un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

YouTube ascunde dislike-urile, o măsură cu avantaje și dezavantaje

12 Nov 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

YouTube a anunțat că numărul de dislike-uri de la fiecare clip video, adică thumbs down, va deveni o cifră privată. Butonul rămâne acolo, poți da dislike unui click, dar nu vei vedea câți alții au făcut același lucru. Doar owner-ul canalului va ști asta.

Măsura, zice YouTube, va promova interacțiuni mai normale între privitori și creatori, va elimina hărțuirea și bombing-ul negativ. Experimentele derulate de YouTube au arătat că, atunci când oamenii vedeau un dislike deja masiv, dădeau și ei dislike și nu mereu pe merit, ci mai degrabă ca o formă de “haha ia de aici”. Așa că, începând de astăzi și cu rollout gradual, numărul de dislike-uri va fi ascuns.

Măsura este bună din motivele zise de YouTube, adică elimină niște hărțuire, niște bombing șamd.

În același timp, însă, nu înțeleg de ce YouTube lasă reacțiile pozitive. De ce permite doar afișarea celor bune, ca să zic așa, dând impresia că totul e bine și plăcut pe acel canal și pe rețeaua lor în particular. Treaba asta tot nu duce la o reprezentare corectă a opiniei audienței, ci doar înclină în partea opusă a balanței o posibilă problemă. În plus, unele clipuri chiar trebuie sancționate printr-un dislike masiv. YouTube nu este doar pentru vlogging, ci și pentru subiecte serioase și comunicări oficiale, iar uneori acestea trebuie sancționate cu un dislike.

Dacă YouTube voia să facă o treabă bună, oferea creatorilor de conținut control asupra opțiunii de ascundere. Să aleagă aceștia dacă vor să afișeze doar like-urile, doar dislike-urile, ambele, niciuna șamd. Fiecare după cum are interesul. Să vopsești gardul tuturor nu pare, de fapt, cea mai bună soluție.

    15 comentarii

  1. Pentru ca toate companiile de tehnologie doresc sa fie ei judecatori si sa decida pentru utilizatori cum trebuie sa arate realitatea.

      (Citează)

  2. sper sa scada consumul de YT.

      (Citează)

  3. de ce ar trebui comunicarile oficiale sanctionate cu dislike?

      (Citează)

  4. Lasi un comment “Dislike”.

      (Citează)

  5. speedy.gonzales

    12/11/2021 la 6:29 PM

    au reusit sa scrii articolul asta in asa fel incat si zici si nu zici ceva de rau.
    nu degeaba ti se spune “neutru radu”

      (Citează)

  6. Unul dintre motivele pentru care ramane likeul: adaugarea automata intr-un playlist.

      (Citează)

  7. Atitudine tipica vremurilor contemporane. Protejarea sensibilitatii dusa la extrem, demonizarea criticii, toata lumea are dreptate … Reversul medaliei e ca duce la proliferarea trogloditilor de genul celor ce-l asteptau de curand pe raposatu’ kennedy sa le reinscauneze primata.

      (Citează)

  8. Am youtube premium, il inchid.

    “Ratio” era o unealta extreem de utila care arata ce reactie are publicul: du-te ba acasa sau ne place ce faci. Ne place insemna 10% dislikeuri, orice era in plus nu era bine.

      (Citează)

  9. As lasa likurile negative contorizate si ascunse, dar cand trec de un anumit ratio, sa puna un semn de bomba, sau ceva.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus