un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Gustare rapidă: pâine cu usturoi și brânză la cuptor #SustinRomania

5 Dec 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

12 comentarii

Îmi place pâinea cu usturoi și brânză. Nu doar că-i gustoasă, dar ține și vampirii la distanță. Cred că prima oară am mâncat la Pizza Hut, pe vremea când era unul singur în București și se stătea la coadă la intrare, apoi făcea tata pe acasă și acum am făcut și eu.

Mi-a venit ideea după un clip video de la Babish, care-i șmecher de tot pe rețete și gătit. Îl găsiți aici, dacă vreți inspirație.

Ce-am făcut eu este mai jos. Pâine ne facem singuri în casă sau luăm din piață de la un magazin cu produse de Sibiu, unde au și o pâine uriașă și bună cu cartofi. Am tăiat două felii.

Am pus unt într-un bol și peste el am zdrobit vreo 5 căței de usturoi. Untul era rece și nu se amesteca prea ușor cu usturoiul, așa că l-am mutat câteva secunde într-o crăticioară pe foc. Aș fi putut să insist cu amestecarea, să-l încălzesc câteva secunde la microunde sau să aștept să ajungă natural la temperatura camerei. So many options!

Am pus și mărar bine tocat în amestec. De ce? Pentru că aveam. Data viitoare aș merge pe busuioc, dar nu-i musai.

Am uns feliile pe o parte cu acest unt cu usturoi și mărar și le-am pus într-o tigaie de fontă, cu partea unsă în jos, ca să se prăjească puțin. Când erau în tigaie am uns și partea lor superioară cu ce unt îmi mai rămăsese.

După ce au prins culoare frumoasă pe o parte, le-am întors în tigaie. Am pus peste ele brânză rasă (cașcaval Viofanny, un producător mic din Săveni, Botoșani, plus cașcaval cu negrilică tot Viofanny) în care am amestecat alți trei căței de usturoi zdrobiți. Usturoiul din magazine sau piață nu-i foarte intens; am pus mult.

Imediat ce am pus brânza pe felii, am băgat toată tigaia în cuptor, pe fast grill. E tigaie integral de fontă, rezistă în cuptor. Grillul acesta de sus a topit rapid brânza peste felii și după în total vreo 4-5 minute i-a dat și o culoare frumoasă.

Le-am lăsat la răcit pe un rack de sârmă, ca să nu se moleșească pâinea la contactul cu o farfurie. Am pus, de test, niște dulceață de ceapă pe o jumătate de felie. Foarte bună combinația.

Știu că nu-i mare lucru, dar ca gust a fost printre cele mai satisfăcătoare preparate făcute rapid de mine. Puțină muncă, vreo 10 minute timp total, pentru un preparat foarte sățios, bun la gust și cu posibilități de dezvoltare ulterioară cu niște ardei iute sau busuioc proaspăt pe deasupra sau alte ingrediente care merg bine cu brânza. Am mâncat alături de o bere Guinness, că m-am gândit că acea aromă va merge perfect cu brânza topită și am avut dreptate.

Uitați-vă pe tot canalul lui Babish, uneori face preparate din diverse filme, dar de multe ori arată rețete normale sau explică foarte bine chestii de bucătărie.


Am primit recent o mulțime de brânzeturi de la Viofanny, un producător din Botoșani. Mulțumesc, apreciez mereu când cineva îmi trimite ceva ce se poate mânca și bea!

Mai jos este tot ce-am primit de la ei. Le-am împărțit frățește și cu părinții mei (copilărește, deci?), că eu nu mănânc atât de multă brânză. Toate au fost foarte bune, aș cumpăra oricând produsele Viofanny în viitor. Compania a fost înființată în 2014 de soții Viorel și Ștefaniea Șfabu ca o mică făbricuță în curtea casei lor și au crescut treptat. Sunt chiar mișto, un exemplu perfect de producător mic ce scoate produse la calitatea sau chiar peste calitatea celor de volum mare din industrie.

Mi s-a părut amuzant că mixul de cașcaval cu șuncă era ceva ca în aperitivele de la nunți, o mulțime de straturi de șuncă și brânză. Una dintre brânze se numește “buric de Săveni”, dar în afara faptului că este foarte puțin mai moale decât cașcavalul normal, nu mi-am dat seama ce-o face așa de buric. Ruladele cu diverse în interior au fost de asemenea foarte bune.

Am aflat însă ce-i negrilica. Cum zice primul rezultat din Google, este planta pe care Tutankhamon a luat-o și în mormânt. Este menționată și în Biblie, iar la noi se mai numește și chimen negru, un remediu naturist bun la toate. Nu m-am simțit prea naturist mâncând câteva sute de calorii de brânză, dar negrilica din interior i-a dat o aromă mai bună, mi-a plăcut din acest punct de vedere.

#SustinRomania (click pentru alte articole din serie) este hashtag-ul sub care voi scrie articole despre produse sau servicii sau companii din România care îmi plac. Este una dintre metodele prin care ajut cum pot și eu la promovarea produselor românești în această criză. Dacă vă place hashtag-ul și vreți să-l folosiți și voi, chiar vă rog! Detalii despre ideea mea găsiți aici.

    12 comentarii

  1. Din pacate ingredientul vedeta, mai mult ca sigur e din China. Cu putin noroc mai gasesti usturoi din Spania, care e mai bun ca cel chinezesc. Romanesc gasesc doar verde, primavara.

      (Citează)

  2. man, these are not good food photos. :-)

      (Citează)

  3. La painea cu usturoi in loc de busuioc are merge si oregano sau chimen. Sau ambele.

    Dintre produsele de la oamenii astia, mi se pare ca arata mai bine ruladele: cea cu verdeata si cea cu masline si gogosari. Altfel, nu e nimic deosebit in oferta lor.

    Am cumparat mai demult dintr-un targ de produse traditionale un cascaval cu fulgi de ardei in el, ala mi-a placut foarte mult. Era produs tot de o firma minuscula, care incerca sa castige o felie de piata facand ceva nisat.

    Ce nu-mi place e ca majoritatea celor care produc branzeturi mai deosebite, se afla la tara (firesc, avand in vedere ca trebuie sa fie aproape de sursa laptelui) si nu vand in Bucuresti decat prin comenzi. Si de multe ori exista comanda minima cu sume ridicate, peste 100 de lei. Sau mai vin in targuri, insa atunci ridica preturile la produse.

      (Citează)

    • Kopa_Kopan: Si de multe ori exista comanda minima cu sume ridicate, peste 100 de lei. Sau mai vin in targuri, insa atunci ridica preturile la produse.

      Și nu ți se pare normal? Oamenii sunt producători mici, fără un lanț de distribuție care le-ar permite să își trimită produsele, cu costuri reduse, în orice cantitate și în orice loc din țară.

        (Citează)

  4. Andrei Serbanescu

    05/12/2020 la 1:46 PM

    Ai mare grijă ce usturoi pui, nu tot oferă protecție 100% la vampiri. Sunt unele cu 80%, 70% protecție, sau chiar mai puțin. E bine sa treci întâi pe la o biserică, dai un acatist, bagi un 50 de lei și tu acolo și ești sigur.
    #nu-iasadesimplucumcredelumea

      (Citează)

  5. Apropo’ de usturoi, ia din Lidl de ala bio; merita fiecare banut. Sau, daca vrei sa sustii economia locala, ia usturoi de Copalau – e cel mai bun din cate am mancat.

    In alta ordine de idei, mi-ai facut o pofta cu painea asta… stiu ce mananc la cina. Langa o sa-mi fac o portie de sos tzatziki si tai si niste rosii.

      (Citează)

    • Unde gasesti usturoiul asta de Copalau? Eu ma tot chinui sa gasesc usturoi romanesc traditional, fiindca ala chinezesc este foarte iute si nu este nici pe departe la fel de aromat.
      Problema este ca si multi “tarani” romani au inceput sa planteze tot sortimentul chinezesc fiindca asta creste mai mare si se vinde mai bine.

        (Citează)

    • https://www.olx.ro/oferta/usturoi-romanesc-de-copalau-rosu-si-alb-de-samanta-si-consum-arpagic-IDe0uvO.html – Sper sa treaca linkul. In afara de a fi un client multumit nu am nici o alta legatura cu vanzatorul. Apropo’ de gustul iute, mi se pare ca ala chinezesc e slab, iar cel bio de la Lidl e mai aproape de de “adevaratul” usturoi; totusi, il prefer pe cel din Copalau. Sunt curios de care va fi parerea ta despre cel de Copalau, daca-ti comanzi.

        (Citează)

  6. asta o stiu de la cineva originar din Saveni: inainte de revolutie era o fabrica de cascaval in Saveni, renumita in zona Moldovei pt calitatea produselor. Ca in orice fabrica din comunism se fura, metoda preferata fiind cea a ascunderii cascavalului sub haine, in zona taliei … de acolo si denumirea “buric”

    ps: se mai gaseste in Carr…, la “insulele” cu produse “traditionale”

      (Citează)

  7. Magazin cu produse de sibiu, daca te iei dupa cati “sibieni” sunt in bucuresti sibiul e mai mare decat china

      (Citează)

  8. Andrei G:
    Eu ma tot chinui sa gasesc usturoi romanesc traditional, fiindca ala chinezesc este foarte iute si nu este nici pe departe la fel de aromat.
    Problema este ca si multi “tarani” romani au inceput sa planteze tot sortimentul chinezesc fiindca asta creste mai mare si se vinde mai bine.

    Usturoi românesc găsești în piețe. După câteva săptămâni/luni de mers în aceeași piață deja știi cine sunt producători. Eu îl iau din piața Rm. Sărat – funia cu 10 căței mai mărișori e 10 lei. Marea majoritate a celor care merg în piață nici nu se uită la usturoiul mare. Am încercat înainte diverse sortimente de usturoi din Mega, Kaufland, Lidl etc și mi s-a părut odios … l-am aruncat la gunoi și de mulți ani nu mai cumpăr din marketuri.

      (Citează)

    • Pe cel bio din Lidl l-ai incercat? Dupa cum am scris si mai sus, mi se pare cel mai aproape de gustul usturoiului din copilarie.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus