un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

CES 2021: gadgeturi noi Roborock, Samsung, D-Link, Sony, Acer, Asus și MSI

15 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Roborock a lansat un nou aspirator-robot, primul din seria S7. Upgrade-ul față de un S5 Max nu este mare (vedeți aici diferențele între aspiratoare), dar s-ar putea ca cei ce vor acum un robot să prefere oricum să aștepte acest model.

Diferențele principale sunt un mod de “sonic mopping”, adică nu doar dă cu apă, dar folosește ultrasunete pentru a curăța mai în adâncime. Vă spuneam că mopul pe astfel de aspiratoare-robot este o cârpă umedă ce doar adună și mai bine praful de pe jos, dar nu scoate pete de cafea sau sânge sau altceva de pe jos. Eh, noul sonic mopping de pe S7 este mai bun și ar putea curăța mai bine, zice producătorul.

Apoi, peria de praf este siliconică, nu mai are peri în care să se încurce fire de păr, sârme și alte prostii aspirate de pe jos. Asta mi-a plăcut când am testat Roomba.

Roborock a anunțat și că în acest an vor lansa un dock care va descărca automat praful din aspirator.

Sony a lansat două boxe wireless. Prima dintre ele, SRS-RA5000, o fi bună pentru muzică, dar mi se pare foarte inestetică, arată ca un aparat de bărbierit în dimensiune mare.

A doua, SRS-RA3000, este un cilindru ceva mai safe ca aspect. Sunt mari și probabil asta se traduce șî în calitate audio foarte bună. Eu am o boxă Sony luată acum vreo doi ani, un model cu wifi și Spotify Connect și Cast, și se aude excelent deși este jumătate cât acestea. Cele noi au și Google Assistant și Alexa la bord, dar costă pe măsură: 2.600 și respectiv 1.400 lei.

Samsung a lansat aspiratorul robot JetBot 90 AI+, care este foarte bine dotat. Pe lângă senzorul LiDAR, are și o cameră video cu care recunoaște obiecte și le ocolește pe cele fragile. Și modelul de top de la Roborock, S6 MaxV, are așa ceva, dar Samsung plusează și cu o bază de încărcare ce trage și praful din aspirator într-un sac special, ca la Roomba i7+.

Problema mi se pare dimensiunea uriașă a lui JetBot 90 AI+. Aspiratorul ăla este foarte înalt și nu intră ușor pe sub mobilă, iar în zilele noastre cursa este să faci aspiratoare performante, dar plate, ca să se strecoare peste tot. Samsung a făcut unul care arată ca un tănculeț. În fotografia oficială de mai jos, nu cred că ar reuși să intre și sub canapea.

Roboții asistenți de la Samsung, însă, sunt… altceva. Nu știu dacă merg atât de bine precum în reclama de mai jos și nici cât de utili sunt de fapt în viața de zi cu zi, chiar și pentru oamenii forever alone. Este însă remarcabil că tehnologia a ajuns în astfel de puncte:

D-Link a lansat o nouă cameră de supraveghere. Se poate mișca stânga-dreapta, dar partea mișto este că e gândită și pentru exterior, rezistă la temperaturi de -25/+45 grade Celsius și are protecție IP65 la apă și praf. Mă întreabă uneori oamenii dacă pot monta în exterior o cameră din aceasta de supraveghere tip smart home și răspunsul este mereu nu, s-ar strica rapid de la temperaturi extreme sau ploaie. D-Link DCS-8635LH rezolvă problema asta.

Asus a lansat noi monitoare de gaming. Toate au HDMI 2.1 pentru a conecta cele mai noi plăci video sau console și merg până la 4K la 120 Hz sau chiar 144 Hz. Îmi place că gamingul 4K este acum posibil la rate de refresh mari, deși prețurile acestor monitoare vor fi probabil de minim 1000 €.

PG32UQ mare mișto. Un model de 43 de inchi cu panel VA a fost anunțat ieri.

Și Acer a lansat monitoare de gaming din seriile Predator și Nitro.

  • Predator XB273U – 27 inchi, 1440p, 275 Hz, tip de răspuns 0,5 mm G2G, 1.179 euro
  • Predator XB323QK – 31,5 inchi, 4K, 144 Hz, 1.199 euro
  • Nitro XV282K – 28 inchi, 4K, 120 Hz, HDMI 2.1 cu VRR pentru consolele noi, 949 euro

Bun, frumos, scump. Încep să fie atrăgătoare monitoarele de 28 de inchi cu rezoluție 4K și refresh de 120 Hz, care mi se pare suficient. Mă îndoiesc că va scoate placa video mai mult de atâtea frame rate-uri în jocuri de top.

MSI a lansat un laptop nou Creator 15, care-i din gama Studio, laptopuri performante de muncă.

Are ecran de 15,6 inchi 4K cu acoperire 100% Adobe RGB, placă video RTX 3060 sau 3070, procesor Intel Core i7-10870H și până la 32 GB RAM. Are doar 2,1 kg și include o baterie de 99,9 Wh, maximul admisibil în avion. Asta nu înseamnă că e gândit să faci Photoshop în avion, ci doar că va avea și autonomia maxim posibilă.

    6 comentarii

  1. exact ce am nevoie, un robot care sa ma fugareasca prin casa si sa imi zica am o sedinta in 5 minute

      (Citează)

  2. prefer sa mi pun singur vasele in masina de spalat!!!

      (Citează)

  3. Numa porcarii.
    Monitoare care costa de 3 ori cat consola.
    Laptop MicroStarINTL, laptop de munca atunci cand nu iti pretuiesti munca.
    Telefoane cu incarcator in cutie, nimic? Asta ar fi o noutate super.

      (Citează)

    • Foorysh: Telefoane cu incarcator in cutie, nimic? Asta ar fi o noutate super.

      Îți dai seama că majoritatea le vor elimina. De ce să nu scape de un cost pentru ei, dacă companiile mari au setat această modă?

        (Citează)

  4. Bateria aia e foarte mare pentru ca e dotat cu CPU Intel si asta mananca tot sucul rapid :))) Au revenit idiotii la 14nm un proces de litografie pe care-l stapaneau , dar consumul si eficienta nodului sunt din alta era (gen 2012 cand a fost introdus) :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus