un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum stați cu work from home?

12 Aug 2021  ·

GÂNDURI  ·

67 comentarii

Tot de acasă? Ce zice angajatorul, se revine la birouri?

Din ce-am văzut eu, majoritatea angajatorilor mari, corporații să zicem, vorbesc despre un sistem 2+3. Problema este că nu s-au pus toți pe aceeași lungime de undă legat de ce înseamnă 2 și ce înseamnă 3.

Am auzit de 2 zile acasă și 3 la birou. Am auzit și invers, 3 acasă cu 2 la birou. Astăzi văd avansată și cifra de 4 zile la birou. Ce-i drept, este un interviu cu o persoană din Skanska, dezvoltator de clădiri de birouri (unele frumoase) și na… ce să zică și ei dacă nu despre revenirea la birou?

„Conform studiului pe care l-am realizat împreună cu compania de analiză şi cercetare Zymetria în cadrul Europei Centrale şi de Est, angajaţii au început să îşi manifeste dorinţa de a se întoarce la birou. Sondajul arată că «biroul» de acasă nu este soluţia ideală în ochii angajaţilor din CEE şi că ne îndreptăm, mai degrabă, către un model de lucru hibrid. 48% dintre respondenţi au renunţat deja la telemuncă, iar pentru 51% dintre angajaţii chestionaţi varianta ideală de muncă presupune cel puţin 3-4 zile pe săptămână lucrate de la birou“, spune Aurelia Luca, vice­pre­şedinte executiv operaţiuni România pentru divizia de dezvoltare comercială a Skanska în CEE. (ZF)

Majoritatea celor din jurul meu sunt însă convinși că viitorul este unul cu 2 zile acasă, 3 zile la birou. Știu câteva firme ce vor să treacă la acest sistem, dar probabil că valul 4 le va întârzia planurile până în 2022. Știu oameni care spun “nu aș mai lucra niciodată pentru o companie care nu acceptă munca hibridă și vrea să vin full time la birou”.

Eu unul sunt mai pesimist și cred că un astfel de sistem va rezista maxim 1-2 ani, apoi managerii vor descoperi că vor să-și vadă angajații la birou și vor reveni la programul uzual cu 5 zile la birou.

O problemă interesantă este însă legată de spațiul de birouri disponibil în București. Sunt o mulțime de clădiri goale și o mulțime de clădiri în construcție care probabil vor rămâne goale după finalizarea lor. Și care-i planul aici? Vom avea diverse zone părăsite?

Una dintre marile corporații, de exemplu, trece la 2+3, renunță la câteva etaje din sediul lor principal și renunță și la un sediu secundar pe care-l are. Cine va ocupa o clădire întreagă eliberată de ei, plus câteva etaje din celălalt sediu? Situația este similară peste tot, multe companii își subînchiriază spațiul de birou către alte companii.

Eu nu văd unde sunt atât de mulți doritori de subînchiriere. Acei potențiali clienți trec și ei la un sistem hibrid de muncă și nu mai au nevoie de la fel de mulți metri pătrați de spațiu birouțesc. Acei potențiali clienți aveau și până acum birouri undeva, că doar nu munceau din parc.

Și poate că acum au ocazia să facă upgrade-ul la o clădire de birouri mai centrală sau mai frumoasă, dar câte astfel de upgrade-uri să se facă? Există o ofertă de spații de birouri mult mai mare decât cererea din piață.

Am fost acum câteva săptămâni cu Matilda la muncă, să-și ia boarfele de acolo (o cană și 7 perechi de pantofi, pentru că femei). Nu era nimeni pe întreg etajul (pe floor, cum se zice acum). Un etaj întreg din The Bridge, care este o clădire mare, era complet gol, luminile stinse, aparatele deconectate, ventilația la minim. Aspectul aducea ușor a Pripiat; majoritatea birourilor nu fuseseră atinse din martie 2020, fiind înghețate în acea poziție.

Am fost în Pipera, pe Dimitrie Pompeiu. O zonă care altădată era un furnicar de oameni pare acum părăsită. La ora prânzului abia vezi câțiva oameni printre clădiri. Nordului, pe la rondul OMV, este și mai rău.

Nu știu ce s-ar putea face în viitor cu toate aceste clădiri care acum stau goale. Sunt multe altele construite și încă neocupate de clienți. Vizavi de Băneasa Shopping City se construiește o altă clădire mare de birouri, Miro, cu 22.000 mp pe 5 niveluri. Cine se va muta acolo, unde abia ajunge transport în comun, când este atâta spațiu disponibil la Grozăvești și Aurel Vlaicu? Ca să nu mai zic că aici, la Șincai, Forte Partners tocmai a terminat o clădire mare de birouri, U Center, care se închiriază cu 15 €/mp (mult, dar o fi și zona…), iar pe Trafic Greu se construiesc altele.

Pe termen lung, însă, astfel de spații nu pot rămâne neocupate, că altfel vor fi zone întregi de tip ghost town. Și nu-i ușor nici să le convertești în apartamente; e suficientă ofertă pe piața dedicată de locuințe. Dacă intrați pe un site de genul esop.ro veți vedea că orașul este plin de spații mari de închiriat.

Așa că presimțirea mea este că peste vreun an sau doi clădirile de birouri vor face niște oferte mai bune companiilor pentru a le închiria din nou sedii mari. Iar companiile își vor chema angajații la birou. Puțini vor rămâne cu muncă hibridă sau total de acasă. Probabil doar acelea unde angajații au task-uri foarte clare și pot lucra independent sau, cum a spus eMAG cândva, unde munca de acasă le permite să angajeze oameni talentați din toată țara, nu doar din orașele în care au sedii.

    67 comentarii

  1. Sunt 3 probleme in ecuatie ce complica mersul la birou mai ales in zona IT. Prima este vaccinarea. Sunt destui ce nu vor sa se vaccineze(nu discut de ce, eu sunt vaccinat). Nevaccinatii teoretic trebuie sa stea separat de cei vaccinati si cu masca. Va dati seama ca nu vor asta. A doua e ca multi au fost angajati remote din alte orase. Eu din Timisoara am colegi in departament din Cluj/Bucuresti/Deva(unii s-au mutat in orase mai ieftine si nu vor sa revina in orasele mari datorita costurilor imobiliare) . Pe astia nu poti sa-i aduci saptamanal la birou dar nu poti nici sa impui un dublu standard pt mine din oras si altii din afara. A treia pb e ca daca incepi sa dai cu parul si sa impui venit la birou te trezesti ca iti pleaca programatorii si altii pt ca datorita penuriei de oameni din domeniu alte firme vor oferi facilitatea cu stat acasa 100% si risca sa piarda oameni.

      (Citează)

  2. Ce am remarcat la noi (firmă IT): cei din zona de project management și management militează pentru intorsul la birou, cei din zona de execuție (the doers să le zicem așa) vor hybrid sau deloc. Productivitatea a crescut.

    Acum vă prindeți și voi cam cum se simte fiecare și de ce unii vor și alții nu :)

    Ah da, și majoritatea dintre doers cd vin la birou doar ca să vină, au o productivitate mult mai mică atunci când sunt la birou :)

    Pentru sănătatea capului și dacă ai un job ce presupune creativitate, brainstorming colaborativ, e bine ca 2 zile pe săptămână să mergi la birou ca să faci fix aia și în rest de acasă ca să mai și faci ceva nu doar să filozofezi :)

    Am citit și eu articolul cu tipa de la Skanska. Probabil e făcut în project management office și zona de management ca să iasă ce trebuie :)

      (Citează)

    • ” e suficientă ofertă pe piața dedicată de locuințe” – de ce spui asta?

        (Citează)

    • Eu sunt curios de cum ai masurat tu ca a crescut productivitatea la nivelul companiei.
      Nu neg ca pentru un programator poate fi mai productiv sa lucreze de acasa si sa nu fie intrerupt de 10 ori pe ora, schimbat context, galagie continua in minunea de openoffice etc (daca astea se intamplau la birou de exemplu).
      Dar asta nu inseamna ca productivitatea companiei a crescut overall. In alta parte (alt departament), chestii care se vorbeau in 5 minute la o cafea acum asteapta 3 zile pentru a fi discutate ca sa aiba toti participantii un slot liber in calendar, iar apoi meetingul e un esec total pentru ca lumea nu e obisnuita cu meetinguri remote.
      Lucrez remote since before it was cool, si 1. nu e pentru toata lumea, 2. trebuie sa iti educi oamenii cum se lucreaza remote. Companiile serioase care merg pe remote au ghiduri si practici bine definite, uite aici de exemplu: https://about.gitlab.com/company/culture/all-remote/guide/
      Altfel daca ii iei pe unii si le zici “de maine lucreaza toti de acasa fiecare care cum poate” (adica fix ce a facut pandemia) rezultatele nu o sa fie bune.

        (Citează)

  3. Presiunea pentru întoarcerea la birou o face middle-managmentul (project manageri etc). Asta pentru că la muncă de acasă s-a observat că sunt cei care muncesc cel mai puțin. La grămadă, în birouri, nu poți să observi atât de bine cine face și cine nu face treabă.

      (Citează)

    • Da Eftimie, cum le stii tu pe toate, ca un om mare. Eu sunt gestionar de mijloc si vreau acasa, la fel cu toti cei pe care ii cunosc.

      Presiunea pt intoarcere vine fix de la board, aia se tem ca scapa lucrurile de sub control. Mai vine si de la upper, ca aia chiar nu fac nimic decat meetings all day.

      Asta cand nu vine de la baietii cu epoleti care conduc de fapt bancile si IT.

        (Citează)

    • @Eftimie, au incercat sa se acopere programand sedinte pe o jumatate de zi cel putin, zi de zi. Ce or vorbi atat, habar n-am, din fericire nu sunt implicat in toate. Problema e ca prin sedintele alea ca sa mai fie cat de cat productive pt manageri trebuie implicati si oamenii care sunt “guru” pe diverse tehnologii, ca managerii nu au decat pretentii, tehnic stau cam rau. Ma intreb ce fel de productivitate mai au oamenii astia, the doers cum ii numea cineva mai sus , daca prima jumatate de zi o au plina cu sedinte, ca se presupune nu-i asa ca programul se mentine de 8 ore cu o ora pauza de masa, nu ?

        (Citează)

  4. Intreprinderea la care lucrez a renuntat la 1/3 din spatiul de dinainte de pandemie, deci pare ca angajamentul pt hibrid e luat in serios, cel putin pe. termen mediu. Deocamdata stam acasa ca se reamenajeaza spatiul ramas.

    Eu simt ca vom ramane si dupa ce se termina reamenajarea, am incredere in valul 4.

    Ce ma enerveaza f tare e ca in domeniul meu firmele se iau unele dupa altele ca proastele. Pana acum ne-au chemat la munca de 4 ori, dar s-au razgandit in ultima clipa. Zici ca le da cineva ordine. Evident ca le da cineva ordine, fir-ar a dracului de tara de securisti.

      (Citează)

  5. Skanska ar zice orice, ca doar ce si-au facut cladire de birouri la Leu, inainte de pandemie.
    Daca ar fi sa pot alege, as ramane acasa de tot. Nu mi-e dor de “cafeaua de la birou” sau de colegi (nici macar nu ii cunosc, e al 2lea proiect remote pe care lucrez), nici de stat in sala de sedinte, nici de stat in trafic.
    Si da, siguranta personala e importanta, sunt tot felul de poeti si poetese care nu s-au vaccinat sau care vin la birou cu nasul in batista sa ne imbolnaveasca pe toti. Nu zic de crizele de sinuzita de la aparatele alea de AC necuratate cu anii/ ferestrele care nu se deschid la cladirile vechi/ sensibilii pe care ii “trage curentul” daca deschizi AC ul sau geamul de la cladirile noi/ sensibilii pe care ii deranjeaza lumina

      (Citează)

    • Okochea:
      Cred ca este ilegal in primul rand. Ar fi discriminare sa imparta oamenii si in plus, vaccinul este un act medical. Angajatorul nu are voie sa te intrebe daca esti vaccinat…

      Angajatorul are obligația de a asigura un mediu corespunzator.
      Adica te obligă doar sa porti masca. Sau esti excepat daca aduci un certificat de nepurtator de virus. Valabil 3 zile. Sau de vaccinare. Dar nu te obligă sa aduci nimic.
      Te mai obligă sa porți mănuși. Si sa te speli dupa ce mergi la buda. Asta dacă ai maini.
      ‘Șefu: eu pot sa nu port casca, nu? Cap oricum nu-mi trebuie.’

        (Citează)

  6. Lucrez intr-o firma in care aveam 2 zile de acasa dinainte de pandemie si cladirea deja dimensionata cu locuri doar pentru 75% din numarul de angajati. Prin urmare ne asteptam la mai mult work from home, planul initial anuntat ar fi ceva de genul 3 zile la birou in doua saptamani. Dar bineinteles lucrurile se discuta/schimba constant.
    Din pacate firma nu e de acord sa faca niste etaje exclusiv pentru vaccinati, iar purtarea mastii constant ii face pe multi sa nu doreasca sa revina la birou nici macar o zi.
    Eu am fost la birou vreo 3 zile in aproape 18 luni si pot spune ca toti cu care am vorbit si-ar dori sa vina din cand in cand.
    Pe de alta parte, atunci cand prezenta la birou e foarte rara este evident ca ziua de mers la birou are productivitate scazuta daca vin mai multi colegi din aceeasi echipa.

      (Citează)

    • “Din pacate firma nu e de acord sa faca niste etaje exclusiv pentru vaccinati”

      Cum adica din pacate? Cred ca este ilegal in primul rand. Ar fi discriminare sa imparta oamenii si in plus, vaccinul este un act medical. Angajatorul nu are voie sa te intrebe daca esti vaccinat sau nu.

        (Citează)

    • Bă nene, dacă nu înțeleg eu greșit conceptul de imunitate de turmă, ar trebui ca ăia nevaccinați să fie împrăștiați printre vaccinați, nu separați de ei.

        (Citează)

    • Cum adica, boss, nu are voie sa te întrebe dacă ești vaccinat sau nu? Nu te poate întreba dacă ai avut apendicită sau boli de inima (asta daca nu ești pilot), adică chestii care te afectează doar pe tine. Dar cum să nu te poată verifica dacă ii poți îmbolnăvi pe alții?
      Sunt în DE, și aici crede-mă că protectia datelor personale e mult mai sus ca în Ro, și ești întrebat peste tot dacă ești vaccinat sau nu. Pm, am fost in Grecia în vacanță, m-au pus sa semnez că sunt vaccinat, nici aia nu aveau voie să mă întrebe?

        (Citează)

    • @Ion: Asa se vorbeste in DE, cu ‘boss’?

      https://www.avocatnet.ro/articol_57301/Vaccinarea-salaria%C8%9Bilor-Practici-pe-care-angajatorii-ar-trebui-s%C4%83-le-evite-ca-s%C4%83-nu-discrimineze-salaria%C8%9Bii.html

      Ce zici tu acolo este despre turism, alte tari, cetateni straini, etc. Aici e vorba de serviciu.

      “Dincolo de faptul că vorbim și de o problemă de prelucrare a unor date personale – și nu unele oarecare, ci din categoria celor sensibile (țin de sănătatea personală) – angajatorii nu-i pot forța pe angajați să le dea o asemenea informație, neavând la acest moment nicio bază legală pentru a le-o pretinde.”

        (Citează)

    • “neavând la acest moment”. LA ACEST MOMENT. Sezi bland, lucrurile se vor schimba.

        (Citează)

  7. Ma asteptam sa manance rahat Skanska, dar nu sa baloteze de parca vrea sa faca planul cincinal in 3 ani. Dupa ce a lucrat omul de acasa nu cred ca vrea la birou daca este intreg la cap.

    Cred ca in linia intai pentru intorsul la birou sunt managerii care-s disperati dupa control si cei care sunt convinsi ca angajatii trag chiulul. Nu ma intereseaza soarta chiulangiilor, ma enerveaza cand sunt pus in aceeasi oala, cand pe mine ma doare spatele de la muncit la birou.

    Vad ca deja ne indreptam galopant spre 500 de cazuri pe zi si deja sunt aproape 100 de cazuri la ATI. Dar se tin festivaluri, se duc 300.000 la mare, e bine, are de unde sa gaseasca varianta delta musterii. Cred ca septembrie va fi cu peste 1000 de cazuri pe zi, cu paturile la ATI ocupate complet.

      (Citează)

    • Mai sunt unii care vor la birou, sa stii. Fie nu au spatiu adecvat acasa, fie sunt prea multi cu copiii gramada, fie nu se suporta unii pe altii samd
      Mai sunt unii care au pus problema ca ei cheltuiesc curent si cafea etc daca stau acasa, tot felul de tampiti.

      Mai sunt unii, cum sunt eu, care tb sa duca copiii la scoala si e complicat sa se intoarca acasa, pt ca biroul e mai aproape de scoala, deci nu stiu cum o sa fac exact, ca eu vreau acasa dar nu are rost sa stau mai mult in trafic decat daca merg la birou.

      Dar da, in general si eu cred ca majoritatea nu au cum sa mai vrea la birou dupa ce au vazut cum e acasa.

        (Citează)

  8. Germania aici, până acum am lucrat 4-1 in pandemie (4 acasă și 1 birou), vom trece la 2-3 in regim normal de acum înainte (2 acasă, 3 birou).

      (Citează)

  9. Noi suntem la birou din septembrie 2020 – e drept, suntem o firma mica si foarte noua.
    Depinde foarte mult de tipul de munca – nu toate job-urile se preteaza la home-office.

    Din fericire preferam toti angajatii biroul – pentru ca acasa ar fi foarte complicat… si nu din cauza partenerilor/copiilor etc … Biroul nu e intr-o cladire corporatista – poate si asta ajuta….habar n-am…

      (Citează)

  10. In Johannesburg cladirile de birouri au fost ocupate de migranti din Mozambic. E dezolant ce e acolo. Sigur fara un management serios acelasi lucru se va intampla si aici, sunt destul suedeji care sa le ocoupe.

    O alternativa ar fi sa le ocoupe niste institutii care le-ar putea folosi: universitati, institute de cercetare, clinici.

      (Citează)

  11. La noi la sediu, se lucreaza in sistem hibrid. Bineinteles ca sistemul functioneaza foarte bine la departamentul vanzari si alte cateva, dar, daca nu era pandemia, patronul nu ar fi implementat in ruptul capului asa ceva? Cum adica, sa nu poti sa stai cu ochii pe angajat?

      (Citează)

  12. Eu lucrez de o lună din România. De la țară, din București etc. Aș putea trece pe la un birou, că avem și aici, dar n-are sens.

    Cum am aranjat asta? I-am zis managerului cu câteva săptămâni înainte: vezi că plec în România și stau mai mult, o să lucrez de acolo și mai iau eu câte o zi de concediu spontan așa și mă întorc când îmi termin treaba. A fost greoaie procedura, că a trebuit să vorbesc vreo 30 de secunde, dar am reușit până la urmă.

    În rest la fel, wfh forever de acum încolo. Unii clienți vor să mai treci pe la ei din când în când, dar e ceva gen 5% față de cum era înainte.

      (Citează)

  13. Okochea:
    “Din pacate firma nu e de acord sa faca niste etaje exclusiv pentru vaccinati”

    Cum adica din pacate? Cred ca este ilegal in primul rand. Ar fi discriminare sa imparta oamenii si in plus, vaccinul este un act medical. Angajatorul nu are voie sa te intrebe daca esti vaccinat sau nu.

    Și pentru mine ar fi un act de discriminare să împart spațiul de birou cu nevaccinați. Că nu vreau și n-am chef să împart același aer infect cu ei. Abia aștept obligativitatea vaccinării. Suntem plini de drepturi, mai puțin de îndatoriri civice. Și da, abia aștept că angajatorii să aibă toate drepturile să-i discrimineze pe cei nevaccinați. Inclusiv dreptul de a-i concedia.

      (Citează)

  14. Sa va dau si perspectiva angajatorului, ala rau care ar trage sa-si aduca oamenii la birou.

    – “Productivitatea a crescut” – poate la cei care erau seriosi si munceau si inainte. Cine o freca, acu o freaca si mai cu spor.
    – vad ca toata lumea pe aici face parte din oamenii seriosi care isi vad de munca indiferent unde. Bravo. Realitatea nu e asa. Sunt oameni si oameni, unii trebuie tinuti de mana, impinsi de la spate. Faci greu asta cand WFH. E piata angajatului cel putin pe IT, nu poti sa-i dai pe astia afara ca n-ai cu ce sa-i inlocuiesti.
    – tot ce tine de sincronizare, deblocare, bottlenecks dureaza infinit mai mult cu lumea acasa. Chestii care dureaza 4 secunde cat ridici capul si intrebi colegul peste monitor ceva, acu dureaza juma de ora.
    – noi ne-am intors la birou si pentru ca au cerut oamenii. Unii nu-s facuti sa lucreze singurei, sunt sociali, au nevoie de interactiune. Altii au copii, apara si pazeste sa lucrezi cu 2 copii mici acasa. Altii n-au un spatiu adecvat, un scaun calumea etc

    Eu vad clar diferenta cand un om munceste o zi de acasa si una la birou si de la cei care sunt complet remote vs aia care vin la birou. But maybe i’m doing things wrong.

      (Citează)

    • In sfirsit un comentariu de bun-simt.
      Eu consider ca aia care vor wfh sint cei mai puturosi si chiulai.

        (Citează)

    • Eu vin la lucru si nu sunt asa productiv ca laptop-ul dat de firma e mai slab decat PC-ul de acasa. Pana se rezolva problema, ca avem acum birouri fara PC-uri, vin cand am chef la lucru dar stau mai mult sa fac task-urile.

      In functie de meseria pe care o ai, in wfh poti fi mult mai productiv. In cazul meu, acasa nu aud toate discutiile din birou chiar daca am casti, nu ma intrerupe oricine pentru orice rahat (pe chat vad notificarea dar pot sa o ignor), daca ma ia oboseala fac o pauza, pot lucra o ora sau doua seara cand e liniste peste tot, cat timp imi termin treaba in termenul stabilit mereu o sa fie mai bine acasa si doar cand am chef sa vin la lucru.

      @Emil C: si eu consider ca aia care NU vor WFH sunt cei care considera ca daca omul e la lucru si sta pe scaun automat isi face treaba, iar daca e acasa, se uita la filme. In loc sa te uiti la rezultate, vrei sa vezi turma in interiorul gardului, nu in afara lui.

        (Citează)

    • Declar ca ii urasc cu spume pe aia care vad normal sa te intrerupa pentru “Chestii care dureaza 4 secunde cat ridici capul si intrebi colegul peste monitor ceva”. Doar munca lor conteaza, a celorlalti, care sunt intrerupti tot la 5 minute, nu.

        (Citează)

  15. Cladirea “mea” de birouri si parcarea aferenta e la fel de plina ca inainte (call centers sau EON nu se preteaza la WFH).
    Colegii sunt 50% la birou si ei, dar ceilalti au vazut ca e mult mai bine de acasa. Spatiul inchiriat a ramas acelasi (dar probabil a scazut chiria).
    De prin 2018 incepusem sa ma duc maxim 3 zile la birou, iar in viitor nu ma mai duc deloc (obtinut schimbare contract, n-au fost probleme cu asta).

      (Citează)

    • Ba call centers merge si de acasa daca ai platforma corecta.

        (Citează)

    • Call center-ul merge super ok de acasa. Orange, blackcab, cez(deranjamente-vanzari), phd,kfc, provita, etc toate aceste firme au externalizate serviciile de callcenter si toata lumea(agenti callcenter) lucreaza de acasa.

        (Citează)

  16. Okochea:
    Cum poți să sesizezi CNCD, în această perioadă, dacă angajatorul te obligă să te vaccinezi:
    https://avocatnet.ro/articol_58731/Cum-po%C8%9Bi-s%C4%83-sesizezi-CNCD-in-aceast%C4%83-perioad%C4%83-dac%C4%83-angajatorul-te-oblig%C4%83-s%C4%83-te-vaccinezi.html

    Esti usor amuzant. Lucrurile se vor schimba, stai linistit, ca behaiala asta a celor nevaccinati se va termina in curand.

      (Citează)

  17. add: – tot ce tine de sincronizare, deblocare, bottlenecks dureaza infinit mai mult cu lumea acasa. Chestii care dureaza 4 secunde cat ridici capul si intrebi colegul peste monitor ceva, acu dureaza juma de ora

    de ce? ca teoretic daca pui intrebarea pe chat ar trebui sa iti raspunda aproape la fel de repede ca atunci cand il intrebi peste birou (nu cred ca nu sta lumea la computer cand e acasa, asta ar fi naspa de tot).

    ce am observat la mine si la colegii mei:
    – timpul petrecut la computer s-a lungit cu aprox 1 -2 ore ca na, nu mai inchizi computerul cand pleci acasa, e tot timpul deschis, mai faci ceva, te mai uiti pe mailuri si in afara de asta, fiind acasa, probabil ca per ansamblu petreci mai mult timp nefiind in fata computerului (mai vine un curier, te mai intreaba nevasta / copilul ceva etc etc) asa ca te simti obligat sa nu inchei la ora fixa ca inainte
    – avem mai multe meetings si asta ne mananca mai mult timp decat inainte
    – productivitatea a crescut in primele 9 luni pt ca cantitatea de munca a crescut (s-a vazut in orele overtime), acum si-a revenit la normal sa zic

    per ansamblu toata lumea a fost de acord ca treaba a mers cel putin la fel de bine ca inainte, si asta foarte repede, fara perioada de acomodare

    deci wfh ftw!

      (Citează)

  18. Eu sunt din ala care vrea la birou. Si nu am functie de management.
    De acord cu @Marean, scoala e mai aproape de birou, mai bine merg acolo decat sa ma intorc acasa.
    Acasa, e ceva mai dificil cu conditiile de lucru.
    Avantajul meu e ca firma la care prestez e micuta ca prezenta in Bucuresti, biroul e mic si el, asa ca nu se pune problema de costuri.
    Si sincer vorbind, mi-a trecut de wfh de vreo doi ani deja.
    Cei cu cladirile de birouri neocupate pot sa caute alternative. Dar e greu sa iti schimbi putin viziunea si sa te adaptezi.

      (Citează)

  19. Radu, nu inteleg unghiul din postul tau.
    De ce e atat de mare tragedia daca nu se ocupa toate rahaturile alea de cladiri? Cum transforma niste cladiri neocupate in niste zone anume ale Bucurestiului zonele alea in ghetouri?? Paza cladirilor nu dispare. Dispar niste consumatori din zona, dar vorbim in principal de zona Pipera/AV, nu sufera niste comunitati ci alti investitori (cantine, mall)

    Chiar nu vad tragedia pe care o tot repeti.
    Poate nu vad eu toate implicatiile, ajuta-ma te rog.

      (Citează)

    • Normal ca nu e nici o tragedie, le e mai greu unor rechini imobiliari, mi se rupe…
      Dar, sigur, Radu, ca si alti hipsteri contemporani considera ca e mai trist ca le merge rau corporatiilor decit daca oamenilor le e greu.

        (Citează)

  20. Marean: de ce? ca teoretic daca pui intrebarea pe chat ar trebui sa iti raspunda aproape la fel de repede ca atunci cand il intrebi peste birou

    Exact, teoretic. practica insa…

      (Citează)

    • Exact, practica e ca imi termin eu ce fac, si dupa tastez sa ii scriu la fraier ce intreaba. Pe cand atunci cand il intrebi face to face, iti raspunde in 2 secunde si isi continua si treaba lui.

        (Citează)

    • ok alex dar daca te porti asa cu colegii tai cei mai apropiati (ca ei sunt cei care te-ar putea intreba ceva peste gard) atunci meriti sa vii la birou, ca e clar ca wfh te face nesimtit

      iar cu colegii mai indepartati o sa te porti si mai rau, deci intr-adevar colaborarea scade

      in mod normal ar trebui sa scrii “nu pot acum, raspund mai tarziu” ca asa e normal si civilizat

      iar asta putea sa faci si la birou cand te intreaba cineva ceva peste gard daca chiar esti atat de ocupat incat sa nu te poti intrerupe

      deci chiar nu vad diferenta

      ar fi o diferenta daca lumea pur si simplu nu ar sta la birou – sunt sigur ca se mai intampla si din astea, dar nu pot fi majoritare cazurile

        (Citează)

    • Marean, in cat timp tastezi un raspuns de 10 cuvinte, si in cat timp il spui. Nu e vorba de nesimtire, doar de optimizare a timpului. Si sa suni de fiecare data cand ai o nelsmurire e agasant. Asa ca chat-ul doar ingreuneaza comunicarea dintre 2 oameni.

        (Citează)

  21. Productivitatea e un subiect foarte valabil, cu retea potrivita il poti optimiza bine in WFH. Multora le-a crescut productivitatea si argumenteaza ca uite, asta e cheia succesului.

    Dar ce nu am vazut inca discutat aici este subiectul culturii de companie, misiunii, valorilor ce fac compania aia ceea ce e, alaturi de angajatii ei.
    Treaba asta e foarte greu sa o insufli si sa o sustii de la distanta, prin WFH. Ea se transmite, se creste si se intretine prin interactiune umana face 2 face (comunicare non verbala, verbala, directa, indirecta, comunicare osmotica , etc).

    Pe astea nu le pot vedea doer-ii, le simt si le vad upper-ii care au ca main job constructia si controlul acestor valori, astfel incat compania sa existe, sa nu se dezintegreze.
    De aceea vor ei back to office, nu ca sa nu stea doer-ii cu catelul si copiii in pat si sa lucreze la calculatorul de firma.
    BTW, strict financiar si pe termen scurt, e muuuuult mai eficient pentru angajator sa lucrezi pentru el pe resursele tale (in special spatiul).

      (Citează)

    • cultura, misiune, valori sunt in general bullshit, cel putin in Romania, exista doar pe hartie – cultura adevarata e aia cu sabotat colegii mai mult sau mai putin subtil, ca sa te poti urca pe ei

      da, parca s-a accentuat un pic in wfh, pt ca e mai usor sa il ignori pe unul care iti cere ceva, dar nu e ceva ce nu era si inainte o problema

      pe de alta parte, companii care chiar au o cultura si valori proprii, cum sunt Google sau Facebook, vad ca nu se tem ca o sa aiba de suferit in aceasta privinta, de vreme ce sunt ok cu wfh permanent

        (Citează)

    • @Marean, „cultură, misiune, valori” sunt niște chestii care nu se văd, nu sunt palpabile, nu le poți lua în mână (pun intended :D), motiv pentru care tu spui că sunt bullshit și există doar pe hârtie. Practic nicio organizație nu există fără ele și ele există peste tot, fără excepție. Faptul că ție nu-ți place cultura unei anumite organizații și spui că ea „există doar pe hârtie”, asta nu face ca afirmația ta să fie adevărată.

        (Citează)

    • da, da, poate nu m-am exprimat suficient de clar.
      cultura, misiune si valori exista intotdeauna intr-o organizatie, desigur, ce am vrut eu sa spun ca de obicei cele informale (adica reale) nu sunt si cele declarate in mod formal (oficial).
      in sensul asta am zis ca exista doar pe hartie.

        (Citează)

    • Corect, riscul e sa faci o armata de mercenari. Gets the job done, dar cum plateste unu mai mult, sanatate!

        (Citează)

    • @Marean, OK, înțeleg. În realitate aici e mai valabil ca oriunde expresia „omul sfințește locul”… Poate organizația să aibă cele mai bune intenții pe hârtie, dacă prin conducere ajung oameni care au altă agendă, atunci totul se duce râpă.

        (Citează)

  22. Giani Mucea:
    Bă nene, dacă nu înțeleg eu greșit conceptul de imunitate de turmă, ar trebui ca ăia nevaccinați să fie împrăștiați printre vaccinați, nu separați de ei.

    Conform ultimelor studii se pare ca in cazul COVID nu va exista niciodata imunitate de turme din cauza variantelor noi(Delta). Se pare ca virusul poate fi raspandit de persoane atat vaccinate cat si nevaccinate.

      (Citează)

  23. La noi se lucrează de acasă pe durata stării de urgență/alertă.
    Începând cu 01.08.2021 avem 3 variante de lucru:
    – permanent birou
    – flexibil 2+3
    – permanent WFH
    Cei flexibili + permanent WFH primesc o “indemnizație” de 30USD direct proporțională cu zilele lucrate de acasa.
    Cei care sunt in WFH au avut opțiunea sa primească de la firma scaun, birou, căști, monitor, kit wireless mouse+tastatura.
    Toate modificările fiind făcute prin acte adiționale.
    Am fost prin pipera săptămâna trecută, bătea vântul.
    Din cate îmi amintesc și firma noastră a renunțat la 1-2 etaje.

      (Citează)

  24. Companie maricica, românească. Am început la ei din octombrie. Am lucrat prima lună numai la birou apoi, când eram cam singur în birou (din departamentul meu, alte departamente erau la birou) am plecat acasă. Acum avem mână liberă să facem cum vrem. Incerc să vin o zi/săpt la birou.
    Cam la 2-3 săpt. managerul departamentului (marketing) ne roagă să venim la birou ca să ne sincronizăm și să ne punem la punct.
    Eu lucrez flexibil cel mai bine și nu e nevoie constant de mine, așa că de ce să imi petrec timpii morți la birou comentând pe blog-uri când pot să mai repar ceva prin casă sau să pun rufele la spălat.
    Am trebuit să am grijă de o casă/curte pentru 10 zile așa că am lucrat foarte bine de la 200km depărtare de birou.
    Dar am și reversul medaliei, că am băgat lucru in weekend-uri sau că mai lucrezi puțin pe la 1-2 noapte după ce am ațipit la 10 seara pe canapea.

      (Citează)

  25. ce de it-sti pe aici.

      (Citează)

  26. De acasa si eu si sotia, cel putin pana la finalul anului.
    Eu lucram oricum de acasa 80-90%, ce-mi lipseste cateodata e mersul la client. Doar cateodata, mai depinde si de client.
    Doar ca de cand lucreaza si ea de acasa a devenit o problema impartirea spatiului. M-am cam saturat de muncit pe colturi de mese, prin dormitor sau bucatarie.

    Si daca se impute treaba si se inchid din nou scolile si gradinitele o sa fie tragic. Anul trecut a fost inchisa gradinita 2 luni, dar a coincis cu o scadere a activitatii, pentru ca toti anulau sau amanau proiecte. Dar anul asta deja muncim amandoi 8-10 ore pe zi, cu tone de sendinte.

      (Citează)

  27. Peste aproximativ un an o sa apara pe anunturile de angajare, la beneficii: Posibilitatea de a lucra de la birou pana la 3 zile pe saptamana

      (Citează)

  28. Angajatorul meu are planuri relativ ferme pentru întors la birou 100%, imediat ce situația/legea o va permite.

    Așa că mă mut la unul care oferă 2 de la birou/3 de acasă. Pe moment cel puțin, vedem ce o fi peste un an.

    Dincolo de preocupările legate de Covid, am (re)descoperit ce valoroase sunt alea două ore pe zi petrecute pe drum la/de la birou; nu aș mai renunța la ele cu ușurință.

    Ca notă personală, eu aș putea lucra aproape permanent remote, dar în anul ăsta și jumătate m-am cam sălbăticit. Și nu eram foarte prietenos nici înainte. Așa că investesc alea 4 ore/săptămână ca să nu-mi ies de tot din mână.

      (Citează)

  29. IT-ist la firma de asigurari, de la inceputul pandemiei am prins doar 2 sapt. de wfh, hai poate au fost 3 dar atat, pt. ca pitici pe creier general managerul care nu crede in productivitatea oricui in wfh si mai ales a IT-ului. Tre sa ne vada si sa ne miroasa sub nasul lui. :)
    Evident, strictly me, am pontat multe ore de lucru in plus in perioadele respective. #boule
    Evident 2, m-am pus pe cautat job care sa ofere mult mai multa flexibilitate.

    ps. daca va spun ca ne-au tinut la birou si cand 3/4 de etaj au cazut covidati, o sa radeti de mine. #merit.

      (Citează)

  30. Firmele de IT sunt putin disperate dupa oameni. Multi si-au dat seama ca pot lucra de oriunde si ca pot lucra si pentru firme din afara. Uite cadoul primit de la cognizant ca ai dat interviu la ei si ca esti de acord sa te contacteze la 6 luni sa iti faca oferta de angajare https://ibb.co/B31nhwn . Si luxoft a trimis ceva. Pre pandemie nu primeai nimic…Eu cred ca majoritatea nu o sa se mai intoarca la birou full time niciodata, pur si simplu nu vad avantaje in a pierde o ora pe drum, doar ca sa lucrezi de la birou

      (Citează)

  31. nu e treaba mea sa ma gandesc ce se intampla cu sediile de birouri: se pot transforma in apartamente ca oricum e cerere, hoteluri, malluri, sau pur si simplu dinamita. dar cred ca se vor renegocia contractele si firmele vor profita.

    imi place wfh, apreciez castigul celor 1,5-2h pierdute in tranzit dus-intors, lipsa stresului cu ce mananc la pranz – daca ai cateva oua si niste legume ai scapat de grija, lipsa investitului in garderoba de munca, sunt bucuros ca putem lucra amandoi de acasa si ca putem petrece mai mult timp impreuna. ma simt mai productiv pt ca ma simt mai odihnit, netulburat de toata sporovaiala cu colegii care iti fura din elanul muncitoresc. oricum tin legatura cu ei prin whatsapp, skype, telefon etc inainte ne chemau o zi pe luna, si acum ne cheama cate o saptamana prin rotatie, desi era zvon de 3+2 din septembrie. noi oricum aveam pe luna dreptul la 3 zile wfh, sper ca atunci cand se va reveni la normal, numarul acestora sa creasca.

      (Citează)

  32. Marean:
    Mai sunt unii care vor la birou, sa stii. Fie nu au spatiu adecvat acasa, fie sunt prea multi cu copiii gramada, fie nu se suporta unii pe altii samd
    Mai sunt unii care au pus problema ca ei cheltuiesc curent si cafea etc daca stau acasa, tot felul de tampiti.

    Mai sunt unii, cum sunt eu, care tb sa duca copiii la scoala si e complicat sa se intoarca acasa, pt ca biroul e mai aproape de scoala, deci nu stiu cum o sa fac exact, ca eu vreau acasa dar nu are rost sa stau mai mult in trafic decat daca merg la birou.

    Dar da, in general si eu cred ca majoritatea nu au cum sa mai vrea la birou dupa ce au vazut cum e acasa.

    Duc copiii dimineata la gradinita/scoala, apoi ma duc la birou, la amiaza ies, ii iau si ii duc acasa, apoi lucrez de acasa restul de zi.

      (Citează)

  33. La mine se lucreaza hibrid, 3/2. Problema cu mersul la birou e, evident, ca pierzi 2 ore jumate pe zi (o ora sa te pregatesti, o ora jumate pe drum). Totusi, mai mult decat asta pe mine ma deranjeaza statul cu masca, 8 ore pe zi, intr-un spatiu inchis, vaccinat fiind. Cand nu eram vaccinata era ok, ma protejam pe mine si pe ceilalti, avea sens, acum insa pt mine nu mai e nevoie, iar pe nevaccinati parca nici n-as vrea sa ii protejez, daca ei nu fac minimum de efort in sensul asta. Si e frustrant, rau, sincer.
    Din punctul meu de vedere, o zi pe saptamana la birou este suficient. Iti vezi colegii, nu devii antisocial si rupt de restul lumii, dar nici nu e nevoie sa pierzi peste 10 ore pe saptamana pe drum si pregatit. Sigur, cine vrea mai mult, pt ca nu are conditii de acasa spre exemplu, ar trebui sa fie liber sa vina.
    Ah si la lucrul de acasa: la fel de frustrant este si ca angajatorul nu vrea sa acopere niciun fel de costuri. Electricitate (care a crescut de vreo 10 ori de cand lucrez de acasa), internet, mobilier de birou, toate astea ar trebui decontate daca incurajezi oamenii sa lucreze de acasa chiar si o zi pe saptamana.

      (Citează)

  34. M-am întors la birou de ceva timp, dar suntem doar două-trei persoane. E mai ok de la birou cu focusul pe muncă.

      (Citează)

  35. La mine pe plantatie lucram oricum inainte de pandemie 2-3 zile de acasa. Am noroc cu un sef pe care nu il intereseaza unde sunt cand imi fac treaba. Cand a inceput nebunia in Martie 2020, am bagat toti full remote. Acum, tot full remote si se dorea un 1/4 sau 2/3 (serviciu/acasa) din toamna, dar s-a amanat. Intreprinderea a renuntat la o parte din spatiul inchiriat. Avand in vedere situatia, si ca s-a amanat “revenirea”, ramanem full remote :).

      (Citează)

  36. Alex:
    Marean, in cat timp tastezi un raspuns de 10 cuvinte, si in cat timp il spui. Nu e vorba de nesimtire, doar de optimizare a timpului. Si sa suni de fiecare data cand ai o nelsmurire e agasant. Asa ca chat-ul doar ingreuneaza comunicarea dintre 2 oameni.

    Zic si eu, poate ar trebui investit mai mult in training-uri, daca aveti atat de multe intrebari incat trebuie sa va deranjati unii pe altii non-stop. sau faceti o sesiune de q&a la sfarsitul zilei, o ora :P.

      (Citează)

  37. Se pot face niste etaje la care sa ai acces doar vaccinat.
    Daca vrei sa intri acolo, arati ca esti vaccinat.
    Daca nu arati nu intri acolo, indiferent daca esti vaccinat sau nu.
    Nu te obliga nimeni sa spui ceva daca nu vrei.

    Okochea:
    “Din pacate firma nu e de acord sa faca niste etaje exclusiv pentru vaccinati”

    Cum adica din pacate? Cred ca este ilegal in primul rand. Ar fi discriminare sa imparta oamenii si in plus, vaccinul este un act medical. Angajatorul nu are voie sa te intrebe daca esti vaccinat sau nu.

      (Citează)

  38. A.:
    La mine se lucreaza hibrid, 3/2. Problema cu mersul la birou e, evident, ca pierzi 2 ore jumate pe zi (o ora sa te pregatesti, o ora jumate pe drum). Totusi, mai mult decat asta pe mine ma deranjeaza statul cu masca, 8 ore pe zi, intr-un spatiu inchis, vaccinat fiind. Cand nu eram vaccinata era ok, ma protejam pe mine si pe ceilalti, avea sens, acum insa pt mine nu mai e nevoie, iar pe nevaccinati parca nici n-as vrea sa ii protejez, daca ei nu fac minimum de efort in sensul asta. Si e frustrant, rau, sincer.
    Din punctul meu de vedere, o zi pe saptamana la birou este suficient. Iti vezi colegii, nu devii antisocial si rupt de restul lumii, dar nici nu e nevoie sa pierzi peste 10 ore pe saptamana pe drum si pregatit. Sigur, cine vrea mai mult, pt ca nu are conditii de acasa spre exemplu, ar trebui sa fie liber sa vina.
    Ah si la lucrul de acasa: la fel de frustrant este si ca angajatorul nu vrea sa acopere niciun fel de costuri. Electricitate (care a crescut de vreo 10 ori de cand lucrez de acasa), internet, mobilier de birou, toate astea ar trebui decontate daca incurajezi oamenii sa lucreze de acasa chiar si o zi pe saptamana.

    Curentul ala consumat in plus pentru tine nu compenseaza alea 2,5 ore pe zi?
    Nasol, atunci mergi la birou…

      (Citează)

  39. Cred ca se va trece pe WFH mai mult decat se spune.
    Multi candidati vor sa nu mai lucreze de la birou, asa ca devine incet un beneficiu precum cafeaua la serviciu si bonurile de masa.

      (Citează)

  40. Articolul pare scris la insistentele unor angajatori si dezvoltatori. Daca e nevoie, cred ca putem si noi (angajatii) sa ne organizam si sa strangem niste piscoturi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus