un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu mai faceți conferințe în Decentraland, Metaverse sau Roblox

25 May 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Sper că vreo companie va asculta de sfatul meu: nu mai faceți evenimente în Metaverse, Decentraland, Roblox și alte asemenea platforme digitale. Sunt plictisitoare și împotriva ideii de comunicare.

A venit moda aceasta a lansărilor sau prezentărilor făcute în metaverse. Altfel spus, în loc să fie o conferință pe Zoom, unde vezi și auzi o persoană reală vorbind și măcar există o urmă de interacțiune umană, conferința are loc într-un metaverse din cele enumerate mai sus. Asta înseamnă că întâi îți faci un avatar pixelat, îl îmbraci din cele 5 haine disponibile, îl miști pe acolo printr-o grafică ce aduce aminte de jocurile din anii 2000 sau de South Park, apoi găsești sala de prezentare și poate acolo asculți un mesaj preînregistrat sau ceva de acest gen.

Din când în când întâlnești alt avatar și săriți amândoi unul în fața altuia, țopăind ca doi oameni care astfel recunosc că trăiesc ceva extrem de plictisitor și inutil. Altceva nu-i de făcut.

Am participat o singură dată la așa ceva, o prezentare a noii beri Heineken Silver. Am vrut să văd cum este Decentralandul. Mi-a ajuns pentru totdeauna, a fost vreo oră din viață pe care nu mi-o va mai da nimeni înapoi, mi s-a părut chiar că Heineken face mișto de cei prezenți și nu-mi vine să le mai beau berea. Am scris aici mai pe îndelete cum a fost toată experiența. Este un articol amuzant de citit.

Am auzit apoi de un eveniment Lays făcut în metaverse, iar ulterior am primit o invitație la ceva conferință Telekom în Roblox (nu am participat) și am auzit și de alte companii care vor să facă același lucru, ca și cum asta ar fi ceva super-cool și dorit, ceva de laudă.

Nu este. Este maximul plictiselii. Înseamnă instalare de programe sau jocuri (Roblox este un joc) sau rularea lor în browser, unde merg prost, înseamnă să ghidezi un avatar prin tărâmuri digitale simpliste până la locul necesar și alte asemenea acțiuni. Nu-i vreun mare chin (deși uneori ai nevoie de un computer performant pentru asta, că-i totuși mult de descărcat și randat în timp real), dar de ce aș face asta? De ce aș depune acest efort pentru a afla informația pe care vrea cineva să mi-o transmită?

Sunt niște principii în comunicare, mi-au zis alții mai experți decât mine (eu am studiat comunicații, un pic diferit). Unul dintre ele este să îți transmiți mesajul acolo unde este publicul tău țintă (presă, clienți, fani etc). De asta conferințele ținute în Clubhouse erau o idee proastă în momentul în care prea puțini aveau acces la această platformă. Nu ești cool sau inovator dacă te duci și vorbești singur în pădure. Același lucru se întâmplă iarăși cu Decentraland și altele.

Dacă nu mă credeți pe mine, citiți relatarea altcuiva despre interacțiunea cu Chipotle în Roblox.

Rezumatul ar fi acesta:

The games were fun for a few minutes, though I don’t think I’ll go out of my way to play again. I don’t really understand what Chipotle gets out of it, though, or why I as a customer should come back and play again. Talking and thinking about burritos made me a bit hungry, but I didn’t feel compelled to head to Chipotle after I logged out.

Ideea acestui rant este următoarea: dacă ești o companie care are de ales, atunci încurajează interacțiunea umană, cea față în față!  Petrecem oricum prea mult timp pe Internet cu un monitor în față. Hai să nu transformăm de acum fețele reale în avataruri și să-i forțăm să interacționeze prin chat când putem face asta prin mijloace mai ample și care creează legături adevărate.

Eu apreciez mai mult o lansare sau o conferință care pune oamenii față în față într-o vreme în care interacțiunile devin tot mai impersonale și reci prin digitalizarea lor. Hai să nu uităm cum să vorbim pe gură, cum să gesticulăm, cum să recunoaștem nuanțele comunicării din intonație și priviri, cum să așteptăm să termine altul de vorbit înainte să rostim noi ceva șamd. În zonele acestea are carențe societatea actuală, nu în accesul la chat și jocuri.

Zoom a fost un compromis foarte bun în timpul pandemiei. Conferințele începeau la ora anunțată, nu se pierdea o oră pe drum, puteai face altceva în timpul unei prezentări plictisitoare apăsând alt+tab. Sper să se facă și în continuare, sunt foarte eficiente pentru participanți, dar n-ar trebui trecut dincolo de acest prag.

    20 comentarii

  1. sunt si piscoturi in metaverse?

      (Citează)

  2. Caiace cu Xiaomi nu, metaverse cu diversi nu….probabil mai participi la lansari la Burger fest in rest nimic :))

      (Citează)

  3. Asta cu efortul necesar pentru a participa la o conferinta tinuta in Metaverse se aseamana cu efortul necesar pentru a cumpara un bilet la concert sub forma unui NFT. Iti faci conturi in diverse aplicatii si cumperi 2-3 monede virtuale ca sa poti intra un posesia unui cod QR ce se putea trimite oricum pe mail sau prin WhatsApp.

      (Citează)

    • Eu nu înțeleg de ai scrie astfel de comentarii cu scenarii care n-au nici o legătură cu realitatea. Nu cumpără nimeni crypto pentru a cumpăra bilete la concert sub formă de NFT. Că n-ai de ce. Dacă nu deții crypto și nu folosești așa ceva n-ai de ce să începi prin a cumpăra bilete.

      Cine are deja crypto (minat, cumpărat, primit etc.) POATE SĂ cumpere chestii sub formă de NFT, dacă vrea, și e destul de simplu să o facă, nu mai trebuie să-și facă conturi. Sunt mulți oameni care au crypto și care n-o să încerce să-i convingă pe alții ce e și ce nu e în momentul de față, de asta ai, probabil, impresia că e complicat și că nimic nu merită, sau că e doar o speculă. Gândește-te că sunt grupuri (RO) cu acces pe bani (gen 100 eur/lună) cu discuții și ponturi pentru așa ceva, că nu se ia nimeni după câte un puști pe YT.

      Un scenariu plauzibil e când ai minat vreo monedă și ai în portofel o bucată. În loc să o vinzi printr-un broker și să plătești comisioane de transfer (pe lângă impozit pe profit) pentru a plăti cu un card, poate îți convine să plătești biletul ăla direct, fără să mai transferi nimic.

        (Citează)

    • @dam167 cu siguranta cumpar crypto ca sa ii arunc apoi pe bilete la concerte :))=))

      Si care e randamentul la grupurile alea platite acum?
      Noi nu avem o educatie financiara de baza, dar platim pentru ponturi pe crypto. Cea mai natie smart.

        (Citează)

    • @dam167, dude ai uitat de biletele la concertul Deliei de luna aceasta care s-au vandut exclusiv prin NFT? Adica daca voiai sa vezi concertul, erai obligat sa urmezi urmatorii pasi:
      – instalezi aplicatia Maiar si creezi cont (pentru cei care nu o folosesc deja);
      – cumperi eGLD folosind un card bancar si platesti comision (desigur, daca nu ai deja eGLD);
      – apoi schimbi eGLD in Ofero coin, platind un alt comision;
      – la final cumperi NFT-ul care contine poza Deliei si codul QR folosind Ofero coin;

      Tine cont ca nu prea exista nimeni care sa fi avut Ofero pe stoc, fiindca este o moneda ce poate fi achizitionata doar folosind eGLD (si din cate stiu a fost inventata pentru acest eveniment).
      Iar daca majoritatea pasilor pot fi facuti din aplicatia Maiar, pentru pasul final trebuie sa intri din browser pe link-ul pus la dispozitie de organizatori.

        (Citează)

    • @Ciprian: eu unul nu cred că vei avea succes în investiții fără să plătești, cel puțin la un moment dat, pentru ponturi. N-o să-ți dea nimeni informații valoroase pe gratis.

      Eu tind să cred că au/aveau randament. Grupul de care am auzit eu cerea cam 100 euro/lună și avea constant în jur de 200 de membri. Mi-e greu să cred că stau acolo toți de fraieri fără să aibă vreun câștig, dar până la urmă e treaba lor. Nu e vorba de noi ca nație. Nu trebuie să avem toți crypto și NFT, indiferent că sunt sau nu controlate/legiferate. Educația financiară de bază nu se referă numai la prioritățile pe care le ai în cheltuieli, aia e gestiunea banilor.

      @Andrei G: ala a fost concertul Deliei, nu înseamnă că se aplică la orice NFT. Poate nici organizatorii n-au înțeles încă fenomenul și pe viitor va fi mai simplu. Poate au făcut treaba aia și din cauza costurilor, e încă scump să faci un NFT; poate va rămâne scump și n-o să prindă, poate se va transforma în altceva bazat pe blockchain. Dar de la poate și până la schema ponzi e cale lungă.

      Apropo de eGLD, a crescut mult în ultimii ani. Dacă cumpărai acum 2-3 ani făcai niște bani doar din speculă.

        (Citează)

    • @dam167, in sfarsit ai reusit sa afirmi singurul lucru valabil in cazul crypto: sunt utile pentru specula.

      In rest, nu a reusit nimeni sa demonstreze nici o alta utilitate. Asta desi sunt ani buni de cand au fost lansate si au beneficiat de suficienta “publicitate” din partea tuturor blogurilor, site-urilor de tehnologie sau site-urilor de stiri.

      Acum am trecut la a promova NFT-urile, desi nici aici nu reuseste nimeni sa arate utilitatea lor. La NFT-uri se pare ca nici macar specula nu prea functioneaza tinand cont ca s-a demonstrat ca cererea este artificiala, token-urile care si-au crescut valoarea fiind vandute intre aceleasi wallet-uri de mai multe roi.

      PS: vezi ca eGLD este la o valoare mai mica decat cea de anul trecut.

      PS2: tu cum stai cu portofoliul de crypto sau cel de NFT-uri? Esti pe plus sau pe minus? Eu sunt pe minus (a.k.a. nu sunt bun la specula).

        (Citează)

    • @Andrei G: Utilitatea principală după părerea mea sunt tranzacțiile „la negru” și, dacă știi ce faci, poate fi un fel de depozit. La speculă depinde ce monede urmărești și ce sume vrei să rulezi. Cine a vrut să profite de asta a făcut-o și o face în cotinuare, nu știu dacă pierde cineva timpul încercând să demonstreze ceva. Iar reglementarea cripomonedelor ține de control, nu că ar vrea cineva să-i protejeze pe ăia care-și pierd economiile.

      NFT-urile pot avea utilitate, dar încă nu merită aplicate la scară largă. Chiar și în artă, unii au reușit ceva, alții nu. Plus că e încă scump să generezi un NFT. Cât despre prostiile care apar, gen maimuțele alea sau diverse poze da, aia e doar speculă.

      Eu sunt cu BTC, ETH și ADA, deci pe minus ca și restul lumii. Cum nu am bani mulți acolo, nu am considerat că ar fi meritat să vând când am avut profit, iar acum că sunt jos, mai stau. Până la căderea asta recentă eram pe plus cu 20-30%, iar dacă ajungem din nou acolo mă gândesc să vând și să țin doar o monedă+acțiuni (BTC sau ETH). Ca să faci speculă trebuia să cauți monedele mici, cu creșteri mari în intervale scurte, dar n-am avut atâta răbdare să mă informez. Ca regulă generală, atunci când auzi în public de vreo oportunitate e prea târziu.

        (Citează)

    • @dam167, pentru asta promovezi tu crypto? Pentru ca niste smecheri sa poata face tranzactii ilegale “la negru”?

      Deci pana acum avem specula si spalare de bani.
      Plus niste fraieri ca mine si ca tine care investesc si isi pierd banii (noroc ca ne-am jucat doar cu sume mici).

        (Citează)

  4. vai! dar cum?!?! esti impotriva “progresului”?
    vai, deci un avatar de pe vremea yahoo messenger nu inseamna viitorul?!?!

    sunt socat! si dezavuez complet mesajul tau rautacioso-tendentios, malitios si rau voitor
    pe scurt: nu e ce trebuie :)))

      (Citează)

  5. Ionut:
    sunt si piscoturi in metaverse?

    Piscoturi digitale sub forma de NFT.

      (Citează)

  6. Radu, subscriu articolului.

      (Citează)

  7. Ești un Dinozaur boss, nu mai esti in ton cu trendurile.
    Așa ați zis și de Btc când era 1 cent
    Revenind, dinozaurii nu au viitor, s a demonstrat științific, istoria ne o zice

      (Citează)

    • Se anunta un viitor luminos cand crypto bros o sa faca schimb de monede crypto intre ei si o sa cumpere un nft cu mecla lui Musk in racheta spre Marte.

      Spor la cumparat si tranzactionat acum pana nu-si baga astia coada si reglementeaza si piata de crypto sa vad atunci ce vaiete si urlete o sa fie

        (Citează)

  8. ”Eu apreciez mai mult o lansare sau o conferință care pune oamenii față în față” iar la final dupa un piscot si o citirica, plecam cu o sacosa plina de nimicuri spre bucuria familiei

      (Citează)

  9. Eu cred ca esti doar batran, facem la work mettinguri in VR si e foarte ok.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus