un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cea mai elegantă metodă de pus filme pe televizor: activezi media server-ul integrat în Windows și scapi de stick-uri USB

20 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

48 comentarii

Acesta a fost unul dintre cele mai citite articole anul trecut, așa că îl repun aici astăzi.

Există o metodă mai bună de a pune un film pe televizor decât printr-un stick USB sau prin cablu de la calculator. Este foarte simplu să faceți un media server accesat de smart tv prin rețeaua casei.

N-am mai piratat de mult filme, dar tot sunt situații când trebuie să pun un clip video sau mai multe pe televizor. De obicei fac asta cu un stick USB, că televizorul este în altă cameră. Și atunci începe un bal. Întâi trebuie să-mi găsesc stick-ul sau SSD-ul extern, apoi trebuie să copiez 20-30 GB pe el, ceea ce durează câteva minute, apoi cotrobăi prin spatele televizorului și îl înfig în USB. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să nu fie recunoscut acel stick, din diverse motive neelucidate complet.

Când este recunoscut, televizorul uneori gâfâie dacă sunt fișiere prea mari sau prea multe într-un folder. Când deschizi unul dintre ele, în funcție de dimensiune, pot apărea probleme la seek sau restart.

Și zilele trecute m-am gândit dacă nu pot face un media server, adică echivalentul unui computer în rețea de pe care să-și ia televizorul direct filmele. Sunt multe moduri de a face asta, de la unul hardware folosind un NAS și până la diverse programe, precum Plex, care rezolvă treaba din computerul tău.

Eu am folosit chiar Windows 10. De ce să instalez software în plus dacă cel inclus este suficient?

Start > Media Streaming Options. Este o opțiune din Network Center, de fapt. De obicei apare acolo un mare buton Turn On dacă nu ați activat până acum această opțiune.

După acest Turn On, apare o interfață precum cea de mai jos. Dați un nume media-serverului și alegeți ce dispozitive să aibă voie să-l acceseze. Important este ca televizoarele sau boxele să fie bifate aici. Asta e tot.

Cum alegi ce filme, fotografii, muzică și altele apar în acest media server? Pentru asta deschideți Windows Media Player. E un alt program pe care nu l-am folosit niciodată până acum, că eu rulez filme în calculator cu aplicație Movies & TV.

Anyway, deschideți Windows Media Player și chiar meniul de stânga-sus se numește Organize. Intrați în Organize > Manage Libraries > Videos și în meniul care apare adăugați ce foldere doriți să apară în televizor și eliminați ce foldere de pe acolo nu vă plac. Faceți la fel și pentru muzică și fotografii. Atenție să nu puneți pornografia din greșeală, că cine știe cine o vede.

Recomandarea mea este să eliminați toate folderele care nu vă sunt utile, că altfel doar pot contribui cu elemente nedorite în media server. O idee bună ar fi să aveți un singur folder pentru clipuri video și să puneți temporar în el clipurile pe care doriți să le accesezi din televizor. La fel de bine poate fi însă acolo întreg folderul vostru de fotografii, de downloads, de filmări cu GoPro sau whatever.

Asta e tot. La mine în televizoare (ambele LG), media serverul “nw” apare ca o nouă sursă între HDMI-uri și USB-uri. Intru acolo, văd lista de clipuri video, le rulez imediat. Cele HDR rămân HDR și pe televizor, desigur. Mi se pare mult mai simplu și mai eficientă această metodă. Desigur, computerul trebuie să rămână deschis pe perioada streamingului, dar asta nu este o problemă pentru mine.

O altă posibilitate, în special pentru fotografii, este screen mirroring cu un telefon sau tabletă. Merge și asta, dar consumă bateria, uneori transmite la calitate mai slabă șamd.

    48 comentarii

  1. Valentin Petrescu

    20/01/2022 la 6:42 AM

    @Radu “Nu de puține ori mi s-a întâmplat să nu fie recunoscut acel stick, din diverse motive neelucidate complet.”
    Probabil este de vină sistemul de fișiere în care este formatat. De ceva timp, stickurile mai mari de 32GB sunt formatate din fabrică în exFAT, ceea ce nu prea este recunoscut de SO al televizorului. Formatezi în NTFS și ai scăpat de probleme.

      (Citează)

  2. Subtitrările le ia? Sunetul dolby sau dts?
    Eu folosesc plex, interesant e ca versiunea de plex de pe Samsung știe sa caute și sa descarce subtitrări în rarele cazuri în care nu sunt în mkv.

      (Citează)

    • Intr-adevar, cea mai eleganta optiune este Plex. Nu ai ce sa-i reprosezi si este si gratis. Eu folosesc Plex pus pe un Apple TV, ca si client.

        (Citează)

  3. De ce nu jellyfin pe un raspberry pi? Consuma mai puțin (max 15W) decât un laptop pornit. Dacă îți faci vpn (sau expui serviciul pe router) poți vedea filmele de acasa de oriunde in lume ai access la net.

      (Citează)

    • Pentru majoritatea este mai complicat sa configurezi un server pe un Raspberry Pi. In plus, se mai aduna costurile cu achizitia RPI si cel putin un HDD/SSD suplimentar pe care sa salvezi filmele/clipurile/pozele.

        (Citează)

  4. Radu? Mereu m-am intrebat: de la ce vine “nw”?

      (Citează)

  5. Protocolul care l-ai descris este DLNA. Sunt multe aplicații prin care poți face asta. Eu folosesc Servio. La Samsung’urile mai vechi e necesar ca subtitrarea sa fie in același folder cu filmul și sa aibă exact aceleași nume(doar extensia sa difere). Tot unele TV’uri mai vechi nu văd titrarile din interiorul containerului MKV.

      (Citează)

  6. 2014 este anul in care mi-am facut prima data media server dintr-un laptop caruia i s-a stricat ecranul. :-))

    Nu inteleg de ce foloseai stick usb… Daca tv-ul e non smart, poti folosi un chromecast…

      (Citează)

  7. Prin 2015 foloseam un server de Plex pe PC si faceam stream pe TV pe Xbox.
    Din 2021 folosesc stickuri USB, mi se pare mult mai comod si mai eficient din toate punctele de vedere

      (Citează)

  8. Am un NAS bricolat dintr-un PC vechi, pe care il folosesc pe post de server de fisiere si care descarca automat cu Sonarr TV show-urile pe care le urmaresc (alea care nu sunt disponibile pe Netflix/HBO GO/Prime). Pe TV-urile SMART am intalat Kodi si am mapat pe NFS share-urile cu fisiere video.

      (Citează)

  9. “Desigur, computerul trebuie să rămână deschis pe perioada streamingului, dar asta nu este o problemă pentru mine”
    Pt mine tocmai asta e problema si atunci mai bine prefer cu stick. Cea mai eleganta solutie ar fi daca as putea lune un stick in router si sa il pot accesa din retea (si pentru vizionat si pt copiat continut nou pe el ).

      (Citează)

    • Eu vad prin dlna de 10 ani asa filmele, si pe Samsung si pe LG.
      Intr-adevar, daca ai router cu usb poti sa pui in el un drive (stick), eu asa am, dar in practica e mai complicat, nu prea poti sa scrii repede pe stick, sau trebuie http://ftp... asa ca eu continui sa ma uit la filme prin retea cu playerele integrate in tv, care merg brici. Singura conditie e ca fisierul de subtitrare sa aiba acelasi nume, ceea ce nu mi se pare mare lucru.

        (Citează)

  10. ah, ce vremuri.. streaming catre tv din laptop.
    minidlna era optiunea comoda si eficienta acum multi ani (pentru ubuntu).
    acum e mai simplu cu streaming direct din nas.
    mai ales nas-ul poate face tot felul de sincronizari cu dropbox / onedrive / gdrive / etc, chiar si cu download direct din torrent pentru cine are nevoie.

      (Citează)

  11. Nu e rau, dar se poate si mai simplu :)
    Legi un SSD extern sau un NAS la router si instalezi VLC pe TV (android/google TV OS ) – poti apoi sa te conectezi fara prea mari batai de cap la acel shared drive – VLC va vedea automat in network ssd-ul sau te poti conecta prin dynamic dns (ex un domeniu gratis pe noip.com)
    Iti faci un cont gratis pe no-ip, setezi adresa in router si gata :)
    Easy as pie, si prin noip ai streaming pe orice device ;)

      (Citează)

  12. Pana anul trecut aveam Kodi pe un pi legat la TV si faceam streaming.

    Anul trecut am schimbat TV-ul si am instalat Kodi direct pe el. In plus, am ascultat sfatul lui Marean si, pe pi-ul ramas liber, am instalat OMV cu transmission (prin VPN), jackett, radarr si sonarr. Acum downloadez (automat) in loc sa fac streaming si calitatea e evident mai buna – 4K cu HDR+ si Atmos, fara pauze.

    Laptop personal n-am asa ca nu merge ideea din articol.

      (Citează)

    • Tine Pi-ul streamul de date necesar pentru redare 4K? Ca mie Xpenology imi cam face figuri pe un procesur Intel Celeron J3455. Ma rog, poate e de la xpenology si ar trebui sa trec pe OMV sau vreo versiune nativa de Linux…

        (Citează)

    • În principiu pi 4 ar trebui să poată reda 4k fără probleme, dar în cazul ăsta el doar downloadează și stochează pe un ssd. Televizorul are Kodi instalat direct în Android TV și ssd-ul e doar o locație din rețea, din care își ia el clip-urile.

        (Citează)

    • o, ce ma bucur ca ai pus OMV!

      Pt cine nu stie, OMV (=OpenMediaVault) este un OS pentru NAS, gratis, merge instalat pe orice (pi/laptop/odroid/nuc/server etc), e linux based dar cu GUI, se invata basics-ul in 30 de minute.

      Si cu ajutorul plugin-urilor sau docke/portainer sau masinilor virtuale (prin pluginul KVM) se poate instala peste el practic orice doreste sufletul tau, inclusiv windows… eu am sau am avut o tona de lucruri, cum ar fi : media (transmission, sonarr, radarr, jacket, plex etc), wordpress/php, vpn, calibre (pt carti), zoneminder (pt camere video), nextcloud, pi-hole, bitwarden si evident cireasa de pe tort: homeassistant.

      Recomand la toata lumea!

        (Citează)

  13. Andrei G:
    Pentru majoritatea este mai complicat sa configurezi un server pe un Raspberry Pi. In plus, se mai aduna costurile cu achizitia RPI si cel putin un HDD/SSD suplimentar pe care sa salvezi filmele/clipurile/pozele.

    la raspberry pi instalezi kodi si nu mai e nevoie de stocare.

      (Citează)

    • Ajuta-ma cu o clarificare, poate nu inteleg eu cum functioneaza. Am niste clipuri filmate cu Go Pro. Acestea le salvez in calculator/laptop. Cum fac sa le vad pe televizor daca am Kodi instalat pe Raspberry Pi?
      Asta in conditiile in care tin laptopul inchis sa nu consum curent (ca asta era recomandarea de mai sus).

        (Citează)

  14. DLNA-ul descris de tine are probleme cu subtitrările, nefiind întotdeauna afișate. Ba chiar e destul de complicat având în vedere diferitele moduri de a stoca textul unei subtirări, câteodată fiind fișier separat cu același nume, sau cu nume diferit, sau altă extensie sau chiar încorporat în fișierul video, vezi anumite MKV-uri.

    O opțiune mai ușoară și la îndemână e prin SAMBA, sau file sharing – cum e cunoscut în Windows. Marea majoritate a televizoarelor știu să acceseze fișiere audio/video prin SAMBA (Samsung, Sony, Philips, Panasonic, etc) mai puțin pentru ghinioniștii cu LG.

      (Citează)

  15. Dacă ai tv samsung mai vechi atunci programelul lor Allshare face toată treaba si mult mai bine..

    Dacă e model de tv mai nou Serviio stie tot ce se poate exista..

    Lg are si el programul dedicat ..

    Asta dacă vreți cu subtitrari etc..

    Cu astea se jucau copii mari..

      (Citează)

  16. Pe un smart hisense știe cineva cum as putea sa vad titrarile cu diacritice? am încercat toate variantele de media server, toate funcționează dar la subtitrări vad numai pătrățele în loc de diacritice, singura varianta care funcționează cu subtitrări ok este plex, dar după câteva minute se blochează.

      (Citează)

  17. Dacă tot se oferă idei de proiecte pentru Raspberry Pi, vin și eu cu o recomandare: Pi-hole. Dacă este configurat cum trebuie, vă va scăpa întreaga rețea de acasă de reclame atât în browser cât și în aplicațiile mobile. Îl folosesc cu succes în 2 locații diferite, fără probleme, de câțiva ani buni…

      (Citează)

    • Da, e fain, am avut si eu unul pe un pi zero o perioada. Cred ca o sa il instalez iar pe OMV.

        (Citează)

    • Am incercat si eu, dar pe fb sau yt tot sunt.

        (Citează)

    • @C: probabil filtrele nu erau actualizate

        (Citează)

    • @dumy nu, din ce am observat și eu, pi-hole nu blochează reclamele din clip-urile youtube. Apropo, dacă cineva știe vreo metodă de a bloca la nivel de rețea reclamele alea, dau o bere.

        (Citează)

    • @ Giani Mucea Pentru youtube nu cred că se poate din cauza modului cum sunt încărcate acele reclame. Nu au domain name separat a.î. pihole nu le poate diferenția. Dar pe FB mergea ok, cel puțin când foloseam facebook, acum nu mai sunt la curent…

        (Citează)

  18. In afara de “creatorii de continut” mai tine cineva filme pe calculator in 2022?

    De ce?

      (Citează)

  19. De 6 ani folosesc Samsung Allshare, care pe langa ce stiu toate serverele de DLNA stie sa dea play si seek direct din pc.

      (Citează)

  20. Problema cu dnla este că e foooarte lent când am nevoie sa dau forward sau back 10-20 secunde, sta o veșnicie. Folosesc stick-ul, mi-am luat cel mai rapid posibil, SanDisk extreme, se copiază 11gb până mă duc la baie și înapoi

      (Citează)

  21. Cum sa scris mai sus, pana la NAS, cea mai buna solutie este softul gratis Serviio (ajuns la versiunea 2.2.1) pe PC si playerul integrat din TV, tot traficul trece prin routerul de retea bineinteles. Subtitrarile sunt preluate cu diacritice, controlul in timpul vizionarii se face prin telecomanda TV-ului. By default ruleaza toate containerele si toate codecurile pana la H264. Ptr. tv-urile mai vechi (doar cu retea) se umbla la rubrica marcii de TV in fisierul de setare al Serviio si poate reda si H265 prin transcodare. Se programeaza PC-ul sa se opreasca la timpul dorit de noi, luand in considerare cam cate ore dureaza ce avem in programul de vizionare. La fel si televizorul. Astfel daca se adoarme la film nu exista riscul ca aparatele sa functioneze pana dimineata incarcand inutil factura de curent. De 10 ani vizionez filme si seriale in acest fel. Nu am simtit nevoia de stick si NAS niciodata. “Caze closed”

      (Citează)

  22. Andrei G:
    Uite de ce este bine sa pastrezi anumite lucruri local, pe calculatorul tau:
    https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/pe-aripile-vantului-scos-de-pe-platforma-hbo-max-din-cauza-ca-ar-contine-prejudecati-rasiale-bbc-si-netflix-renunta-la-un-serial-1320805

    La fel cum este bine sa ai un back-up local si la toate fisierele importante, sa nu te bazezi doar pe pastrarea acestora in cloud.

    Exemplul tau e slab, din mai multe motive:
    1. Daca vezi filmele pe platforme de streaming nu e ca si cum le downloadezi si local? Sau tu cand te apuci sa vezi un film pe HBO max comanzi si blu ray-ul?

    In afara de cei care downloadeaza torente sau cei care lucreaza cu continut video, nu vad de ce te-ai complica sa copiezi un film local pe calculatorul tau. Si daca l-ai cumpara, va trebui sa-l convertesti din format blu-ray in ceva ce poti stoca standalone.

    2. Local nu inseamna neaparat calculator, exista enspe moduri de a stoca fisiere media la tine in casa, iar calculatorul este probabil cel mai prost mod. Ai NAS, home servere dedicate, etc, care sunt mult mai eficiente din punct de vedere stocare/consum de energie/functionalitati oferite….

    Dar in fine…fiecare cum stie

      (Citează)

    • 1. Spuneam ca unele lucruri vrei sa le pastrezi local, nu sa te bazezi doar pe ce exista in cloud. Desigur ca nu o sa-mi salvez niciodata toate filmele la care ma uit, dar este posibil ca unele sa imi doresc sa le am pe termen lung.

      2. Cand ai spus “calculator” am considerat ca te referi la stocare locala in general. Daca tu te refereai strict la calculator, atunci da, ai dreptate. Nu am niciun film salvat pentru ca in ultimii ani am folosit doar laptop si am salvat pe acesta. Plus cateva HDD-uri externe.

        (Citează)

  23. Nu stiam ca pot face asta cu Windows, am un laptop care sta pornit 24/7 pentru ca… motive sa zicem utorrent

    Am incercat in trecut sa trimit de pe laptop pe TV sa ruleze filmul pe TV, ceea ce a mers foarte prost, intreruperi, sacadari…

      (Citează)

  24. legi mai bine un HDD sau SSD la router prin portul USB
    activezi media center din seterile routerului
    instalezi VLC pe TV si te duci pe network si aia e
    easy :)

      (Citează)

  25. Andrei G:
    Ajuta-ma cu o clarificare, poate nu inteleg eu cum functioneaza. Am niste clipuri filmate cu Go Pro. Acestea le salvez in calculator/laptop. Cum fac sa le vad pe televizor daca am Kodi instalat pe Raspberry Pi?
    Asta in conditiile in care tin laptopul inchis sa nu consum curent (ca asta era recomandarea de mai sus).

    daca sunt pe laptop si laptopul e inchis, clar nu poti ca nu esti magician

      (Citează)

  26. Este o modalitate, nu neapărat cea mai buna, avand in vedere ca trebuie sa tin si laptopul pornit. Multi dau e exemple cu nas, pi si stick in router. Sunt variante dar toate presupun sa tii ceva pornit mereu sau sa ai usb in router.
    Momentan pr mine cea mai simpla metoda e sa conectez hdd-ul extern cu filme direct la tv.
    Apropo LG C1 citește, spre surprinderea mea placuta, si exFAT.

      (Citează)

  27. Cehul de la Serviio a făcut minuni și serverul merge pe/cu aproape orice.

    Windows versiunea 2.3

    Mac serviio-1.10.1-osx.tar.gz 152,794,145 bytes, MD5

    Linux serviio-1.10.1-linux.tar.gz

    QNAP Serviio 1.10.1 for QNAP Intel 32bit, Intel 64bit, ARM x19, ARM x31, ARM x41+

    Synology Serviio 1.10.1 package for Synology NAS

    Asustor Serviio 1.6.1 package for Asustor

    NAS is available in your NAS App Central

    ClearOS Serviio 1.10.1 package for ClearOS

    Fișier .jar de testare găsiți pe net..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus