un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vinuri bune: Fetească Albă și altele de la Strunga Winery #SustinRomania

20 Jul 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

16 comentarii

Strunga este o cramă din zona Moldovei, numită astfel după localitatea din care a pornit. Comuna Strunga este la vreo 10 km de Târgu Frumos și la 55 km de Iași, iar când am mers recent în zonă am oprit la magazinul cramei Strunga de la marginea drumului național și am cumpărat câteva vinuri. Frumos magazinul, luminos, are și un colț perfect pentru Instagram acolo.

Știam vinurile lor. Am primit cadou vreo două sticle acum ceva vreme și mi-au plăcut. Acum am cumpărat mai multe și din mai multe tipuri de struguri și vi le recomand dacă sunteți în căutarea unor vinuri foarte plăcute și vândute la un preț decent.

Cea mai plăcută surpriză a fost Feteasca Albă, care-i foarte bună, cu un gust complex, miros plăcut și tot ce-i trebuie. Pentru 28 de lei cât costă la ei în magazin, e un vin excelent. Strunga produce și Muscat Ottonel sec, care-i un vin mai rar întâlnit prin magazinele noastre, și Chardonnay.

Vinurile rose sunt foarte bune. Busuioaca de Bohotin la 30 de lei este printre cele mai bune rose-uri din piață în gama sa de preț, fiind gustos și complex în aroma sa. Prea multe vinuri rose din piață nu au caracter, dar aici nu-i cazul. Am dus o sticlă și la mare și acolo am băut șpriț, merge foarte bine și așa. Reveria este un rose în gama premium, făcut din Fetească Neagră, costă 50 de lei sticla, e bun, arată bine, dar parcă aș prefera să dau 58 de lei pe o Busuioacă și o Fetească Albă și m-aș simți mai câștigat.

(da, unicornul este al nostru și încap 4 persoane pe el)

Fac la Strunga și vinuri roșii Fetească Neagră, dar fix când am fost noi acolo nu mai aveau. În magazinul din comună mai vindeau și alte produse de băcănie, să le zicem. Chiar cei de la Strunga fac brânză mozzarella și cașcaval afumat. Am luat și noi o bucată din prima, e bună. Mai aveau acolo și diverse paste (țăiței, cum se zice la noi) și crostini și alte astfel de ingrediente, fabricate de parteneri de-ai lor sau prieteni sau firme din zonă, nu știu exact.

Noi am luat o pungă de tăiței grădinărești (produsă chiar de Tăiței Grădinărești SRL). Încă n-am gătit-o, dar sper să se dovedească buni pentru că mi-ar plăcea să cumpăr mai multe astfel de produse românești, asta fiind de altfel și ideea articolului.

#SustinRomania (click pentru alte articole din serie) este hashtag-ul sub care voi scrie articole despre produse sau servicii sau companii din România care îmi plac. Este una dintre metodele prin care ajut cum pot și eu la promovarea produselor românești în această criză. Dacă vă place hashtag-ul și vreți să-l folosiți și voi, chiar vă rog! Detalii despre ideea mea găsiți aici.

    16 comentarii

  1. Chestia aia “crostini” nu e paine prajita? parca asa pare in punga, bagheta prajita. Merge mai degraba cu bere, decat cu vin.

    Altfel, preturi mai la vin. 50-60 de lei o sticla de vin e deja in gama superioara, poate chiar spre lux. Cele de 28-30 de lei sunt acceptabile la o ocazie.

      (Citează)

    • Tu ți-ai fixat prețurile și crezi că totul se aliniază la convingerile tale. Vinul îmbuteliat sub 20 de lei (mai ales sub 15) nu e un vin bun și nu prea merită – mai bine iei vărsat de la o cramă, pentru că e un vin de masă.

      Vinul la 20-30 de lei deja e vin, nu e de ocazie, e un vin pe care să-l bei – din nou, îmbuteliat. Pe la 50 de lei deja e un vin bun, pe care îl apreciezi. Nu trebuie să ai nici o cultură ca să-ți dai seama că ăla de 50 e mult mai bun decât alea mai ieftine și că e altceva. Nu bem toată ziua vinuri de 50 de lei, dar e alegerea fiecăruia dacă bea vin bun (mai rar) sau prost (mai des). Asta nu înseamnă că 50 de lei e lux.

        (Citează)

    • Eu as fi mai rezervat cu verdictele… Vinul care costa in jur de 50 de lei e un vin bun. Nu e in gama superioara… cu atat mai mult nu-i lux.
      Sub 50 de lei – sunt putine vinuri care pot fi considerate bune, iar sub 20 RON e prea putin probabil sa fie vin.

      Vinurile deosebite ( lux-ul nu-si are rostul aici) sunt mai scumpe. Avem si in Romania : Smerenie – peste 100 RON, Tortuga sau Imperfect de la Rasova in jur de 100 RON, Davino Flamboyant 200 RON etc.

        (Citează)

  2. Bisou e un business local din Iași cu produse de calitate și foarte gustoase

      (Citează)

  3. Problema cu vinurile romanesti este ca toate domeniile au fost cumpate de companii straine, iar tot ce este bun se vinde in vest sub sigla mama.

    6 euro este limita inferioara pentru un vin decent, dar parca mi-as fi dorit ceva mai pe la 15-25 lei pentru cei mai mult cu bautul si mai putin cu aromele, gen cotnari.

      (Citează)

    • #Radu
      poti da si niste exemple pt prostiile debitate de genul asta?
      sau ai auzt si tu in coltul internetului.

        (Citează)

    • Producerea vinului este unul dintre putinele domenii ramase in care actionariatul romanesc este majoritar. Cel mai mare producator de la noi, Jidvei, este 100% romanesc, la fel Cotnari, Vincon Vrancea. Recas are actionariat mixt (romano-englez). Sunt cateva crame cu proprietari italieni sau din alte tari, dar destul de putini, majoritatea covarsitoare sunt cu proprietari romani.

        (Citează)

  4. #SustinRomania
    La mai multe articole pe temă!

      (Citează)

  5. am trecut de cateva ori pe langa magazinul Strunga dar nu am oprit niciodata
    data viitoare imi programez un ”plin”

      (Citează)

  6. Hopa, Matilda are unicorn?

      (Citează)

  7. Pentru cei care aveti timp, si care nu sunteti la fel de speriați de Covid- cum sunt eu 🤭- va recomand sa faceti o vizita la Stațiunea de Cercetare Viticola Pietroasa (jud Buzau). Stațiunea este o instituție de stat, aparține de Academia de Științe Agricole și, pe lângă vinurile bune pe care le are, organizează si degustari ca la carte dar si prezentarea tehnologiilor (aici am rămas masca! – chiar au tehnologii foarte moderne) si a muzeului.
    La muzeu am văzut vin de prin ’45, sticle care au rezistat invaziei sovietice – au niște povesti foarte, foarte interesante! Va recomand!
    Si daca mergeți la Pietroasa, puteti merge si la Stațiunea de Cercetare Legumicola din Mun.Buzau,unde veți vedea niște soiuri fabuloase de legume- nu mi-a venit sa cred ce au produs acolo… Buzau a fost unul din bazinele legumicole mari pe timpul comuniștilor. Per total: când am plecat în vizită la cele două obiective, nu imi imaginam ca va fi așa interesant!

      (Citează)

  8. dam167:
    Tu ți-ai fixat prețurile și crezi că totul se aliniază la convingerile tale. Vinul îmbuteliat sub 20 de lei (mai ales sub 15) nu e un vin bun și nu prea merită – mai bine iei vărsat de la o cramă, pentru că e un vin de masă.

    Vinul la 20-30 de lei deja e vin, nu e de ocazie, e un vin pe care să-l bei – din nou, îmbuteliat. Pe la 50 de lei deja e un vin bun, pe care îl apreciezi. Nu trebuie să ai nici o cultură ca să-ți dai seama că ăla de 50 e mult mai bun decât alea mai ieftine și că e altceva. Nu bem toată ziua vinuri de 50 de lei, dar e alegerea fiecăruia dacă bea vin bun (mai rar) sau prost (mai des). Asta nu înseamnă că 50 de lei e lux.

    Ne-am dat naibii, suntem toti somelieri acuma, un Jidvei cinstit nu va mai place.
    Exista vinuri f proaste, vinuri f bune, si multe vinuri de mijloc. Multi dintre noi, bautorii de vin, nu am stii sa facem diferenta dintre anumite vinuri de 17 lei si anumite de 40 de lei, legati la ochi.
    Asa ca nu pretul e totul. Am baut unele vinuri superbe la sub 20 lei si au foat si vinuri la 40-50 care nu m-au dat pe spate si am regretat banii.
    Am cumparat f rar si vinuri de 100 si au fost foarte foarte bune intra-adevar.

    Dar eu unul prefer 5 sticle de 20, din vinuri pe care le stiu bune, decat 1 de 100..

      (Citează)

    • Depinde și de soi, că dacă nu-ți plac vinurile mai acide o să spui că unul scump e mai prost ca unul mai ieftin. Eu nu mă refer la „buchet” și la alte fițoșenii, dar compară un Castel Huniade de Recaș (circa 18 lei) cu Vinul Cavalerului (25-30 lei) sau Sole de Recaș (50-55 lei) – ai să simți imediat diferența, iar astea sunt doar rose.

      Depinde și de dispoziție (și de buget), nu trebuie să bei numai vinuri de 20 sau numai de 100. Îmi mențin totuși părerea că găsești vinuri la litru la crame serioase mai ieftine și mai bune decât sticle de 10-15 lei.

        (Citează)

  9. Un vin bun, in special rose, se face si la Crama Ceptura si-l gasesti in Lidl pana in 15 lei. Tot acolo gasesti un vin eco, Bob cu bob, care e bun si ieftin.

      (Citează)

  10. Unde sunteti la mare? Pare goala plaja :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus