un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am intrat pentru prima oară în Decentraland și vreau să raportez situația din tărâmurile virtuale (am mers și cu tramvaiul)

18 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Heineken a avut o lansare-conferință-prezentare-ceva și a ținut-o în Decentraland, așa că am intrat și eu pentru prima oară acolo. Decentraland este un soi de metaverse, doar că nu făcut de Facebook, ci de niște oameni independenți. Este o lume 3D ce rulează direct în browser, cu grafică destul de proastă (dar acceptabilă pentru un browser) stil Minecraft sau Roblox. Poți cumpăra și lucruri pe acolo, dar se folosește un sistem de NFT-uri și tokenuri MANA pentru asta, bazate pe blockchain-ul Ethereum.

N-ați înțeles nimic din ce-am zis mai sus?

Nu-i bai, reiau altfel. Decentraland este ca un joc 3D multiplayer, ca o lume simulată și în care poți interacționa cu alți oameni din lumea largă care sunt și ei pe acolo (bănuiesc că toți au în comun o plictiseală cronică). Accesul este gratuit.

Dacă vrei însă să ai “teren” în Decentraland (harta este mare), se cumpără cu crypto. Snopp Dogg, Samsung, JP Morgan, PwC și multe alte companii au plătit mulți bani pe anumite loturi de teren acolo, apoi unele și-au construit clădiri virtuale în care poți interacționa. S-au plătit milioane de dolari reali pe din astea. Înțeleg de ce marile companii fac asta, este o investiție care poate le iese pe plus, poate nu. Dacă jocul prinde, vor fi acolo de la începuturi. Dacă nu, au pierdut niște mărunțis pentru nivelul lor.

Heineken a făcut ceva similar. A construit un soi de club-fabrică de bere, modelată 3D pe două etaje. Asta au arătat acum, împreună cu berea numită Heineken Silver care este disponibilă doar în acel loc, deci avatarul tău poate bea o bere digitală în timp ce tu stai în fața monitorului și te gândești “păcat că n-am și eu una reală pe aici, ar fi mers o bere”. Cum ar fi, Decentraland are acum o fabrică de bere Heineken. Or mai fi și altele, nu știu și nu mi-a păsat prea tare.

Cum a mers totul? Păi după ce am accesat linkul de acces și am dat Play as Guest, mi-am creat un avatar. Ca în RPG-uri, am ales sexul, culoarea, freza, hainele șamd, iar la final arătam la fel de tocilar ca și în realitate, așa că mi-am pus și o mustață cum poartă doar oamenii cool. Eram gata deci să intru în noua minune a lumii moderne.

Which I did. Am apărut lângă “sediul” Heineken, că linkul include coordonatele lor. Avatarul se controlează din WASD și mouse.

La intrare era un bouncer pe care trebuie să te prinzi să dai click ca să-ți ia vârsta, apoi intri în fabrică. Acolo nu-i nimic de făcut. Sunt modelate niște tancuri de fermentație, un bar, iar la etaj este o scenă unde la ora fixă s-a ținut un discurs care poate era preînregistrat, poate că nu.

La mâncare aveau caviar, o alegere foarte bună când totul este digital și nu costă nimic.

Cineva avea o armă în spate, pentru că de ce nu.

După un timp în care n-am reușit să mă prind cum funcționează sistemul și nici de ce m-aș chinui să înțeleg asta, am vorbit pe messengerul normal de bătrâni cu alți oameni și am schimbat în Decentraland “realm-ul”, serverul cum ar fi. Pe cel nou erau alți jucători, m-am văzut cu Marius, era și Cristina One acolo. Ne-am distrat de minune pentru 3 minute, sărind unii pe lângă alții și complimentându-ne pentru ce haine mișto am ales din cele 20 disponibile.

Pe la momentul acesta Matilda mi-a spus în Bucureștiland să o las mai moale cu distracția, că e târziu și fac gălăgie prea mare, învăluit cu totul în această lume magică nou descoperită. Tipic! Chiar și la o petrecere virtuală tot îți zice cineva “auzi, dar acasă când vii?”.

Așa că am ieșit de acolo și m-am plimbat un pic prin împrejurimi. Alte loturi de teren erau goale, dar uneori este și câte ceva construit, însă la nivel foarte simplu, zici că-i Wolfenstein de pe vremuri și s-ar putea sau nu să fie și naziști.

Cel mai stupid moment a fost cel în care am așteptat tramvaiul. Am găsit o stație de tramvai și scria acolo că următorul sosește în mai puțin de un minut, așa că l-am așteptat. Vizavi, pe sensul opus, era o femeie care aștepta și ea tramvaiul ei. În lumea virtuală am mai mult curaj decât în realitate, așa că m-am uitat stalkerish la ea mult mai insistent decât aș fi făcut-o în mod normal.

A venit tramvaiul. Iată-mă pe mine distrându-mă de minune în timp ce vizitez Decentralandul. Tramvaiul lor este shit, merge super încet și nu știi exact la ce stație ești, deci în sfârșit am găsit ceva mai prost decât STB-ul. Bine, dacă deschizi harta poți să te teleportezi direct la orice altă coordonată de pe ea, ceea ce face și mai curioasă prezența unui tramvai în joc, dar poate că unele avataruri fac poze mișto pentru Instagramland cu el.

M-am teleportat pe hartă la ceva numit Dinosaur Land sau pe acolo. Am găsit și un soi de castel. Pe acolo era și o vilă unde cineva avea parcat în față un elicopter și o mașină sport. Am intrat un pic prin ele, dar nu era nimeni prezent. De fapt Decentralandul părea cam părăsit, erau cu totul 724 de jucători în acel realm și încă vreo 700 în total în celelalte. Poate că nu știam eu dedesubturile secrete ale acestui metaverse sau poate că oamenii erau în ReallLifeLand ca să facă bani din care să plătească facturile de curent electric.

Am dat exit fără mari remușcări, dar cu speranța de let’s not do this again! Am închis tab-ul. Bere tot nu aveam. Am vizitat cândva Heineken Experience din Amsterdam, măcar acolo la final ți se dă o bere rece.

Cred că puteți accesa și voi această sursă inepuizabilă de distracție modernă prin acest link.

(la un moment dat am dat grafica de pe Mediu pe Ultra și de asta unele screenshoturi arată ca din 1998, iar altele ca din 1995)

    17 comentarii

  1. Te-ai plimbat pe pamantul meu virtual, l-am cumparat eu de pe un site recomandat de Chifoi. Astept chiria! :D

      (Citează)

  2. Cat teren ai cumparat? Sau un apartament?

      (Citează)

  3. penal

      (Citează)

  4. Darkest timeline.

      (Citează)

  5. Totusi cine bea Heineken la caviar?

      (Citează)

  6. “Cum a mers totul? Păi după ce am accesat linkul de acces și am dat Play as Guest, mi-am creat un avatar. Ca în RPG-uri, am ales sexul, […]”
    NU SE POATE!!!!
    Nu a cerut Genul?
    Sunt niște troglodiți! (Sic!)

      (Citează)

  7. Cum era vorba aia “Nu poţi avea creştere infinită pe o planetă finită” Au găsit ei rezolvarea. Un univers virtual si infinit, unde cumperi pământ virtual si bere virtuala =)) Imi este groaza unde o sa ajungem :( Dar cel mai probabil ii bine sa cumpăram acuma niște pământ virtual ca cine știe cat o sa fie prețul peste 30 de ani. Poate avem șansa sa cumpăram o planeta întreagă =))

      (Citează)

  8. Nu e departe stilu de trai din Surrogates.

      (Citează)

  9. 2nd Life redivivus Ce chestie inovatoare

      (Citează)

  10. Heineken mai baga bani in casa antivaccinistei rusofile Olivia Steer?

      (Citează)

  11. Radu, sunt de acord cu tine, îmi pare și mie o prostie, o hipstereală care o să treacă și care nu va prinde.

    DAR, am 38 de ani (în curând) și știu că o să vină un moment în care copiii mei vor avea activități la care eu o să mă uit ca mâța în calendar. O să fiu persoana aia pe care trebuie să o ții de mână când încearcă să folosească whatever holographic shit o să fie atunci, care nu înțelege de ce și cum copiii se leagă neuronal la nu știu ce cutie neagră, ce lucrează ei toată ziua, de ce stau în fotoliu legați la nu știu ce matrice, și drăcii din astea. În prezent stau bine cu tehnologia, sunt la curent cu ce se întâmplă, sunt destul de savvy tehnologic, dar știu că la un moment dat o să ajung așa. Și mă întreb de la ce punct încolo se va întampla asta? Oare o să observ momentul de start sau, pe sistemul cu fiertul broaștei, mă voi trezi brusc ca m-am rupt complet de tehnologie, sunt încă cu cunoștințele mele expirate din 2020 și nu mai am nicio șansă să prind din urmă ce se întâmplă?

    Așa că încerc, cu fiecare tehnologie sau idee care apare, să înțeleg în adâncime: cum funcționează, pe ce tehnologii se bazează, pe ce standarde, ce implicații sau pros/cons au pentru lumea din jur.

    A aparut blockchain-ul, l-am investigat și înțeles, zic eu. Au aparut NFT-urile, le-am urmărit. Acum e metaverse-ul, pe care il urmăresc cu atenție (cât de cât), să vedem ce iese din asta.

    Și ca să joc puțin avocatul diavolului: experiența ta de mai sus cred că nu a prins metaverse-ul în cea mai favorabilă lumină. Gândește-te la un setup cu Oculus stuff, total immersion, grafică RTX 3090 + Unreal 5, un motiv bun pentru a fi acolo (ori o conferință care te pasionează, ori o ieșire cu băieții la un club de striptease … ;) ), și s-ar putea, la final, când te deconectezi și dai jos căștile, să zici “mă, nu e chiar atât de rău pe cât țineam minte”.

      (Citează)

    • Un exemplu bun ar fi evolutia site-urilor web. La inceput erau niste pagini simple cu text si cateva imagini iar acum poti face orice vrei, sunt aplicatii complexe.
      Sa vedem cum va evolua.

        (Citează)

  12. Parca era mai haios Club Penguin-ul pe care se distrau copiii meu acum vreo 10 ani in urma decat tristetea aia de mai sus. Ala avea chiar si jocuri…

    Bag seama ca unii reinventeaza roata iar si iar. Cat timp imersiunea in mediul ala virtual se va limita la acelasi avatar cretin pe care il plimbi pe ecran de colo pana colo, cu o eticheta pusa in varful capului, rezultatul o sa fie fix ala.

      (Citează)

  13. E necesar sa apara un singur electrod pt creier – din ala la care lucreaza Musk – ca sa poti simti ceva in urma interactiunii virtuale cu alti oameni (de ex placere) si chestiile astea gen 2nd life vor exploda.

      (Citează)

  14. Îmi iau o bere adevărată din frigider și mai bine deschid o carte decât să nimic prin “De ce tralala land”.

    În fine, să mă exprim pozitiv, nu e de mine.

      (Citează)

  15. Heineken Silver e bere reală, disponibilă deja în magazine din România.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus