un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dispozitive inedite de la CES 2022: ferestre automatizate, trackere, BMW care-și schimbă culoarea, simulator de persoane în casă

19 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Aici este o listă de gadgeturi sau dispozitive inedite, poate de nișă, care uneori doar demonstrează niște tehnologii, dar nu musai le și impus pe piață. Despre cele mass-market—televizoare, routere, laptopuri inedite—am scris aici.

FERESTRE GLISANTE SMART SLYDR

SmartSlydr sunt ferestre glisante motorizate, se deschis și se închid singure. Mie îmi place mult ideea aceasta pentru că aș vrea și la mine în casă ferestre care să se închidă și să se deschidă singure, de exemplu câte 20 de minute de 3 ori pe noapte pentru aerisirea și răcorirea camerei sau atunci când suntem plecați de acasă.

Cele de la Smart Slydr sunt glisante, se potrivesc mai degrabă caselor americane. Îmi place însă că există așa ceva.

CARD DE TRACKING CHIPOLO CARD SPOT

Chipolo Card Spot este un gadget pe care-l ții în portofel. Dacă-l pierzi, îi poți afla poziția. Card Spot arată ca un card de credit, este subțire pentru a încăpea în portofel, iar bateria ține vreo 2 ani. Important este și că este compatibil cu tehnologia și rețeaua Apple Find My, adică alte dispozitive Apple îi vor raporta poziția atunci când îl detectează în jurul lor.

De fapt Chipolo vindea și până acum trackere în formă de card bancar, modelul Card normal, se găsește și la eMAG. Card Spot este utilizabil doar pe Apple Find My și se controlează de acolo. Problema dispozitivului este că nu înțeleg de ce nu ai lua direct un Apple AirTag.

PROIECTORUL PORTABIL SAMSUNG

Samsung Freestyle 550 este mic, ușor de transportat și poate fi chiar și înșurubat în lustră pentru a fi alimentat de la o dulie E27 sau de la o baterie externă de putere mai mare.

Freestyle 550 are ieșire 1080p, cântărește cam un kilogram și integrează și un difuzor. Este gândit pentru prezentări ad-hoc, privit un film în camping sau la cort, transformat orice perete într-un monitor de maxim 100 de inci pentru telefonul sau laptopul tău. Nu-i rău ca idee, este doar scump la un preț anunțat de 900 de dolari.

Treaba cu dulia E27 nu-i chiar așa utilă, zic eu. Accesoriul respectiv, care se achiziționează separat, se fixează direct pe proiector. Proiectorul practic devine un soi de bec, util în unele situații, dar și mai util era dacă ar fi existat un cablu pe care să-l înșurubezi în dulia din tavan. Nu că te-ar împiedica cineva să faci chiar tu unul, de fapt, cu o dulie luată de oriunde.

HOMESHADOWS SIMULEAZĂ CĂ ESTE CINEVA ACASĂ

Becurile cu control de la distanță sunt uneori prezentate ca o soluție de păcălit răufăcătorii că este cineva acasă. Se pot aprinde și stinge singure, ca și cum ar fi cineva prin acele camere.

Homeshadows merge mai departe. Dispozitivul variază lumina din cameră ca și cum s-ar plimba cineva prin ea. De afară, privind doar perdelele, pare că umbra unei persoane se plimbă de la stânga la dreapta prin cameră.

TECH-BREAK PENTRU ÎNCUIAT GADGETURI

Tech-break este un fel de seif pentru părinții care vor să încuie telefonul, tableta sau tastatura copilului pentru o vreme. Are mai multe sertare, poți regla pentru fiecare un număr de ore de blocare sau un program zilnic de deschidere.

De ce nu un seif normal sau o cutie închisă cu cheie? Eh… poate că unii vor automatizarea problemei.

BMW-ul CARE ÎȘI SCHIMBĂ CULOAREA

O mașină BMW a fost acoperită cu paneluri eInk, așa că își schimbă culoarea de la alb la negru sau în tonuri de gri. Tehnologia este subțire și arată natural pe mașină, iar efectul este foarte plăcut vizual.

    22 comentarii

  1. Asta cu bmw imi aminteste de filmul doua lozuri. Cine nu stie sa caute pe youtube “ce culoare are mașina asta?”

      (Citează)

  2. Există dispozitive ieftine care simuleaza TV-ul aprins

      (Citează)

  3. Interesant gadgeturile prezentate anul acesta la CES .
    Cel mai spectaculos este de departe BMW-ul care își schimbă culoarea.

      (Citează)

  4. oare e legal sa schimbi culoarea masinii? Mai adaug si o placuta deaia sa schimb numarul si e numa bun de anumite activitati.

      (Citează)

  5. SmartSlydr ala nu sunt “ferestre automatizate”, ci e vorba un motoras care misca ferestrele, la fel cum exista deja de mult timp motorase care misca storurile sau jaluzelele etc
    nu mi se pare mare branza, e mai mult un nice to have, si evident problema este daca se poate integra in alte sisteme, ca sa faci automatizari, altfel este absurd sa deschid fereastra de pe telefon

    ar avea un use case:
    – pentru cand ploua afara si nu esti acasa, sa se inchida automat fereastra
    – iarna/ vara, sa aeriseasca automat periodic, fara sa pierzi multa caldura sau racoare, si evident sa opreasca centrala sau AC-ul cat timp e deschisa

    in rest nu prea le vad utilitatea

      (Citează)

    • Bonus pentru Bucuresti si Beijing: sa urmareasca nivelul de poluare si sa deschida cand e minim. Sau cand se schimba directia vantului la groapa de gunoi.

        (Citează)

    • Da si asta, am uitat sa scriu. Eu am deja automatizare care ma notifica daca e poluare mare (airly, prin homeassistant, notificare tts pe google home, ca sa auda toata familia)

        (Citează)

    • @Marean: tu folosești adresa de email cu care comentezi sau e pusă la mișto? Că trebuie să-ți trimit un voucher pe ea.

        (Citează)

    • Cât despre ferestre, așteptarea mea este că se pot integra într-o soluție smart home. Pe mine mă interesează scenariul tău de aerisire periodică. Aș vrea de ex noaptea să se deschidă câte 15 minute de 3 ori pe noapte, cât să aerisească fără a răcori prea mult camera. Dorm mult mai bine cu aer proaspăt. Similar și când plecăm de acasă o vreme.

      Intenția mea nu este să le deschid din telefon în loc de la mâner și atât.

        (Citează)

    • Există senzori de umiditate care să acționeze închiderea ferestrei.

        (Citează)

  6. nwradu:
    @Marean: tu folosești adresa de email cu care comentezi sau e pusă la mișto? Că trebuie să-ți trimit un voucher pe ea.

    E pusa la misto bineinteles, nu folosesc niciodata o adresa reala cand comentez pe bloguri :-))

    La acest comentariu insa e cea reala. Multumesc frumos!

    Am vazut cand ai scris de voucher dar ma gandeam sa il refuz, ca am eu o regula ca nu ma bag la lucruri moca le net, dar acum ma gandesc ca pot face o exceptie, ca vorba aia, am muncit pt voucher :-))

      (Citează)

  7. Primit, thank you!

      (Citează)

  8. Ce vremuri, cand ne uitam la Knight Rider si filme cu James Bond, iar masina isi schimba culoarea sau raspundea la comenzi vocale. Acum poti sa iti iei masina cu de toate direct de la dealer.

    Eu as vrea niste jaluzele care sa se traga singure cand rasare soarele sau cand vine pisica sa se uite pe geam in timpul zilei…

      (Citează)

  9. Există schimbătoare de aer care iti permit sa ai aer proaspăt tot timpul, mențin presiunea pozitivă in casa si fac asta fara pierderi de căldură. De ce nu ai folosi asa ceva si ai pune o automatizare să îți deschidă ferestrei noaptea?

      (Citează)

    • Pentru ca schimbatoarele astea au nevoie de o gaura in perete si de alimentare electrica si poate nu toata lumea vrea sa faca modificarile acestea (semi-)permanente.

        (Citează)

    • @Vlad, spre deosebire de sistemele smart de deschidere a ferestrei care implica gauri in perete pentru montarea dispozitivului. Si pe langa alimentare electrica au nevoie si de o conexiune permanenta la internet. Eu tot ca pe o modificare semi-permanenta o vad.

        (Citează)

  10. Marean:
    Da si asta, am uitat sa scriu. Eu am deja automatizare care ma notifica daca e poluare mare (airly, prin homeassistant, notificare tts pe google home, ca sa auda toata familia)

    Cum ai reusit? Cativa pasi, pls! Am sapat vreo 30min si nu mi-am dat seama. Multumesc!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus