un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Guvernul SUA a trecut Xiaomi pe lista companiilor legate de armata Chinei

15 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Guvernul SUA a inclus Xiaomi pe lista companiilor care au legături cu armata sau serviciile de informații chinezești. Momentan asta nu influențează capacitatea Xiaomi (care este acum al treilea producător de telefoane din lume după o creștere semnificativă) de a produce și vinde telefoane, ceasuri, trotinete și alte gadgeturi diverse, dar lucrurile se pot schimba în viitor.

Consecința imediată vine dintr-un ordin semnat de Trump în noiembrie 2020. Ordinul respectiv interzice investițiile americane în companii desemnate ca fiind colaboratoare ale armatei sau serviciilor de informații chinezești. Asta înseamnă că americanii ce dețin acțiuni Xiaomi ar trebui să le vândă în curând. Xiaomi a scăzut deja cu 10% la bursa din Hong Kong.

Plănuiam și eu să investesc niște bani în Xiaomi și așteptam să revină pe creștere după scăderea de obicei uzuală din primele zile ale unui an nou. Bine că n-am făcut-o.

Xiaomi este momentan pe o listă diferită de entity list-ul pe care se află Huawei, ZTE și alte companii chinezești. Acestora li s-a interzis inclusiv să mai cumpere componente sau tehnologie americană. Asta nu înseamnă, însă, că nu asistăm doar la un prim pas dintr-un șir mai lung de restricții aplicate Xiaomi și vom vedea ce rezervă viitorul.

Nu vreau să mă laud, dar în mai 2020 spuneam următoarele:

e interesant de notat că dacă Xiaomi se ridică prea mult, aceleași reguli care au afectat business-ul Huawei pot fi extinse pentru a include și Xiaomi.

Nu mă laud pentru că totuși nu era așa greu de văzut că ne îndreptăm spre această situație. Dacă SUA n-a câștigat multe din războiul comercial cu China, era de așteptat că vor începe să aplice și mai multă presiune în ce alte locuri pot.

Acum se pot întâmpla trei lucruri:

  • devine Biden președinte și ridică măsurile aplicate Xiaomi. Probabil nu se va întâmpla asta. Biden a declarat deja că “the bullet has left the gun” și că nu are de gând să dea înapoi. Nu avea Trump ceva personal împotriva Chinei, ci întreaga economie americană este amenințată de cea chineză și măsurile începuseră încă din perioada Obama. Dau 10% șansă acestei posibilități.
  • devine Biden președinte și păstrează situația din prezent. Americanii nu mai pot investi în Xiaomi, dar compania își vede în continuare de treabă, deși probabil va vinde mai puțin în SUA decât o făcea până acum. Și nu-i vorba doar de telefoane. Roborock, de exemplu, compania chineză care face aspiratoare-robot și în care Xiaomi este acționară, tocmai se dezvolta frumos pe piața americană în detrimentul iRobot et al. Dau 60% șansă acestei posibilități.
  • devine Biden președinte și aplică și mai multe măsuri împotriva Xiaomi. Poate îi va pune pe entity list, deși asta ar fi o lovitură pentru alte companii americane. Qualcomm, de exemplu, este un furnizor mare pentru Xiaomi, că le dă chipseturi de toate tipurile. Dau 30% șansă acestei posibilități.

    8 comentarii

  1. Taman ce pusesem ochii p-un mi 11. Tre’ sa bag viteza pana nu-i interzic si p-astia.

      (Citează)

  2. da in ritmu asta toti au legaturi cu institutii nedorite ..

    amazon cu face recognition ce se bagase in institutiile publice locale de stat pina a fost oarecum interzis .. etc

    nokia sau ericsson au aparatura prin armata? ban!

    la noi .. sts .. hm legaturi cu armata ..

    a nu se intelege gresit: sa isi mute toti productia acasa, sa nu mai profite de saraci pe post de sclavi (de la haine pina la it) si sa (nu) polueze acasa. imi vreau suportul tehnic inapoi in us nu in india .. :-)

    radu .. niste actiuni la asml ..?

      (Citează)

    • Diferența este că în China este o dictatură ce folosește tehnologia pentru a-i aresta și dispărea pe cei care critică guvernul, țara, economia și orice altceva.

      În restul țărilor zise de tine, poți să-l înjuri în piața mare pe președinte, premier, senator și ce mai vrei tu fără vreo consecință. Nu tehnologia în sine este periculoasă, ci modul în care o folosește fiecare guvern.

      Acum sigur că americanilor le pasă mai puțin de dictatura chineză și de soarta chinezului de rând în lupta cu puterea. Pe de altă parte, statele nedemocratice au fost mereu sancționate de cele democratice prin diverse metode (interdicții de import/export, interdicții bancare șamd), deci nu-i musai ceva nou în ce face SUA.

      dan: radu .. niste actiuni la asml ..?

      Nu mă pricep așa bine la astfel de companii. P/E de 60 pare cam mare.

        (Citează)

  3. SUA a scos Huawei pe margine, s-a ridicat Xiaomi. Acum pare să scoată Xiaomi, care companie chineză urmează îi ia locul?
    Iasă în evidență producătorii chinezi, nicidecum cei agreați de americani.

      (Citează)

  4. Nu există companie chineză fără legături cu statul sau armata, toate sunt proprietatea guvernului chinez.

      (Citează)

  5. “Plănuiam și eu să investesc niște bani în Xiaomi și așteptam să revină pe creștere după scăderea de obicei uzuală din primele zile ale unui an nou. Bine că n-am făcut-o.”

    Nu mă pricep la tranzacții pe bursă, dar nu cumperi când preturile sunt jos și vinzi când sunt sus?!

      (Citează)

  6. Eu cred ca robinetul se pupa cu China, asa ca o sa facă reverse la ce începuse trump.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus