un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

China chiar își scade valoarea companiilor mari listate la bursă

28 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Autoritățile chineze chiar s-au apucat să caute la ouă toate companiile chinezești listate pe bursă și cu investitori străini. Ieri WeChat a anunțat că oprește temporar înregistrarea de noi utilizatori în platforma de chat pentru a face niște modificări de securitate cerute de autorități și legi (și partid). WeChat, care-i deținută de Tencent, are sute de milioane de utilizatori care folosesc platforma pentru chat, plăți, cumpărături, livrări de mâncare șamd.

Ce update-uri de securitate? Nu este clar, că vorbim de China. Oficial e vorba de protecția datelor utilizatorilor, cum este acum moda în lume. Neoficial poate fi orice. Poate că partidul vrea să monitorizeze mesajele și transferurile de bani din platformă sau vrea să o închidă după cum dorește și instalează niște backdoor-uri pentru asta. Nu uitați, ca exemplu, cum a predat Apple toate datele despre utilizatorii chinezi unei companii a statului chinez.

Așa că acțiunile Tencent au scăzut. Tencent deține WeChat și este una dintre cele mai mari companii din lume. Tencent a scăzut 8% luni și încă 7% marți. Majoritatea acțiunilor sunt deținute de investitori din afara Chinei. Meituan a scăzut 14 % luni și 17% marți. Alibaba s-a dus tot în jos.

Pe 6 iulie scriam aici pe blog că statul chinez pare mai degrabă că pune bețe în roate investitorilor străini. Iau măsuri dure împotriva unor companii chinezești, uneori după listarea acestora pe bursă, ceea ce face ca acțiunile lor să scadă. Iar americanii care tocmai au cumpărat acțiuni cu o zi înainte, când erau scumpe, pierd astfel bani. Poate fi chiar o metodă pentru ca cetățenii chinezi să cumpere acțiuni atunci când valoarea lor este mai mică.

Pe 7 iulie am găsit aceeași idee scrisă pe CNBC. Mă bucur că am intuit bine o posibilă direcție. Se zice acolo de havoc pe Wall Street și pierderi de sute de milioane de dolari, în special dacă situația continuă așa. Investitorii vor trebui să pună în balanță posibilitățile de creștere mare de pe piața chineză cu faptul că autoritățile comuniste pot oricând să strice profitul respectiv.

Asta se întâmpla la câteva zile după listarea Didi pe bursa din NY într-un IPO de amploare, peste 4 de miliarde de dolari tranzacționați. În aceeași săptămână, statul chinez a cerut blocarea temporară a aplicației Didi din marketurile de aplicații, ceea ce a făcut ca acțiunile să cadă puternic.

Câteva zile mai târziu, pe 9 iulie, autoritățile au cerut eliminarea altor 25 de aplicații făcute tot de Didi pentru servicii adiacente de-ale companiei, precum livrare de mâncare, financiare șamd. Apoi a venit rândul WeChat. La fiecare astfel de știre, scad și acțiunile celorlalte companii și totul se duce în jos.

Mai este un alt efect secundar interesant: dacă pe termen lung fondurile și investitorii vestici încep să se ferească de piețele chinezești, rămân mai multe acțiuni de cumpărat chiar de către chinezi sau alți asiatici. Este o formă de protecționism pe care s-ar putea ca SUA să le-o întoarcă în curând printr-o măsură similară.

    2 comentarii

  1. Eu ii urmaresc cam pe toti astia din zona de seed/venture mai importanti fie pe twitter/ blog/ substack sau ce podcast mai au e foarte amuzant cum toti ravneau la bunatatile pietei din china dar unul nu a avut cumpatarea sa stea sa se gandeasca ca ceva de genul este inevitabil.

      (Citează)

  2. intrebarea e daca facem dollar cost averaging cu chinezariile sau nu?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus