un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un pas în față: vaccinul de la Oxford a declanșat răspunsul imunitar sperat

20 Jul 2020  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Iată o veste bună: vaccinul anti-covid-19 al celor de la Oxford, care-i printre cele mai avansate în cercetarea de așa ceva, a fost testat pe 1.077 de oameni sănătoși între 18 și 55 de ani. Rezultatul a fost bun, vaccinul a dus la apariția a două răspunsuri imunitare: anticorpi și celule T. Anticorpii atacă virusul în sânge, iar celulele T sunt celule albe care atacă celulele deja infectate cu virusul, astfel că acesta este eliminat de peste tot.

Efectele secundare au fost minore, în general dureri de cap și oboseală. A durat 28 de zile ca vaccinul (nume de cod ChAdOx1 nCoV-19) să aibă efect complet în corp și testele să arate apariția anticorpilor la covid-19.

Acum rămân alte lucruri de testat, adică:

  • ce se întâmplă cu o persoană vaccinată corespunzător atunci când va fi expusă la virusul vin, în condiții normale. Un test real, altfel spus, pentru a vedea eficiența vaccinului. E de așteptat să funcționeze, că așa e cu știința, sistemul imunitar și astfel de chestiuni.
  • pentru câtă vreme rămân acei anticorpi și acele celule T în sângele pacienților, altfel spus pentru cât timp te protejează vaccinul după ce-l faci.

Toate acestea vor dura încă multe luni de teste și proceduri medicale, dar momentan lucrurile arată că ar fi pe calea cea bună în privința unui vaccin. De altfel, am văzut și alaltăieri o știre care spunea că virusul are o evoluție predictibilă în corpul uman și deci un vaccin ar putea fi dezvoltat pentru el. Cei de la Oxford (în colaborare cu AstraZeneca, probabil aceștia vor lua banii) sunt aproape să o facă, iar pe lângă al lor mai sunt și altele în lucru.

Asta, desigur, dacă virusul nu capătă mutații semnificative în fiecare an și nu devine ca gripa, care are alte tulpini în fiecare an și nu poți decât să speri că faci vaccinul corespunzător pentru cea pe care o vei întâlni tu. Să nu fim însă prea pesimiști, azi e de băut pentru o veste bună.

surse: Oxford, CNN.

    10 comentarii

  1. Mie imi place ca multi “experti” spun ca nu dobandesti imunitate de lunga durata prin trecerea prin boala. Dar vaccinul e testat prin compararea nivelului de anticorpi cu a persoanelor trecute prin boala. Super logica.

      (Citează)

  2. O așteptăm pe Olivia Steer să iasă la interval să ne spună cum vaccinul este nasol iar Andi Moisescu să mănânce același rahat tradițional.

      (Citează)

    • O fi si madam Steer vreun expert de renume mondial, dar nu o stim noi! Apropo, mai stiu de un doctor honoris – a sfârșit prost, din pacate…😃😃

        (Citează)

  3. Hai, lumineaza-ne.

    alex:
    Mie imi place ca multi “experti” spun ca nu dobandesti imunitate de lunga durata prin trecerea prin boala. Dar vaccinul e testat prin compararea nivelului de anticorpi cu a persoanelor trecute prin boala. Super logica.

      (Citează)

  4. Cu siguranta, este o veste buna. Da sperante. Intre timp, trebuie sa pastram masurile de protectie

      (Citează)

  5. In conditii unui Brexit dur, cand si cum se va putea achizitiona in Romania ?
    Sa nu zica cineva ca prin intermediul UE (si nu prin acord direct UK- Romania) sau cu acordul OMS (“virusat” de chinezi) , caci atunci vom fi “doomed”…
    Si din cate stiu Astra Zeneca are operatiuni in Romania, iar parca vreo 4 state UE si-au asigurat deja niste rezerve….
    Ne miscam si noi mai cu talent sau ramanem “ultimii la caruta”, alaturi de bulgari (sau nu !) ?
    Pe de alta parte, se pare ca si Pfizer cu nemtii de la BioNtech au obtinut rezultate promitatoare, dar abia au trecut de faza 1 .

      (Citează)

  6. Eu sunt curios cum va fi cu vaccinul din punct de vedere al costurilor pentru pacient. Ca intra niste (multe) miliarde in cercetare si productie. Daca o sa scoata vaccin la pretul de 200 sau 250 de dolari, ce face cine nu-si permite? Statul nu subventioneaza la noi nici macar testele alea ieftine, daramite un vaccin.

      (Citează)

  7. Nu mai mancati kkt cu vaccin de sute de $.
    In general companiile farmaceutice nu prea agreeaza vaccinurile pentru ca nu scot profit din ele (cifrele de afaceri in ce priveste vaccinurile se situeaza undeva la 2-3 % in cel mai bun caz). Datele sunt disponibile online, pentru cine e curios de detalii.
    Vaccinul o sa fie la un pret foarte accesibil, cel putin in EU.
    ps: poti sa compari 300E cu 2-3 saptamani de stat prin spitale? posibil la ATI?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus