un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Localizarea Advanced Mobile Location a fost activată pentru apelurile la 112

2 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

47 comentarii

Advanced Mobile Location, AML pe scurt, este un mecanism prin care se transmite automat poziția exactă a unui telefon atunci când sună la 112.

Dacă sistemul ar fi fost activ anul trecut, fata din Caracal ar fi fost poate mai rapid găsită de autorități încă de la primul apel. Nu mai știu de pe ce tip de telefon a sunat atunci.

Am scris despre AML aproape imediat și am văzut că majoritatea oamenilor nu știau că există o astfel de soluție implementată în telefoane, soluție ce trebuie doar implementată și activată și la nivelul serviciului de urgență 112. Tot atunci am aflat că multe țări din lume o folosesc deja, iar STS-ul nostru o avea în curs de implementare, dar diverse probleme legate de bugete și legislație i-au oprit din drum.

Problema a prins mai mult prioritate atunci și iată că acum, la vreo 8 luni distanță, AML a devenit activ în toată România.

Cum funcționează AML: automat, fără nici o aplicație necesară în telefon. În momentul în care cineva sună la 112, telefonul său activează GPS-ul și wifi-ul, ia o poziție precisă sau aproximativă a apelantului și o transmite în paralel cu apelul, prin SMS, către serviciul de urgență.

Este nevoie, desigur, de un smartphone. Și mai este nevoie ca rețeaua de telefonie să-i “spună” telefonului tău “vezi că AML este activ, deci fă pe fundal treaba cu localizarea și dă-mi SMS-ul respectiv”, ceea ce a fost activat acum împreună cu capacitatea celor de la 112 de a prelucra aceste SMS-uri primite.

Funcționează practic pe orice smartphone. Pentru Android, AML este implementat încă de la versiunea 2.3. Pentru iOS, de la versiunea 11.3.

STS zice altceva, zice de Android 4 și iOS 13.4. Mai zice o chestie: telefonul Android trebuie să aibă Google Play Services instalat, ceea ce s-ar putea să le scoată pe cele Huawei noi din ecuație. Nu știu dacă Huawei a implementat sau nu partea de AML separat. Telefonul trebuie să aibă o cartelă SIM activă (pentru că la 112 se poate suna și fără cartelă SIM, dar AML n-ar funcționa în acest fel în România nu merge fără SIM nici apelul). O altă condiție este ca utilizatorul să nu fi dezactivat funcțiile de localizare integrate în telefon, că atunci acestea nu pot fi pornite pe fundal în momentul apelului.

Nu uitați că există și aplicația de mobil Apel 112 (Android, iOS). Dacă sunați la 112 din această aplicație, aceasta transmite poziția ta către serviciul de urgență, dar folosind rețeaua de date. Eu zic că nu strică să o aveți în telefonul mobil.

sursa și mai multe detalii: STS.

    47 comentarii

  1. A trebuit să moară ceva oameni pentru asta.
    De ținut minte.

      (Citează)

  2. Nu se poate suna fără cartelă la 112.

      (Citează)

  3. ceea ce dovedeste inca o data ca masura de a putea cumpara cartele doar cu buletinul este complet inutila

      (Citează)

  4. pentru că la 112 se poate suna și fără cartelă SIM, dar AML n-ar funcționa în acest fel :)) la 112 nu se poate suna fara cartela.

      (Citează)

  5. Nu zice nimeni nimic despre faptul că implementarea AML din România nu funcționează cu bateria sub 10%?

      (Citează)

  6. Iosif:
    Nu zice nimeni nimic despre faptul că implementarea AML din România nu funcționează cu bateria sub 10%?

    Dar nu scrie nimeni ca nu merge cu telefonul descarcat complet?

      (Citează)

  7. ipo: Dar nu scrie nimeni ca nu merge cu telefonul descarcat complet?

    Si nici de pe fix nu cred ca merge

      (Citează)

  8. cosminv:
    De ce la mine “Serviciul de localizare in caz de urgenta” e numit “ELS” si nu AML?

    Zi mersi ca nu e numit IML.

      (Citează)

  9. pentru că la 112 se poate suna și fără cartelă SIM

    Nu mai perpetua aceasta prostie, NU se poate suna la 112 fara cartela in telefon.
    Am testat dupa ce a zis zoso ca nu se poate si asa este, NU se poate suna la 112 fara SIM in telefon..

      (Citează)

  10. @Radu, poate ar fi o idee buna sa-l mai citesti pe @zoso, macar din cand in cand.
    Poate nu mai spui prostii de genul “se poate suna la 112 fara cartela in telefon”

      (Citează)

    • Touché :)
      Ce inseamna sa fii mai “moale” chiar si in spatiu virtual…mai calm, mai putin vehement, mai cerebral, cateodata. Te mananca astia de viu la cea mai mica greseala.
      Pe zoso, cand greseste sau mai da o duda, nu-l ia nimeni la p..a asa…mai sunt unii care fac misto, barbateste de el dar cam atat. Aici, esti linsat efectiv. Dar zoso e vehement, da de pereti cu lumea, pare mai sigur pe el, le zice lucrurilor mai pe nume, braveaza mai des, asta desi, eu unul, ma identific mai putin cu gandirile lui decat cu ce gasesc aici. nu cu mult mai mult, but still.
      Practic e ceea ce se intampla si in natura si in viata sociala reala.
      Incep sa cred ca Hobbes ala avea dreptate…

        (Citează)

    • nu, zoso doar sterge toate comentariile care nu-i convin, ceea ce inseamna probabil undeva la 50% din comentarii daca e sa ne luam dupa base rates, respectiv ideea ca la orice subiect controversat opiniile sunt 50-50, ca altfel nu ar fi controversat.

      in cazul meu, de exemplu, imi sterge 90% din comentarii (nu am injurat niciodata sau ceva de genul asta)

        (Citează)

    • iar chestia asta duce in timp la abandonarea ideeii de a mai comenta sau chiar de a citi al celor care nu sunt de acord cu el

      de aia la zoso nu este decat un echo chamber masiv de oameni care gandesc la fel (sunt politicos si nu zic altfel)

        (Citează)

    • îți șterg 90% din comentarii pentru că ai păreri inteligente de tipul “șterge 50% din comentarii”.

        (Citează)

    • @Octav, @Marean, nu va mai agitati atat de tare sa ii luati apararea lui Radu.
      De multe ori si el stie ca anumite idei sunt gresite, dar le lasa in articol ca sa sune mai pompos, mai interesant, sa fie si putin cancan.

      Si nu doar el face asta, majoritatea bloggerilor scriu din cand in cand cate un articol care lasa loc de controverse.
      Problema este ca la Radu se observa mai usor pentru ca articolele lui sunt mult mai axate pe informatii tehnice, verificabile si demonstrabile.

        (Citează)

    • @AndreiG
      Cred ca citesti de suficient mult timp pe-aici ca sa stii ca situatiile in care eu NU sunt de acord cu Radu sunt mai multe decat alea in care sunt de acord

      O gresi Radu si o mai spune si prostii, ca toata lumea, dar este un om si un blogger mult mai decent decat zoso si prietena lui arhi. La un loc.

      Bine, Arhi e de-a dreptul jegos, zilele trecute de exemplu mi-a zis condoleante pentru taica-miu, cand am spus ca este dializat. Cam asta e nivelul.

        (Citează)

    • Am corectat.

        (Citează)

  11. Bine ca ai scris un articol de cateva sute de cuvinte si tot ce au sarit 10 oameni sa explice este ca “vai, nu se poate suna la 112 fara cartela”.

    Sunt atat de multi oameni in Romania care au telefon, nu au cartela si vor sa sune la 112 de a devenit asta o atat de mare problema?

      (Citează)

  12. Repet si eu: nu se poate suna la 112 fara cartela SIM.

      (Citează)

  13. Cred ca afirmatia corecta este “nu se poate suna din Romania serviciul de urgenta 112, fara cartela”

      (Citează)

  14. Daca acest sistem ar fi fost functional anul trecut, fata de la Caracal nu ar fi fost gasita mai repede pentru ca nu a initiat apelul de pe un smartphone.

      (Citează)

  15. hai sa vedem cand isi verifica Radu comentariile si face si el un Later Edit la partea cu cartela

      (Citează)

  16. Ți s-a mai spus de 100 de ori: NU mai scrie lucruri la plezneală! În România nu se poate și nu s-a putut vreodată apela 112 fără SIM.

      (Citează)

    • Adică ar fi trebuit să sun întâi la 112 fără cartelă înainte a a scrie una dintre cele 100 de propoziții din articol, nu?

      Care-i blogul tău? Dă-mi un link, să învăț cum se face.

        (Citează)

  17. vali:
    îți șterg 90% din comentarii pentru că ai păreri inteligente de tipul “șterge 50% din comentarii”.

    Lasă că am văzut ca nu ești în stare sa suporți un comentariu care argumentează altă părere decât a ta.

      (Citează)

  18. vali:
    îți șterg 90% din comentarii pentru că ai păreri inteligente de tipul “șterge 50% din comentarii”.

    Stergi comentarii si cand esti contrazis pe afirmații fara acoperire, anexe la articolele prin care platesti polițe. Sau cand ti se atrage atenția ca citezi fara sa dai sursa / linkul. O faci rar, dar consecvent.

      (Citează)

  19. vali:
    îți șterg 90% din comentarii pentru că ai păreri inteligente de tipul “șterge 50% din comentarii”.

    QED

    M-ai si facut sa rad, merci, eu zic ca blogul tau nu e decat un echo chamber si tu confirmi

    :-))

      (Citează)

    • Stai, poate nu stii ce e aia echo chamber?
      :-))

        (Citează)

    • Are el un grad de toleranță la informație nouă și argumente și nu poate trece peste. Asta se vede și din postările lui, multe păreri/argumentații/idei încearcă să le introducă într-o sferă, ca să nu se mai schimbe sau să evolueze. Îmi aduc aminte că și-a făcut la un moment dat un blog de fotografie, foarte simplu ca formă și, fiind pasionat, am nimerit acolo. Nu știam al cui era și nici nu mă interesa. Erau genul de postări scrise de cineva care și-a luat un DSLR și 3 obiective, a citit 1001 de nopți despre și și-a trasat niște păreri fără să mai vadă altceva – nu că n-ar putea sau nu l-ar duce mintea, acolo a hotărât el să pună punct. Parcă a zis „am acumulat cantitatea x de informații, orice altceva nu mai are sens” și asta am observat că face și în alte domenii.

      Are într-adevăr un echo chamber și faptul că păstrează genul ăla de comentarii mi se pare că a creat un mediu toxic; sunt mulți cu păreri agresive care se zbat să-și impună punctul de vedere – de exemplu o postare despre viniluri unde părerea lui era simplistă, iar majoritatea celor care au comentat erau foarte vehemenți, dar fără să înțeleagă fenomenul. E treaba lui, blogul lui.

        (Citează)

  20. nwradu:
    Nu mi se pare o problemă. Câte apeluri se fac în care utilizatorul nu poate descrie unde se află și are și sub 10% baterie?

    Pe mine mă ține telefonul câteva ore bune cu baterie sub 10%. Nu e vorba de cazurile ideale. Gândește-te la scenarii gen Caracal.

      (Citează)

  21. Marius Popescu

    03/04/2020 la 1:43 AM

    @Radu, am citit toate comentariile scrise până acum și seamănă a 5gang- scuze

    Te rog sa îți ceri scuze )))))))))

      (Citează)

  22. vali:
    îți șterg 90% din comentarii pentru că ai păreri inteligente de tipul “șterge 50% din comentarii”.

    Full time job.
    Zoso angajeaza pe unul sa-i scrie recenziile la topoare ca sa aiba timp sa stearga comentarii

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus