un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O cameră mare de supraveghere pe Mihai Bravu

29 Apr 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Pe Mihai Bravu, vizavi de cofetăria Alice, pe terasa blocului este montată camera video imensă de mai jos:

Camera în sine probabil are un zoom 30x sau ceva, poate fi orice în acea carcasă. Dispozitivul pe care este montată se numește uzual PTZ Scanner (pan-tilt-zoom, deși zoomul îl face obiectivul motorizat al camerei video) și are rolul de a învârti camera în ce direcția vrea operatorul. Practic, dacă nu vrei o cameră clasică tip dom, pui una normală într-o carcasă IP68 și pe un astfel de motor învârtibil.

Cele două urechi din laterale sunt iluminatoare în infraroșu de mare putere. Nu văd nici o etichetă de brand, dar telefonul meu are limitele sale.

Sectorul 3 are camere montate pe blocuri, cică supraveghează intersecțiile cu ele sau asigură “securitatea cetățeanului”. Eu sunt curios dacă cineva chiar face asta. Dacă mai treceți pe acolo, uitați-vă dacă vedeți acea cameră mișcându-se sau măcar în altă poziție.

Eu mă uit uneori dacă se mișcă vreo cameră din sistemul de monitorizare a traficului. În fond, cineva le-a vrut prin caietul de sarcini instalate tot pe scannere PTZ, dar nu am văzut niciodată vreuna mișcându-se.

    22 comentarii

  1. Vi se pare ok ca toate spațiile publice să fie monitorizate video? Serios întreb.

      (Citează)

  2. Si eu sunt de acord cu monitorizarea spatiilor publice. La cate rahaturi se întâmpla ai nevoie de mijloace de descurajare si supraveghere pentru a prinde nenorociții.

      (Citează)

  3. Nu exista decat interesul cheltuirii banilor, ulterior nu se intretine nimic, nu se monitorizeaza nimic. Banuiesc, ca londonezii cand au montat atatea camere, au avut un plan, o proiectare care a vazut in ansamblu problema. Au un centru de monitorizare,un sistem de pastrare a datelor centralizat. Astept stirea ca sistemul de supraveghere video a ajutat la solutionarea unui caz.

      (Citează)

    • In Oradea sistemul de camere publice a ajutat la rezolvarea multor situatii asa se lauda Primaria si Politia

        (Citează)

  4. Sunt curios cum face față trăsnetelor, că pare un magnet pentru așa ceva după cum e poziționată acolo.

      (Citează)

  5. ai impresia ca trebuie sa ti dea tie cineva socoteala cand se rezolva un caz?
    si da, exista data centere unde se stocheaza aceste date, de unde se dau catre ”organe”

    Nicu:
    Nu exista decat interesul cheltuirii banilor, ulterior nu se intretine nimic, nu se monitorizeaza nimic. Banuiesc, ca londonezii cand au montat atatea camere, au avut un plan, o proiectare care a vazut in ansamblu problema. Au un centru de monitorizare,un sistem de pastrare a datelor centralizat. Astept stirea ca sistemul de supraveghere video a ajutat la solutionarea unui caz.

      (Citează)

    • Da, asa ar fi frumos sa se intample. Sa anunte din cand in cand Politia ca, folosind sistemul de supraveghere video montat la nivel de oras, au reusit sa rezolve 1-2-10 cazuri.
      Un astfel de demers ar avea cel putin 2 beneficii:
      1. Cetatenii precum @Danutz de mai sus nu ar mai fi atat de paranoia legat de supraveghere si ar accepta mai usor astfel de proiecte;
      2. Potentialii infractori ar fi mai reticenti cand ar vrea sa fure ceva / sa agreseze pe cineva, daca ar sti de la inceput ca sunt toate sansele sa fie filmati. Preventia este mai buna decat pedeapsa ulterioara.

        (Citează)

  6. Andrei G:
    Da, asa ar fi frumos sa se intample. Sa anunte din cand in cand Politia ca, folosind sistemul de supraveghere video montat la nivel de oras, au reusit sa rezolve 1-2-10 cazuri.
    Un astfel de demers ar avea cel putin 2 beneficii:
    1. Cetatenii precum @Danutz de mai sus nu ar mai fi atat de paranoia legat de supraveghere si ar accepta mai usor astfel de proiecte;
    2. Potentialii infractori ar fi mai reticenti cand ar vrea sa fure ceva / sa agreseze pe cineva, daca ar sti de la inceput ca sunt toate sansele sa fie filmati. Preventia este mai buna decat pedeapsa ulterioara.

    Plot twist :

    Poate Danutz e interlopul si faptulc ca sunt camere peste tot ii strica combinatiile sau rateaza sanse unice in viata…

    Exact ca atunci cand a dat BAC-ul si a vazut ca sunt camere montate in sala de examinare, de atunci a prins ura pe ele.

    Singurele camere care ii plac sunt alea de la videochat unde se uita dupa veverite.

      (Citează)

  7. Locuiam într-o intersecție monitorizată din sectorul 3. Când erau accidente rutiere se scoteau filmele de pe bloc. Unele din ele au apărut și la TV, sau pe YouTube.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus