paste, Italia Squisita

      (Citează)

    • @Pozilla
      Mersi de ponturi
      Legat de paste, pentru mine alea sunt mâncăruri pentru analfabeți, alături de șnițele, cartofi prăjiți, mici și ceafă. Ok, sunt bune rar spre foarte rar, da-n rest mai bine rabd de foame, decât să bag așa ceva in mine.

        (Citează)

    • @Pozilla, IS e misto mai putin fazele alea cand se strang bucatarii si comenteaza ce au facut altii. Un fel de bravo ai stil cu mancare. Daca vrei retete de paste autentice baga un ochi si pe Pasta Grannies.

      @IonutM, nu prea ai mancat paste bune la viata ta daca le dispretuiesti in halul asta.
      Eu am mare respect pentru genul asta de mancare. Putine mancaruri sunt mai generoase, cu 4-5 ingrediente saturi o familie in putin timp si cu putini bani.
      Din pacate sunt foarte abuzate in stabilimentele fast food. Acum cativa ani am stat la masa cu niste prieteni care au comandat niste paste care pluteau intr-o zeama gretoasa alba. Nu as fi mancat asa ceva nici platit.

        (Citează)

  9. Wilderness Cooking. Ptr mâncăi adevarati, nu ptr dsoare sensibile.
    In vara am facut la tara “Genghis Khan favorite dish”. Curcubeu pe ceru’ gurii.

      (Citează)

  10. Daca te enerveaza sous vide cooking incearca guga foods

      (Citează)

  11. Ți-l recomand și pe Alex French Guy Cooking. Pe lângă gătit experimental, cu mult research și serii foarte faine, omul e și inginer și își tot hack-uiește ustensilele și aparatele de bucătărie. E chiar entertaining: https://youtube.com/c/FrenchGuyCooking

    Și Joshua Weissman mi se pare cel mai tare food vlogger (mă rog, omul e Chef, are cărți scoase, a lucrat la tot felul de restaurante de top). He makes cooking fun, parcă îți vine să te uiți la el chiar dacă nu ai o pasiune pentru domeniul culinar.

      (Citează)

  12. Interesant asta cu uleiul de masline , am auzit de foarte multe ori ( de la bucatari) ca nu e ok la temperaturi ridicate ….
    Dintre cei enumerati de tine recunosc cativa dar nu prea imi place stilul lor , Babish mi se pare risipitor , Pro Home Cooks prea mult pe trial & error , Weissman e obositor . Cel mai mult am invatat de la French Cooking Academy, Bruno Albouze pt food P0rn :)) Vincenzo’s Plate desi e cam galagios macar sa invat sa fac paste corect si Tasting History with Max Miller nu e cu retete de zi cu zi dar mi se pare distractiv sa vad retete de pe vremea romanilor de exemplu :)

      (Citează)

  13. Dublat

      (Citează)

  14. Alex French Cooking Guy e cel mai tare. Arata toti pasii aia enervanti pe care altii ii sar si dupa aia te miri ca nu e la fel.

    Adam Ragusea si gugafoods sunt si ei buni.

      (Citează)

  15. Recomand clipul de mai jos pentru a intelege diferențele dintre uleiuri, ce le face bune sau nu si mai ales teoriile din industrie

    https://youtu.be/pljQrjiDC9Q

      (Citează)

  16. probabil ca sunt un outlier, mie mi-a placut ff mult canalul Atelier des Chefs (french speaking). Pt la inceput e excelent in sensul ca sunt multe filme pe zona de tehnica f bine explicate.

      (Citează)

  17. Cristi:
    Ca sa fim mai exacți,nu e vorba de uleiul extravilan, ci de cel normal, de turta cum se zice.

    Poate extravirgin…

      (Citează)

  18. https://www.youtube.com/c/CasaPappagallo

    Tipul e super ok in a prezenta retete simple, italiene si nu numai.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus