un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

București și Iași sunt complet acoperite de rețele LoRaWAN

10 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Orange Business Services a anunțat recent acoperirea completă a Bucureștiului și Iașiului cu rețea de tip LoRaWAN. Acoperire parțială au și Popești-Leordeni, Brăila, Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și Buzău.

Acesta este un milestone foarte interesant și sper că infrastructura astfel creată să fie și utilizată de… cineva. LoRaWAN este o rețea gândită pentru dispozitive IoT de bandă mică. LoRa vine de la Long Range și acesta este avantajul ei principal: un gateway poate acoperi suprafețe de până la 15-20 km, adică ai nevoie de puține dispozitive pentru a acoperi o suprafață foarte mare. Am explicat aici despre LoRaWAN atunci când am văzut primele propuneri de proiecte în România.

LoRaWAN este deci gândită pentru tot felul de aplicații “smart”, de exemplu pentru conectivitatea senzorilor de pe diverse suprafețe agricole sau a senzorilor de lumină și a electrovalvelor ce controlează un scenariu clasic de iluminat inteligent și monitorizare apă la nivelul unui oraș. Sau a senzorilor integrați în fiecare loc de parcare și care spun mai departe dacă un anumit loc este liber sau ocupat.

Rețeaua funcționează pe frecvența de 868 MHz, ceea ce contribuie la acoperirea mare, iar banda este de maxim 50 kbps, suficient pentru senzori și mici dispozitive care uneori nici nu au nevoie de alimentare dedicată, de exemplu un senzor de umiditate înfipt în mijlocul câmpului și care transmite o dată pe zi date către un server prin LoRaWAN.

Gateway-urile LoRaWAN vi le puteți închipui ca pe niște routere wireless cu acoperire mare, iar ele sunt conectate mai departe la Internet prin fibră optică sau 4G. Singurul gateway văzut de mine este cel de mai jos, dar era unul gândit să arate ca o veioză pentru a putea fi integrat în casa cuiva.

Unele normale arată cam așa:

 

Un beacon capabil să comunice cu un gateway este mic precum mai jos.

Sunt curios din câte dispozitive este acoperit orașul nostru. Acum să vedem și dacă apar aplicații smart city în București. Orange a construit infrastructura pentru ele, dar trebuie implementate. Alba Iulia este un exemplu frumos (unu, doi), acolo tot pe LoRaWAN au de toate de la iluminat inteligent care reduce consumul inutil de energie electrică și până la monitorizarea autobuzelor, poluării și a altor sisteme.

Partea bună este că nu trebuie să așteptăm ca autoritățile să profite de LoRaWAN. Orange are obiceiul de a deschide astfel de rețele și către proiecte private sau inițiative individuale precum apar pe la diverse hackathon-uri. Poate că vom vedea mai degrabă astfel de inițiative implementate rapid și accesibile, cum s-a întâmplat până acum cu tot felul de proiecte de monitorizare a poluării.

 

    6 comentarii

  1. Interesant pasul, mai ales ca vine din partea unui operator mobil. Care ar avea la dispozitie tehnologie LTE NB-IoT sau 5G, imediat in viitor.
    LoRa nu-l vad scalabil si nu se poate integra in ecosistemul proiectat de 5G, cu MTC, network slicing si partea de service layer pentru un numar mare si variat de clienti B2B.
    Probabil vor sa muste dintr-o piata incipienta pe care, ulterior, sa o migreze catre 5G.

      (Citează)

    • N-are treaba 5G cu LoRa. LoRa e pentru ceva care trimite informatii rar si cu foarte putina energie electrica. Nu-i trebuie nici viteza nici latenta.

        (Citează)

    • Pai cand a vorbit despre 5G, Radu a zis explicit ca e si pentru dispozitive IoT. De fapt, mai ales pentru ele, ca toata lumea e de acord ca 4G face fata bine la traficul de pe mobil care e acum si aproape toata lumea are smartfon, deci nu va mai creste semnificativ nr de useri.

        (Citează)

  2. Ai vreo informatie tehnica legata de asta? In afara de comunicat de presa?
    Ceva pentru geeks – unul ca mine are 3 dispozitive lora (esp32)

      (Citează)

  3. Suna ca un plan bun asta cu acoperim tot orașul pt nimic și care nu face nimic.
    Cineva merita o mărire pentru asta

      (Citează)

  4. Sa vorbesti despre 5G pentru IoT e ca si cand ai spune ca toti trebuie sa conducem S63 AMG. Use case-urile 5G in IoT sunt cateva: connected car, autonomous car, robots si cam atat. Pentru toate celelalte exista GPRS (majoritar) sau pentru non-powered assets LoraWAN si Sigfox.
    Sigfox deja are acoperire in Romania in foarte multe orase. Atat LoraWAN (e diferenta fata de Lora), cat si Sigfox acopera lejer 70% din use case-uri. Problema la LoraWAN e lipsa de acoperire si abordarea globala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus