un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vinuri bune: Vertigo Rose sec de la Galicea Mare #SustinRomania

5 Jun 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

32 comentarii

Vara aceasta mi-am propus să beau mai multe vinuri rose, că parcă acestea merg cel mai bine în sezon. Am băut deja mai multe, că ce să faci stând acasă toată ziua, iar printre cele mai bune a fost acesta: Vertigo Rose de la Moșia Galicea Mare*, sec, 2017, 45 de lei la Finestore.

Sunt vinuri rose care doar curg bine pe gât pentru că-i cald afară, dar fără a fi memorabile, și altele care le-au ieșit producătorilor cu un gust complex, cu buchet, cu aftertaste și tot ce-i de apreciat la un vin de calitate. Vertigo Rose este un astfel de vin.

Pe sticlă scrie că-i un cupaj de Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon. Așa o fi. L-am băut și cu mâncare**, și fără. A fost bun în ambele situații, i-a plăcut până și Matildei, care are o dușmănie personală cu rose-urile. Voi mai cumpăra. Dacă vreți un rose bun, luați-l cu încredere.

Mă gândesc să fac o pagină separată în care să trec câteva cuvinte despre ce vinuri beau, că poate e de ajutor. Mi se pare mai simplu de găsit un whisky bun decât un vin bun pentru că, în cazul vinurilor, oferta este foarte mare. Problema rămâne, desigur, la a transmite prin text o chestiune atât de subiectivă precum gustul sau plăcerea unui vin, dar mă gândesc să încerc, având în vedere că ne place să încercăm mereu vinuri noi.

#SustinRomania este hashtag-ul sub care voi scrie articole despre produse sau servicii sau companii din România care îmi plac. Este una dintre metodele prin care ajut cum pot și eu la promovarea produselor românești în această criză. Dacă vă place hashtag-ul și vreți să-l folosiți și voi, chiar vă rog! Detalii despre ideea mea aici.

*M-am uitat pe hartă unde este Galicea Mare. Dincolo de Craiova, pe drumul spre Vidin, mai aproape de Dunăre, parte din zona viticolă Dealurile Olteniei. 

**Sticla am desfăcut-o când am gătit somon cu o salată-garnitură din roșie, ceapă verde, cartofi dulci fierți și pătrunjel. Somonul îl marinez un pic în suc de portocale cu miere, usturoi și condimente, îl fac ușor în tigaie pe o parte, apoi îl întorc și torn peste el marinada descrisă mai sus și-l mai las așa un minut. Combinația este foarte bună, în special cu salata aceea. Rețeta este bazată pe cea de aici.  

    32 comentarii

  1. mai nou am trecut pe Castel Huniade. mi se par bune cam toate, dar beau mai ales demisec rosu.

      (Citează)

  2. Galicea Mare face si niste vinuri rosii f misto – i-am vazut prima oara la un targ de vinuri acum 1-2 ani cred. Am ramas impresionat de complexitatea gustului . Cu prima ocazie cand ajung la Craiova – le fac o vizita si sper sa pot cumpara vin ( din pacate multe vinuri isi pierd calitatile datorita transportului si stocarii defectuoase intrucat majoritatea resellerilor nu acorda impotanta acestor 2 lucruri – supermarket-urile de ex sunt cele mai pacatoase in aceasta privinta si din acest motiv de cate ori am ocazia cumpar vin direct de la producator).

      (Citează)

  3. Așa da! Tot la categoria rose am mai descoperit de curând Caii de la Letea.

      (Citează)

  4. Zi-mi mai multe despre Matilda, pare ca avem un lucru in comun – referitor la roze-uri :)
    De duminica trecuta, unvinpezi au, in ultima zi a saptamanii, cate un vin special, zic ei. Acum 5 zile au avut un vin italienesc, un toscan de la Antinori, redus la 1840 RON. E primul vin pe care l-am vazut cu punctaj maxim la James Suckling si la Robert Parker. Sunt curios ce va fi saptamana asta.

      (Citează)

    • Stai, ce?

        (Citează)

    • @Octav, cred ca ai gresit blogul. Nu contesc ca poate sunt si oameni cu bani pe aici, dar cand Radu scrie de un vin de 45 lei si tu vorbesti de 1840 lei, parca nu suntem pe aceeasi lungime de unda.

        (Citează)

  5. Apropos de finestore, nu le zice nimeni ca au printre cele mai infecte site-uri pentru cumparat online? Se bate de la egal la egal cu site-ul Ikea, Vodafone si Decathlon. Bine, de la astia chiar ai si pretentii, ca sunt niste colosi care nu sunt in stare sa se adapteze si comertului online in secolul 21.

      (Citează)

  6. la finestore ar fi bine sa puna si anul la vinuri
    am primit un vin alb din 2017 – e bun de turnat la chiuveta

      (Citează)

  7. Din gama rose, recomand si Bendis de Petrovaselo.
    Este cam in aceeasi gama de pret.

      (Citează)

    • Bendis nu e spumant? In plus, vine in 3 variante, alb din struguri albi (chardonnay parca), alb din struguri rosii (pinot noir) si roze (tot din pinot noir). Atfel, da, Bendis de la PV este excelent in pretul sau (se gasea si pe la sub 40 lei) si mi se confirma inca o data ca un spumant dupa metoda Charmat (prosecco style) e mai baubil decat unul dupa metoda traditionala (champagne). Daca si strugurii sunt glera iar continutul de zahar redus (brut), atunci reteta e sigura.

        (Citează)

  8. Eu iau un vin bun din Penny, se numeste ‘Drumul de la vie’. Feteasca regala la pret foarte decent (de obicei e 6 lei sticla de 750ml, saptamana asta este si la oferta, 5 lei).

    Iata cum supermarketurile reusesc sa ofere pret bun la vin de calitate, in timp ce magazinele de profil umbla sa jecmaneasca cumparatorii.

      (Citează)

    • Pentru a putea zice ca magazinele de profil jecmanesc, ar trebui sa ai dovezi ca vinul pleaca de la producator cu un pret si, dupa transport si ce mai trebuie, punerea la raft se face cu adaos nesimtit de mare. E adevarat ca sunt magazine care vand mai scump decat altele, dar nu de acolo vine diferenta mare de pret inre vinurile de supermarket (si aici avem Lidl, Penny intr-o parte si Carrefour, Auchan, Metro pe de alta).
      Pur si simplu, magazinele specializate in vinuri aleg sa vanda vinuri ale unor producatori mai elitisti.
      Acum, sa intram in polemica vinului la 5 lei…au fost multi (enologi) care au demonstrat ca e imposibil ca un vin sa fie sub o anumita suma, aratand cat costa sticla, cat costa dopul, etichetarea etc. Dar o vizita la o crama mai rasarita, cu ghidul de acolo, deschide multe orizonturi.

        (Citează)

    • D-nu’ Kopan :)

      Nu-mi dau seama daca trolezi sau nu…dar daca tu crezi intr-adevar ca tot vinul vandut in lumea asta este la fel si singura diferenta ar fi locul de unde il cumperi si , pe cale de consecinta, pretul atunci cred ca ne vom pierde vremea explicandu-ti ca n-ai nici cea mai mica idee despre vin.

      Io zic sa le scrii la Mercedes ca nu mai jecmaneasca lumea ca iete, poti sa-ti iei masina de la Dacia la preturi mici…

      Da , stiu – poate cam fortata comparatie – dar la ignoranti functioneaza :)

        (Citează)

    • lol…5 lei si vin bun?
      Poate vrei sa spui ca pastila din care este facut costa 5 lei.

        (Citează)

    • Sunt convins ca exista solutii de desfundat WC-ul si mai ieftine de 5 lei.

        (Citează)

    • Ala nu-i vin natural nici intr-o mie de ani. E ok ca iti place, dar sa nu te minti singur. Un vin normal de la orice crama/manastire/etc e minim 5 lei/litru la bidon de plastic, la usa lor. Pentru penny scade din 5 lei, 1 leu profitul lor, minus sticla, transport, afisare la raft, profit pentru producator si iti dai seama ca e apa cu prafuri.

        (Citează)

  9. Enorm pentru vin românesc calitate IG, noroc că Finestore omite caracteristici cheie la vinuri.
    Dar Galicea Mare nu face vinuri ieftine.

      (Citează)

  10. Recomand MUSE DAY ROSE Cramele Recas, https://www.finestore.ro/recas-muse-day-rose-075l….vis

      (Citează)

  11. salut radu
    in aceiasi gama iti recomand mateus roze
    cramele recas roze – desi are un dop ciudat
    iar dupa parerea mea si a sotiei- jidvei rose gama grigorescu. e bun si accesibil.

    noroc

      (Citează)

  12. Corcova rose, ala cu papadia pe eticheta. Din martie de cand stau acasa am trecut pe rose (vreo 10 diferite) si asta mi-a placut cel mai mult. Dar comentati comentati ca vad ca sunt multe recomandari pe care nu le-am incercat inca.

      (Citează)

  13. ai auzit d vivino? e o app

      (Citează)

  14. Incearca de la Crama M1 Atelier: Leat 6500 rose si Charme de la mer (le gasesti pe finestore). Nu se mai fabrica deci dupa ce se termina stockul , gata.
    Toate vinurile de la crama asta mi s-au parut extraordinare.

    P.S: mai adu-le si tu aminte celor de la finestore sa-si faca sectiune de wishlist :)

      (Citează)

  15. Octav:
    Nu ma mira, caci vad ca Galicea Mare e vinul lui Dinescu. Un profitor.

    Conacul si crama nu mai sunt ale lui Dinescu de ceva ani. Au fost retrocedate mostenitorilor proprietarului initial si apoi cred ca revandute.

    Au cateva vinuri foarte bune, dar si unele mai putin bune. Highlight-ul ar fi o feteasca neagra dintr-o vie cu o varsta de peste 50 de ani.

      (Citează)

  16. John:
    Si care era problema cu 2017?

    La alb si roze e bine sa fie max din anul trecut

      (Citează)

  17. La Galicea Mare are Dinescu via, iar conacul il are prin apropiere, la Cetate.

      (Citează)

  18. Azi e 33,67 la care se mai adauga o reducere de 10%

    https://www.finestore.ro/vertigo-rose-075l

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus