un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie și coronavirus și criză – 2 aprilie 2020

2 Apr 2020  ·

ȘTIRI  ·

21 comentarii

Coronavirus:

Criză:

    21 comentarii

  1. Scade scade dar prețul la benzină nu vrea sa scadă sub 4.6 lei. Cred ca si la 5 dolari pe baril noi o sa dam peste 4 lei ore litru.

      (Citează)

    • E norma. Prețul barilului e cam 25% din ponderea prețului de la pompă. Lui i se adaugă transportul până în România, prelucrarea în rafinărie, transportul la pompă, apoi statul român dublează prețul rezultat prin accize.

      Și mai sunt și alte criterii. OMV-Petrom extrage țiței din România, care-i dulce, mai ușor de prelucrat. Rompetrol îl importă din kazahstan sau alte locuri și este unul sulfuros, că asta poate prelucra rafinărie. Lor le iese deci mai scump. Iar dacă OMV l-ar putea vinde cu 4,2 lei, dar vede că Rompetrol îl vinde cu 4,6 lei pe al lor, că mai jos nu se pot duce, de ce să nu dea și OMV la 4,6 lei? Sau 4,55, na?

        (Citează)

    • Iti dai seama ca rafinaria se face dupa tipul de petrol pe care il are de prelucrat, nu invers, da?

      Iar rafinarea petrolului nu este un proces care se schimba de la o zi la alta, metodele si tehnica de acum 20 de ani functioneaza foarte bine si acum. Asa ca rafinaria este deja amortizata de mult.

      Transportul mare se face prin conducte, costul lor a fost amortizat de mult, mai ramane chiria ce se plateste statelor pe teritoriul carora trec conductele.

      Nu exista nici un motiv logic si rational pentru ca pretul la pompa sa ramana atat de sus. Sigur, exista motivul emotional, lacomia companiilor si a statului.

        (Citează)

    • in primul rand – acciza 2020 in Ro e mare =>1.773,46 leii/1.000 de litri pentru benzina fără plumb , adica 1.77 RON/litru.
      Nu stiu cat mai e pretul azi ( n-am mai alimentat de mult – am permisul suspendat, azi trebuia sa-l iau…. da nu stiu cum sa fac… desi pt mine ar fi o necesitate) dar sa zicem 4.70 RON de dragul calcului.

      Scadem TVA =>3.94 ron – scadem acciza => 2.17 RON/Litru. Asta e pretul pe care-l incaseaza benzinaria. Rafinaria primeste mai putin – ca in pretul asta are si profit ( chiar daca benzinaria este din acelasi grup cum sunt Petrom si Omv).
      Deci statul romana ia mai mult de 50% din pretul final la pompa ( TVA+ acciza). De fapt – daca e sa fim corecti , mai ia si impozitul pe profit facut atat de benzinarie cat si de rafinarie…

        (Citează)

    • Exista o regula la nivelul EU care stabileste un minim la accizele pe carburant. PNL a anuntat ca scot acea taxa de mediu introdusa de Ponta, dar au dat inapoi pentru ca ne duceam sub acel prag si EU putea declansa procedura de infringement impotriva Romaniei.

        (Citează)

    • @Gaelex: știi că acum un an sau doi ani am vizitat Petromidia Năvodari, nu? Care-i făcută pentru a prelucra petrol sulfuros, că Ceaușescu se iubea cu iranienii? Și unde petrolul vine cu vaporul? Și unde investiții se fac constant pentru a respecta normele de poluare și normele impuse carburanților ce pot fi vânduți în România? Și unde, fără investiții masive pentru a recupera fiecare element secundar din procesul de producție pentru a-l refolosi, n-ar scoate profit?

        (Citează)

  2. Trebuie sa fii inconstient ca sa sugerezi folosirea Romexpo ca spital! Este un spatiu complet deschis in interior care favorizeaza si incurajeaza raspandirea virusului. Nu il poti compartimenta ermetic, nu il pot sanitiza, nu il poti aerisi.

    Nu numai ca se infecteaza cei sanatosi dar se reinfecteaza si cei care erau pe vindecare. Nu poti face de nici un fel circuitele corecte pentru bolnavi, pentru echipamente, lenjerie, nimic de nimic.

    Pe langa asta mai creezi si o concentrare de infectie, care e adevarat ca nu e in centrul orasului, dar nu o poti gestiona.

      (Citează)

    • Probabil se referea la compartimentare și izolare. Și nu-i musai să fie spital pentru covid-19.

      Ar fi un fel de spital militar construit din corturi, dar mai mare.

        (Citează)

    • „Se reinfecteaza si cei care erau pe vindecare”. :) Nu se face „acumulare de virus”, deci nu funcționează așa…

        (Citează)

  3. De la 1500 la 1700 lei pare o creștere mare pentru o amânare cu 9 luni. Înțeleg că această creștere va fi pentru următorii 5 ani, nu pentru toată durata creditului din scenariul prezentat.

    Chiar si pentru o luna cresterea e prea mare. Nu-i e rusine lui Câțu sa sustina ca trebuie sa fim solidari cu bancile? Cand au fost multinationalele si bancile solidare cu cetatenii? Niciodata !

      (Citează)

    • IonP: Cand au fost multinationalele si bancile solidare cu cetatenii? Niciodata !

      Când ți-au dat bani împrumut, că altfel nu aveai nici o șansă să cumperi casă sau mașină strângând bani la saltea timp de 30 de ani.

      Cîțu a zis că nu poate da legi care să anuleze complet dobânzile sau ratele sau să facă să dispară creditele. Băncile ar găsi oricum o metodă de a recupera banii în viitor pentru că au un monopol. Este imposibil să-ți iei ceva scump fără ajutor de la bancă.

        (Citează)

    • Deci suntem captivi băncilor?
      (Retoric….)
      Dar, sa nu uitam:
      -Statul legifereaza cum se desfășoară activitățile economice;
      -In lumea civilizată se foloseste și negocierea.

        (Citează)

  4. nwradu: Când ți-au dat bani împrumut, că altfel nu aveai nici o șansă să cumperi casă sau mașină strângând bani la saltea timp de 30 de ani.

    Cîțu a zis că nu poate da legi care să anuleze complet dobânzile sau ratele sau să facă să dispară creditele. Băncile ar găsi oricum o metodă de a recupera banii în viitor pentru că au un monopol. Este imposibil să-ți iei ceva scump fără ajutor de la bancă.

    Radu, Ion a pus problema simplist si gresit, dar si raspunsul tau intra la aceeasi categorie.
    Bancile nu mi-au dat bani imprumut ca sa-mi iau casa din bunatatea inimii lor, ci pentru ca ies in super profit din treaba asta (compara dobanzile bancilor din RO cu cele din afara, inclusiv la creditele date in EUR – ca sa nu zici ca leul e instabil si de-aia au dobanzi mari).

    Corect ar fi ca intr-o stare de urgenta, pentru oamenii cu venituri afectate (deci nu pentru toti), sa existe posibilitatea de prelungire fara penalitati de niciun fel astfel incat creditul tau pe 30 de ani sa fie “translatat” cu 3-6 luni fara nicio crestere de dobanzi.

    Asta inseamna “solidaritate”.

      (Citează)

    • Vlad: Bancile nu mi-au dat bani imprumut ca sa-mi iau casa din bunatatea inimii lor, ci pentru ca ies in super profit din treaba asta (compara dobanzile bancilor din RO cu cele din afara, inclusiv la creditele date in EUR – ca sa nu zici ca leul e instabil si de-aia au dobanzi mari)

      Bancile ies pe profit. Atat. “super” e o chestie subiectiva. Nu leul este o chestie instabila, Romania este o chestie instabila, nepredictibila care generaza costuri. Acum este o perioada din care trebuie sa iesim toti, si oameni si banci. Si nu, nu e nici normal ca cei care au bani (bancile) sa ii consume acum in ritm normal (cheltuieli operationale). fara sa obtina nimic din asta. Eu am bani in banca, as vrea ca dupa ce trece criza sa ii gasesc tot acolo.

        (Citează)

    • Vlad: Bancile nu mi-au dat bani imprumut ca sa-mi iau casa din bunatatea inimii lor, ci pentru ca ies in super profit din treaba asta (compara dobanzile bancilor din RO cu cele din afara, inclusiv la creditele date in EUR – ca sa nu zici ca leul e instabil si de-aia au dobanzi mari).

      Păi ce-ai fi vrut, să-ți dea bani să-ți iei casă fără să facă profit?

      Vlad: Corect ar fi ca intr-o stare de urgenta, pentru oamenii cu venituri afectate (deci nu pentru toti), sa existe posibilitatea de prelungire fara penalitati de niciun fel astfel incat creditul tau pe 30 de ani sa fie “translatat” cu 3-6 luni fara nicio crestere de dobanzi.

      Sunt de acord cu tine. Chiar credeam că așa va fi, se amână alea și gata. Dar poate cei de la minister știu mai multe despre cum ar funcționa băncile cu o astfel de măsură și nu a putut fi aplicată. Sau poate că a fost cel mai bun compromis, că altfel băncile micșorau creditarea sau dobânzile sau scoteau banii pe alte părți. Sau poate au ținut partea băncilor.

        (Citează)

  5. Alta stire: olandezii incep zilele astea sa testeze tratamentul cu plasma cu anticorpi.

      (Citează)

  6. Anul trecut am urmărit știrile cu digi si licitația 5g din Ungaria. ANCOM-ul din Ungaria a dat la dezbatere publică caietul de sarcini pentru licitația 5g, iar Telenor hungary care e controlat de PPF al cehului Petr Kellner cu afaceri si in România, a venit cu propunerea ca in caiet sa se bage un paragraf ca entitățile care au fost amendate de reglementator in ultimii doi ani sa nu poată participa la licitație, acest paragraf era in caietul de sarcini la licitația LTE. Iar Digi a fost amendată fiindcă la cumpărarea Invite a depus la reglementator niște hârtii cu date greșite/false.

      (Citează)

  7. Si medicii din Romania au fost amenintati sa nu spuna o vorba despre ce lipsuri au sau despre cazurile descoperite in spital. “stiri oficiale”.

      (Citează)

  8. Omg, 6,6 meleoane de someri in US. Chestia asta se transforma intr-o petrecere serioasa.

      (Citează)

  9. nwradu: Când ți-au dat bani împrumut, că altfel nu aveai nici o șansă să cumperi casă sau mașină strângând bani la saltea timp de 30 de ani.

    Nu mi-au dat pentru ca nu am cerut, implicit nici nu am luat. Casa am deja, iar masina am luat-o cu banii jos, pentru ca am putut.
    Si mai faci o greseala logica: nu au dat bani cu imprumut pentru ca i-a apucat brusc solidaritatea. Au dat pentru au planuit sa incaseze o dobanda, care intamplator sau nu, e de 3x mai mare decat in Occident. Asa ca treaba cu solidaritatea pica definitiv.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus