un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Miracol de Crăciun la Metrorex, se introduc carduri contactless

24 Dec 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

13 comentarii

Să mai spună cineva că nu au loc miracole de Crăciun în România!

Metrorex a anunțat că începând de astăzi va introduce carduri contactless pentru accesul la metrou. Adică, în loc să introduci o cartelă în cititorul magnetic din turnichet (ceea ce durează mult timp și trebuie nimerită bine gaura, hăhăhă), vei atinge cu aceste noi carduri contactless cititoarele contactless care sunt montate pe turnicheți de vreo doi ani de zile, deja.

Accesul ar trebui să fie mult mai rapid, nu?

Problema este că tehnologia aceasta este atât de nouă, atât de cutting-edge (probabil suntem prima țară din Univers care folosește cartele contactless în transportul în comun), încât Metrorex o introduce treptat ca să o testeze așa cum trebuie. Astfel de carduri vor fi emise întâi doar pentru abonamentele de elevi/studenți (și nu în toate stațiile), nu pentru toate tipurile de abonament și, sper eu în viitor, inclusiv cartele de 2-10 călătorii.

Oricum, e un prim pas spre revenirea la un portofel contactless reîncărcabil, poate comun cu STB. Mai țineți minte vremurile bune din 2012-2013, când încârcam online pe cardul contactless de STB-Metrorex abonamentul sau ce altceva doream?

Detalii pe site-ul metrorex.ro via profit.ro

    13 comentarii

  1. Am avut un șoc acum câțiva ani când să iau un tramvai in Praga. În stație nu era automat de bilete.
    Eram singur in stație, pe cine sa întrebi. Aveam de mers ceva stații. Vine tramvaiul, mă sui, cu gândul că stația următoare e mare și cumpăr de acolo, că nu aveam plan să mă înțeleg cu controlul într-o limbă din care înțeleg fix nimic.
    In tramvai erau automate de bilete, contactless! Și mici! 30cm înălțime și vreo 10 lățime.
    Cu ambele Google și Apple Pay! Opțiunea de engleză vizibilă pe primul ecran. Am ales câte bilete de adult, câte de copii, am ales bilete pe nu știu câte ore (că ajungeam unde trebuia să cobor până aș fi tastat numele stației), atins telefon, tipărit o hârtie mică, gata!
    Aici în Dublin Google Pay nu are 2 ani, dar tot cu automate uriașe instalate în stații.

      (Citează)

    • Hai să nu comparăm… așa am luat și eu un autobuz in Elveția și mă uitam ca curca’n lemne după un automat ceva. Șoferul s-a prins că vin dintr-un trib din Ghana sau ceva asemănător și m-a întrebat “French, German, English?” am spus English apoi mi-a explicat ce și cum. În Austria nu găseam turnichetul, erau 3 lângă un perete, în rest nu te oprea nimic. Așa că știrea asta e super, o bucățică de civilizație…

        (Citează)

    • In Iasi exista in Autobuze POS-uri de la BCR, poți plati biletul si cu aplicatia 24Pay
      https://www.sctpiasi.ro/tarife/pos

        (Citează)

  2. cine mai merge cu metroul in vremurile astea?
    doar saracii, altfel trebe sa fi dilau sa o dai pe aia cu salvatul planetei, vs salvatul vietii tale.

      (Citează)

    • bogdan:
      cine mai merge cu metroul in vremurile astea?

      Radu merge cu metroul.

      Știu și alți oameni care merg.

      Se poartă mască în metrou, sunt semne pentru distanțarea fizică.

      Ce e așa rău în a merge cu metroul?

        (Citează)

    • Roxana: Radu merge cu metroul.

      Știu și alți oameni care merg.

      Se poartă mască în metrou, sunt semne pentru distanțarea fizică.

      Ce e așa rău în a merge cu metroul?

      Ba cred că sunt și câteva femei prin metrou :D

      Am fost, de nevoie, prin vară cu metroul; semnele erau de pomană, jumătate din călători cu nasul în vânt peste mască, plus că te ții și tu, ca omul (heh) de bara de sus.

      Fă un exercițiu și suprapune realitatea din metrou cu recomandările oficiale (1.5m, persoane pe mp in spatiu inchis etc) și vezi ce îți dă.

      Iaodi, m-am amuzat nițel la explicațiile despre cum _atingi_ cardul _contactless_ de cititor. Dar așa sunt eu cârcotaș :)

        (Citează)

  3. Nu știu dacă erai ironic sau nu, dar am întâlnit carduri contactless în mai multe orașe: Toulouse, Londra și cu siguranța sunt mai multe. Sunt și orașe în care poți să îți apropii chiar și cardul bancar și te taxează o călătorie, chiar în Iași acum trei săptămâni. Mi se pare super pentru cei care sunt în trecere/vizită într-un oraș și nu te mai stresezi să cauți bilete, chioșcuri și altele.

      (Citează)

  4. Tu realizezi ca nu toate statiile sunt ca la tineretului/unirii? La 1 mai inca sunt portile de acces vechi, de culoare verde si cititoare in care doar poti baga pe sus biletul de hartie.

      (Citează)

  5. “sunt semne pentru distanțarea”
    LOOOOOOL
    hai mai serios, esti om matur, adult.

    Roxana: sunt semne pentru distanțarea

      (Citează)

  6. bogdan:
    cine mai merge cu metroul in vremurile astea?
    doar saracii, altfel trebe sa fi dilau sa o dai pe aia cu salvatul planetei, vs salvatul vietii tale.

    Si cu ce mergi ? Cu autobuzul?

      (Citează)

  7. atat te a dus capu? NU folosesti transport in COMUN.
    ce iti spune “IN COMUN”?? ti se pare ca e compatibil cu vremuri de pandemie?

    Aia trebuia interzis primul lucru, ori mergi cu orice altceva – masina personala de preferat, sau stai acasa.

    Catalin: Si cu ce mergi ? Cu autobuzul?

      (Citează)

  8. Macar daca faceau ca pe vremurile bune de dinainte – cate o poarta cu acces cu cardul in fiecare statie. Inainte aveau un cititor de ala de carduri Activ si carduri bancare pus peste macar o poarta de aia veche pe statie. Daca esti sarac si n-ai decat cardul bancar la tine sa poti totusi sa fii civilizat.
    In rest ca fac card contactless… meh. Orice in afara de un card unic reincarcabil mi se pare degeaba. Ah dar vai, o sa fie un card mai complicat decat o cartela magnetica. Da, dar tot o sa trebuiasca sa car cate unul pentru fiecare retea. Ca la noi e greu de facut distributia banilor de la o companie la alta, ce ar mai fi sa nu fie romani? Zic sa mai infiinteze o companie de carduri contactless, poate aia reuseste sa imparta banii intre retelele de transport fara sa iasa galceava.

      (Citează)

  9. Catalin: Si cu ce mergi ? Cu autobuzul?

    Ok, deci cei care nu au masina stau acasa. Simplu, nu ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus