un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sute de persoane stau la coadă în Otopeni pentru că cei din aeroport nu vor să folosească declarația digitală

14 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE, TURISM  ·

19 comentarii

O știre recentă vorbește despre cozi de sute de persoane în aeroportul Otopeni, la întoarcerea în țară, când trebuie dată o declarație pentru DSP. Directorii aeroportului dau vina pe pasageri pentru că nu ies din avion cu declarația deja completată. Atenție, este vorba despre o declarație pe propria răspundere, nu noul certificat digital european.

Să ne oprim un pic la știrea aceasta deoarece arată din nou incompetența conducerii aeroportului. Bănuiala mea este că nimeni din conducere nu a stat la această coadă pentru a-i înțelege cu adevărat ridicolul. Probabil că ei, la întoarcerea în țară, intră direct pe ușa de șefi, unde un paznic le deschide spunându-le “săru’mâna boierule, bine ați revenit!”.

Gândiți-vă la absurdul situației: sute de persoane stau la coadă pe un culoar lat de 4 metri, deși aeroportul funcționează la jumătate din capacitate.

Despre ce declarație este vorba

La întoarcerea în țară, declari tu unde te vei izola pentru câteva zile, în cazul în care autoritățile DSP decid asta. De ce izolare? Așa este regula pentru pasagerii nevaccinați sau fără test negativ care se întorc din anumite țări aflate pe lista galbenă sau roșie de covid.

Așa că, dacă un medic DSP detașat în aeroport decide că trebuie să te izolezi, tu deja ai declarat pe propria răspundere unde vei face asta. Dacă nu respecți izolarea și ești prins la mall, bănuiesc că vei fi împușcat de statul român sau ceva la fel de dur.

Prin urmare, te duci cu declarația completată în mână la un medic de pe culoarul de Sosiri Internaționale. Acesta te întreabă de unde vii. Tu îi spui și îi arăți că ești vaccinat sau testat negativ. Medicul îți pune o ștampilă că nu este necesară izolarea pe acea declarație, și apoi mergi cu ea și cu pașaportul/buletinul la polițistul de frontieră care te lasă să intri oficial în țară.

Care este problema

Problema este că probabil 99,9% dintre persoane nu necesită izolare, dar dau oricum această declarație. Sunt niște mese acolo și câteva pixuri și formulare deja tipărite pentru completat. Acolo se face coada.

Dacă 99,9% dintre pasageri nu necesită izolare (să fim serioși, nu călătorește nimeni fără teste sau vaccinări), ce rost mai are declarația respectivă? Nu mai bine, atunci când în sfârșit este identificat cineva care trebuie să se izoleze, să pună doar acea persoană să completeze declarația?

Ar fi mai bine, dar statul român trebuie să se acopere de hârtii, că doarme mai bine pe și sub ele. Țin de cald.

Declarația se poate completa digital, dar autoritățile noastre refuză să folosească metoda

Asta e partea cea mai absurdă. Acea declarație se poate completa digital, pe site-ul special pentru asta. Scrii acolo nume, prenume, CNP, adresă. Site-ul respectiv este făcut în martie 2020! Nu-i ceva nou!

Site-ul îți generează un cod QR aferent declarației. El ar trebui scanat ca să fie verificat și asta ar fi tot, ai putea trece mai departe direct.

Cu toate acestea, luna trecută când am trecut și eu prin coada din aeroport și i-am arătat medicului codul QR, mi-a spus că el nu are cu ce-l scana și că îi trebuie declarație pe hârtie, ca să aibă unde pune ștampila în colțul ei. Asta a fost pe scurt explicația: “Dacă nu ai hârtie ștampilată, nu treci mai departe. Nu avem ce face cu cea digitală!”. Mai lipsea să-mi spună să mi-o bag și în fund.

Așa că am completat pe loc o declarație pe hârtie. Medicul a aplicat ștampila “nu necesită izolare” în colț. M-am dus cu hârtia și pașaportul 10 metri mai departe la verificare. Am intrat în țară. Am aruncat respectiva declarație la primul coș de gunoi (sau mi-a ținut-o polițistul de frontieră, am uitat).

Repet, există întreg sistemul necesar completării digitale a declarației și prelucrării ei rapide, doar prin scanarea unui cod, dar nu este utilizat. De ce? Pentru că nimeni nu i-a dotat-o pe medicii de acolo cu telefoane cu aplicația de scanare. Este mai simplu pentru autoritățile aeroportului să dea vina pe pasageri, că nu ies din avion cu declarația în mână, gata completată.

Statul român în acțiune! Bine ai revenit în România, poftim la coadă pentru ștampilă!

Ah, și să vedeți acum îmbulzeală la ieșirea din autobuzele aeroportului și pe la scările rulante, din moment ce oamenii știu că îi așteaptă această coadă și orice persoană depășită înseamnă minute câștigate în plus.

Da, știu că începând de ieri puteți sări peste coadă dacă aveți certificatul digital european de covid. Ideea este că statul român a implementat de un an și acea declarație în format digital, dar nu o folosește. Oricum, citiți cum se fac aceste certificate digitale covid și cum se pun în telefonul cu Android.

    19 comentarii

  1. 10 bice pe spinare în fiecare zi până descoperă declarația digitală.

      (Citează)

  2. Nu ne mai facem bine.

      (Citează)

  3. Pe 4 iulie m-am intors din Grecia… nu am completat nicio hartie, nu am stat la nicio coada…

      (Citează)

  4. Din păcate așa sunt majoritatea bugetarilor români habarniști, nesimțiți refractari la nou și îi cam doare în cot de cei care le plătesc salariile și sporurile.Își bat joc pentru că știu că nu pățesc nimic iar banul și-l iau oricum.

      (Citează)

    • Nu știu dacă habarniști sau nesimțiți. Cred că e și prea complicat să schimbi ceva, să dotezi cu niște telefoane de scanare, să faci integrarea cu baza aia de date a STS-ului șamd.

      Și cum nimeni din stat nu este evaluat pentru performanța în muncă, este mult mai simplu să zică “Lasă, că merge și așa, nu trebuie să îmbunătățesc nimic. Ce dacă se stă la o coadă inutilă în spațiu închis pe timp de pandemie într-un loc tocmai bun pentru luat un virus? Să stea acasă dacă nu le convine!”

        (Citează)

  5. Solutia in situatii de genul e simpla.
    Dati absolut toti angajatii responsabili afara de sus pana jos si angajti oameni noi.

    O sa fie cu cantec, scandal in presa, procese (clotilde style)

    Prima data si a doua cand faci asta la CFR, si a treia cand faci asta la Metrorex, dar pana la urma se potolesc cand vad ca nu ei sunt la butoane.

      (Citează)

    • Nu merge așa. Te trezești cu 300.000 de oameni în fața guvernului protestând că vor să muncească și ai blocat și niște companii mari.

        (Citează)

  6. Bă, da si unii români…
    Înțeleg, există o aplicație undeva pe un site al guvernului de care nu a auzit nimeni, dar când îți spune fiecare persoană din aeroportul de plecare sau din avion ca trebuie sa completezi o declarație în scris si îți dă si formulare la discreție din care se vede ca se rup în două, cum sa insiști ca se face totul online si tu dai declarație doar online si doar când ajungi în fața aluia de la DSP te prinzi ca nu se poate online?

    O fi comunicarea defectuoasa din partea guvernului, dar nu atât de defectuoasă încât sa nu fie instruite zeci de persoane (străini si români) sa îți zică sa completezi foaia aia.

      (Citează)

    • Mi s-a întâmplat de câteva ori să iau un model de declarație de pe Internet și, când ajung unde se depune, să aflu că s-a schimbat ceva pe la ea și trebuie să folosesc formularul lor, de acolo.

      Înțeleg reticența oamenilor de a completa în avion acea declarație. Întâi pentru că nu le explică nimeni rolul ei. Scrie acolo “declar că mă voi izola la adresa…” și deja oamenii s-au panicat, că nu înțeleg de ce s-ar izola. Nu le explică nimeni “este doar în cazul în care și decide cineva că te izolezi”. Apoi, unii nu au pix la îndemână. Apoi, m-ar mira ca declarația să fie la toate ghișeele de îmbarcare spre România din toate aeroporturile. Faptul că noi am primit-o nu înseamnă că toți au primit-o.

        (Citează)

  7. Si la plecare e misto, cand depasesti toata coada de la buletine si treci pe la automatele de pasapoarte. :))

      (Citează)

    • Da, mă bucur că le-au pus acolo. Abia aștept să le folosesc și eu, că acum n-am știut de ele și m-am dus la un ghișeu normal.

      Am sărit o dată în Barcelona peste o coadă de vreo mie de persoane mergând direct la controlul automat de pașapoarte.

        (Citează)

    • Asta pot să înțeleg. La ghișeul de check-in se face acum verificarea dreptul de călătorie, adică că ești vaccinat, ai teste șamd. Am văzut multe scandaluri la check-in legate de acte lipsă sau teste nevalide.

        (Citează)

  8. 1. Daca nu ai inca pasaport biometric (al meu e din 2017) nu merge scanat.
    2. La inceput de iunie m-am intors de la Larnaca si am umblat ceva sa printez certificatul primit online, certificat pe care scria CLAR ca trebuie printat si semnat. De ce, ma-m intrebat si banuiesc ca vor sa aiba semnatura ta pe declaratie ca sa nu aiba probleme daca te umfla ca nu ai respectat conditiile. Ca altfel ii da in judecata alde Sosoaca pentru abuz.

      (Citează)

  9. Genul asta de articol in reamintește că acum câțiva ani am luat o decizie de care nu eram prea sigur atunci dar de care sunt convins acum că a fost aia buna.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus