un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

China își încurcă propriile companii sau doar strică planurile investitorilor străini?

6 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Autoritățile chinezești au ordonat magazinelor de aplicații din China să elimine temporar aplicația Didi pe motiv că aceasta colectează ilegal date despre utilizatorii ei. Chestia asta este foarte ciudată.

Didi, pe numele complet Didi Chuxing, este cel mai mare serviciu de ride-hailing din lume. Serviciul a avut 156 de milioane de utilizatori activi în trimestrul 1, aproape dublu față de Uber. În întreg anul anterior, au avut aproape 500 de milioane de clienți și o medie de 41 de milioane de călătorii zilnice. Sunt prezenți în foarte multe țări. Acum vreo patru ani scriam că nu m-ar mira ca Didi să câștige războiul ride-sharing-ului, după diverse achiziții și extinderi pe mai multe continente. (patru ani? când a zburat timpul?)

Și este ciudat cum statul chinez pare de la o vreme că pune bețe în roate propriilor companii care ies puternic în lumea largă. Ar trebui să facă exact invers, nu?

Sau poate că este o metodă de a promova pierderi unor investitori din afara Chinei, în timp ce statul chinez profită? Se poate și asta.

Ideea este că Didi tocmai se listase pe bursa din New York într-unul dintre cele mai mari IPO-uri ale anului. Acțiunile au sărit chiar și 28% după listare, apoi au închis cam la prețul original, dar este un interes ridicat pentru această companie. Printre investitorii mari sunt Uber, care deține 12,8% din Didi, Softbank cu 28%, Apple și Tencent sunt alți investitori mari.

Când statul chinez acuză Didi de colectarea mai multor informații private decât ar fi cazul, acțiunile inevitabil scad. Investitorii au deci pierderi.

Poate că totul este o metodă de-a Chinei pentru a:

  1. produce pierderi (sau măcar lipsă de creștere) unor companii străine care au investit în cele chinezești.
  2. un soi de dump & pump pentru a cumpăra ieftin acțiuni care ieri erau scumpe.

Prima treabă poate fi o parte a războiului economic cu SUA.

A doua metodă se referă la faptul că investitorii străini vor vinde din acțiuni atunci când autoritățile anunță astfel de investigații sau măsuri dure (eliminarea din store-uri a unei aplicații de amploarea Didi este o premieră). Acțiunile companiei scad, chinezii le cumpără la loc cu preț mai mic.

Scăderea este temporară. Acestea nu sunt genul de scandaluri care să distrugă o companie, nici măcar care să-i facă probleme pe termen lung.

Amintiți-vă și că prin luna aprilie statul chinez a anunțat o amendă de 2,8 miliarde de dolari aplicată companiei Alibaba, mândrețea lor în ecommerce. În octombrie 2020, Ant Group, care înainte se numea Alipay și este unul dintre cei mai mari procesatori de plăți din China, a fost blocat de la listarea la bursă aproape în ziua IPO-ului. Compania era evaluată la peste 300 de miliarde de dolari. Decizia de blocare a venit de la cel mai înalt nivel. Recent Wall Street Journal scria că Ant Group va fi controlată de banca Chinei, care o va prelua sub mână sa pentru ghidare de calitate.

Să nu-mi spuneți că toate acestea nu au produs pagube mari investitorilor din străinătate și celor care se pregăteau să cumpere acțiuni după listare.

Așa că statul chinez pare a fi în război și cu proprii oameni de afaceri, că poate vrea să le reamintească cine este șeful. Altă variantă sau poate doar un efect secundar norocos este că le mai produce pierderi și unor investitori externi, cu care pare să se joace din când în când.

Poate că veți spune că ce erau să facă și chinezii dacă au văzut nereguli? Poate Didi chiar colecta prea multe date personale. Poate Alibaba chiar avea o poziție dominantă pe piață. OK, dar eu zic că astfel de lucruri pot fi rezolva mai discret. Este în interesul oricărui stat să rezolve discret probleme ale companiilor naționale cu prezență globală tocmai pentru a nu le submina poziția în lume. Poți lua măsurile legale și poți pedepsi nereguli și fără să bați din gong de câte ori faci asta.

    13 comentarii

  1. masuri legale, nereguli
    :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    really? partidul gaseste nereguli si de aia ii beleste pe aia?

      (Citează)

  2. Și cine e Alipay ăla care ne “aduce” meciurile de la EURO?

      (Citează)

  3. Cum ai zis si tu, vor sa le arate cine e sefu’

    E posibil ca liderii politici de pe acolo sa fi observat cat de puternice au ajuns Google/Apple/Facebook/Microsoft si cat de tare influenteaza (vizibil sau nu) guverne si strategii.
    Si sa prefere sa piarda (sau sa nu castige) ca tara niste bani dar sa nu se trezeasca, ei ca lideri politici, cu un adversar puternic in curte.

    Divide et impera.

      (Citează)

  4. S-a mai discutat Și răspunsul e simplu.
    Statul chinez vrea să păstreze controlul economiei. E atât de simplu. Da, au ei tendințe capitaliste, dar doctrina lor e tot ca partidul și statul să ghideze economia.

    Deci când o companie devine foarte mare, să zicem că are aproape monopol sau top 2-3 pe o ramură economică, statul intervine și prin diverse metode preia controlul (nu neaparat profitul, dacă ești băiat bun și joci cu partidul, păstrezi banii, nu-i interesează). Dar…în vest nu poate face așa simplu ca a da un ordin, așa că se folosesc combinații de genul. Ai prins bine, se scad acțiunile forțat și sunt răscumpărate de către ei la preț de nimic. Odată recuperate, se restaurează totul. Vesticii rămân și cu banii luați și cu fundul gol. Nu degeaba își trimit chinezii studenții în vest să studieze economia capitalistă. Ca s-o poată controla, sau să-i exploateze vulnerabilitățile.

    Se practică de cel puțin 20 de ani.

    Vezi și altă fază care te va șoca:
    Când o companie chinezească e listată la bursa SUA, bilanțul contabil nu poate verificat de bursă. Da, ai înțeles bine, firma chineză raportează ce vrea mușchiulețul ei, nu e supusă regulilor de audit 3rd party ca orice companie americană. Deci ăia pot zice că au recoltă dublă la hectar, n-ai cum să verifici.

    Trump a vrut să miște ceva în privința asta, dar evident a sărit imediat presa liberă controlată de investitori chinezi cum că Trump are ceva cu companiile chineze…i-auzi la el, vrea că să joace după aceleași reguli ca cele americane/europene. Ce tupeu pe el.

    Dați un Google cu why chinese stock exchange companies can’t be audited

      (Citează)

    • Trump n-a vrut să miște nimic. Trump a vrut doar să regleze balanța comercială. Pentru el ar fi fost suficient să cumpere China de la US mai mult și ar fi considerat asta o victorie. Orice altă acțiune luată de US a fost doar o pârghie către scopul ăsta.

      Trump are meritul de a fi atras atenția asupra Chinei, dar a fost probabil cel mai prost om care să înceapă un conflict economic cu ăia.

        (Citează)

    • Lasa Giani, ca a venit Biden si pune el batista inapoi pe tambal.

      ““China is going to eat our lunch? Come on, man. They are not an economic threat to us.” ”
      (Biden, 2019)

        (Citează)

    • Biden a convins EU sa renunte la deal-ul cu China si sa isi schimbe putin atitudinea fata de ei. Asta dupa ce Trump i-a impins sa bata palma. Daca tu crezi ca nu e relevant sa ai in coltul tau a doua putere economica globala, ce pot sa mai zic.

      Talk is cheap. Asta nu inteleg oamenii despre Trump.

        (Citează)

  5. Giani Mucea:
    Trump n-a vrut să miște nimic. Trump a vrut doar să regleze balanța comercială. Pentru el ar fi fost suficient să cumpere China de la US mai mult și ar fi considerat asta o victorie. Orice altă acțiune luată de US a fost doar o pârghie către scopul ăsta.

    Trump are meritul de a fi atras atenția asupra Chinei, dar a fost probabil cel mai prost om care să înceapă un conflict economic cu ăia.

    Lasa ca a venit Biden, cel mai retardat presedinte american din istorie, sa rezolve problema. Probabil singura dilema a lui Joe e daca azi poarta pampers sau nu.

      (Citează)

    • Da, asta e retardat fata de alalalt care era un geniu. Plm, pacat ca au votat sute de milioane de mexicani ilegali morti cu Biden, ca mai ramanea geniul inca 4 ani, poate chiar 8, apoi fie-sa vreo 12, fiul ala mai putin geniu inca 8 si eventual ala geniu de bubuie vreo 4. America ar fi fost great pana la urma.

      Asta e, we are in the darkest timeline.

        (Citează)

  6. Mircea:
    Singura China legitima este situata în Taiwan. Ăilalți sunt doar un stat terorist… De altfel, rămân la părerea mea ca comunismul trebuie incrimat, orice relații cu urmașii lui Mao Zedong (cel mai mare criminal din istoria recenta – și aici vorbesc în calitate de persoana care a studiat, academic vorbind, zona asiatica) fiind neavenit.
    Va invit sa citiți din surse independente despre ascensiunea comunismului în China comunista și despre crimele comise în timpul lui Mao.

      (Citează)

  7. Cred ca este ignorata prea usor motivatia principala a amenzilor, statul chinez face rost de bani. China este un stat comunist iar spoiala de capitalism pe care o practica este doar un rau necesar.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus