un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În fiecare an spăl plasele de țânțari și plâng

7 Jul 2021  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

În fiecare an spăl plasele de țânțari de la ferestre. Le duc în cadă, le dau cu dușul, le dau cu un spray degresant de la bucătărie, ca să mai înmoaie niște praf din plasă, apoi le clătesc cu dușul, le las 10 minute în cadă și le duc să se usuce înapoi pe poziția lor.

În fiecare an, iese o apă neagră din ele. Foarte mult praf. În fiecare fucking an, asta este ceea ce respirăm zi de zi în București. Dacă aș putea să-mi spăl plămânii, probabil m-aș îngrozi de ce iese.

Culmea este că nu stau la bulevard, ci în interiorul cartierului, într-o zonă liniștită, aproape și de un parc. Ce-o fi în plasele celor de la bulevard? Dar în cele de pe Iuliu Maniu sau Magheru?

Speranța de viață în București este cu vreo 3 ani mai mică din cauza poluării aerului, spun diverse surse oficiale. Nimeni nu face nimic. Nici un primar n-a luat măsuri. Firea avea ocazia să schimbe totul prin proiectul ZACA, dar a vrut mai mult voturi și l-a anulat după un poll pe pagina de Facebook. Nicușor Dan nu știu ce face în această privință, până acum nu am auzit nimic concret. Și nu-i o problemă care să se rezolve cu niște metri pătrați de spațiu verde în plus, trebuie ceva mai amplu și mai drastic.

Prin 1997, când am ajuns prima oară în Viena, am rămas uimit de cât de curat este aerul și ce liniște este pe stradă datorită mașinilor mai noi și mai silențioase. Mă gândeam atunci “în 10-15 ani așa va fi și în București, o să vrem și noi să fim sănătoși și să trăim mai mult”. Am pierdut de mult speranța.

Apropo de ferestre și plase, știe cineva unde găsesc la sigur accesorii mărunte pentru aceste plase? Mă refer la mânere, balamale de plastic și restul chestiilor care se rup cam des. Aș vrea să iau la bucată, nu la set ce conține din toate, că nu vreau să cumpăr 7 seturi.

    37 comentarii

  1. Chiar, de Nicusor Dan ce se mai aude? Au trecut ceva luni si… nimic. Se lupta in continuare cu lipsa bugetului, ca parca acolo se impotmolise acum jumate de an?
    Bucurestiul e un oras foarte poluat, probabil cea mai poluata capitala din UE. De asta ne trezim cu astm, tot felul de cancere si alergii etc. Totul betonat, spatiu verde cu taraita, poluare cat cuprinde.

      (Citează)

    • Ultima stire despre Nicusor Dan este cea in care anunta vesel ca s-a tuns. Asta a fost acum vreo luna, sa zic. Daca mai asteptam putin, se tunde iar… atunci o sa auzim iar de el.

        (Citează)

  2. Aici am găsit întotdeauna orice am avut nevoie. Sus pe deal, după Adesgo.
    https://goo.gl/maps/dskDF664ncAGxMVN6

      (Citează)

  3. Sfat: spala plasele alea lunar cel putin. Daca le speli des, nu mai trebuie sa le freci. Doar apa cu presiune.
    Apropo de plase, am facut un experiment. Am dat jos o plasa si pe rama am pus cel mai subtire filtru de hota gasit. Arata urat, nu mai vezi afara, dar filtreaza brici. Mi-era teama ca taie si fluxu de aer, dar merge. Ptr speriatii de praf e o solutie.
    Am apelat la faza asta cand aveam un santier langa mine si stergeam prafu de 3 ori pe zi.

      (Citează)

    • Poti sa dai mai multe detalii, stau langa un santier acum si este jale. Bonus am plase pe rulou si un pot sa le spal chiar bine. De unde ai luat filtrul de hota ?

        (Citează)

    • Leroy sau dedeman, nu mai tin minte exact.
      E genu ala de filtru ca o pîslă. O vatelină.
      Dai pe google “filtru hota” si gasesti.

        (Citează)

  4. De curiozitate, de ce nu ai in calcul sa te muti ? Nu neaparat la o casa tip hipster in porumb, dar chiar in alt oras. Ceea ce faci merge de oriunde, nu stiu ce face matilda, dar nu cred sa aiba probleme cu gasirea unui loc de munca.

    La mai mult sau mai putin extrem, chiar si in alta tara, asta e avantajul ue.

      (Citează)

    • Cred ca este dificil sa faci un blog pentru romani cand tu locuiesti in alta tara. Radu vorbeste foarte mult si despre problemele sau serviciile din Romania, lucruri pe care nu le-ar mai cunoaste daca ar pleca de aici.
      Desigur, ar putea sa vorbeasca despre problemele sau serviciile din Austria sa spunem, dar 80% dintre cititori nu ar fi interesati.

      Cateva exemple din ultimele zile:
      – articolul acesta
      – articolul despre valul 4 de Covid
      – articolul despre viteza la internet prin Digi
      – review ceas Huawei si telefon Vivo (probabil ca nu le-ar fi primit daca nu locuia in Romania)

        (Citează)

    • De acord, de aia am zis in extrem. Personal am inceput sa caut o parcela mica de pamant prin spania sa arunc o cocioaba pe ea la batranete :).

        (Citează)

  5. Fereastra mea da in parcarea din spatele blocului care este in forma de L si o straduta il desparte de un alt bloc in forma de I. Deci un spatiu destul de inchis si protejat, cu spatele la strada si trafic. Pana la bulevardul mare mai este un rand de blocuri, o straduta si pe urma blocurile care sunt la bulevard. Desigur mai sunt copaci, un mic parculet, tufisuri si spatiu verde.

    Cred ca apa reziduala de la spalat fereastra mea acum a fost ceva mai neagra decat a ta, poate am folosit degresant mai profi Bison si de aia. Cert este ca plasa arata mult mai bine acum.

    Este foarte mult praf in Bucuresti, vad asta cel mai usor la unitatea centrala Si daca ii curat mesh-ul frontal saptamanal si tot este de fiecare data praf si mizerie.

    In afara de interzis masinile mai vechi de x ani, amendat lucrarile de constructie care se fac fara plasa de protectie a mediului nu prea stiu ce am putea face.

      (Citează)

  6. Adrian:
    Aici am găsit întotdeauna orice am avut nevoie. Sus pe deal, după Adesgo.
    https://goo.gl/maps/dskDF664ncAGxMVN6

    E foarte aproape de tine recomandarea de mai sus si au mereu toate maruntisurile.

      (Citează)

  7. Stiu ca am mai avut discutia asta, dar eu tot nu inteleg de ce trebuie spalate plasele de tantari :-)). Chiar ma uit periodic la ele de cand am citit la tine si nu mi se pare ca trebuie curatate.
    I-adevarat ca eu stau langa un mare spatiu verde, dar totusi :-)

    Oricum, am luat purificator in casa de anul trecut, nu de alta dar m-am gandit ca o sa stam mult in casa. E ok aerul, sub 10 la pm25.

      (Citează)

    • Ai incercat sa le speli? Sa vezi daca iese mizerie din ele?

        (Citează)

    • Pai probabil ca iese man, dar o anumita cantitate de praf exista peste tot, am praf pe mobile pe care il sterg periodic, la fel curat din cand in cand ventilatorul de la server, in general oriunde exista oameni exista si praf (piele moarta etc), cred ca si daca as locui in varful muntelui tot as avea praf pe mobile in casa.

      Si am mai observat o chestie interesanta: cantitatea de praf de pe mobile este relativ constanta ochiometric vorbind, indiferent daca sterg sau nu praful saptamanal. E ca si cum odata ce se depune un anumit strat de praf, impiefica depunerea in continuare a prafului.

      Ideea e ca cel putin pe plasele mele nu se vede nimic cu ochiul, nu sunt infundate etc

      Se poate de asemenea argumenta ca o plasa infundata opreste mai bine praful, cel putin pana la un punct.

      Dar e adevarat ca mi-ar fi si greu sa curat toate plasele, de ex am 3 plase pt usile de la balcoane, pe alea nici nu vreau sa le spal decat daca e absolut necesar, pt ca e dificil, or, nu sunt convins ca e absolut necesar.

        (Citează)

  8. Am cumparat de la Leroy Merlin set complet de accesorii pentru plase.
    Poti cumpara si profile, plase si garnituri. Cu putina indemanare poti sa-ti construiesti si singur o plasa noua.

      (Citează)

  9. Am problema asta si la o casa de la țară, praf e peste tot. Dar si la etajul 7 in berceni. Am încercat și cu un purificator de aer, dezamăgit. Asta e o sa mor la 92, am scăzut 3 ani. Am văzut ce cauți tu la Leroy Merlin, hornbach, ddman.

      (Citează)

  10. Nu stiu ce legatura este intre praful de pe plase si monoxidul de carbon eliminat de masini.
    Asa m-am mirat si eu in Madrid acum 20 de ani ce aer curat era si totusi aveau toate gioarsele de masini. Cauzele se stiu: lipsa spalarii strazilor (acolo era zilnic), santierele cu norme care nu sunt respectate, arderile de deseuri, curatenia in general, etc.
    Dar deh chiar daca masuratorile in pandemie legate de praf nu au avut legatura cu emisiile de carbon, in continuare se face campanie pe refrenul ăsta. Oare de ce ?

      (Citează)

  11. De la tineretului nu prea ai drum la obor, la targul ala de langa veranda găsești si accesorii pentru termopan, mi-am luat acum 2 luni, cel puțin un vânzător are nu știu daca si alții au.

      (Citează)

  12. La leroy merlin si chiar si dedeman sunt accesorii la bucata

      (Citează)

  13. Dacă vrei să te muți în Bragadiru, am un teren liber lângă mine. Nu e canalizare pe aici, toți cu fose, stații epurare, fântâni… E frumos, dar și urât. Dar e liniște și aerul mai curat. Cât o mai fi curat și pe aici…

      (Citează)

  14. Accesorii găseați la leroy Merlin. De acolo cumpăr eu și le fac.

      (Citează)

  15. Legat de Viena, tot asa am observat eu cat de curate erau TOATE masinile.

      (Citează)

  16. Cumpara un set de cleme la 4 ron, ce nu folosesti le dai la Giveaway pe instagram

      (Citează)

  17. Dorin:
    Legat de Viena, tot asa am observat eu cat de curate erau TOATE masinile.

    Asta si faptul ca incaltamintea e curata dupa un weekend de mers pe jos+transport in comun.

      (Citează)

  18. În fiecare an, iese o apă neagră din ele. Foarte mult praf. În fiecare fucking an, asta este ceea ce respirăm zi de zi în București.

    Si totusi mai toata lumea e OK cu asta.

      (Citează)

  19. Abia astept ziua in care o sa incepem sa murim sufocati cu totii, si politicienii aia care plangeti ca nu fac nimic da si voi astia care reciclati selectiv in timp ce va dati in 3 masini si schimbati electronicele anual ca sa va definiti personalitatea prin consum, cea mai ipocrita discutie asta cu poluarea: mereu sa faca altii.

      (Citează)

  20. Exact acest magazin vroiam si eu sa il recomand. Super ok doamnele de acolo si dispuse sa te ajute daca nu prea te pricepi.

    Adrian:
    Aici am găsit întotdeauna orice am avut nevoie. Sus pe deal, după Adesgo.
    https://goo.gl/maps/dskDF664ncAGxMVN6

      (Citează)

  21. Stau in printre cele mai verzi cartiere din București, când ies din casa am copaci peste tot și tot el praf cat cuprinde.

    Am observat că și iarna, când stau cu geamurile închise, tot se face praf.
    Același lucru mi-au spus și alți prieteni din provincie.

      (Citează)

  22. Locuiesc în Hunedoara, am geamuri și la interior, dar și la șosea. Problema e că stau în primul rând de blocuri de la halda de steril, adică un munte uriaș cu praf. Cam asta e. Și tot praful ăla e adus de vânt în casele noastre. Același lucru l-am constatat și eu când spăl plasele: ăla e praful oprit în plase, dar cât inhalăm când ieșim din casă?

      (Citează)

  23. Gaseste-ti un loc la bulevard de parcare si lasa masina la 8AM si mergi la ea dupa 24h sa vezi ce este pe geamurile ei. Asta intr-o zi fara ploaie ca daca mai ai si picaturi de apa strangi si mai multa tarana pe ea.

      (Citează)

  24. Fac asta la 2-3 luni. Stau la bulevard si am plase mari. Iese ceva smoală maro-portocaliu everytime. Am două purificatoare pe 60mp. Am roborock cu mop la 2 zile. De la geam totul e verde deși stau la bulivar.
    Deciziile deja sunt individuale. E clar că aștepți cancer sau te muți. Nu mai putem trăi la 35+ cu iluzia că va fi mai bine. Indiferent cu cine votezi tot durează un deceniu până la puțin mai bine.
    Noi am decis că nu facem moștenitori și ne ducem la casa de la țară cât mai des. Dar voi tocmai faceți un kinder și probabil ar fi o idee să vă implicați în ceva care să il/o ajute măcar peste un deceniu.
    Așadar nwradu consilier și apoi primar.

      (Citează)

    • Spoiler alert:
      – Da înainte să mă amendezi că am parcat pe trandafiri am 20990 de locuri de parcare unde am treabă?
      – unde e bursa copilului meu care are media 8.59 la clasa a 5-a?
      – cui îi pasă de poluare când mai avem nevoie de lărgirea străzilor la 4 benzi pe sens de oriunde oricând?
      Ai rezolvat tot și te-ai apucat de poluare? N-am apă caldă! (Asta nu e glumă chiar nu am.)

        (Citează)

  25. Marce: nwradu consilier și apoi primar.

    Da, locuri de parcare pentru toată lumea!

      (Citează)

    • Dar cu taxă, că sunt pentru taxarea lor.

        (Citează)

    • Sigur, duamneferește, n-aș fi vrut să insinuez altceva. Da’ o taxă după posibilități, să își permită toată lumea, nu? Că d-aia e praf, că mașinile actuale nu stau pe beton taxat. În nici un caz mai puține locuri de parcare, mai puține mașini și mai multă iarbă nu o sa îți rezolve problema.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus