un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce este codecul LDAC din căștile Bluetooth, cum să aflați dacă telefonul vostru îl suportă și cum să-l activați

1 Aug 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Vorbeam cu cineva despre codecul LDAC de transmitere a muzicii de pe căștile Sony WH-1000XM5 (review). LDAC asigură o calitate foarte bună a sunetului, dar nu este implementat în majoritatea telefoanelor mobile. Flagship-urile și o parte din cele mid-range suportă însă LDAC la bord. Iată cum să verificați ce tip de conectivitate bluetooth aveți la căști.

Întâi, niște date tehnice.

Prin Bluetooth se pot transmite multe tipuri de date. Cele audio între telefon și căști/boxe sunt împachetate cu diverse codecuri, cum este obiceiul în transmisiunile audio-video. Un codec universal prezent este cel numit SBC, creat chiar de grupul Bluetooth. Sony a introdus și codecul LDAC, iar Qualcomm unul numit AptX și care are o variantă superioară AptX-HD. Acestea ar fi principalele din piață.

LDAC este considerat cel mai bun. Graficul de mai jos arată rata de bit pentru fiecare codec în parte. Cu cât mai multe date sunt transmise, cu atât muzica sună mai bine, având “rezoluție” mai bună. În plus, suportă eșantionare pe 24 biți / 96 KHz, ceea ce este considerat Hi-Res Audio.

Acum, nu este vorba doar de cantitatea de date transmisă. Un codec bine gândit poate împacheta într-o cantitate mică de date un sunet de calitate mult mai bună decât un codec mai puțin complex. Ca analogie, o fotografie JPEG de rezoluție 8K va avea mult mai multă informație decât un bitmap chior de rezoluție 2K, chiar dacă fișierul JPEG este mult mai mic ca dimensiune.

Eh, se pare că LDAC este foarte bun și la codarea sunetului. LDAC folosește o serie de algoritmi lossless, dar și lossy, însă una bine calculată pentru a fi mai puțin observabilă încât, per total, iese în față în calitatea audio, câtă vreme ai și o sursă pe măsură, desigur.

Pe scurt, dacă îl ai in căști, vei dori să-l folosești.

Dar îl ai și în telefon? Aici este mai complicat. LDAC face parte din Android încă de la versiunea 8, adică nu ține de vreun chipset sau alt hardware specific, dar producătorii de telefoane care doresc să-l activeze trebuie să plătească o taxă către Sony. Nu știu valoarea ei. Majoritatea flagship-urilor și a mid-range-urilor moderne o plătesc. N-am găsit o listă completă de telefoane compatibile LDAC, dar aceasta de aici include destul de multe modele și mai sunt și altele.

Cum să verificați: conectați-vă căștile prin Bluetooth. Intrați în telefon în meniul Bluetooth, apăsați pe roata dințată de setări din dreptul căștilor conectate și ar trebui să apară o fereastră precum cea de mai jos.

Culmea este că pe S22 Ultra aveam LDAC disponibil, dar nu activ by default. L-am activat eu, moment după care mesajul a fost LDAC High quality audio in use, în timp ce înainte scria doar ceva de Available. Și asta a fost, acum aveam căștile conectate prin LDAC.

Treaba asta se vede și în aplicația oficială Sony Headphone, acolo unde a apărut iconița oficială LDAC sub numele căștilor. Aplicația aceea ar fi trebuit să-mi sugereze ea să activez LDAC, dar na… am zis că nu-i prea bine făcută.

Dacă vreți să umblați pe sub capotă, activați Developer Options în telefon. Pentru asta mergeți în setări la About Device sau About Phone, căutăți sectiunea în care este trecută informația despre Build Number pentru Android și apăsați pe multe ori pe ea. La un moment dat, după vreo 10 apăsări, veți primi mesajul de Developer Mode activated sau ceva așa.

Aici în Developer Options, cel puțin în telefonul meu, există o secțiune de Bluetooth Audio Codec. Înțeleg că toate cele de acolo sunt disponibile în telefon. Opțiunea a trecut automat pe LDAC când am conectat și căștile în acest mod.

Am putut umbla apoi și in opțiunea numită Playback Quality pentru LDAC. Default era pe Best Effort, adică alege telefonul o rată de bit în funcție de puterea semnalului. Puteam să forțez eu un mod anume între 330, 660 și 990 kbps, după cum puteți vedea mai jos. Vă puteți juca după dorințe cu ele.

Nu am o confirmare clara, dar se pare că Best Effort (adaptive rate) nu ar urca totuși mai sus de 660 kbps. Nu am găsit o metodă simplă de a verifica asta.

Vedeți că Spotify nu oferă muzică la 990 kbps. Dacă aveți căști bune, indiferent de codec, măcar setați Spotify pe calitate maximă. Pentru mai mult de atât, probabil este nevoie de Tidal sau poate de muzică lossless și vreun dispozitiv Fiio.

    13 comentarii

  1. Nici un telefon Samsung în lista care suporta LDAC, dar pare ca au și ele. Probabil nu anunță oficial asta pentru ca Samsung nu produce căști cu LDAC.

      (Citează)

  2. Nice, al meu Sony XZ premium din 2017 se pare ca suporta LDAC, not bad pentru un telefon luat cu 700lei acum 3 ani. Acum mai trebuie o pereche de casti compatibila, ale mele QCY HT-03 la 10$ cu siguranta nu stiu asa ceva. Dar pana la o pereche de casti compatibile, raman cu ele, se aud superb pentru cat au costat, as zice chiar aproape de Hyperx Clous Alpha pe care le folosesc la PC, ce au costat 280lei, iar functia de ANC imi este utila.

      (Citează)

    • Tinand cont ca acel codec este dezvoltat de Sony, ar fi chiar ciudat sa nu fie suportat pe telefoanele Sony (indiferent cati bani ai dat tu pe el).

        (Citează)

  3. Din câte știu eu, LDAC a fost implementat nativ în Android pe la versiunea 8 sau 9. Deci cam orice telefon de la ora actuală ar trebui să-l aibă.

    Boxa mea Sony XB43 funcționează fără probleme cu LDAC pe S20+ și A52s.

      (Citează)

    • @Lucian: Nu are orice telefon la ora actuala codecul disponibil. E vorba de licenta.
      Eu pe Asus Zenfone 7 , Snapdragon 865 nu am, in sensul ca nu e suportat.
      Sotia are LDAC pe LG V30, Snapdragon 835. L-am si testat cu casti Sony WH-1000XM5 si se aude foarte bine, nu mai bine decat pe cablu ( din acelasi telefon) catre castile Marshall Major 2 ( astea nu stiu LDAC, iar pe BT experienta e comparativ slabuta).

        (Citează)

  4. Inainte de orice, va puteti bucura de calitate premium la muzica (la boxe) pana pe la 40-45 ani moment de la care, de obicei, fiziologia urechii incepe sa sufere la frecvente inalte, care necesita volum mai mare pentru a fi percepute in toata finetea lor. La casti puteti mari volumul in voie, ca nu deranjati pe nimeni.
    Am studiat si eu problema cu codecurile pentru bluetooth cand mi-am achizitionat o pereche de Airpods Pro gen 2 pentru un Iphone SE 2020. Atunci am citit si initial am fost dezamagit ca Apple foloseste codecul AAC care ofera maximum 320kb/sec pentru un bit depth (se numea inainte dinamica) de 24 si rata de esantionare de 48 khz. Mai tarziu am aflat ca Apple a stors tot ce se putea din acest codec si la ei se aude cel mai bine muzica prin AAC. Facusem si eu fisiere MP3 la 320 kb/sec si se auzeau bine pe casti cu fir, asa ca m-am abonat la Spotify Premium si am avut o alta dezamagire, ca exista diferente notabile de calitate intre melodii din anii ’90 si cele recente, iar Spotify nu-ti ofera informatii despre calitatea fiecarui fisier audio.
    In concluzie: dupa mine nimic nu poate egala calitatea audio a unui CD, ascultat prin casti cu fir, daca chiar sunteti foarte pretentiosi. Bineinteles ca asta inseamna renuntarea la comoditatea utilizarii unui dispozitiv portabil.

      (Citează)

    • Există echipament pentru vârstă/urechi/preferințe. În mod normal, pentru pretenții legate de sunet de pe un dispozitiv mobil vorbim de amplificator și/sau DAC și căști cu fir. Altfel, unele se aud ceva mai bine ca altele și cam asta e tot. Iar în cazul ăsta Hi-Res audio nu prea se percepe în prcatică.

      Cred că te-ai grăbit, Apple a trecut aproape toată colecția de muzică pe lossless. Apple Music e probabil cea mai rentabilă alegere dacă vrei și calitate a sunetului. CD-ul are 16 bit și 44.1 kHz și e evident sub codecurile astea de care n-ai fost mulțumit – principala problemă e puterea, nu bitrate sau sample rate.

        (Citează)

  5. se aude la fel

      (Citează)

  6. Se pare că chipsetul cel mai vechi care suportă LDAC este SnapDragon 855, ca pe al meu 7T Pro. Practic oricare al telefon cu chipset mai nou de SnapDragon 855 sau 750G ar trebui să aibă suport. Cu căștile e altă problemă, căștile bune BT costă mult.

      (Citează)

  7. Bun, dar concluzia care e? măcar se simte diferența când ai LDAC activ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus