un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două exemple pentru cum să parchezi ca un mârlan

9 May 2022  ·

AUTO  ·

27 comentarii

Volkswagen-ul din centru era parcat acolo, în centru! Pe centrul străzii, fără nici o jenă.

 

Teoretic nici cele două automobile din stânga de tot nu sunt parcate legal, că acolo nu mai sunt locuri de parcare. Practic eu ieșeam de pe o stradă cu sens unic și cei doi nu încurcau pe nimeni acolo. Sunt ultima problemă de rezolvat, cum ar fi.

Ăla cu Volkswagen-ul verde, însă, a lăsat-o în mijloc. Ora era 11:45, mijlocul zilei, nu ceva super-devreme.

Face așa pentru că în București nu mai există teamă de poliție. Pun pariu că niciunul dintre voi n-a mai văzut de mult poliția dând vreo amendă, cu excepția situațiilor când stau cu radarul la Miorița sau prin alte locuri uzuale. Poliția Locală de obicei nu face nimic.

În sectorul 4 se ridică automobile parcate ilegal, chiar des. Pe Calea Văcărești unde am făcut fotografia de obicei se ridică de la o trecere de pietoni aflată la vreo 50 de metri depărtare. Sunt mereu mușterii acolo, că ridică nu doar mașinile parcate pe trecere, ci și pe vreo 20 de metri în jurul ei, ca la lege. Restul, precum acest VW, nu merită efortul când poți repeta non-stop acțiunea de la trecerea de pietoni și ți-ai luat salariul.

În altă parte, la Șincai, un bărbat a parcat BMW-ul din planul îndepărtat pe trotuar, fix prin locul pe unde merg pietonii dinspre metrou spre intrarea în cartier. Locul de parcare de unde făceau eu fotografia era liber, dar n-a contat. Omul avea treabă pe partea cealaltă a străzii, a urcat trotuarul și asta a fost treaba. Cum spuneam, zero teamă de amenzi. În București chiar poți face orice în trafic și șansele să iei amendă sunt aproape zero. Șefii Poliției trebuie să fie foarte mândri de munca lor atunci când le intră salariul și cele 16 sporuri pe card.

    27 comentarii

  1. Când spun că Bucureștiul e o imensă mahala, se supără anumite personaje de pe aici. Asta e nația, ăsta e Bucureștiul, ăștia suntem. Facem slalom zilnic printre ghiorlani și nesimțiți, care reprezintă majoritatea covârșitoare. Viața e prea scurtă pentru sacrificii inutile: emigrați, Alice vă va mulțumi mai târziu.

      (Citează)

  2. Off topic dar nu chiar: vai cât de jegoase pot fi autobuzele STB.. alea de fac stație pe banda 1 deși au alveolă dedicată..

      (Citează)

    • Pe de alta parte, foarte putini soferi lasa autobuzul sa iasa din statie si sa intre inapoi in banda. Am stat in unele autobuze pana s-a pus semaforul din spatele autobuzului ca sa poata intra in banda.

      E cu dus si intors, daca soferii ar respecta autobuzul, cred ca si soferii de STB i-ar respecta.

      Mai adaugam si faptul ca de multe ori, din cauza masinilor parcate, nu mai e loc in alveola ca sa bagi si sa scoti autobuzul.

        (Citează)

  3. Pe bvd. Mircea Voda aproape de intersectia cu str. Sf. Vineri este un centru educational (gradinita & gimanziu & liceu) “Laude-Reut”. Acolo se parcheaza ZILNIC pe banda 1 (ramane o singura banda circulabila) in asteptarea plozilor. La 100 de metri distanta este o parcare uriasa in spatele Tribunalului Bucuresti sau la 50 de metri se afla o alta parcare tot cu plata, cu locuri ceva mai putine.
    Si acum cireasa de pe tort: la 50 de metri de acest circ se afla sediul Brigazii Rutiere Bucuresti.

      (Citează)

    • Deci esti antisemit, ai ceva cu evreii, corect?

      Legat de ala cu volkswagenul, am mai vazut cateva cazuri similare, am o banuiala ca la un moment dat erau parcate multe alte masini intre el si trotuar, si au plecat pe rand si a lui a ramas singura pe mijlocul strazii.

      Pana nu se renunta la inchiriat loc de parcare de resedinta si nu se implementeaza un sistem de parcare pe zone (adica platesc abonament si am dreptul sa parchez pe orice loc de parcare din zona X), practic se incurajeaza tipul asta de parcat.

      Au cei de la primaria S3 aplicatie in care poti sa vezi cate locuri de parcare “de resedinta” sunt de fapt platite (as zice ca macar 20% in anumite zone sunt libere), insa alea nu pot fi cu adevarat folosite la potentialul maxim, pentru ca nu stii care e si care nu e. Si nu, faza cu parchezi pe loc de ala si lasi numarul in geam nu e ok, ca daca ma duc undeva poate am treaba si nu am chef sa stau la dispozitia unuia sa cobor in 5 minute sa mut masina ca mi-am pus-o pe locul pe care i l-a lasat lui bunul dumnezeu si domnu’ primar pe viata.

      P.S. Am loc de parcare de resedinta.

        (Citează)

  4. Ai sunat la politie sa sesizezi VW ala parcat in mijlocul strazii sau doar ai scris aici pe blog?

      (Citează)

    • Ce sa mai suni. Oricum ai destul loc, cu ce deranja acolo?
      Na, de asta e cum e in Ro. Ca ne doar in $ur si ne plangem aiurea. Cine sa isi ia timp sa sune, sa astepte politia, sa ii preseze sa o ridice sau ceva?

        (Citează)

    • Si asta cu sunat la politie e un sfat la fel de prost in cazul de fata. Practic vorbind cu ce ajuti? Politia daca ar vrea ar putea sa dea amenzi pentru parcare interzisa 24/7 pe orice 1km de bulevard din bucuresti, n-are nevoie de ajutorul cetatenilor ca sa indetifice astfel de parcari. Insa pe de alta parte, ar fi cea mai mare risipa de resurse sa sunam toti la politie sa reclamam parcari de genul. Poate ala pleaca in 5 minute dupa ce ai sunat tu, te astepti sa ce, sa vina echipaj in 30 de secunde de cand ai sunat? N-ar sta decat pe drumuri intre reclamatii, in timp ce repet, ar putea sa dea aceleasi amenzi si singuri daca si-ar dori, nu e ca si cum nu gasesti masini parcate aiurea fara ajutorul cetatenilor.

        (Citează)

    • @Boris fals fals fals

      1. Politia ar putea sa faca dar nu o face, atunci cand faci o sesizare sunt cam obligati sa o rezolve.

      2. Daca nu ar suna doar 2-3 oameni ci 100 ca sa reclame bombardierii care isi parcheaza masinile s-ar rezolva problema prin diverse actiuni…..

      3…..

      Toti vrem o tara ca afara dar sa nu facem nimic pt asta. Eventual ne plangem pe Facebook

        (Citează)

    • SirNeo, pai ti-o rezolva, iti dau rezolutie peste 30 de zile ca masina nu mai era acolo cand s-au dus ei sa constate.

      Vezi ca existau diverse aplicatii de la primaria generala si de la primariile de sector unde puteai/poti(?) sa faci asta. Imi aduc aminte ca am folsit una mai demult special pentru parcari, si asta am primit.

      Dar serios nu vad cum ar rezolva problema, cata vreme ei nu au chef sa dea amenzi multe pe motivul asta.

      Uite eu am reclamat alte chestii prin aplicatia de la S3 si chiar s-au rezolvat (inclusiv cu masina parcata aiurea, dar abandonata). Insa mi se pare pierdere de vreme (in primul rand pentru mine) sa reclam masina X care oricum pelaca in 15 minute.

        (Citează)

    • Boris e exemplul perfect de roman ca majoritatea romanilor. Daca folosesti aceste argumente esti si tu la fel:
      – da ce, tu esti politia?
      – da nu ai loc?
      – cu ce te incurca?
      – de ce sa suni la politie?
      – oricum toti fac la fel.
      – daca nu este loc de parcare, unde sa o las?
      – daca asa vreau eu, ce conteaza parerea ta sau legea?

      E practic la fel cum zicea Homer Simpson: “De ce sa mai incerci, renunta”.

        (Citează)

    • Eu sunt de acord cu Boris la faza asta – nu are nici un sens sa suni, din multe motive, de la “poate vreau sa imi vad de viata mea nu sa vanez marlani” pana la “cu o floare nu se face primavara”.

      Este nerealist sa credem ca acest gen de probleme se pot rezolva prin interventia publicului. Ca sa vedeti ca-i asa, trebuie sa ne intrebam care e sursa acestor probleme?

      Sursa principala este lipsa de respect fata de lege si fata de ceilalti a celor care parcheaza asa. Sursa secundara este incapacitatea sau lipsa de vointa a politiei de a-si face treaba.

      Nici una din aceste surse nu este rezolvata daca sun eu la politie sa reclam. Este foarte posibil ca un procent mic de astfel de incidente sa fie rezolvate, dar asta e irelevant, pe noi ne intereseaza sa rezolvam problema, nu 10% din cazuri.

      Oricum, intr-un anume sens, este si absurd sa cred ca atat timp cat politia nu isi face treaba, un telefon sau 100 o vor determina sa isi faca treaba, nu? Daca politia poate/vrea sa isi faca treaba, nu este nevoie de telefonul meu.

      Telefonul este necesar atunci cand:
      – e vorba de probleme pentru care nu este stipulata supraveghere continua (deci nu trafic, nu infractiuni etc), cum ar fi ca ai un copac putred pe strada sau a crapat o teava etc
      SAU
      – e vorba de o urgenta (incendiu, accident de orice fel, infractiune in curs etc).

        (Citează)

    • @Marean nu este absurd. Aia se fac ca nu vad problema dar daca le este semnalata in 8/10 cazuri isi fac treaba. O amenda, o ridicare de masina. Azi am reclamat eu bombardierul, maine il reclami tu poimaine nu mai barcheaza ca un bou ca il arde la buzunar

        (Citează)

    • @SirNeo
      Care ar fi explicatia pt care isi fac treaba daca le este semnalata problema? Ca eu nu prea o vad, cred ca este mai mult wishful thinking din partea ta.

      Ei or fi obligati sa raspunda la sesizare, dar asta nu inseamna nimic, vor raspunde ca au fost dar ala nu mai era acolo sau nu au putut sa-i dea amenda ca nu era la masina sau alte prostii.
      Realitatea e ca politia nu vrea sa faca treaba. Ca daca ar vrea, ar fi suficient ca oricine sa trimita o filmare si politia doar sa trimita amenda prin posta marlanului. Ma rog, daca ar vrea in primul rand i-am vedea in trafic, de unde au disparut de niste ani buni.

      Acest tip de crowd source policing inteleg ca pe cale sa fie implementat prin alte tari, parca am citit ceva de UK. In Romania insa nu exista nici macar speed cams, deci nu vom avea degraba asa ceva.

        (Citează)

  5. sa vezi ce minuni face o cheie data pe portiere cand esti in trecere pe langa marlan, niste stergatoare rupte. face minuni
    dragoste doar cu forta se poate

      (Citează)

    • Asta este cel mai prost sfat posibil. O cheie pe portiera face minuni pana cand te prinde proprietarul si se ajunge la agresiuni fizice sau pana cand nu-ti dai seama ca este o camera pe un bloc si te trezesti ca trebuie sa platesti raparatia pentru 10 masini (plus ca ai toate sansele sa te alegi si cu dosar penal).

        (Citează)

    • Dar oua pe geamuri? E la fel de grav :D

        (Citează)

    • Andrei G:
      (plus ca ai toate sansele sa te alegi si cu dosar penal).

      Șansele să te alegi cu dosar penal pentru așa ceva sunt chiar 100% dacă ești „prins”, deci asta cu distrugerea aș lăsa-o ca ultimă variantă. Da, uneori aș vrea să se dea o lege să poți sparge farurile/stopurile mașinilor parcate aiurea, dar cică nu ar fi civilizat să se întâmple asta. Din păcate.

        (Citează)

    • Sincer, când n-ai suficient loc pe trotuar din cauza unei maşini staționate, cum poate dovedi cineva că e vandalism? Dacă e un spațiu de doar 30-40 cm şi întâmplător am cheile de la casă în mână poate spune cineva că e vandalism?

        (Citează)

  6. Lucrurile nu se vor schimba pana cand nu se va aplica legea si/sau vor fi legi mai bune , e simplu . De la un nesimtit care parcheaza aiurea fara sa-l intereseze de restul , pana la altul care arunca un gunoi pe jos sau care asculta muzica tare la 3 am , la cei care fac ” liniute ” sau care circula cu cazane care scot fum negru etc. – daca si-ar lua o amenda de fiecare data cand face o tampenie care e in detrimentul comunitatii ,banuiala mea e ca se va opri . Nu vreau sa cred ca noi ca popor suntem mai rai ca cei din vest de ex, doar ca acolo ce sa vezi legile se aplica si amenzile sunt pe masura si ca prin minune lumea e mai civilizata :)

      (Citează)

  7. :)) camera pe bloc care sa iti vada fata? si e spatiul public, nu are voie sa te inregistreze.
    hai sa nu mai vorbim de identificare.
    deci ramane cum am zis, dupa ce isi ia niste chei sa vezi cum isi cauta loc de parcare.

    Andrei G:
    Asta este cel mai prost sfat posibil. O cheie pe portiera face minuni pana cand te prinde proprietarul si se ajunge la agresiuni fizice sau pana cand nu-ti dai seama ca este o camera pe un bloc si te trezesti ca trebuie sa platesti raparatia pentru 10 masini (plus ca ai toate sansele sa te alegi si cu dosar penal).

      (Citează)

  8. SirNeo:
    @Boris fals fals fals

    1. Politia ar putea sa faca dar nuo face, atunci cand faci o sesizare sunt cam obligati sa o rezolve.

    2. Daca nu ar suna doar 2-3 oameni ci 100 ca sa reclame bombardierii care isi parcheaza masinile s-ar rezolva problema prin diverse actiuni…..

    3…..

    Toti vrem o tara ca afara dar sa nu facem nimic pt asta. Eventual ne plangem pe Facebook

    Eu am sunat o dată când o duduie a parcat bemveul pe 3 locuri de parcare și a plecat, i-am zis înainte sa plece sa o parcheze cum trebuie dar m-a înjurat și a plecat. Am sunat la poliția locală sect 3 și mi-a spus că va veni un echipaj când va fi liber, bineînțeles că probabil nu a venit niciodată. Mi-am cautat alt loc de parcare și după vreo 30 min plecase și duduia.
    Singura soluție pe care o văd este să existe o aplicație unde poți posta poză sau video ca plângere și politia sa ii trimită amenda acasă. Sa fim sinceri, pentru câte nereguli sunt zilnic, e imposibil sa se prezinte o mașină de poliție peste tot pe unde se întâmplă astfel de lucruri.
    In Olanda-eindhoven există pe toți stâlpii un număr de WhatsApp unde te invită să reclami fapte ilegale, deci se poate.

      (Citează)

  9. Eu nu mai am nici o asteptare nici de la semenii mei, nici de la autoritati. Si nu de azi de ieri, ci de multi ani de zile. Am inceput sa apreciez parcari de genu alora de mai sus. Macar nu incurca. Ala cu bmw era pe sens unic, puteai trece pe langa el. Alalalt a lasat-o in mijlocu strazii, loc destul, vizibilitate ok. Sa vezi cand parcheaza cate un prost de blocheaza traficu sau iti ia de tot vizibilitatea in dreptu trecerilor de pietoni. Sau pune avariile pe unica banda de facut dreapta de ex. Deci se poate mult mai rau.
    Si astia care o tot dati cu sunat la politie, zgariat usi, dat cu oo…….coborati taticu la realitate.

      (Citează)

  10. Citind comentariile de mai sus, in care exista sfaturi cu sunat la politie pentru ca (insert random motive here).
    Am sunat eu. Eram pe Prelungirea Ghencea, pana in intersectia cu Valea Oltului. Era vreo 9 seara, trafic inca. Din masina, vad intins la marginea trotuarului un barbat. Era intins perfect. Avea un carucior cu care cara diverse, insa acesta era aproape in mijlocul strazii. Am evitat caruciorul, insa nu am avut unde opri. Am sunat la 112 sa trimita un echipaj de politie sa verifice daca acel om este ok, daca a avut un infarct, este mort sau beat sau orice. Cearta pe care am primit-o pebtru ca am sunat la ei pentru asa ceva nu am primit-o nici la scoala. Trebuia sa opresc eu sa ma duc sa ii ofer un pahar cu apa, sa verific semnele vitale si apoi sa sun la ei. Ca ei sunt ocupati si nu pot trimite o salvare asa aiurea. Eu am zis ca poate merge un politist care patruleaza sa verifice, orice. Mai sa imi iau bataie prin telefon. Mi se facuse rusine ca am sunat si deranjat. Dupa aproape 1 h, am fost sunata de cineva care era de la salvare sa ma intrebe locatia exacta ca ei nu stiu unde sa mearga. Le-am explicat inca o data, dar si aici era un sictir si o nemultumire ca i-am pus pe drumuri pt o persoana care parea sa fie un om al strazii. Concluzia? Atitudinea avuta nu ma incurajeaza sa mai sun. M-am simtit ca in clasa a doua cand te pune invatatorea la colt si te cearta. Lasa omul sa fie mort pe trotuar, numai nu deranja cu telefoane aiurea.

      (Citează)

  11. da’ ce-am facut, bainene, de nu mi-ai aprobat si mie comentariul?! :P

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus