un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple lansează AirTags și noi iPad Pro și iMac, dar nu un iPad Mini pentru mine

20 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Apple a prezentat acum câteva minute diverse noi produse, inclusiv Airtags, un iPad Pro adus la zi și un iMac foarte mișto.

Eu sunt super ofticat că nu au prezentat și un nou iPad Mini, pentru că aș fi vrut să cumpăr unul adus la zi. Aștept de ani de zile ca Samsung sau altcineva pe Android să scoată o tabletă performantă de 8 inchi, că vechiul meu Tab S2 nu prea mai poate ține pasul cu lumea modernă.

Nu s-a întâmplat. Samsung face doar tablete de 10 inchi. Un model pe care l-aș fi cumpărat a fost Huawei M5 de 8 inchi, dar nu l-am găsit niciodată în stoc, iar acum situația sa este incertă. Așa că îmi puneam speranțele într-un nou iPad Mini și aș fi trecut la Apple, deși n-am chef de această complicație și nici să plătesc prețul cerut de ei. Android nu-mi oferă alternative, că atât îi duce mintea pe toți cei implicați în acest ecosistem.

Nici Apple nu a adus un nou iPad Mini. Știu, segmentul nu are mari vânzări pentru că telefoanele mobile au ecran aproape la fel de mare. Eu aș fi vrut unul.

Apple a anunțat noile Airtags, adică mici dispozitive pe care le atașezi unor obiecte pe care n-ai vrea să le pierzi. Am scris aici despre de ce sunt mișto, iar aici un review pentru Samsung SmartTags. Cel Apple costă însă 29 de dolari în varianta cu UWB, așa că este cazul ca și noul Samsung SmartTag+ să scadă la același preț, iar modelul SmartTag, cel fără UWB, ar trebui să fie și mai mic de astăzi.

Noul iPad Pro este mișto, performant, cu ecran superb și noul procesor Apple M1, dar nu-i pentru mine. Nu lucrez așa mult pe tabletă.

De remarcat însă că noul iPad Pro are practic chipset de laptop și desktop. Are și port Thunderbolt, are și modem 5G, are cameră normală și ultra-wide, are și cameră ultra-wide de selfie-uri.  Ecranul este unul Mini LED de aceeași calitate ca și ProDisplay XDR-ul mare.  Producătorii de Android n-au nici o șansă să-i mai prindă din urmă, iar Surface-urile încă se chinuie cu procesoare Intel și cu Windows la care trebuie să robotești tu.

Culmea este că au pus 2.500 de zone de local dimming pe un ecran de 12,9, iar un televizor Samsung de diagonală 65 inchi are mult mai puține.

Noul iMac vine acum în mai multe culori, ceea ce îmi place, că e nevoie de culoare mai multă în viață. A fost upgradat la noul procesor Apple M1, după cum era de așteptat, așa că acum pornește imediat și este bun cam în orice tip de task.

Este însă uimitor cât de subțire este acum un all-in-one. Procesorul M1, care de fapt este un chipset ce include și memoria RAM și alte controllere, permite ca noul iMac să fie de grosimea unei tablete și să nu mai necesite un sistem complex de răcire. 11,5 mm grosime are, iar nivelul de zgomot este de obicei în jur de 10 dB, a zis prezentarea. Au mutat portul RJ-45 pe sursa de alimentare, iar apoi rețeaua “intră” în iMac prin cablul de alimentare, care are conector magnetic.

Camera web urcă la 1080p și are senzor mai mare. Asta rezolvă una din problemele de care se plângeau toți utilizatorii Apple și probabil vom vedea aceeași cameră web și pe viitoare laptopuri. Folosește inclusiv deep fusion și local tone mapping, aproape ca un telefon în procesul de fotografiere. Are și o tastatură nouă ce include buton de TouchID pentru login și autorizare plăți.

1.299 dolari și include ecran de rezoluție 4,5K. Greu de bătut pe piața de desktopuri.

Apropo, Apple a prezentat într-o oră vreo 5 produse și servicii noi, iar vreo două dintre ele sunt probabil cele mai bune din lume în segmentele lor, nu ceva de trecut rapid peste. Poate învață și chinezii ceva din asta, apropo de prezentările lor prea lungi.

Chiar sunt nervos legat de lipsa unui nou iPad Mini. Eram la etapa de shut up and take my money. Nu pot decât să sper că vor lansa una fără mare tam-tam în curând.

    22 comentarii

  1. dupa iphone cipul asta M1 a fost si este ceva impresionant.

    inca n am vazut o baterie de lunga durata, ceva gen 50 de ore, asta m ar fi facut sa iau un macbook air. poate la M2.

    restul nu sunt pentru mine, nici macar un airtag de ala.

      (Citează)

  2. Au pus mini-LED în iPad Pro, just wow! Prețul unui mini-LED este extrem de scump și se spune ca abia prin 2027 o să ajungă la un preț rezonabil.

    AirTag-urile arată mișto și un preț foarte bun.

    De iMac, nu știu ce să spun, nu înțeleg de ce Apple nu a făcut un iMac cum este Pro Display XDR: https://www.apple.com/pro-display-xdr/

    Arată mult mai bine. Eu aștept oricum MacBook-ul de 16-inch la sfârșit de an. Au rezervat întreagă producție de procesoare pe 4nm.

      (Citează)

    • Pentru că vrea să vândă acel monitor pentru oamenii care au nevoie de performanțele sale, adică profesioniști care fac mulți bani. iMac este mai pentru toată lumea.

        (Citează)

    • Știu, doar că m-am referit la design-ul Pro Display XDR. Arată mult mai bine și mai elegant și putea să fie adaptat pentru iMac.

        (Citează)

  3. Mai cumpara lumea tablete? De ce?

      (Citează)

    • Eu citesc zilnic de pe una. Este utilă și în deplasări de o noapte, în loc de laptop, că mi-este suficientă, plus pentru browsing și alte activităti relaxante când vreau un ecran mare, dar nu foarte mare.

        (Citează)

  4. deci acum e mai simplu sa afli pe unde se plimba amanta/sotia/whatever ..
    pui un airtag de ala in geanta si da-i search :D

      (Citează)

  5. M5-ul meu de 10″ este foarte bun și acum, la 2 ani după achiziție. Cel de 8″ a tot fost pe Amazon UK și DE cu preț OKish, merita luat dacă aveai nevoie și cred că era acceptat la service în România. Din câte am văzut, garanția e pe UE, bagi seria pe site-ul Huawei și îți spune pe ce țări este valabilă și estimat până când.

    Degeaba sunt monitoarele mișto dacă nu sunt calibrate după vreo lună de folosire.

    Iar la laptop-urile cu M1, poate s-au uitat inginerii Apple la Linus și au descoperit padurile termice cum sunt cele de la Arctic, ca să nu mai intre in throttling.

      (Citează)

    • Eu încă n-am văzut/auzit de vreun display Apple care să necesite calibrare, iar pentru nevoi speciale în MacOS există profile specifice pentru alte monitoare. Asta în contextul în care fotografii și designerii nu-și calibrează display-ul, fiind considerate cumva industry standard. Pe scurt, nu trebuie.

      Diferențele cu pad-uri termice erau mici, nici nu merită pentru un ultrabook de 13”.

        (Citează)

    • Pare ca nu cunosti domeniul.

      In primul rand ca exista cel putin 3 variante de punct de alb, functie de tipul de editare pentru care va fi folosit, pentru foto, video sau alt continut digital.

      In al doilea rand nu se stie ce tip de lumina va fi in camera unde va fi folosit monitorul, deci luminozitatea este aproape sigur incorect setata.

      in al treilea rand toate acestea se pot verifica si seta corect dupa cateva zeci sau sute de ore de functionare in care se aseaza culorile si luminozitatea ecranului. Intervalul de timp necesar pentru rodare difera in functie de tipul ecranului.

      Si desigur nu se stie pe ce sistem va fi folosit monitoru si ce placa video ii va da semnalul video. Deci trebuie calibrata si corectata si partea de culori care pleaca din placa video si ajunge pe ecran astfel incat sa corespunda functie de produsul rezultat.

        (Citează)

    • @Gaelex: Aia la studiouri mari, sau la freelanceri care lucrează pentru ele, caz în care respectivii nu se uită la MacBook Pro sau Pro Display XDR, cu atât mai puțin la ultrabook-uri sau iMac-uri colorate.

      În rest, majoritatea le-au folosit și le folosesc în continuare cu succes fără să analizeze variantele punctului de alb. Dar cei ca tine aleg să se blocheze în te miri ce teorii care nu numai că nu au idee unde se aplică, dar nu cunosc și nici nu sunt interesați să cumpere produsele. Eu comentez astfel nu pentru că sunt fanboy, ci pentru că le folosesc și implicit mă documentez. Tu nu numai că nu le folosești, dar și puținul pe care-l citești e scris de alții care nu folosesc.

        (Citează)

    • Nu e nevoie sa fii de la studiou mare ca să faci o treabă corect și profesional. Un colorimetru bun costa sub 300 de euro sau se poate închiria cu 75 de lei pe zi de la F64.

      Dar nah, dai 2000 de euro pe echipamente Apple și nu dai 200 de lei sa le setezi corect și perfect peste weekend. Dacă e ecranul deja rodat durează 45 de minute spre o oră toată calibrarea.

      Eu mi-am luat colorimetru ca jucărie și gadget in casă, nu mă așteptam să facă ceva excepțional de incredibil. Dar acum ecranul laptopului Huawei și Dell-ul de la PC arată aproape la fel de bine și similar in privința culorilor.

      Eu cred că în special luminozitatea ecranului contează pentru confortul ochilor.

        (Citează)

  6. Si eu eram curios sa vad un nou iPad Mini. In prezent am iPad Mini 5 si sunt multumit. Daca ar fi scos un iPad Mini performant acum, ar fi canibalizat iPad Air-ul nou. Noile iMac-uri nu m-au dat pe spate, tot mi se pare best deal Macbook Air sau Mac mini sincer. Sunt mult mai versatile si mai convenabile raport value for money.

      (Citează)

  7. @nwradu din păcate slabe șanse ca în toamnă să vezi un iPad mini, cel mai probabil anul viitor în martie-aprilie.

      (Citează)

  8. Cred ca iPad-urile sunt singurele tablete “normale”. Toti ceilalti producatori au un hardware nasol in tablete. In ziua de azi sa mai ai 2GB RAM in tableta e rusinos comparat cu telefoanele care au dublul memoriei. Ecranele si restul hardware-ului – si mai rau. Calitatea finisajelor aceeasi poveste – parca toti vreau sa ingroape categoria.

      (Citează)

  9. Silviu:
    Si eu eram curios sa vad un nou iPad Mini. In prezent am iPad Mini 5 si sunt multumit. Daca ar fi scos un iPad Mini performant acum, ar fi canibalizat iPad Air-ul nou. Noile iMac-uri nu m-au dat pe spate, tot mi se pare best deal Macbook Air sau Mac mini sincer. Sunt mult mai versatile si mai convenabile raport value for money.

    Exact, Ipad Mini 5 e ce trebuie la ora asta. Bine, nu are FaceID sau display de ala…smecher dar e bun la nevoile din ziua de azi

    Ps: si eu as fi vrut un nou ipad mini, deocamdata stau cu un Mini gen 2

      (Citează)

    • Nu e fix ce trebuie, e prea mic. Ce nu înțeleg eu e de ce are lumea impresia că cererea e mai mare decât estimează producătorul, care are studii de piață aprofundate – la fel e și cu telefoanele mici, percepția e că lumea le-ar cumpăra, dar de fapt nu e așa.

      Cine folosește un iPad pentru orice legat de grafică sau documente (scan/adnotări etc.) nu poate folosi un Mini, ăla e pentru stat în pat și citit ceva. Cei ce cumpără tablete pentru așa ceva sunt mai puțini, mai ales că și telefoanele sunt mai mari. De când există Side Car în macOS chiar că nu mai merită să cumperi ceva sub 11” dacă ai orice MacBook – aici intră cei ce le folosesc intens.

        (Citează)

  10. Prima mea tabletă a fost de 10 inci, un Asus Transformer. Mi s-a părut prea mare și atunci am trecut la tablete de 8 inci. Și eu consider că tableta de 8 inci e perfectă (am avut o tabletă LG GPad 8.3 și una Huawei M3. GPad-ul l-am dat în familie după ce am cumpărat M3. Am dat M3 pentru că rămăsese fără spațiu liber destul de repede și nu mai primea actualizări, iar eu m-am mutat de pe tabletă pe un telefon de muncă. Aveam speranțe că Xiaomi va scoate un MiPad nou de 8 inci, dar se pare că producătorii consideră că nu mai trebuie să investească în tabletele de 8 inci.

    Legat de noul iMac, nu vorbește nimeni despre bărbia aia hidoasă? Apple a trecut de mult de la design bun la unul care e doar “buy us ’cause we’re Apple”. Jobs n-ar fi acceptat niciodată un astfel de design asimetric.

      (Citează)

    • Ba da, ăia care n-au ce face vorbesc despre rame (bezels) și bărbii. Cel mai important la design-ul Apple e că e recognoscibil chiar și fără să se vadă sigla. Că e frumos sau urât ține de gust, nu-i poți mulțumi pe toți, dar faptul că produsele lor apar în majoritatea pozelor pentru că au un aport estetic e mare lucru.

      Prea puțini vor tablete mici, e clar, dar ar fi culmea să știe producătorii mai multe decât x de pe internet.

        (Citează)

  11. dam167:
    Ba da, ăia care n-au ce face vorbesc despre rame (bezels) și bărbii. Cel mai important la design-ul Apple e că e recognoscibil chiar și fără să se vadă sigla. Că e frumos sau urât ține de gust, nu-i poți mulțumi pe toți, dar faptul că produsele lor apar în majoritatea pozelor pentru că au un aport estetic e mare lucru.

    Prea puțini vor tablete mici, e clar, dar ar fi culmea să știe producătorii mai multe decât x de pe internet.

    Îmi pare rău, dar Apple a tot spus că design sus, design jos atât de mult timp, așa că e normal să fie atacați pentru design-ul inestetic acum. Cei care apără design-ul inestetic sunt cei care apără Apple pentru orice, dacă-mi permiți să spun așa. Singura mare inovație din ultima vreme e acel procesor M1 pe care acum îl bagă în absolut orice (și e normal să-l folosească în toate produsele lor). M-am săturat de oamenii care ar cumpăra și un rahat propriu-zid dacă are sigla Apple. Îți recomand filmul Idiocracy dacă nu l-ai văzut. Suntem deja pe la jumătatea drumului din film.

    Piața tabletele mici de 8 inci e mai mare decât se crede. Problema este că producării au impus tabletele super mari de la 10 inci în sus pentru că vor să le transforme în mini laptopuri și aici greșesc. Tabletele nu vor înlocui laptopurile vreodată. De-asta am și renunțat la tabletă, deși era super utilă pentru mine la 8 inci. Mi s-a părut că 8 inci reprezintă compromisul perfect între dimensiune și portabilitate.

      (Citează)

    • Nici eu nu sunt fan Apple, dar nu pot sa contest ca au cateva categorii de produse unde efectiv nu au concurenta pe piata.
      Un exemplu ar fi tabletele, toti producatorii care folosesc Android lansand numai modele care par sa aiba tehnologie veche de 2-3 ani.
      Iar la categoria all in one, pare ca noul iMac este cu cateva clase peste tot ce ofera concurenta.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus